Jord- och skogsbruksministeriets veterinär- och livsmedelsavdelnings beslut om kontroller som skall utföras på Europeiska gemenskapens inre marknad i syfte att bekämpa djursjukdomar
- Typ av författning
- Beslut
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 572/1995
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
Jord- och skogsbruksministeriets veterinär- och livsmedelsavdelning har med stöd av 12 § lagen om djursjukdomar (55/80), sådant detta lagrum lyder i lagar av den 21 augusti 1992 och den 3 juni 1994 (809/92 och 424/94), och förordningen om bekämpande av djursjukdomar vid import och export av djur och vissa andra varor (489/94) beslutat:
1 kap. Allmänna föreskrifter
1 § Tillämpningsområde
Detta beslut gäller kontroller och andra motsvarande åtgärder som i syfte att bekämpa djursjukdomar skall utföras i fråga om i 1 § förordningen om bekämpande av djursjukdomar vid import och export av djur och vissa andra varor (489/94) avsedda djur och varor som levereras från Europeiska unionens medlemsstater ( medlemsstat ) till Finland och från Finland till andra medlemsstater.
Beslutet tillämpas dock inte på kött, köttvaror, mjölk, mjölkprodukter, ägg, äggprodukter och döda fiskerivaror för livsmedelsbruk.
Om kontroller i anknytning till avel, djurskydd och naturvård stadgas särskilt.
2 § Definitioner
I detta beslut avses med
kontroll undersökning av djur och varor eller handlingar som rör dem eller motsvarande förfarande eller formalitet som syftar till att trygga människors eller djurs hälsa,
import alla slag av förflyttningar av djur eller varor från andra medlemsstater till Finland,
export alla slag av förflyttningar av djur eller varor från Finland till andra medlemsstater,
gård en djurhållningsenhet eller annan plats där djur hålls eller förvaras permanent eller tillfälligt,
anläggning en plats där varor som avses i detta beslut produceras, lagras, förädlas eller behandlas,
importör en gård eller anläggning som i hälsointyget eller i någon annan handling som gäller djuret eller varan antecknats som djurens eller varans mottagare,
exportör en gård eller anläggning från vilken djuren eller varorna sänds till en annan medlemsstat,
tjänsteveterinär en länsveterinär, en kommunalveterinär eller en besiktningsveterinär,
Animomeddelande uppgifter om djuret eller varan som skall meddelas den behöriga myndigheten i den medlemsstat som utgör försändelsens bestämmelseort,
djur som är mottagligt för sjukdom ett djur som kan drabbas av en viss smitta oberoende av om det insjuknar eller inte,
tredje land ett land utanför Europeiska gemenskapen,
registrerad häst en häst för vilken den behöriga myndigheten i ursprungslandet eller en av den godkänd avels- eller tävlingsorganisation utfärdat en identitetshandling enligt bilaga A till rådets direktiv 90/427/EEG,
tilläggsgaranti en sådan extra undersökning eller något annat krav avseende en djursjukdom som en medlemsstat eller en region i en medlemsstat kan tillämpa vid import av djur i enlighet med kommissionens beslut efter att medlemsstaten eller regionen visat sig vara fri från sjukdomen eller när för medlemsstaten eller regionen uppgjorts ett av kommissionen godkänt program för utrotande av sjukdomen, samt
sjukdom som måste anmälas en smittsam djursjukdom som jord- och skogsbruksministeriets veterinär- och livsmedelsavdelning (nedan avdelningen ) bestämt att skall anmälas till avdelningen.
2 kap. Export
3 § Registrering och övervakning
Avdelningen för i övervakningssyfte ett register över exportörer av djur och varor som uppräknas i bilagorna I-III. Senast fem vardagar före den första exporten skall exportörerna av dessa djur och varor för anteckning i registret göra en skriftlig anmälan om exporten till avdelningen. I anmälningen skall ingå följande uppgifter:
exportör, adress och telefonnummer,
djurart eller vara för vars export registrering begärs, samt
övervakande veterinär.
