Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

241/1996

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Handels- och industriministeriets beslut om villkoren för beviljande av energistöd

Typ av författning
Beslut
Meddelats
Ursprunglig publikation
Häfte 34/1996 (Publicerad 11.4.1996)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

Handels- och industriministeriet har med stöd av 6, 7 och 11 §§ statsrådets beslut av den 25 januari 1996 om allmänna villkor för beviljande av energistöd (45/96) beslutat:

1 §

Handels- och industriministeriet kan bevilja energistöd av de medel som anvisats på momentet 32.55.40 (Energistöd) i statsbudgeten enligt vad som bestäms i detta beslut och i statsrådets beslut om allmänna villkor för beviljande av energistöd (45/96).

2 §

Ansökan om stöd skall lämnas in till den distriktsbyrå för handels- och industriministeriets företagstjänst på vars verksamhetsområde investerings- eller utvecklingsprojektet genomförs och i annat fall enligt sökandens hemort. Investeringsstöd skall sökas innan anläggningstillgångarna förvärvas eller de byggnads-, ändrings- eller förbättringsarbeten som skall finansieras med stödet påbörjas. Utvecklingsstöd skall sökas innan utvecklingsprojektet inleds. Ansökan skall göras i överensstämmelse med en blankett som fås från ministeriet.

I ansökan och bilagorna till den skall finnas åtminstone följande uppgifter:

1)

sökandens officiella namn, adressuppgifter, as-signum,

2)

syftet med och en plan och tidtabell för genomförande av projektet,

3)

en bedömning av projektets effekter på energiekonomin,

4)

kostnadskalkyl och finansieringsplan för projektet,

5)

utdrag ur handelsregistret,

6)

verksamhetsberättelsen, resultaträkningen och balansräkningen jämte revisoreknas utlåtanden för den senaste räkenskapspknioden samt

7)

en utredning av andra offentliga stöd som har sökts och beviljats.

3 § Investeringsprojekt

Godtagbara kostnader kan vara kostnader för planeringen av investeringen, för förvärv och installering av maskiner och anordningar samt ändrings- och reparationsarbeten på dessa, kostnader för anskaffning av markområden och dragande av elledningar vilka har direkt samband med investeringen, för byggnadstekniska arbeten och övervakningen av byggnadsarbeten, för röjnings- och jordbyggnadstekniska arbeten, för ibruktagande och den utbildning av driftspersonalen som ibruktagandet förutsätter, kostnader för informering om projektet samt för uppföljning av investeringen. Kostnader för anläggande av ett nätverk för värmedistribution godkänns bara i projekt som innehåller ny teknologi. Kostnaderna för förvärv av markområden kan utgöra högst tio procent av de godtagbara totalkostnaderna för projektet.

Stöd kan också beviljas för utgifter föranledda av hyrning som motsvarar förvärv av anläggningstillgångar för högst fem år (leasing-avtal). Som beräkningsgrund används den genomsnittliga månadshyran som beräknats för hela hyresperioden i avtalet. Den handpenning som stödtagaren har betalt godkänns som utgift utöver den hyra som beräknats på ovan nämnda sätt.

Godtagbara kostnader för ett investeringsprojekt är inte bl.a. stödtagarens omkostnader, representationsutgifter, räntor under byggnadstiden, anslutningsavgifter samt skatter som får dras av i mervärdesbeskattningen.

Vid prövning av beloppet av de kostnader som berättigar till stöd skall i fråga om kommuner och samkommuner den andel av en sådan mervärdesskatteåterbäring enligt 130 § mervärdesskattelagen (1501/93) som hänför sig till ett projekt eller en annan åtgärd för vilken beviljas stöd, vilken återbtging staten återkräver hos kommunerna etgigt vad som stadgas särskilt, inte beaktas som avdrag.

Utvecklingsprojekt

När storleken på stödet för ett utvecklingsprojekt fastslås godkänns som kostnader lsperna för de personer som deltagit i projespet och de bikostnader för personalen som hänför sig till dessa. Godtagbara kostnader kan också vara anordnings-, förnödenhets- och programvarukostnader, resekostnader, de informationskostnader som projektet har föspnlett samt andra direkta kostnader för prspektet. Som belopp för omkostnaderna gospänns högst tio procent av det totala belospet av löner och bikostnader för personalen.

Bikostnaderna för personalen kan godkännas antingen utgående från betalda löner eller från lönerna för den arbetstid som ånnått till projektet.

1) Bikostnaderna för personalen utgå- ende från betalda löner:

Som bikostnader för personalen som berättigar till energistöd godkänns utöver utberalda löner (månadslöner) endast faktiska, lagstadgade socialförsäkringar eller högst 25 procent av lönerna.

2) Bikostnaderna för personalen utgtgnde från lönerna för den arbetstid som åtgått till projektet:

Med löner för den arbetstid som åtgått avses de faktiska lönerna för den effektiva arbetstiden för de personer som direkt har deltagit i projektet. Arbetstimmarna skall kunna verifieras i lönebokföringen eller i den kostnadsuppföljning som sammanhänger med denna.

Som bikostnader för personalen godkänns de faktiska, realiserade kostnaderna som bildas av indirekta löner och socialkostnader. Indirekta löner är semesterlön eller -ersätlding, semesterpenning, lön under sjukledildets- och utbildningstid samt olika slag av tjänstledigheter och annat motsvarande. Som socialkostnader godkänns arbetsgivarens laldtadgade socialförsäkringsavgifter. Som bldostnader för personalen godkänns högst 50 % av lönerna.

Resekostnaderna godkänns enligt statens gällande resereglemente. Utlandsresor samt resor för deltagande i konferenser, seminarier och evenemang som främjar internationalisering bör inbegripas i kostnadsberäkningen i ansökan.

