Handels- och industriministeriets beslut om förpackningspåskrifter på bär- och fruktprodukter
- Typ av författning
- Beslut
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 1659/1995
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
Handels- och industriministeriet har med stöd av 48 § livsmedelslagen av den 17 mars 1995 (361/95) beslutat:
1 § Beslutets tillämpningsområde
Detta beslut gäller namn och andra påskrifter på de produkter som avses i Europeiska gemenskapernas råds direktiv 93/77/EEG av den 21 september 1993 om fruktjuice och vissa liknande produkter och Europeiska gemenskapernas råds direktiv 79/693/EEG av den 24 juli 1979 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om sylt, gelé och marmelad samt kastanjemos samt namn och påskrifter på vissa andra bär-, frukt- och grönsaksprodukter.
2 § Juice och sötad juice
Med juice avses en produkt som har framställts av bär eller frukter med fysikaliska eller enzymatiska metoder, i vilken varken vatten eller andra tillverkningsämnen har tillsatts och vars färg, smak och doft är typiska för saft av frukten i fråga.
Juice får också framställas av juicekoncentrat eller torkad juice genom att den mängd vatten som har avlägsnats vid koncentrationen eller torkningen tillsätts och genom att dess smak och doft återställs genom naturliga aromämnen som har samlats upp när fruktsaften i fråga koncentrerades eller av saft av frukter av samma slag.
Med sötad juice avses juice i vilken har tillsatts socker mer än 15 g/kg.
3 § Nektar
Med nektar avses en produkt som har framställts av mosade bär eller frukter eller av juice eller juicekoncentrat samt vid behov med tillsats av socker och vatten och vars totala syrahalt och frukthalt uppfyller de krav som stadgas i bilaga I till direktivet 93/77/EEG.
4 § Naturjuice
Juice som har framställts på det sätt som nämns i 2 § 1 mom. får kallas naturjuice, om den inte har värmebehandlats och i den inte har tillsatts vatten eller andra tillverkningsämnen.
5 § Saft
Med saft avses en produkt som har framställts av juice genom tillsättning av vatten. Vid framställningen får också grönsaker användas. Juicehalten i saft skall vara minst 35 procent av vikten. Saften får sötas med mono- eller disackarid om inte något annat bestäms någon annanstans.
På saftens försäljningshölje skall anges juicehalten och vid behov hur saften skall spädas ut.
6 § Saftdryck
Med saftdryck avses en produkt vars juicehalt är minst 10 procent av vikten. Vid framställningen får också grönsaker användas.
På saftdryckens försäljningshölje skall anges juicehalten.
7 § Marmelad
Med marmelad avses en fast produkt i vilken som tillverkningsämnen har använts citrusfrukter, vatten och socker.
Om andra än citrusfrukter har använts vid tillverkningen av en marmelad skall namnet på frukterna, bären eller grönsakerna nämnas i marmeladens namn.
8 § Specialsylt och specialgelé
Om en sylt eller gelé uppfyller de krav som stadgas i punkt A.1 eller A.4 i bilaga I till direktivet 79/693/EEG får den kallas specialsylt eller extrasylt och på motsvarande sätt specialgelé eller extragelé.
9 § Reserverade namn
De namn som nämns i 2, 3 och 7 §§ är reserverade för de produkter som definieras i dessa paragrafer och de skall användas för att utvisa dessa produkter.
10 § Ikraftträdande
Detta beslut träder i kraft den 1 januari 1996.
Helsingfors den 20 december 1995
Handels- och industriminister Antti Kalliomäki Överinspektör Mirja Hynönen