De exportörer som avses i 1 mom. skall stå under regelbunden övervakning av en veterinär. Vid export av i bilaga I uppräknade djur, sperma, äggceller eller embryon av hästar, får eller getter, kulturer av patogena mikrober, animaliskt lågriskavfall eller i bilaga III uppräknade varor är kommunalveterinären i den kommun där gården eller anläggningen är belägen övervakande veterinär. Om exportören är ett slakteri är dock slakteriets besiktningsveterinär övervakande veterinär. Vid export av sperma eller embryon av nötkreatur eller svin eller äggceller av svin är länsveterinären övervakande veterinär. Vid export av djur som uppräknas i bilaga II kan exportören själv välja övervakande veterinär.
Vid export av fjäderfän, sperma, embryon, äggceller eller produkter som tillverkats av animaliskt avfall sker övervakningen med stöd av avdelningens särskilda föreskrifter om dessa varor och djur. Vid export av andra djur eller varor skall exportören årligen före utgången av januari tillställa avdelningen den övervakande veterinärens skriftliga redogörelse för övervakningen. Av redogörelsen skall framgå veterinärens besök på gården eller anläggningen under föregående år samt uppgifter om förekomst av sådana djursjukdomar på gården eller anläggningen som bekämpas med stöd av lagen om djursjukdomar eller övriga djursjukdomar som måste anmälas samt övriga eventuella observationer angående gårdens eller anläggningens verksamhet. Den övervakande veterinären skall besöka gården eller anläggningen minst en gång per år. Om redogörelsen inte har inkommit i tid avförs exportören ur registret.
Exportörerna av varor som uppräknas i bilaga III skall dessutom ha ett av den övervakande veterinären godkänt egenkontrollprogram genom vilket säkerställs att de varor som exporteras uppfyller de särskilt fastställda exportkraven gällande dem. Om förädlade produkter utförs skall i egenkontrollprogrammet ingå fastställande och övervakning av kritiska punkter. I egenkontrollprogrammet skall dessutom ingå regelbundna mikrobiologiska uppföljningsundersökningar, om mikrobiologiska kvalitetsnormer uppställs för den vara som skall utföras. Om det på basis av uppföljningen eller av andra orsaker finns skäl att misstänka att varan sprider en smittsam djursjukdom skall exportören omedelbart underrätta den övervakande veterinären om detta samt stoppa exporten.
Föreskrifterna i 1-3 mom. tillämpas inte på exportörer av hästar.
4 § Förteckning
Exportörerna av djur och varor som uppräknas i bilaga I-III skall föra en förteckning över alla exportförsändelser. Av förteckningen skall framgå
avgångsdag,
den exportförsändelsens innehåll (djurart, antal och eventuella kännetecken eller vara och mängd),
avgångsgård eller avgångsanläggning och, i fråga om levande djur, även ursprungsgård, samt
mottagare och bestämmelseort.
Exportörer som avses i 3 § 4 mom. [1] skall dessutom ha en förteckning som gäller egenkontrollprogrammet, av vilken skall framgå vilka undersökningar som gjorts och deras resultat.
Exportörerna av djur och varor som uppräknas i bilaga I skall förvara förteckningen minst fem år efter exporten och exportörerna av djur och varor som uppräknas i bilagorna II och III minst två år efter exporten. Förteckningen skall på begäran visas för den övervakande veterinären eller tjänsteveterinären.
Föreskrifterna i 1-3 mom. tillämpas inte på exportörer av hästar.
5 § Allmänna exportrestriktioner
Ett djur som är mottagligt för sjukdomen i fråga eller en vara som härrör från ett sådant djur får inte ha sitt ursprung på en sådan gård eller ett sådant område, där av de veterinära myndigheterna fastställda spärrbestämmelser gäller på grund av misstanke om, förekomst av eller skyddsåtgärd gällande följande sjukdomar:
mul- och klövsjuka,
klassisk svinpest,
afrikansk svinpest,
vesikulär svinsjuka (SVD),
Newcastlesjuka,
boskapspest,
Peste des petits ruminants (PPR)
vesikulär stomatit,
Bluetongue,
afrikansk hästpest,
Equine viral encephalomyelitis,
Teschensjuka,
aviär influensa,
koppor hos får och get,
Lumpy skin disease,
Rift Valley fever, samt
elakartad lungsjuka hos nötkreatur.
Vad som föreskrivs i 1 mom. gäller också begränsningar som de veterinära myndigheterna fastställt på grund av misstanke om, förekomst av eller skyddsåtgärd gällande någon annan sjukdom än de som avses i 1 mom.
