Lag om förströelseanordningar
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut stadgas:
1 § Förströelseanordning
I denna lag avses med förströelseanordning en automat eller anordning som tillverkas för att för nöjesändamål hållas tillgänglig för allmänheten mot avgift och som inte kan ge användaren andra vinster än nya spel eller ny speltid.
Stadgandena i 2, 4, 5, 10 och 12-16 §§ tillämpas även på sådana i 1 mom. avsedda automater och anordningar som allmänheten kan använda avgiftsfritt.
2 § Begränsningar för videospel och andra programspel
Videospel och andra programspel som används med hjälp av en förströelseanordning får inte vara osedliga eller förråande till innehållet eller locka till narkotikabruk.
3 § Utövare av verksamhet med förströelseanordningar
Den som med stöd av lagen angående rättighet att idka näring (122/19) har rätt att idka näring får placera ut förströelseanordningar för allmänheten.
4 § Bestämmelser om placeringen av förströelseanordningar
En förströelseanordning får inte placeras i obevakade utrymmen eller i sådana utrymmen där den kan äventyra säkerheten eller där användningen av den kan störa ordningen.
5 § Förströelseanordningarnas tekniska egenskaper
En förströelseanordning skall vara säker i fråga om konstruktion, tillbehör och övriga egenskaper.
Närmare stadganden om de omständigheter som nämns i 1 mom. kan utfärdas genom förordning.
6 § Kontroll av penningrörelsen
Om avgiften för användning av en förströelseanordning uppbärs med hjälp av ett myntlås, skall förströelseanordningen eller någon annan anordning som används för att uppbära avgiften vara försedd med ett räkneverk för kontroll av penningrörelsen. Räkneverket skall på ett tillförlitligt sätt registrera uppgifter om de avgifter som influtit för användning av anordningen.
Över de uppgifter som avses i 1 mom. skall uppgöras verifikat, som skall förvaras så som stadgas om förvaring av bokföringsmaterial.
Genom förordning kan närmare stadganden utfärdas om räkneverken för kontroll av penningrörelsen och om de verifikat och utredningar som skall uppgöras om en förströelseanordning som hålls tillgänglig för allmänheten.
7 § Förordnande av kontrollorgan
Inrikesministeriet förordnar kontrollorgan som skall företa sådana besiktningar och ge sådana godkännanden som avses i denna lag och i författningar som givits med stöd av den. Ett förordnande gäller en bestämd tid, dock högst fem år. Behövliga villkor kan fogas till ett förordnande.
Inrikesministeriet kan återkalla ett ovan nämnt förordnande, om kontrollorganet begär det eller om det försummar sin kontrollskyldighet eller bryter mot villkor som nämns i 1 mom. eller om oegentligheter förekommer i dess verksamhet.
8 § Besiktning och godkännande av räkneverk för penningrörelsen
Ett kontrollorgan som inrikesministeriet förordnat skall så som stadgas genom förordning besiktiga och godkänna ett räkneverk för penningrörelsen innan det tas i bruk.
9 § Nämnden för förströelseanordningar
I samband med inrikesministeriet finns en nämnd för förströelseanordningar, som har till uppgift att följa utvecklingen inom branschen för förströelseanordningar och avge utlåtanden om
video- och programspel som används med hjälp av förströelseanordningar,
placeringen av förströelseanordningar,
säkerheten vid användningen av förströelseanordningar och om deras tekniska egenskaper samt om
andra frågor som gäller verksamhet med förströelseanordningar.
Genom förordning stadgas närmare om tillsättande av nämnden, om nämndens sammansättning och uppgifter samt om annat som gäller dess verksamhet.
10 § Tillsyn
Polisen har rätt att kontrollera att
videospel och andra programspel som används med hjälp av en förströelseanordning inte strider mot 2 §, och att
en förströelseanordning inte har placerats i strid med stadgandena.
Brandmyndigheterna har rätt att förrätta en besiktning som avses i 1 mom. 2 punkten.
Ett kontrollorgan som förordnats av inrikesministeriet har rätt att kontrollera att en förströelseanordning är försedd med ett godkänt räkneverk för penningrörelsen.
Skattemyndigheterna har rätt att granska de uppgifter som registrerats av räkneverket för penningrörelsen.
För förrättande av kontroll har myndigheter och kontrollorgan rätt till obehindrat tillträde till ett utrymme där en förströelseanordning hålls tillgänglig för allmänheten.
11 § Bevarande av affärs- och yrkeshemligheter
Den som vid utförandet av uppgifter som avses i denna lag eller i stadganden eller bestämmelser som utfärdats med stöd av den har fått kännedom om en affärs- eller yrkeshemlighet får inte röja den för någon utomstående eller utnyttja den till egen fördel.
12 § Förseelse som gäller förströelseanordning
Den som bryter mot denna lag eller med stöd av den utfärdade stadganden eller bestämmelser skall, om inte strängare straff stadgas i någon annan lag, för förseelse som gäller förströelseanordning dömas till böter.
13 § Förverkandepåföljder
En förströelseanordning som varit hjälpmedel vid en förseelse som gäller förströelseanordning samt video- eller programspel som använts vid förseelsen kan dömas förverkade till staten.
Utöver vad som stadgas ovan skall iakttas vad strafflagen stadgar om förverkande av ekonomisk fördel av ett brott.
14 § Förbud mot att hålla en förströelseanordning tillgänglig
Polisen har rätt att förbjuda att en förströelseanordning hålls tillgänglig, om
ett video- eller programspel som används med hjälp av förströelseanordningen strider mot 2 §,
förströelseanordningen inte är försedd med ett godkänt räkneverk för kontroll av penningrörelsen,
förströelseanordningen inte är i sådant skick eller har sådana egenskaper att den kan användas på ett säkert sätt, eller
förströelseanordningen har placerats i strid med stadgandena.
I fråga om obetydliga brister eller fel kan polisen i stället för att meddela förbud bestämma att bristen eller felet skall avhjälpas.
15 § Vite
För att förstärka ett förbud enligt 14 § kan polisen förelägga utövare av verksamhet med förströelseanordningen vite.
Vite föreläggs av polisen på den ort där förströelseanordningen finns. Om verksamheten med en förströelseanordning sker i ett fordon som förflyttar sig från ort till ort eller som en del av kringresande nöjespark, cirkus eller tivoli, föreläggs vitet av polisen på den ort där det inträffat som är orsak till föreläggandet av vitet.
Den polis som förelagt vite kan döma ut det, om förpliktelsen har försummats och det inte finns något giltigt skäl till försummelsen.
16 § Ändringssökande
Ändring i beslut om förbud som polisen meddelat enligt 14 § och om vite kan sökas genom besvär hos länsrätten.
Beslut om förbud som fattats med stöd av denna lag skall iakttas oberoende av att ändring söks, om inte besvärsmyndigheten bestämmer något annat.
17 § Närmare stadganden
Närmare stadganden om verkställigheten av denna lag utfärdas genom förordning.
18 § Ikraftträdelsestadgande
Denna lag träder i kraft den 17 februari 1995.
Genom denna lag upphävs lagen den 27 maj 1976 om förströelseautomater (426/76).
Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.
19 § Övergångsstadgande
RP 275/94
FvUB 17/94
StoUB 9/94
Helsingfors den 10 februari 1995
Republikens President MARTTI AHTISAARIInrikesminister Mauri Pekkarinen