Förordning om inrikesministeriet
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 1706/1995
- Ursprunglig publikation
- Häfte 175/1995 (Publicerad 29.12.1995)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av inrikesministern stadgas med stöd av 12 § 2 mom. lagen den 30 mars 1922 om statsrådet (78/22), sådant det lyder i lag av den 10 december 1993 (1120/93):
1 § Ministeriets uppgifter
Utöver vad som stadgas i 17 § reglementet för statsrådet bestäms närmare om ministeriets uppgifter i ministeriets arbetsordning.
2 § Ministeriets organisation
Om ministeriets avdelningar och andra särskilda enheter bestäms i ministeriets arbetsordning.
Om ministeriets polisavdelning, räddningsavdelning och gränsbevakningsavdelning gäller dessutom vad som stadgas särskilt.
3 § Arbetsordningar
I ministeriets arbetsordning bestäms utöver vad som stadgas i 1 och 2 §§ också om styrning av ministeriets förvaltningsområde, ledning av ministeriet, ledningsgrupperna vid ministeriet, de ledande tjänstemännens uppgifter och vikarier samt om beredningen och avgörandet av ärenden vid ministeriet. Ministeriets arbetsordning fastställs av ministern. När flera än en minister har förordnats till ministeriet fastställer respektive minister arbetsordningen för sitt verksamhetsområde.
Om den interna organisationen inom en avdelning och en annan fristående enhet bestäms vid behov i en arbetsordning som fastställs av chefen för avdelningen eller enheten.
4 § Ministeriets tjänstemän
Vid ministeriet finns en kanslichef. Chef för en avdelning är en avdelningschef. Chef för polisavdelningen är dock en polisöverdirektör och chef för räddningsavdelningen en räddningsöverdirektör.
Chefen för trafikenheten vid polisavdelningen är chef för rörliga polisen och en polisöverinspektör vid trafikenheten som förordnats av ministeriet biträdande chef för rörliga polisen.
Avdelningscheferna har titeln överdirektör och de tekniska direktörerna titeln överingenjör.
5 § Behörighetsvillkor för tjänsterna
Behörighetsvillkor är
för kanslichefen för tjänsten lämplig högre högskoleexamen, ledarerfarenhet och förtrogenhet med ministeriets verksamhetsområde och förvaltningsuppgifter,
för polisöverdirektören som avdelningschef juris kandidatexamen, ledarerfarenhet och förtrogenhet med polisväsendet och förvaltningsuppgifter,
för räddningsöverdirektören som avdelningschef och för en avdelningschef för tjänsten lämplig högre högskoleexamen, ledarerfarenhet och förtrogenhet med respektive enhets verksamhetsområde och förvaltningsuppgifter,
för en polisdirektör juris kandidatexamen och förtrogenhet med polisväsendet,
för lagstiftningsdirektören och lagstiftningsrådet juris kandidatexamen och förtrogenhet med lagberedning,
för förvaltningsdirektören, ekonomidirektören, en teknisk direktör, utbildningsdirektören, beredskapsdirektören, ett regionutvecklingsråd och datachefen högre högskoleexamen och förtrogenhet med uppgifter som hör till tjänsten,
för en konsultativ tjänsteman högre högskoleexamen och förtrogenhet med uppgifter som hör till tjänsten,
för ett regeringsråd och en regeringssekreterare juris kandidatexamen och god förtrogenhet med förvaltningsuppgifter, samt
för en polisöverinspektör enligt uppgifternas art antingen juris kandidatexamen och förtrogenhet med polisväsendet eller tjänsteexamen för polisbefäl eller lämplig högskoleexamen och förtrogenhet med uppgifter som hör till verksamhetsområdet.
6 § Besättande av tjänster
Om utnämning av kanslichefen, polisöverdirektören som avdelningschef, räddnings- överdirektören som avdelningschef, en avdelningschef, en konsultativ tjänsteman, ett regeringsråd, ett lagstiftningsråd och en regeringssekreterare gäller vad som stadgas i reglementet för statsrådet.
En polisdirektör, lagstiftningsdirektören, förvaltningsdirektören, ekonomidirektören, en teknisk direktör, utbildningsdirektören, beredskapsdirektören och ett regionutvecklingsråd utnämns av republikens president på framställning av statsrådet.
Övriga tjänstemän utnämns och personalen i arbetsavtalsförhållande anställs av ministeriet.
7 § Förordnande om beredning
Kanslichefen kan bestämma att en tjänsteman vid ministeriet skall bereda och föredra ett ärende som annars skulle behandlas av någon annan tjänsteman eller själv överta beredningen eller föredragningen av ärendet. Samma rätt har i enskilda fall avdelningschefen och chefen för en resultatenhet i ett ärende som annars skulle behandlas av en underlydande tjänsteman.
8 § Hänvisningsstadgande
Om inte något annat stadgas gäller om ministeriet vad som stadgas i reglementet för statsrådet.
9 § Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1996.
Genom denna förordning upphävs förordningen den 30 december 1993 om inrikesministeriet (1598/93).
Helsingfors den 22 december 1995
Republikens President MARTTI AHTISAARI Inrikesminister Jan-Erik Enestam