Det är inte heller tillåtet att till andra medlemsstater leverera
djur eller varor som i syfte att utrota någon sjukdom som inte nämns i 1 mom. skall slaktas eller destrueras enligt en nationell utrotningsplan som gäller sjukdomen, eller
djur eller varor som inte kan saluföras av andra skäl som hänför sig till människors eller djurs hälsa.
6 § Exportkontroller och märkning
Djur och varor som uppräknas i bilagorna I-III skall före exporten kontrolleras med avseende på för människor och djur smittsamma sjukdomar på samma sätt och minst lika noggrant som djur och varor som är avsedda för den finska marknaden.
Varje exportparti av djur och varor som uppräknas i bilaga I skall kontrolleras innan de levereras till en annan medlemsstat. Kontrollen utförs på exportörens begäran av den övervakande tjänsteveterinären. Tjänsteveterinären skall vid kontrollen säkerställa att djuren inte har symtom som tyder på smittsamma sjukdomar, att det inte föreligger i 5 § fastställda hinder för export och att djuren och varorna uppfyller de exportkrav som särskilt uppställts för djurarten eller varan. Samtidigt skall han granska djurens identifikationer. Nötkreatur, svin, får och getter skall märkas med ett av avdelningen godkänt öronmärke och ägaren skall sända uppgifterna om dem till djuridentifikationsregistret enligt särskilt meddelade föreskrifter om registrering av djur.
Den ansvarige personen för en exporterande gård skall kontrollera varje exportparti av djur som uppräknas i bilaga II innan de levereras till en annan medlemsstat. Vid kontrollen skall han säkerställa att djuren inte uppvisar några tydliga symtom på smittsamma sjukdomar, att för gården inte gäller av myndigheterna fastställda begränsningar på grund av djursjukdomar samt att djuren uppfyller de exportkrav som särskilt uppställts för djurarten.
Den ansvarige personen för en exporterande anläggning skall kontrollera varje exportparti av varor som uppräknas i bilaga III innan de levereras till en annan medlemsstat. Vid kontrollen skall han säkerställa att varorna uppfyller de exportkrav som särskilt uppställts för varan och att varorna är ändamålsenligt märkta.
Bestämmelserna i 2 mom. tillämpas inte på i Finland eller Sverige registrerade hästar som exporteras till Sverige.
7 § Exporthandlingar
Om tjänsteveterinären vid den kontroll som avses i 6 § 2 mom. konstaterar att djuren eller varorna uppfyller kraven i nämnda moment, skall han utfärda ett exportintyg för djuren eller varorna enligt föreskrifter som avdelningen meddelar särskilt.
Om den ansvarige personen för en exporterande gård vid den kontroll som avses i 6 § 3 mom. konstaterar att djuren uppfyller kraven i samma moment, skall han avge en skriftlig försäkran, av vilken skall framgå att djuren uppfyller de nämnda kraven. Om övriga handelsdokument rörande export och transport av djur föreskrivs särskilt.
Om den ansvarige personen för en exporterande anläggning vid den kontroll som avses i 6 § 4 mom. konstaterar att varan uppfyller de krav som uppställts i samma moment, skall han för varan utfärda ett handelsdokument rörande export, av vilket framgår produkten i fråga och det godkännandenummer eller registreringsnummer som veterinärmyndigheten tilldelat den exporterande anläggningen.
De intyg och övriga handlingar som avses i 1-3 mom. skall åtfölja djuren eller varorna under transporten till bestämmelseorten. Om det finns flera bestämmelseorter skall djur- eller varuförsändelserna grupperas som skilda försändelser enligt bestämmelseort och varje försändelse skall åtföljas av ett särskilt dokument.
8 § Animomeddelande
Tjänsteveterinären skall omedelbart efter att han utfärdat ett sådant exportintyg som avses i 7 § 1 mom. meddela länsveterinären de uppgifter som avses i 2 mom. för sändande av ett Animomeddelande. Om länsveterinären inte kan anträffas skall uppgifterna meddelas till någotdera av länets två Animoställen, som sköts av en kommunalveterinär. Animoställena anges i bilaga IV.
Animomeddelandet skall innehålla följande uppgifter:
namnet på den som exporterar djuret eller varan, samt adress och postnummer,
namnet på djurets eller varans mottagare, adress och postnummer samt motsvarande adressuppgifter för bestämmelseorten, om de avviker från mottagarens adressuppgifter,
den medlemsstat som utgör bestämmelseort,
djurart och antalet djur eller vara och mängd,
transportsätt och identifikationsuppgifterna för transportmedlet,
det nummer som tjänsteveterinären har gett hälsointyget samt datum, samt
avgångsdatum för djuret eller varan.
