Förordning om ändring av flytgasförordningen
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av handels- och industriministern upphävs i flytgasförordningen av den 26 juli 1993 (711/93) 65 § 2 mom., ändras 4 §, 6 § 3 mom., 12 § 1 mom., 13 § 1 mom., 14 §, 15 § 3 mom., det inledande stycket till 16 §, 18 § 1 mom., 20 § 2 mom., 22 och 24 §§, 26 § 2 mom., 27 §, det inledande stycket till 29 §, 30-35 §§, 44 § 1 och 2 mom., 45 och 46 §§, 47 § 1 mom., 48 § 3 mom., 49 § 1 mom., 51 §, 54 § 2 och 3 mom., 56 § 3 mom., 58 § 1 mom., 60 § 1 mom., 61 § 1 och 2 mom., 62 § samt
fogas till 5 § en ny 8 punkt samt till 20 § ett nytt 3 mom. som följer:
4 § Tillsynsmyndigheter
Tillsynsmyndigheter i fråga om denna förordning är säkerhetsteknikcentralen, sjroartsstyrelsen och kommunens brandchef.
5 § Definitioner
I denna förordning avses med
besiktningsorgan Tekniska kontrollcentralen.
6 § Tillsättning av luktämne i flytgas
Säkerhetsteknikcentralen kan i enskilda fall, om särskilda skäl så kräver, på villkor den bestämmer utfärda tillstånd att använda och lagra sådan flytgas i vilken luktämne inte har tillsatts.
12 § Tillståndsansökan för omfattande verksamhet
Tillstånd till omfattande teknisk användning och hantering eller omfattande upplagring av flytgas skall innan byggandet av anläggningen inleds sökas skriftligen hos säkerhetsteknikcentralen.
13 § Tillståndsansökan för medelstor användning och hantering
Tillstånd till medelstor teknisk användning och hantering av flytgas skall innan byggandet av anläggningen inleds sökas skriftligen hos säkerhetsteknikcentralen.
14 § Behandling av ansökan
Säkerhetsteknikcentralen skall med anledning av ansökan utöver andra utredningar den anser nödvändiga vid behov inhämta utlåtanden av arbetarskyddsdistriktet och kommunens brandchef.
15 § Tillståndsbeslut
Säkerhetsteknikcentralen skall underrätta arbetarskyddsdistriktet och kommunens brandchef om tillståndsbeslutet.
16 § Anmälan om medelstor upplagring av flytgas
Anmälan om medelstor upplagring av flytgas skall göras till säkerhetsteknikcentralen i god tid innan verksamheten vid upplaget inleds. I anmälan skall anges
18 § Behandling av anmälan
Säkerhetsteknikcentralen skall med anledning av en anmälan om medelstor uppladning av flytgas vid behov först inhämta utldnande av kommunens brandchef och därefter underrätta verksamhetsidkaren om dennes skyldighet att anhålla om inspektion av updnaget enligt 24 §.
20 § Ibruktagningsinspektion
Begäran om ibruktagningsinspektion skall göras skriftligen hos säkerhetsteknikcentralen. Anläggningen eller delen av den skall inspekteras före den angivna dagen då verksamheten skall inledas. Säkerhetsteknikcentralen skall underrätta arbetarskyddsdistriktet och kommunens brandchef om inspektionen.
Ibruktagningsinspektionen eller en del av den kan i de fall som säkerhetsteknikcentralen bestämmer ersättas med besiktning utförd av besiktningsorganet.
22 § Beslut om ibruktagande
Om det vid inspektionen kommer fram omständigheter som väsentligt påverkar anläggningens säkerhet och som inte var kända när tillståndet gavs, eller om det vid inspektionen framgår att anläggningen inte uppfyller kraven enligt denna förordning eller de föreskrifter som har meddelats med stöd av den eller villkoren i tillståndsbeslutet, beslutar säkerhetsteknikcentralen om huruvida anläggningen kan tas i bruk och om de villkor som verksamheten vid anläggningen skall uppfylla i ett sådant fall.
24 § Ibruktagningsinspektion av medelstora upplag
En verksamhetsidkare skall skriftligen anhålla om inspektion av ett medelstort upplag för flytgas eller en del av det hos säkerhetsteknikcentralen. Upplaget eller delen av det skall inspekteras före den angivna dagen då verksamheten skall inledas. Säkerhetsteknikcentralen skall underrätta kommunens brandchef om inspektionen.
