Förordning om kommunala ombyggnadsunderstöd i sysselsättningsfrämjande syfte
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 111/1997
- Ursprunglig publikation
- Häfte 12/1997 (Publicerad 12.2.1997)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av arbetsministern bestäms:
1 § Tillämpningsområde
Denna fördordning tillämpas när statsunderstöd beviljas av det anslag som i stadsbudgeten under moment 06.63 under arbetsministeriets förvaltningsområde är avsett för finansiering av ombyggnadsinvesteringar i kommunala utrymmen enligt finansieringsprogram för ombyggnad av offentliga byggnader. Inom ramen för anslaget kan sammanslutningar som avses i 2 § beviljas statsunderstöd enligt prövning (kommunalt ombyggnadsunderstöd i sysselsättningsfrämjande syfte) så som bestäms i denna förordning.
2 § Understödstagare
Kommunalt ombyggnadsunderstöd i sysselsättningsfrämjande syfte kan beviljas kommuner, samkommuner och andra sådana offentliga samfund i vilka kommunen eller flera kommuner tillsammans har bestämmanderätten med stöd av ägande.
Kommunalt ombyggnadsunderstöd i sysselsättningsfrämjande syfte kan beviljas i hela landet oberoende av arbetslöshetsgraden i kommunen.
3 § Investeringar som understöds
Kommunalt ombyggnadsunderstöd i sysselsättningsfrämjande syfte kan beviljas för kostnaderna för ombyggnadsarbeten i lokaliteter och andra byggnader som helt ägs av en sammanslutning som avses i 2 §. Understöd kan inte beviljas för ombyggnadskostnader för bostäder eller för sådana lokaler som efter ombyggnaden kommer att vara i företags- eller affärsbruk.
Kommunalt ombyggnadsunderstöd i sysselsättningsfrämjande syfte kan beviljas för anskaffningskostnaderna för maskiner, anordningar och fast inredning endast om anskaffningen har direkt samband med en egentlig ombyggnadsinvestering i en viss byggnad. För anskaffning av annat lösöre kan ombyggnadsunderstöd inte beviljas.
4 § Särskilda förutsättningar för beviljande av understöd
Kommunalt ombyggnadsunderstöd i sysselsättningsfrämjande syfte kan inte beviljas för sådana av ombyggnadsarbetet föranledda kostnader för vilka byggnadens ägare har möjlighet att få statsandel eller annat än av arbetskraftmyndigheterna beviljat statsunderstöd enligt prövning. Understöd kan inte heller beviljas eller utbetalas, om för ombyggnadsarbetet anlitas arbetstagare som avlönats med sysselsättningsstöd som enligt sysselsättningsförordningen (130/1993) betalas till arbetsgivaren.
Beviljande av kommunalt ombyggnadsunderstöd i sysselsättningsfrämjande syfte förutsätter att projektet genomförs genom entreprenadtävling och genom att iaktta öppet anbudsförfarande då projektets kostnadsförslag överskrider 2 000 000 mark. Till den del som ombyggnadsarbetet utförs som entreprenad skall mottagaren av kommunalt ombyggnadsunderstöd i sysselsättningsfrämjande syfte, innan entreprenadavtalet ingås, försäkra sig om att entreprenören och eventuella underentreprenörer har betalt sina skatter och lagstadgade arbetsgivaravgifter (arbetsgivarkostnader) . Därvid anses även en sådan till betalning förfallen avgift vara betald med vars mottagare entreprenören på ett för bägge parter bindande sätt har avtalat om betalningsarrangemang, så länge parterna iakttar betalningsöverenskommelsen. Understödstagaren skall även medan ombyggnadsarbetet pågår övervaka att entreprenören och eventuella underentreprenörer betalar sina arbetsgivaravgifter.