Den länsveterinär eller kommunalveterinär som har tagit emot en anmälan som avses i 1 mom. skall omedelbart sända Animomeddelandet vidare till den behöriga myndigheten i den medlemsstat som utgör djur- eller varuförsändelsens bestämmelseort. Om meddelande vid transiteringar bestäms särskilt.
Bestämmelserna i 1-3 mom. tillämpas inte på i Finland eller Sverige registrerade hästar som exporteras till Sverige.
3 kap. Transitering
9 § Transportförfarande
När djur eller varor som avses i bilagorna I-III exporteras från en annan medlemsstat till ett tredje land via Finland skall transporten ske under tullövervakning. Avdelningen kan dock i brådskande fall för säkerställande av djurens välbefinnande bevilja djurtransporter dispens från tullövervakningen.
När djur eller varor som avses i bilagorna I och II exporteras från Finland till ett tredje land via en annan medlemsstat eller från en annan medlemsstat till ett tredje land via Finland, skall djuren uppfylla bestämmelserna om handel på Europeiska gemenskapens inre marknad och åtföljas av ett sådant intyg eller en sådan handling som avses i 7 § 1 eller 2 mom. I intyget eller handlingen skall som djurens bestämmelseort antecknas den veterinära gränskontrollstation eller övriga plats för gränsöverskridning där djuren lämnar Europeiska unionen och som djurens importör den person som ansvarar för gränskontrollstationen eller platsen för gränsöverskridning. Om Finland eller någon annan medlemsstat, genom vars område transporten sker, beviljats rätt att kräva tilläggsgarantier angående djurarter som transporteras via dess område, skall de transiterade djuren åtminstone uppfylla kraven på tilläggsgarantier för slaktdjur. På hästar som registrerats i Finland eller Sverige tillämpas de hälsokrav som gäller dem.
Dessutom skall djur och varor som avses i 2 mom. åtföljas av de intyg och övriga handlingar som veterinärmyndigheterna i det tredje land som utgör bestämmelseort kräver. Om det tredje landets importkrav inte är kända för avgångsortens myndigheter, skall på det intyg eller den handling som avses i 2 mom. göras en anteckning av vilken framgår att avsikten är att exportera djuret eller varan till det tredje landet i fråga.
10 § Anmälan om transporter
När djur eller varor som avses i bilaga I exporteras från Finland till ett tredje land via en annan medlemsstat eller från en annan medlemsstat till ett tredje land via Finland, skall ett Animomeddelande sändas i fråga om djuren. Den veterinär som utfört exportkontrollen skall göra en sådan anmälan för meddelandet som avses i 8 § 1 mom. I anmälan skall utöver de uppgifter som avses i 8 § 2 mom. även anges det tredje land som utgör bestämmelseort samt de medlemsstater genom vilka djuren eller varorna transiteras. Animomeddelandet skall adresseras antingen till den veterinära gränskontrollstation där djuren lämnar Europeiska unionens område eller till den behöriga myndigheten i det område där andra platser för gränsöverskridning är belägna.
4 kap. Import
11 § Registrering och djurstallar
Avdelningen för i övervakningssyfte ett register över importörer av djur och varor som uppräknas i bilagorna I-III. Senast fem vardagar före den första importen skall importörerna av dessa djur och varor för anteckning i registret göra en skriftlig anmälan om importen till avdelningen. I anmälningen skall ingå följande uppgifter:
importör, adress och telefonnummer,
djurart eller vara för vars import registrering begärs,
från vilket land importören ämnar importera djuren eller varorna.
Registreringsanmälan skall förnyas årligen före utgången av januari. Om anmälan inte gjorts inom utsatt tid, avförs importören ur registret.
Importörerna av sådana djur som uppräknas i bilaga I och II skall ha tillgång till utrymmen där djuren vid behov kan hållas isolerade.