Ibruktagningsinspektionen eller en del av den kan i de fall som säkerhetsteknikcentralen bestämmer ersättas med besiktning utförd av besiktningsorganet.
Över inspektionen skall sättas upp ett protokoll av vilket framgår de brister som eventuellt har observerats vid anläggningen. Protokollet skall ges till verksamhetsidkaren och tillställas kommunens brandchef för kännedom.
26 § Förordnande av övervakare
Övervakaren skall vara anställd hos det företag som bedriver verksamheten och ha anläggningen i fråga som sitt verksamhetsställe, om inte säkerhetsteknikcentralen av särskilda skäl har godkänt något annat arrangemang.
27 § Konstaterande av behörighet
Säkerhetsteknikcentralen skall genom ett prov konstatera om driftsövervakaren och hans ersättare har kompetens för uppgiften. Över godkänt prov skall ges intyg, i vilket skall antecknas för hurudan anläggning den som har godkänts i provet får vara övervakare.
29 § Anmälan om driftsövervakare
När en driftsövervakare och hans ersättare har förordnats, skall detta anmälas skriftligen till säkerhetsteknikcentralen. Till anmigan skall fogas
30 § Förordnande av ny driftsövervakare
Om en driftsövervakare lämnar sin befattning, skall en ny övervakare förordnas, och detta skall anmälas till säkerhetsteknikcentralen inom tre månader.
Säkerhetsteknikcentralen kan kräva att en ny driftsövervakare eller en ny ersättare för honom förordnas, om den som verksamhetsidkaren har utsett inte har tillräckliga förutsättningar att sköta uppgiften.
31 § Installations- och underhållsverksamhet
Installation och underhåll av förbruknings- och hanteringsaggregat för flytgas får, då det är fråga om en fast installation, utföras endast av ett godkänt gasinstallationsföretag. Handels- och industriministeriet kan dock bestämma att ett godkänt gasinstallationsfndetag inte behöver anlitas vid sådan instandation på mindre objekt, vid vilken endast prefabricerade delar av rörsystem används.
Rörsystem för flytgas, med undantag av förbrukningsapparater som hör till dessa, får även installeras och underhållas av en verksamhetsidkare vars tekniska verksamhetsförutsättningar i fråga om rörsystem har bedömts vara tillräckliga enligt de stadganden och föreskrifter som gäller tryckkärl.
Sådana tändanordningar i oljeeldningsaggregat som fungerar med flytgas samt flaskor anslutna till dessa får installeras och underhållas även av en verksamhetsidkare som har konstaterats uppfylla de krav som har ställts för installation och underhåll av oljeeldningsaggregat.
32 § Förutsättningar för installations- och underhållsverksamhet
En förutsättning för att ett godkänt gasinstallationsföretag skall få utföra installation och underhåll är att verksamhetsidkaren i förhållande till verksamhetens omfattning har tillräckligt många anställda som ansvarar för installation och underhåll av gasaggregat (ansvarig).
Den ansvarige skall ha tillräcklig arbetserfarenhet och utbildning samt kännedom om de stadganden och föreskrifter som gäller gaser.
Säkerhetsteknikcentralen eller en examensnämnd som den har tillsatt ordnar ett prov för de ansvariga samt utfärdar intyg till dem som godkänts i provet.
Närmare föreskrifter om förutsättningarna för installation och underhåll inom gasbranschen samt om behörighetsvillkoren för den ansvarige meddelas av handels- och industriministeriet.
33 § Anmälan om installation och underhåll
En verksamhetsidkare som har för avsikt att bli godkänt gasinstallationsföretag skall göra en skriftlig anmälan till säkerhetsteknikcentralen.
Till anmälan skall fogas
ett utdrag ur handelsregistret eller ur något annat motsvarande register,
en kopia av den ansvariges intyg samt
en utredning om den ansvariges arbetserfarenhet och utbildning.
Säkerhetsteknikcentralen skall bedöma om verksamhetsidkaren uppfyller stadgade krav samt ge verksamhetsidkaren ett skriftligt intyg över att kraven har uppfyllts.
Om verksamhetsidkarens ansvarige byts ut eller om det sker andra väsentliga ändringar, skall verksamhetsidkaren göra en skriftlig anmälan om detta till säkerhetsteknikcentralen.
