Handels- och industriministeriets beslut om ändring av handels- och industriministeriets beslut om brännbara vätskor
- Typ av författning
- Beslut
- Meddelats
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
Handels- och industriministeriet har
upphävt i handels- och industriministeriets beslut av den 15 april 1985 om brännbara vätskor ( 313/85 ) 3 § 1 mom., 44 § 5 mom., 68 § 3 mom., 75 § 1 mom. och 77 § samt
ändrat 4 § 1 mom., 12 § 3 mom., 14 § 1 mom., 15 §, 16 § 1, 3 och 4 mom., 25 § 3 mom., 26 § 3 mom., 28 § 1 mom., 37 §, i 41 § det inledande stycket i 1 mom. samt 2-4 mom., 42 och 43 §§, 44 § 3 och 4 mom., 58 och 60 §§, 61 § 2, 5 och 6 mom., 66 §, i 67 § det inledande stycket i 2 mom. samt 3 mom., 69 § 4 mom., 70 § 1 mom., 72 §, 76 § 1 mom., 78 § 1 mom. och 80 § 4 mom. som följer:
4 §
Beträffande placering, konstruktion och utrustning av en sådan tillverkningsanläggning eller teknisk användningsanläggning för brännbar vätska där produktionen eller den tekniska användningens omfattning per dygn överstiger 1,5 m 3 eller där mängden brännbar vätska i aggregatet överstiger 1,5 m 3 skall iakttas detta beslut och den nivå som definieras i standarden SFS 3353.
12 §
Förutsätter mängderna brännbar vätska som används vid upprepad målningsverksamhet grundläggningstillstånd eller anmälningsförfarande, skall i fråga om målningsplatsen och målningsverksamheten iakttas den nivå som definieras i standarden SFS 3358.
14 §
Beträffande byggnader, drifts- och hanteringsanordningar, cisterner och rörsystem som hör till en distributionsstation samt beträffande upplagring av brännbara vätskor vid stationen skall iakttas den nivå som definieras i standarden SFS 3352.
15 §
Beträffande sådana rörsystem och andra anordningar för lastning och tömning av brännbar vätska som är belägna på ett hamnområde, med undantag av anordningar vid en distributionsstation som avses i 14 §, liksom även beträffande sådan hantering av brännbar vätska som sker på hamnområde i samband med upplagring av brännbar vätska skall iakttas den nivå som definieras i standarderna SFS 3355 och 3356.
16 §
Bestämmelserna i detta kapitel gäller endast upplag för vilka grundläggningstillstånd skall utverkas eller anmälan göras till myndigheterna.
Upplagras brännbar vätska 200 m 3 eller i större mängd, skall cisternerna och hanteringsplatserna för brännbara vätskor vara placerade, konstruerade och utrustade i enlighet med den nivå som definieras i standarden SFS 3350.
I fråga om upplagring av acetylen skall dessutom iakttas den nivå som definieras i standarden SFS 3359.
25 §
I fråga om cylindriska metallcisterner på mindre än 100 m 3 kan vallbassängen ersättas med en skyddsbassäng enligt 29 §.
26 §
I fråga om cylindriska metallcisterner på mindre än 100 m 3 kan vallbassängen ersättas med en skyddsbassäng enligt 29 §.
28 §
En cylindrisk metallcistern på mindre än 100 m 3 som placeras i en skyddsbunker skall skyddas mot yttre korrosion enligt påfrestningsklass M3 i standarden SFS 4596 eller på ett likvärdigt sätt. Skyddsbunkern skall byggas vattentät och den skall utstå de belastningar som omgivande jord, grundvatten och eventuell trafik föranleder. Skyddsbunkern skall förses med ett ventilationsrör, vars nominella storlek är minst DN 80, och med ett manhål på minst 600 mm x 600 mm.
37 §
För installation och placering av en i gruva belägen cistern och dess utrustning, anordningar och rörsystem skall inhämtas godkännande av säkerhetsteknikcentralen.
41 §
Cisterner om minst 1,5 m 3 skall motsvara den nivå som definieras i följande standarder:
Tillverkaren eller importören skall för de plastcisterner som avses i 1 mom. 7 och 8 punkten dessutom inhämta godkännande av Tekniska kontrollcentralen.
I fråga om en cistern som inte tillverkas i enlighet med ovannämnda standarder skall tillverkaren eller importören inhämta godkännande av Tekniska kontrollcentralen för cisternens konstruktion.
För godkännandet skall konstruktionsbeskrivningen jämte ritningar, eventuella hållfasthetsberäkningar och andra utredningar tillställas Tekniska kontrollcentralen.
42 §
Grunden för en cistern enligt 41 § 1 mom. 5 eller 6 punkten skall utföras i enlighet med en nivå som överensstämmer med standarden SFS 2679.
43 §
Upplagras i en cistern sådan brännbar vätska som åsamkar korrosion, skall cisternen vara invändigt belagd på lämpligt sätt.
