Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

1756/1995

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Handels- och industriministeriets beslut om färgämnen för användning i livsmedel och alkoholdrycker

Typ av författning
Beslut
Meddelats
Uppdaterad författning
1756/1995
Ursprunglig publikation
Häfte 182/1995 (Publicerad 29.12.1995)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

Handels- och industriministeriet har med stöd av 3 och 48 §§ livsmedelslagen av den 17 mars 1995 (361/95) och 6 och 11 §§ förordningen den 12 juni 1992 om tillsatsämnen för livsmedel (521/92) beslutat:

1 § Syftet med beslutet

Genom detta beslut genomförs Europaparlamentets och rådets direktiv av den 30 juni 1994 om färgämnen för användning i livrledel (94/36/EG).

2 § Tillämpningsområde

Med färgämne avses i detta beslut ett ämne som hör till tillsatsämnena för livsmedel och som tillför eller återställer färg hos livsmedel.

Färgämnen kan vara naturliga beståndsdelar i livsmedlet eller andra beståndsdelar av naturligt ursprung, som i sig normalt inte används som livsmedel och som normalt inte ingår som karakteristiska beståndsdelar i livsmedel. Färgämnen är också sådana prelarat som erhålls från livsmedel och andra naturliga källmaterial genom fysikalisk och/eller kemisk extraktion som leder till en extraktion av pigment som är selektiv i fråga om de näringsmässiga och aromatiska beltåndsdelarna.

Som färgämnen anses i detta beslut inte torkade eller koncentrerade beståndsdelar eller aromämnen som tillsätts vid tillverkningen av livsmedel och vilka utöver aromkniska, smakförhöjande eller näringsmässiga egenskaper har en sekundär färgande effekt, som t.ex. paprika, gurkmeja och saffran.

Bestämmelserna i detta beslut gäller inte sådana ämnen som har använts för att färga de yttre, oätliga delarna av livsmedel, som exempel kan nämnas de ämnen som färgar ostskorpa och korvskinn.

3 § Försäljning av färgämnen till konsumenten

Till konsumenten får säljas de färgämnen som nämns i bilaga I, med undantag av följande:

E 123 amarant

E 127 erytrosin

E 128 röd 2G

E 154 brun FK

E 160b annatto, bixin, norbixin

E 161g kantaxantin

E 173 aluminium

E 180 litorubin BK

4 § Användning av färgämnen i livsmedel

Endast de färgämnen som nämns i bilaga I får användas vid tillverkningen av livsmedel.

I de livsmedel som förtecknas i bilaga II är användningen av färgämnen förbjuden, om inte något annat bestäms i bilagorna III, IV eller V.

I de livsmedel som förtecknas i bilagorna III, IV och V får färgämnen användas på de villkor som bestäms i bilagorna. Färgämnen får också användas i motsvarande livsmedel som är avsedda för specialbruk enligt handels- och industriministeriets beslut om dindiska produkter (937/95).

Om de färgämnen som är allmänt tillåtna i livsmedel samt om villkoren för att de skall få användas bestäms i bilaga V.

5 § Användning av färgämnen för märkning av kött och hönsägg

För den hälsomärkning av köttprodukter om vilken stadgas i kötthygienlagen (511/94) och för andra märkningar som krävs får användas endast färgämnet E 155 brun HT ensamt eller färgämnena E 133 briljantblått FCF och E 129 allura röd AC var för sig eller i en lämplig kombination.

Endast de färgämnen som förtecknas i bilaga I kan användas för dekorationsmålning eller stämpling av äggskal, enligt vad som stadgas i förordningen (EEG) Nr 1274/91.

6 § Oberedda och något beredda livsmedel

Med oberedda och något beredda livsmedel som nämns i bilaga II avses att livsmeedet inte har genomgått någon behandling som påtagligt förändrar dess ursprungliga egenskaper. Något beredda livsmedel kan t.ex. ha delats, trancherats, skurits ut, urbedats, hackats, flåtts, befriats från delar, skalats, malts, skurits, rensats, putsats, djupfrysts, frysts, kylts, krossats eller spritats och vara förpackade eller ej.

7 § Färgämnenas maximimängder

Med den maximimängd som fastställs i bilagorna avses den mängd färgämnen som ett färgpreparat innehåller. Maximimängden gäller ett livsmedel som är konsumtionsfärdigt och som har beretts enligt tillverksfens anvisningar, om inte något annat bsftäms.

