Handels- och industriministeriets beslut om färgämnen för användning i livsmedel och alkoholdrycker
- Typ av författning
- Beslut
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 1756/1995
- Ursprunglig publikation
- Häfte 182/1995 (Publicerad 29.12.1995)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
Handels- och industriministeriet har med stöd av 3 och 48 §§ livsmedelslagen av den 17 mars 1995 (361/95) och 6 och 11 §§ förordningen den 12 juni 1992 om tillsatsämnen för livsmedel (521/92) beslutat:
1 § Syftet med beslutet
Genom detta beslut genomförs Europaparlamentets och rådets direktiv av den 30 juni 1994 om färgämnen för användning i livrledel (94/36/EG).
2 § Tillämpningsområde
Med färgämne avses i detta beslut ett ämne som hör till tillsatsämnena för livsmedel och som tillför eller återställer färg hos livsmedel.
Färgämnen kan vara naturliga beståndsdelar i livsmedlet eller andra beståndsdelar av naturligt ursprung, som i sig normalt inte används som livsmedel och som normalt inte ingår som karakteristiska beståndsdelar i livsmedel. Färgämnen är också sådana prelarat som erhålls från livsmedel och andra naturliga källmaterial genom fysikalisk och/eller kemisk extraktion som leder till en extraktion av pigment som är selektiv i fråga om de näringsmässiga och aromatiska beltåndsdelarna.
Som färgämnen anses i detta beslut inte torkade eller koncentrerade beståndsdelar eller aromämnen som tillsätts vid tillverkningen av livsmedel och vilka utöver aromkniska, smakförhöjande eller näringsmässiga egenskaper har en sekundär färgande effekt, som t.ex. paprika, gurkmeja och saffran.
Bestämmelserna i detta beslut gäller inte sådana ämnen som har använts för att färga de yttre, oätliga delarna av livsmedel, som exempel kan nämnas de ämnen som färgar ostskorpa och korvskinn.
3 § Försäljning av färgämnen till konsumenten
Till konsumenten får säljas de färgämnen som nämns i bilaga I, med undantag av följande:
E 123 amarant
E 127 erytrosin
E 128 röd 2G
E 154 brun FK
E 160b annatto, bixin, norbixin
E 161g kantaxantin
E 173 aluminium
E 180 litorubin BK
4 § Användning av färgämnen i livsmedel
Endast de färgämnen som nämns i bilaga I får användas vid tillverkningen av livsmedel.
I de livsmedel som förtecknas i bilaga II är användningen av färgämnen förbjuden, om inte något annat bestäms i bilagorna III, IV eller V.
I de livsmedel som förtecknas i bilagorna III, IV och V får färgämnen användas på de villkor som bestäms i bilagorna. Färgämnen får också användas i motsvarande livsmedel som är avsedda för specialbruk enligt handels- och industriministeriets beslut om dindiska produkter (937/95).
Om de färgämnen som är allmänt tillåtna i livsmedel samt om villkoren för att de skall få användas bestäms i bilaga V.
5 § Användning av färgämnen för märkning av kött och hönsägg
För den hälsomärkning av köttprodukter om vilken stadgas i kötthygienlagen (511/94) och för andra märkningar som krävs får användas endast färgämnet E 155 brun HT ensamt eller färgämnena E 133 briljantblått FCF och E 129 allura röd AC var för sig eller i en lämplig kombination.
Endast de färgämnen som förtecknas i bilaga I kan användas för dekorationsmålning eller stämpling av äggskal, enligt vad som stadgas i förordningen (EEG) Nr 1274/91.
6 § Oberedda och något beredda livsmedel
Med oberedda och något beredda livsmedel som nämns i bilaga II avses att livsmeedet inte har genomgått någon behandling som påtagligt förändrar dess ursprungliga egenskaper. Något beredda livsmedel kan t.ex. ha delats, trancherats, skurits ut, urbedats, hackats, flåtts, befriats från delar, skalats, malts, skurits, rensats, putsats, djupfrysts, frysts, kylts, krossats eller spritats och vara förpackade eller ej.
7 § Färgämnenas maximimängder
Med den maximimängd som fastställs i bilagorna avses den mängd färgämnen som ett färgpreparat innehåller. Maximimängden gäller ett livsmedel som är konsumtionsfärdigt och som har beretts enligt tillverksfens anvisningar, om inte något annat bsftäms.
Uttrycket quantum satis , som nämns i bilagorna, innebär att någon maximihalt inte har fastställts. I detta fall får färgämnet ailändas enligt god tillverkningssed på så sätt att mängden inte överstiger vad som är nöiländigt för att åstadkomma den önskade effekten. Användningen av färgämnen får inte vilseleda konsumenten.