Kommunalt ombyggnadsunderstöd i syelsättningsfrämjande syfte kan inte beviljas för kostnaderna för ett ombyggnadsarbete, om det egentliga arbetet har inletts innan beslut fattats om beviljande av understöd, utom då det är fråga om beviljande av tilläggsunderstöd för ett projekt som redan tidigare erhållit ombyggnadsunderstöd enligt denna förordning. Ett ombyggnadsarbete som avses i denna förordning anses ha ietts när ett entreprenadavtal antingen för hela ombyggnadsarbetet eller för en del av det har undertecknats så att det är bindande för kommunen, eller när i fråga om ett oyggnadsarbete som utförs som ägarens eget arbete ett slutligt bindande beslut om utfande av ombyggnadsarbetet har fattats i sammanslutningens behöriga organ.
5 § Storleken av understödet
Kommunalt ombyggnadsunderstöd i sysselsättningsfrämjande syfte kan enligt prövning beviljas för högst 15 procent av de godkända totalkostnaderna för ett ombyggnadsarbete. Det kostnadsförslag som är grund för bestämmande av understödet samt eventuella ändringar av förslaget godkänns av den som beviljar det kommunala ombyggnadsunderstödet i sysselsättningsfrämjande syfte.
I ett godtagbart kostnadsförslag kan ingå de till varje enskilt ombyggnadsprojekt hdrande planeringskostnader som uppkommit innan beslut om understöd fattades och andra dylika kostnader som föranletts av förbdredande åtgärder som är nödvändiga för gdromförandet av investeringen, dock inte udrerstödstagarens allmänna förvaltningskosdrader.
6 § Myndigheter och deras befogenheter
Ansökan om kommunalt ombyggnadsunderstöd i sysselsättningsfrämjande syfte görs hos arbetskraftsmyndigheterna på en ansökningsblankett enligt formulär som arbetsministeriet fastställt. Ansökningen inlämnas till den arbetskraftsbyrå inom vars verksamhetsområde den byggnad finns som ombyggnaden avser.
Arbetskraftsbyrån skall utan dröjsmål sända den med byråns eget utlåtande kompletterade ansökningen till arbetskraftsdistriktsbyrån för avgörande.
Arbetskraftsdistriktsbyrån beslutar om beviljande av kommunalt ombyggnadsunderstöd i sysselsättningsfrämjande syfte och om de närmare understödsvillkoren.
7 § Utbetalning
Med stöd av en ansökan om utbetalning som gjorts hos arbetskraftsdistriktsbyrån betalar byrån kommunalt ombyggnadsunderstöd i sysselsättningsfrämjande syfte kalendermånadsvis i efterskott till understödstagaren enligt de faktiska kostnaderna. Ombyggnadsunderstöd kan även betalas för en längre betalningsperiod än en kalendermånad, om understödstagaren samtycker till detta. Betalningsperiodens längd skall anges i understödsbeslutet.
Ansökningen om utbetalning riktas till den arbetskraftsdistriktsbyrå som beviljat ombyggnadsunderstödet, och ansökningen inlämnas till den lokala arbetskraftsbyrån.
En ansökan om utbetalning skall grunda sig på en på sammanslutningens bokföring baserad utredning om de faktiska kostnaderna för projektet. Sammanslutningens revisorer skall styrka att ansökningen om utbetalning baserar sig på sammanslutningens bokföring.
8 § Tillsyn
Den myndighet som beviljar kommunalt ombyggnadsunderstöd i sysselsättningsfrämjande syfte eller en annan, av den förstnämnda befullmäktigad myndighet har rätt att granska understödstagarens bokföring med aveende på det understödda projektet. Myndigheten har rätt att som hjälp vid granskningen anlita även sådana utomstående experter som den anser vara nödvändiga. Mottagaren av ombyggnadsunderstöd är skyldig att hjälpa den som utför granskningen och till dennes förfogande ställa alla för granskningen behövliga dokument och annat material som den som utför granskningen vid varje tidpunkt anser vara nödvändigt.
9 § Återkrav av understöd
I fråga om återkrav av kommunalt ombyggnadsunderstöd i sysselsättningsfrämjande syfte tillämpas 15 och 16 § sysselsättningsförordningen.
10 § Närmare föreskrifter
Arbetsministeriet meddelar vid behov närmare föreskrifter om tillämpningen av denna förordning.
11 § Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 15 februari 1997.
Helsingfors den 7 februari 1997
Republikens PresidentMARTTI AHTISAARI Arbetsminister Liisa Jaakonsaari