Vad som bestäms i 1-3 mom. tillämpas inte på importörer av hästar, hundar, katter, harar eller kaniner eller på slakterier som importerar djur för omedelbar slakt. Vad som bestäms i 1 och 2 mom. tillämpas inte på importörer av foder för sällskapsdjur eller biodlingsprodukter och inte heller på sådana importörer som importerar jakttroféer, ull, djurhår, djurborst, fjädrar eller delar av fjädrar för eget bruk.
12 § Förhandsanmälan
Importörerna av sådana djur och varor som uppräknas i bilaga I skall minst 24 timmar före införseln tillställa avdelningen en skriftlig förhandsanmälan om att djur eller varor kommer att anlända. Anmälan behöver dock inte göras i fråga om hästar, hundar eller katter eller animaliskt lågriskavfall. Av förhandsanmälan skall framgå vilka djur och varor försändelsen innehåller, avgångsorten, bestämmelseorten och importdatum.
13 § Importhandlingar
Djur och varor som uppräknas i bilaga I skall åtföljas av ett intyg som tjänsteveterinären utfärdat för varje importör och parti som importören tar emot, och intygets innehåll skall uppfylla de krav som avdelningen särskilt uppställt för djurarten eller varan i fråga. För hästar som är registrerade i Finland eller Sverige och som importeras från Sverige krävs dock inget intyg.
Djur och varor som uppräknas i bilagorna II och III skall åtföljas av en skriftlig försäkran eller någon annan handling som ursprungsgården eller ursprungsanläggningen utfärdat, och försäkran eller handlingen skall uppfylla de krav som avdelningen särskilt uppställt för djurarten eller varan i fråga.
Importören skall förvara intyg som avses i 1 mom. minst fem år och försäkran och andra handlingar som avses i 2 mom. minst två år efter importen. Alla handlingar som avses i detta moment skall på begäran visas för tjänsteveterinären.
14 § Importkontroller av djur
Djur som uppräknas i bilagorna I och II, deras identifikationer och de handlingar som avses i 13 § skall omedelbart efter importen kontrolleras på den importerande gården. Om importören är ett slakteri eller någon annan gård som står under daglig övervakning av en tjänsteveterinär, utförs kontrollen av den tjänsteveterinär som övervakar slakteriet eller gården. I annat fall utförs kontrollen av den person som ansvarar för gården.
Om kontrollören konstaterar att importhandlingarna eller identifikationerna inte uppfyller importkraven för djurarten eller att de är bristfälliga, eller om djuren misstänks sprida en smittsam sjukdom, skall djuren omedelbart isoleras på gården och kontrollören anmäla ärendet till kommunalveterinären. Djuren skall hållas isolerade tills veterinärmyndigheterna beslutat om användningen av dem.
Den som importerar sådana djur som avses i 1 mom. får inte överlåta djuren till en annan mottagare innan han konstaterat att djuren och de handlingar som åtföljer djuren uppfyller importkraven för djurarten i fråga. Ett slakteri får inte ta emot djur för slakt om de inte uppfyller importkraven.
15 § Övriga kontroller av djuren
Avdelningen kan bestämma att tjänsteveterinären genom stickprov skall kontrollera importerande gårdar och eventuella övriga gårdar till vilka djuren sänts från en importerande gård. Vid kontrollen skall tjänsteveterinären säkerställa att djuren och de handlingar som avses i 13 § uppfyller kraven gällande dem. I samband med kontrollerna kan tjänsteveterinären ta prover av djuren för laboratorieundersökningar.
En sådan kontroll som avses i 1 mom. skall göras senast den andra vardagen efter att djuren anlänt. Om importören omedelbart sänt djuren vidare till en annan gård, skall kontrollen ske senast den andra vardagen efter att djuren anlänt till den senare gården. Kontroller kan även utföras senare, om tjänsteveterinären eller avdelningen har motiverade skäl att anta att bestämmelserna om import av djur inte iakttagits.
Om det i samband med importkontrollen tas prover för laboratorieundersökningar skall alltid minst två likadana prover tas. Det ena provet skall undersökas i ett laboratorium som förordnats av avdelningen och det andra provet skall förvaras minst en månad efter provtagningen under för förvaringen gynnsamma förhållanden och tydligt märkt i ett laboratorium som förordnats av avdelningen.
Tjänsteveterinären har rätt att kontrollera djuren och handlingarna även under transporten om det finns skäl att misstänka att djuren inte uppfyller importkraven eller att de sprider en smittsam sjukdom. I samband med kontrollen har tjänsteveterinären rätt att ta prover med iakttagande av det förfarande som fastställs i 3 mom.