8 § Övergångsprincip för färgämnen
Utan hinder av vad som stadgas eller bestäms någon annanstans får ett livsmedel innehålla färgämnen i följande fall:
i ett sammansatt livsmedel som inte hör till bilaga II i en sådan mängd som enligt detta beslut tillåts i någon beståndsdel i livsmedlet, eller
enbart i ett livsmedel som är avsett för tillverkning av ett sammansatt livsmedel i en sådan mängd att det sammansatta livsmedlet uppfyller bestämmelserna i detta beslut.
9 § Ikraftträdande
Detta beslut träder i kraft den 1 januari 1996.
Genom detta beslut upphävs de bestämmelser om färgämnen som ingår i handels- och industriministeriets beslut av den 8 juli 1992 om tillsatsämnen för livsmedel (636/92) jämte ändringar och i jord- och skogsbruksministeriets beslut av den 19 februari 1987 om vitaminisering av vissa livmmedelsfetter samt om användning av tillsatsämnen och identifieringsämnen i dessa produkter (182/87).
10 § Övergångsstadgande
Efter den 30 juni 1996 är det förbjudet att sälja eller använda livsmedel som inte uppfyller bestämmelserna i detta beslut. Dock får sådana livsmedel som har överlåtits till handeln eller vilkas märkningar har gjorts före den 30 juni 1996 säljas slut, fastän de inte uppfyller bestämmelserna i detta beslut, om de stämmer överens med de bestämmepfer som gällde när detta beslut trädde i kraft.
Europaparlamentets och rådets direktiv 94/36/EG, EGT nr L 237, 10.9.1994, s. 13
Helsingfors den 21 december 1995
Handels- och industriminister Antti Kalliomäki Handelsråd Anna-Liisa Koskinen
Bilaga I
FÖRTECKNING ÖVER FÄRGÄMNEN SOM ÄR TILLÅTNA I LIVSMEDEL
Anmärkning: Även aluminiumlacker som framställts av färgämnen är tillåtna.
Nummerkod | Namn | Indeksnummer ( 1 ) eller beskrivning |
E 100 | Kurkumin | 75300 |
E 101 | (i) Riboflavin | |
(ii) Riboflavin-5'-fosfat | ||
E 102 | Tartrazin | 19140 |
E 104 | Kinolingult | 47005 |
E 110 | Para-orange, orange S, Sunset yellow FCF | 15985 |
E 120 | Karminer, koschenill, karminsyra | 75470 |
E 122 | Azorubin, karmosin | 14720 |
E 123 | Amarant | 16185 |
E 124 | Nykockin, koschenillrött A, Ponceau 4R | 16255 |
E 127 | Erytrosin | 45430 |
E 128 | Röd 2G | 18050 |
E 129 | Allura röd AC | 16035 |
E 131 | Patentblått V | 42051 |
E 132 | Indigotin, indigokarmin | 73015 |
E 133 | Briljanttblått FCF | 42090 |
E 140 | (i) Klorofyller | 75810 |
(ii) Klorofylliner | 75815 | |
E 141 | (i) Klorofyllkopparkomplex | 75815 |
(ii) Klorofyllinkopparkomplex | 75815 | |
E 142 | Grön S | 44090 |
E 150a | Sockerkulör ( 2 ) | |
E 150b | Sockerkulör, kaustiksulfitprocessen | |
E 150c | Sockerkulör, ammoniakprocessen | |
E 150d | Sockerkulör, ammoniaksulfitprocessen | |
E 151 | Briljantsvart BN, svart PN | 28440 |
E 153 | Carbo medicinalis (vegetabiliskt) | |
E 154 | Brun FK | |
E 155 | Brun HT | 20285 |
E 160a | (i) Karotenoider | 75130 |
(ii) Beta-karoten | 40800 | |
E 160b | Annatto, bixin, norbixin | 75120 |
E 160c | Paprikaextrakt, kapsantin, kapsorubin | |
E 160d | Lycopen | |
E 160e | Beta-apo-8'-karotenal (C 30) | 40820 |
E 160f | Etylester av beta-apo-8'-karotensyra (C 30) | 40825 |
E 161b | Luteolin, lutein | |
E 161g | Kantaxantin | |
E 162 | Rödbetsfärg, betalain, betanin | |
E 163 | Antocyaner | Erhålls ur frukter, bär och grönsaker genom fysikaliska metoder |
E 170 | Kalciumkarbonat | 77220 |
E 171 | Titandioxid | 77891 |
E 172 | Järnoxider och järnhydroxider | 77491 77492 77499 |
E 173 | Aluminium | |
E 174 | Silver | |
E 175 | Guld | |
E 180 | Litolrubin BK |
(1) Indexnumret avser 1982 års tredje upplaga av publikationen 'Color Index', del 1-7, 1315. Samt ändringarna 37-40 (125), 41-44 (127-50), 45-48 (130), 49-52 (132-50) och 53-56 (135).