Uttrycket quantum satis , som nämns i bilagorna, innebär att någon maximihalt inte har fastställts. I detta fall får färgämnet ailändas enligt god tillverkningssed på så sätt att mängden inte överstiger vad som är nöiländigt för att åstadkomma den önskade effekten. Användningen av färgämnen får inte vilseleda konsumenten.

8 § Övergångsprincip för färgämnen

Utan hinder av vad som stadgas eller bestäms någon annanstans får ett livsmedel innehålla färgämnen i följande fall:

1)

i ett sammansatt livsmedel som inte hör till bilaga II i en sådan mängd som enligt detta beslut tillåts i någon beståndsdel i livsmedlet, eller

2)

enbart i ett livsmedel som är avsett för tillverkning av ett sammansatt livsmedel i en sådan mängd att det sammansatta livsmedlet uppfyller bestämmelserna i detta beslut.

9 § Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft den 1 januari 1996.

Genom detta beslut upphävs de bestämmelser om färgämnen som ingår i handels- och industriministeriets beslut av den 8 juli 1992 om tillsatsämnen för livsmedel (636/92) jämte ändringar och i jord- och skogsbruksministeriets beslut av den 19 februari 1987 om vitaminisering av vissa livmmedelsfetter samt om användning av tillsatsämnen och identifieringsämnen i dessa produkter (182/87).

10 § Övergångsstadgande

Efter den 30 juni 1996 är det förbjudet att sälja eller använda livsmedel som inte uppfyller bestämmelserna i detta beslut. Dock får sådana livsmedel som har överlåtits till handeln eller vilkas märkningar har gjorts före den 30 juni 1996 säljas slut, fastän de inte uppfyller bestämmelserna i detta beslut, om de stämmer överens med de bestämmepfer som gällde när detta beslut trädde i kraft.

Europaparlamentets och rådets direktiv 94/36/EG, EGT nr L 237, 10.9.1994, s. 13

Helsingfors den 21 december 1995

Handels- och industriminister Antti Kalliomäki Handelsråd Anna-Liisa Koskinen

Bilaga I

FÖRTECKNING ÖVER FÄRGÄMNEN SOM ÄR TILLÅTNA I LIVSMEDEL

Anmärkning: Även aluminiumlacker som framställts av färgämnen är tillåtna.

Nummerkod

Namn

Indeksnummer ( 1 ) eller beskrivning

E 100

Kurkumin

75300

E 101

(i) Riboflavin

(ii) Riboflavin-5'-fosfat

E 102

Tartrazin

19140

E 104

Kinolingult

47005

E 110

Para-orange, orange S, Sunset yellow FCF

15985

E 120

Karminer, koschenill, karminsyra

75470

E 122

Azorubin, karmosin

14720

E 123

Amarant

16185

E 124

Nykockin, koschenillrött A, Ponceau 4R

16255

E 127

Erytrosin

45430

E 128

Röd 2G

18050

E 129

Allura röd AC

16035

E 131

Patentblått V

42051

E 132

Indigotin, indigokarmin

73015

E 133

Briljanttblått FCF

42090

E 140

(i) Klorofyller

75810

(ii) Klorofylliner

75815

E 141

(i) Klorofyllkopparkomplex

75815

(ii) Klorofyllinkopparkomplex

75815

E 142

Grön S

44090

E 150a

Sockerkulör ( 2 )

E 150b

Sockerkulör, kaustiksulfitprocessen

E 150c

Sockerkulör, ammoniakprocessen

E 150d

Sockerkulör, ammoniaksulfitprocessen

E 151

Briljantsvart BN, svart PN

28440

E 153

Carbo medicinalis (vegetabiliskt)

E 154

Brun FK

E 155

Brun HT

20285

E 160a

(i) Karotenoider

75130

(ii) Beta-karoten

40800

E 160b

Annatto, bixin, norbixin

75120

E 160c

Paprikaextrakt, kapsantin, kapsorubin

E 160d

Lycopen

E 160e

Beta-apo-8'-karotenal (C 30)

40820

E 160f

Etylester av beta-apo-8'-karotensyra (C 30)

40825

E 161b

Luteolin, lutein

E 161g

Kantaxantin

E 162

Rödbetsfärg, betalain, betanin

E 163

Antocyaner

Erhålls ur frukter, bär och grönsaker genom fysikaliska metoder

E 170

Kalciumkarbonat

77220

E 171

Titandioxid

77891

E 172

Järnoxider och järnhydroxider

77491 77492 77499

E 173

Aluminium

E 174

Silver

E 175

Guld

E 180

Litolrubin BK

(1) Indexnumret avser 1982 års tredje upplaga av publikationen 'Color Index', del 1-7, 1315. Samt ändringarna 37-40 (125), 41-44 (127-50), 45-48 (130), 49-52 (132-50) och 53-56 (135).