16 § Märkning av importdjur
Tjänsteveterinären skall på uppmaning av länsveterinären inom fyra vardagar efter att djuren anlänt till den importerande gården märka nötkreatur, svin, får och getter med ett öronmärke som godkänts av avdelningen. Den tjänsteveterinär som utfört märkningen skall inom tio vardagar efter märkningen till det djuridentifikationsregister som avses i jord- och skogsbruksministeriets beslut om registrering och märkning av nötkreatur (279/95) anmäla importörens besättningsidentifikation, djurets födelsetid, kön, ras och användning, avgångsland, djurets tidigare identifikation och nya identifikation. Märkningen utförs på den importerande gården eller, om importören sänt djuren till en annan gård, på den gård där djuren hålls. Djur som importeras för omedelbar slakt behöver dock inte märkas.
17 § Importkontroller av varor
De varor som uppräknas i bilagorna I och III, deras identifikationer och de handlingar som avses i 13 § skall kontrolleras omedelbart efter importen. Om importören är en anläggning som står under daglig övervakning av en tjänsteveterinär, utförs kontrollen av den tjänsteveterinär som övervakar anläggningen. I annat fall utförs kontrollen av den person som ansvarar för den importerande anläggningen.
Importören får inte ta varor i bruk eller under behandling eller överlåta varor till en annan mottagare innan vid kontrollen konstaterats att varornas identifikationer och handlingarna uppfyller importkraven för varan. Om kontrollören konstaterar att varorna eller handlingarna inte uppfyller importkraven i fråga om varan eller om identifikationerna är bristfälliga, skall han omedelbart anmäla detta till kommunalveterinären. Varorna skall hållas åtskilda från anläggningens övriga varor tills veterinärmyndigheterna beslutat om användningen av dem.
Avdelningen kan bestämma att tjänsteveterinären genom stickprov skall kontrollera de importerande anläggningarna för att säkerställa att varorna, identifikationerna och handlingarna uppfyller importkraven gällande dem. Tjänsteveterinären har rätt att kontrollera varorna och handlingarna även under transporten om det finns skäl att misstänka att varorna inte uppfyller importkraven eller att de sprider en smittsam sjukdom.
18 § Förteckning
Importörerna av djur och varor som uppräknas i bilagorna I-III skall föra en förteckning över alla importförsändelser som de mottagit. Av förteckningen skall framgå följande:
ankomstdag,
försändelsens innehåll (djurart, antal djur och eventuella identifikationer eller vara och mängd),
avgångsland,
exportör, samt
eventuella följande mottagare om importören överlåtit djur eller varor vidare.
Importörerna av djur och varor som uppräknas i bilaga I skall förvara förteckningen minst fem år och importörerna av djur och varor som uppräknas i bilagorna II eller III minst två år efter importen. Förteckningen skall på begäran visas för tjänsteveterinären.
Vad som bestäms i 1 och 2 mom. tillämpas inte på importörer av hästar, hundar, katter, harar eller kaniner, och inte heller på importörer som importerar biodlingsprodukter, jakttroféer, ull, djurhår, djurborst, fjädrar eller delar av fjädrar för eget bruk.
19 § Åtgärder när djur eller varor inte uppfyller importkraven
Om åtgärder som vidtas när ett djur eller en vara inte uppfyller kraven i detta beslut eller de krav som avdelningen särskilt uppställt för djurslaget eller varan i fråga stadgas i 7 och 8 §§ förordningen om bekämpande av djursjukdomar vid import och export av djur och vissa andra varor (489/94).
5 kap. Kostnader och ersättningar
20 § Arvoden och ersättningar
Exportören skall betala kommunalveterinären och andra än tjänsteveterinärer arvode och ersättning för kostnaderna för övervakningsbesök enligt 3 § 2 mom. och för redogörelse för övervakningen enligt av jord- och skogsbruksministeriet särskilt fastställda grunder.
För sändande av Animomeddelande, av avdelningen bestämd importkontroll och därtill anknytande provtagning samt för märkning av importerade djur betalas till kommunalveterinären av statens medel ett arvode och kostnadsersättning i enlighet med förordningen om förrättningsarvoden för veterinärer (1269/89).