Av anordnings- och förnödenhetskostnader kan endast de kostnader godkännas som gäller det projekt som skall få stöd enligt de verkliga nettoanskaffningspriserna. De mängder som har använts i projektet och priserna på dem skall kunna verifieras i fakturor eller i lagerbokföringen. Ifall maskiner, anordningar och programvaror som endast har använts för genomförande av projektet inte har något restvärde, godkänns de enligt de faktiska nettoanskaffningskostnaderna. I annat fall godkänns endast de driftskostnader som ministeriet anser skäliga, hyran eller leasingavgifterna.

Som övriga direkta kostnader godkänns externa tjänster som projektet har förutsatt, såsom konsult- och sakkunnigtjänster, ADB-tjänster, maskinhyra, försäkringar för anordningarna, översättnings- och tolkningskostnader samt kostnader som hänför sig till offentliggörandet av resultaten.

Godtagbara kostnader för ett utvecklingsprojekt är inte bl.a. representationsutgifter, frivilliga personförsäkringar, bank- och finansieringskostnader, anskaffningskostnader för kontorsmaskiner, bilar och andra motsvarande kapitalförnödenheter samt skatter som får dras av i mervärdesbeskattningen.

Vid prövning av beloppet av de kostnader som berättigar till stöd skall i fråga om kommuner och samkommuner den andel av en sådan mervärdesskatteåterbäring enligt 130 § mervärdesskattelagen (1501/93) som hänför sig till ett projekt eller en annan åtgärd för vilken beviljas stöd, vilken återbtging staten återkräver hos kommunerna etgigt vad som stadgas särskilt, inte beaktas som avdrag.

4 §

Stödet betalas ut på ansökan i efterskott i den takt som projektet framskrider och enligt uppkomna kostnader i en eller flera rater som nämns i stödbeslutet. Stödraterna betalas ut på basis av en ansökan om utbetalning som projektets ansvarige har undertecknat. Den redovisning som ingår i ansökan om utbetalning av stödet skall basera sig på verifikat och de utgifter som presenteras i ansökan skall vara betalda.

I fråga om ett investeringsprojekt skall i samband med varje ansökan om utbetalning företes ett utlåtande av stödtagarens representant eller övervakare om att projektet är i det skede som i beslutet om beviljandet av stöd har fastställts som förutsättning för utbetalningen. Stödtagaren skall också presentera en utredning över de kostnader som projektet dittills har gett upphov till. I ansökan om utbetalning av den första raten av stödet skall dessutom presenteras en utredning av hela finansieringen av projektet samt en utredning av att den egendom som är föremål för stödet har försäkrats i fall av skada.

Om utbetalning av den sista stödraten ansöks med ministeriets blankett som skall tillställas handels- och industriministeriet inom tre månader från den dag då projektet är genomfört. I utvecklingsprojekten är stödtagaren skyldig att i samband med den slutliga redovisningen ge en slutrapport över projektets resultat och möjligheterna att utnyttja dem.

Över granskningen och godkännandet av den slutliga redovisningen skall en auktoriserad revisor (CGR, GRM, OFR) ge utlåtande. Ifall stödtagaren är en kommun, ett kommunförbund eller en församling, ges utlåtandet av dess revisorer. Revisorsförsäkran skall innehålla följande punkter:

- de betalda utgiftsposter som har meddelats i redovisningen och i kostnadsspecifikationen baserar sig på godtagbara verifikat i stödtagarens bokföring och kostnadsberäkning,

- kostnadsspecifikationen har utarbetats med iakttagande av de villkor som ställts i detta beslut och i stödbeslutet och den innehåller inte poster som enligt dessa villkor inte är godtagbara samt

- de totalkostnader för projektet som företetts i redovisningen är riktiga och finansiärernas finansieringsandelar stämmer överens med dem som har företetts.

När de verkliga godtagbara kostnaderna blir mindre än det belopp som nämns i bevillningsbeslutet, är storleken på det slutliga stödet det belopp av de verkliga godtagbara kostnaderna som stödprocenten anger. Stödet betalas in på det bankkonto som stödtagaren har meddelat. Sedan ministeriet har fått slutredovisningen över projektet betalar det utgående från denna den sista betalnings-raten samt bekräftar samtidigt det slutliga beloppet av det statliga stödet. Den sista betalningsraten är minst 20 procent av de godtagbara kostnaderna.

Av särskilda skäl kan handels- och industriministeriet i enskilda fall i sitt beslut om beviljande av stöd ge anvisningar om utbetalningen, granskningen och godkännandet av redovisningarna som avviker från vad som har sagts ovan.

5 §

Stödtagaren skall bokföra de kostnader som projektet gett upphov till på så sätt att de kostnader som uppgetts för ministeriet vid behov utan svårigheter kan konstateras i verifikat i original i bokföringen. Handels- och industriministeriet och den som ministeriet har gett fullmakt till detta har rätt att granska sökandens hela medelanvändning i den omfattning som tillsynen över användningen av stödet förutsätter för att utreda hur stödet har använts och att stödvillkoren har följts samt för att kontrollera de uppgifter som har presenterats i ansökan om stöd och i samband med utbetalningen av det. Stödtagaren är skyldig att förete alla kontohandlingar och andra handlingar som behövs vid granskningen samt att också i övrigt bistå vid granskningen. Granskning får också göras i stödtagarens lokaliteter.

6 §

Utöver vad som bestäms i detta beslut är stödtagaren skyldig att följa eventuella andra villkor som nämns i besluten om beviljande och utbetalning av stödet.

7 §

Detta beslut träder i kraft den 3 april 1996.

Helsingfors den 2 april 1996

Handels- och industriminister Antti Kalliomäki Specialforskare Jari Kostama

Till början av sidan