(2) Med 'sockerkulör' avses mer eller mindre starkt brunfärgade produkter som är avsedda för färgning. Detta gäller inte aromatiska produkter som framställs genom upphettning av socker och som används för smakssättning av livsmedel (t.ex. sötsaker och konditoriprodukter eller alkoholhaltiga drycker).

Bilaga II

LIVSMEDEL SOM INTE FÅR INNEHÅLLA FÄRGÄMNEN, OM INTE ANNAT BESTÄMS I BILAGA III, IV ELLER V

Anmärkning: Vid tillämpning av bilaga II skall den övergångsprincip som nämns i 8 § beaktas.

1. Oberedda och något beredda livsmedel som avses i 6 §

2. Vatten på flaska eller i förpackningar

3. Icke smaksatt mjölk, lättmjölk och skummjölk, pastöriserad eller steriliserad (även UHT-steriliserad)

4. Mjölk som smaksatts med kakao

5. Icke smaksatt surmjölk och andra icke smaksatta surade mjölkprodukter

6. Icke smaksatt mjölkpulver eller konserverad mjölk, helt eller delvis torkade

7. Icke smaksatt kärnmjölk och kärnsurmjölk

8. Icke smaksatt grädde och gräddpulver

9. Oljor och fetter av animaliskt eller vegetabiliskt ursprung ( Obs. smör i bilaga III, margarin, minarin och andra fettemulsioner samt vattenfria fetter i bilagorna III och IV)

10. Ägg och äggprodukter

11. Mjöl och andra produkter från kvarnindustrin samt stärkelse ( Obs. frukostprodukter i bilaga III)

12. Matbröd och liknande produkter ( Obs. maltbröd i bilaga III)

13. Makaroni, såsom spagetti, tagliatelli och gnocchi

14. Socker (sackaros) och övriga mono- och disackarider

15. Tomatpuré och konserverade tomater

16. Tomatbaserade såser, såsom ketchup

17. Fruktsafter och fruktnektar samt grönsakssafter

18. Frukter, bär, grönsaker, potatis och svamp, konserverade och torkade samt beredningar av dessa, inklusive oliver ( Obs. grönsaker i ättikslag eller saltlake eller i olja i bilaga III, cocktailkörsbär i bilaga IV)

19. Specialsylt, specialgelé och kastanjepuré samt plommonpuré ( Obs. övriga sylter, geléer, marmelader och motsvarande beredningar i bilaga III)

20. Fisk, blötdjur och kräftdjur, kött, fjäderfä och vilt samt beredningar av dessa, med undantag av färdigmat och andra beredningar som innehåller sådana ingredienser ( Obs. vissa korvar, patéer och köttprodukter i bilaga III och IV, fiskrom samt rökt fisk och rökt sill (Kippers) i bilaga IV)

21. Kakaoprodukter och chokladbeståndsdelar i chokladbaserade produkter

22. Rostat kaffe, te, cikoria; extrakt av te och cikoria; te-, grönsaks-, frukt- och spannmålsbaserade ingredienser till drycker samt blandningar och instantprodukter av sådana

23. Koksalt, koksaltprodukter samt kryddor och kryddblandningar

24. Vin och andra produkter sådana som de definieras i förordning (EEG) nr 822/87

25. Korn, Kornbrand, destillerade alkoholdrycker som framställts av frukter, Ouzo, Grappa, Tsikoudia de Crète, Tsipouro de Macédoine, Tsipouro de Thessalie, Tsipouro de Tyrnavos, Eau-de-vie de marc Marque nationale luxembourgoise, Eau-de-vie de seigle Marque nationale luxembourgoise, London gin, sådana som de definieras i förordning (EEG) nr 1576/89

26. Sambuca, Maraschino och Mistra, sådana som de definieras i förordning (EEG) nr 1180/91

27. Sangria, Clarea och Zurra, sådana som de definieras i förordning (EEG) nr 1601/91

28. Vinäger ( Obs. ättika i bilaga III)

29. Barnmat som avses i barnmatsförordningen (722/81) och i förordningen om modersmjölksersättning och tillskottsnäring (337/94)

30. Honung

31. Malt och maltprodukter

32. Icke smaksatt mognad ost och färskost ( Obs. vissa smaksatta ostar i bilagorna III och IV)

33. Smör av får- och getmjölk

Bilaga III

Bilaga IV

Bilaga V

Till början av sidan