21 § Övriga kostnader
Importören skall betala de kostnader som föranleds av återsändande, förvaring, behandling eller destruering av importerade djur eller varor eller av isolering eller slakt av ett djur.
6 kap. Ikraftträdande
22 § Ikraftträdande
Detta beslut träder i kraft den 2 maj 1995.
Genom detta beslut upphävs jord- och skogsbruksministeriets veterinär- och livsmedelsavdelnings beslut av den 31 december 1994 om kontroller som skall utföras på Europeiska gemenskapens inre marknad i syfte att bekämpa djursjukdomar (1577/94).
Rådets direktiv 89/662/EEG, EGT nr L 395, 30.12.1989, s. 13,
rådets direktiv 90/425/EEG, EGT nr L 224, 18.8.1990, s. 29,
rådets direktiv 92/65/EEG, EGT nr L 268, 14.9.1992, s. 54,
rådets direktiv 92/118/EEG, EGT nr L 62, 15.3.1993, s. 49,
kommissionens beslut 93/444/EEG, EGT nr L 208, 19.8.1993, s. 34,
kommissionens beslut 94/338/EG, EGT nr L 151, 17.6.1994, s. 36.
Helsingfors den 21 april 1995
Bitr. avdelningschef Jaana Husu Veterinärinspektör Risto Holma
BILAGA I
1. Hov- och klövdjur, med undantag av från Sverige tillfälligt för tävlingsändamål eller annat motsvarande ändamål införda renar
2. Fjäderfän och andra fåglar
3. Apor
4. Bin
5. Harar och kaniner
6. Hundar och katter
7. Levande fiskar, skaldjur och blötdjur, med undantag av tropiska akvariefiskar, -skaldjur och -blötdjur
8. Sperma av nötkreatur, svin, hästar, får och getter
9. Embryon av nötkreatur, svin, hästar, får och getter
10. Äggceller av svin, hästar, får och getter
11. Rom och mjölke för odling av fiskar och skaldjur, med undantag av tropiska akvariefiskars och -skaldjurs rom och mjölke
12. Kulturer av patogena mikrober
13. Animaliskt lågriskavfall
Punkterna 1-7 tillämpas också på sällskapsdjur som medförs av en resande.
Punkterna 2, 5-7 och 11 tillämpas dock enbart på djur, för vilka enligt särskilt meddelade föreskrifter om dem vid import och export behövs en veterinärundersökning och ett över undersökningen utfärdat intyg.
BILAGA II
1. Illrar, minkar och rävar
2. Hundar och katter
3. Fåglar
4. Harar och kaniner
Punkterna 2-4 tillämpas enbart på djur, i fråga om vilka enligt särskilda föreskrifter om dem vid export och import inte behövs ett veterinärintyg för varje parti.
Punkterna 1-4 tillämpas inte på sällskapsdjur som medförs av en resande.
BILAGA III
1. Mjölk och mjölkprodukter som inte är avsedda för livsmedelsbruk
2. Skinn och hudar av hov- och klövdjur, med undantag av picklade eller beredda skinn och hudar, wet blue-skinn och -hudar eller sådana skinn och hudar som behandlats 8 timmar i en kalksalt-lösning i ett pH-värde av 12-13
3. Av animaliskt avfall tillverkat foder för sällskapsdjur, med undantag av konserver, torrfoder, halvflytande foder eller tuggben eller motsvarande av hudar tillverkat foder som importeras för eget bruk
4. Ben, horn, hovar, klövar samt produkter som har tillverkats av dem
5. Animaliskt proteinmjöl, t.ex. köttmjöl, köttbenmjöl, benmjöl, fjädermjöl eller fiskmjöl
6. Blod och blodprodukter av animaliskt ursprung
7. Biodlingsprodukter, som är avsedda att användas i biodling
8. Jakttroféer, med undantag av troféer som är uppstoppade, beredda eller annars bearbetade så att de kan förvaras i rumstemperatur
9. Gödselmedel eller gödsel av animaliskt ursprung
10. Ull, djurhår och djurborst, med undantag av ull, djurhår och djurborst som genomgått industriell rengöring eller som erhållits vid beredning
11. Fjädrar och delar av fjädrar, med undantag av sådana som ångats eller annars behandlats så att de inte förorsakar risk för spridning av sjukdomar.
Fotnoter
- 1.
Den märkta texten har rättat (1995), Originaltexten lydde:
3 § 3 mom.