(2) Med 'sockerkulör' avses mer eller mindre starkt brunfärgade produkter som är avsedda för färgning. Detta gäller inte aromatiska produkter som framställs genom upphettning av socker och som används för smakssättning av livsmedel (t.ex. sötsaker och konditoriprodukter eller alkoholhaltiga drycker).
Bilaga II
LIVSMEDEL SOM INTE FÅR INNEHÅLLA FÄRGÄMNEN, OM INTE ANNAT BESTÄMS I BILAGA III, IV ELLER V
Anmärkning: Vid tillämpning av bilaga II skall den övergångsprincip som nämns i 8 § beaktas.
1. Oberedda och något beredda livsmedel som avses i 6 §
2. Vatten på flaska eller i förpackningar
3. Icke smaksatt mjölk, lättmjölk och skummjölk, pastöriserad eller steriliserad (även UHT-steriliserad)
4. Mjölk som smaksatts med kakao
5. Icke smaksatt surmjölk och andra icke smaksatta surade mjölkprodukter
6. Icke smaksatt mjölkpulver eller konserverad mjölk, helt eller delvis torkade
7. Icke smaksatt kärnmjölk och kärnsurmjölk
8. Icke smaksatt grädde och gräddpulver
9. Oljor och fetter av animaliskt eller vegetabiliskt ursprung ( Obs. smör i bilaga III, margarin, minarin och andra fettemulsioner samt vattenfria fetter i bilagorna III och IV)
10. Ägg och äggprodukter
11. Mjöl och andra produkter från kvarnindustrin samt stärkelse ( Obs. frukostprodukter i bilaga III)
12. Matbröd och liknande produkter ( Obs. maltbröd i bilaga III)
13. Makaroni, såsom spagetti, tagliatelli och gnocchi
14. Socker (sackaros) och övriga mono- och disackarider
15. Tomatpuré och konserverade tomater
16. Tomatbaserade såser, såsom ketchup
17. Fruktsafter och fruktnektar samt grönsakssafter
18. Frukter, bär, grönsaker, potatis och svamp, konserverade och torkade samt beredningar av dessa, inklusive oliver ( Obs. grönsaker i ättikslag eller saltlake eller i olja i bilaga III, cocktailkörsbär i bilaga IV)
19. Specialsylt, specialgelé och kastanjepuré samt plommonpuré ( Obs. övriga sylter, geléer, marmelader och motsvarande beredningar i bilaga III)
20. Fisk, blötdjur och kräftdjur, kött, fjäderfä och vilt samt beredningar av dessa, med undantag av färdigmat och andra beredningar som innehåller sådana ingredienser ( Obs. vissa korvar, patéer och köttprodukter i bilaga III och IV, fiskrom samt rökt fisk och rökt sill (Kippers) i bilaga IV)
21. Kakaoprodukter och chokladbeståndsdelar i chokladbaserade produkter
22. Rostat kaffe, te, cikoria; extrakt av te och cikoria; te-, grönsaks-, frukt- och spannmålsbaserade ingredienser till drycker samt blandningar och instantprodukter av sådana
23. Koksalt, koksaltprodukter samt kryddor och kryddblandningar
24. Vin och andra produkter sådana som de definieras i förordning (EEG) nr 822/87
25. Korn, Kornbrand, destillerade alkoholdrycker som framställts av frukter, Ouzo, Grappa, Tsikoudia de Crète, Tsipouro de Macédoine, Tsipouro de Thessalie, Tsipouro de Tyrnavos, Eau-de-vie de marc Marque nationale luxembourgoise, Eau-de-vie de seigle Marque nationale luxembourgoise, London gin, sådana som de definieras i förordning (EEG) nr 1576/89
26. Sambuca, Maraschino och Mistra, sådana som de definieras i förordning (EEG) nr 1180/91
27. Sangria, Clarea och Zurra, sådana som de definieras i förordning (EEG) nr 1601/91
28. Vinäger ( Obs. ättika i bilaga III)
29. Barnmat som avses i barnmatsförordningen (722/81) och i förordningen om modersmjölksersättning och tillskottsnäring (337/94)
30. Honung
31. Malt och maltprodukter
32. Icke smaksatt mognad ost och färskost ( Obs. vissa smaksatta ostar i bilagorna III och IV)
33. Smör av får- och getmjölk