44 §
I en cistern om mer än 450 l som är tillverkad av aluminiumplåt skall godstjockleken vara minst 4 mm. I fråga om en lådformig cistern skall mantel- och takplåtarna för uppnående av tillräcklig hållfasthet vid behov förstärkas med dragstänger och/eller ribbor med tillämpning av den nivå som definieras i standarden SFS 2735. Tillsatsämnen som används vid svetsning av cisternen skall uppfylla kraven i 12 § i handels- och industriministeriets beslut om planering och tillverkning av tryckkärl (391/84). Svetsförband på cisternen i längd- och tvärriktning skall uppnå den nivå för utformningen av tvärfogar som definieras i standard SFS 2229.
Beträffande konstruktionen av en cistern som är tillverkad av annat material än sådant stål eller aluminium som avses i 1 mom. skall cisternens tillverkare eller importör inhämta godkännande av Tekniska kontrollcentralen.
58 §
Cisterner med cirkulär botten, raka väggar och fast tak kan förses med ett flytande mellantak som planerats och tillverkats på behörigt sätt.
60 §
Är rörsystemet anslutet till en omfattande eller medelstor anläggning eller ett omfattande eller medelstort upplag, skall i fråga om rörsystemets konstruktion, utrustning och placering utöver bestämmelserna i detta beslut iakttas den nivå som definieras i standarden SFS 3356.
Svetsförbanden i ett rörsystem skall göras på ett tekniskt ändamålsenligt sätt och slutresultatet skall ha en allmänt godkänd tetrisk nivå. Besiktningar som inte förstör mtrerialet skall utföras med de godkända mettrer som allmänt är i bruk. Radiografiska metoder skall användas för besiktning av minst 10 % av stumsvetsarna i rörsystem med en nominell storlek av minst DN 100.
61 §
Tryckprovet utförs med användning av vatten eller i undantagsfall med någon annan ofarlig, för ändamålet lämpad vätska med låg ytspänning.
Tekniska kontrollcentralen kan av särskilda skäl tillåta att ett större provtryck än det som avses i 4 mom. används eller att tryckprovet ersätts med ett täthetsprov.
Intyg över utfört tryckprov skall uppvisas vid ibruktagningsbesiktning.
66 §
I fråga om elinstallationerna i utrymmen där brännbar vätska tillverkas, tekniskt används, hanteras och upplagras, liksom även i fråga om elapparater som används i dessa utrymmen, skall elsäkerhetsföreskrifterna iakttas.
67 §
Om det för tillverkning, teknisk användning eller upplagring av en brännbar vätska krävs att tillstånd utverkas hos säkerhetsteknikcentralen eller att en anmälan görs till denna, skall ägaren eller innehavaren se till att en plan för utrymmesklassificering görs upp för anläggningen. Utrymmesklassificeringsplanen skall förvaras vid anläggningen och den skall på begäran visas för tillsynsmyndigheten. I utrymmesklassificeringsplanen skall anges:
Om omständigheterna förändras, skall utrymmesklassificeringen justeras. Uppkommer oenighet om till vilken utrymmesklass ett visst utrymme hör, avgörs ärendet av säkerhetsteknikcentralen.
69 §
Kommunens brandchef eller en av brandchefen förordnad person kan bestämma att på synnerligen farliga ställen skall förutom handsläckare finnas större flyttbara släckare. Förutom med flyttbara släckare skall sådana utrymmen och platser som avses i denna paragraf, liksom även upplagringsplatser, vid behov förses med snabbrandposter jämte slangar.
70 §
Cisterner om mer än 500 m 3 som innehåller brännbar vätska av klass I eller II samt cisterner om mer än 1 000 m 3 som innehåller brännbar vätska av klass III skall förses med släcknings- och kylanordningar i enlighet med den nivå som definieras i standarden SFS 3357.
72 §
För tillverkningsanläggningar, tekniska användningsanläggningar och upplagringsplatser skall ägaren eller innehavaren avfatta en utredning över hur brandvärnet har ordnats. Om säkerhetsteknikcentralens tillstånd krävs för anläggningen eller upplaget, eller till centralen skall göras anmälan om saken, skall för anläggningen eller upplaget med tanke på brand uppgöras en släcknings- och räddningsplan, i vilken förutsättningarna för beredskap beträffande primärsläckning och för släckningsarbete samt utrymnings- och räddningsmöjligheterna utreds. Planen skall tillställas kommunens brandchef.
76 §
Behövs för en tillverkningsanläggning, teknisk användningsanläggning eller ett upplag tillstånd av säkerhetsteknikcentralen eller skall anmälan om dem göras till centralen, skall ägaren eller innehavaren sammanställa skriftliga drifts- och serviceanvisningar för hantering av brännbar vätska, vilka skall visas vid besiktningen.
78 §
En cistern som på grund av skada eller korrosion kan medföra fara skall tas ur bruk eller repareras.
80 §
Säkerhetsteknikcentralen har dock rätt att föreskriva begränsningar eller andra villkor för den verksamhet som avses i 3 mom., om det anses nödvändigt för förhindrande av person-, miljö- eller egendomsskador.
Detta beslut träder i kraft den 1 november 1995.
Tillstånd och godkännanden som tekniska kontrollcentralen har utfärdat innan detta beslut träder i kraft gäller i enlighet med respektive beslut om tillstånd eller godkännande.
Helsingfors den 24 oktober 1995
Handels- och industriminister Antti Kalliomäki Överinspektör Tapani Koivumäki