34 § Arbetstagarens yrkesbehörighet
Ett godkänt gasinstallationsföretag skall se till att det för sitt arbete anlitar yrkeskunnig arbetskraft.
De som arbetar med installation och underhåll skall ges nödvändig utbildning och handledning som utvecklar yrkeskunskapen.
35 § Ett godkänt gasinstallationsföretags och en annan verksamhetsidkares ansvar
Ett godkänt gasinstallationsföretag eller en annan verksamhetsidkare ansvarar för att förbruknings- och hanteringsaggregat som de har installerat eller konstruktionsändringar som gjorts i dessa aggregat uppfyller kraven enligt denna förordning och de föreskrifter som meddelats med stöd av den.
Ett godkänt gasinstallationsföretag eller en annan verksamhetsidkare skall över utförd installation lämna uppdragsgivaren ett av den ansvarige undertecknat skriftligt intyg om att förbrukningsaggregatet och de ändringsarbeten som har gjorts på det stämmer överens med gällande bestämmelser. Av intyget skall klart framgå vad det gäller.
44 § Anmälan om olyckor
Har en allvarlig olycka i vilken flytgas haft sin andel inträffat vid en anläggning där omfattande eller medelstor teknisk användning, hantering och upplagring av flytgas bedrivs, skall verksamhetsidkaren göra anmälan om detta till säkerhetsteknikcentralen.
Har en allvarlig olycka i vilken flytgas haft sin andel inträffat i samband med annan teknisk användning, hantering och upplagring, skall detta anmälas till kommunens brandchef, som i sin tur skall anmäla olyckan till säkerhetsteknikcentralen.
45 § Olycksundersökningar
Säkerhetsteknikcentralen skall undersöka en olycka, om detta är nödvändigt för utredande av orsaken till olyckan eller med tanke på anläggningen i fråga eller förebyggandet av olyckor.
46 § Ibruktagande efter en olycka
Säkerhetsteknikcentralen kan bestämma att ett aggregat som har skadats vid en olycka i samband med omfattande eller medelstor teknisk användning, hantering eller upplagring eller en del av ett sådant aggregat inte på nytt får tas i bruk förrän ett nytt tillstånd har beviljats för verksamheten i fråga eller förrän aggregatet eller delen av det har inspekterats.
47 § Ändringsanmälningar
Om avsikten är att verksamheten vid en anläggning som bedriver omfattande eller medelstor teknisk användning, hantering eller upplagring skall utvidgas eller ändras efter ibruktagningsinspektionen, skall en skriftlig anmälan om detta göras till säkerhetsteknikcentralen.
48 § Ändringstillstånd och inspektering av ändringar
Även om en utvidgning eller ändring av en anläggning som är beroende av tillstånd inte är så väsentlig med tanke på säkerheten att den skulle förutsätta ett nytt tillstånd, kan säkerhetsteknikcentralen bestämma att anläggningen skall inspekteras ifall där bedrivs omfattande eller medelstor teknisk användning, hantering och upplagring.
49 § Ändring som gäller verksamhetsidkare
Om en anläggning där omfattande eller medelstor teknisk användning, hantering eller upplagring bedrivs övergår till en ny verksamhetsidkare, skall denne utan dröjsmål underrätta säkerhetsteknikcentralen om detta.
51 § Nedläggning av teknisk användning, hantering och upplagring
Om verksamheten vid en anläggning där omfattande eller medelstor teknisk användning, hantering eller upplagring bedrivs upphör eller avbryts för en längre tid än ett år, skall detta anmälas till säkerhetsteknikcentralen. På motsvarande sätt skall ändringar som gäller teknisk användning, hantering eller upplagring av flytgas i liten skala anmälas till brandchefen.
54 § Säkerhetsutredning
Säkerhetsteknikcentralen skall tillställas säkerhetsutredningen eller en utredning om hur och med vilka metoder säkerhetsutredningen har gjorts, resultaten av utredningen och de åtgärder som har vidtagits med anledning av resultaten.
Säkerhetsutredningen skall färdigställas och den eller utredningen om den skall tillställas säkerhetsteknikcentralen i tillräckligt god tid innan verksamheten inleds.
56 § Skyldighet att informera
Verksamhetsidkaren skall underrätta säkerhetsteknikcentralen och kommunens brandchef om hur skyldigheten att informera har fullgjorts.
58 §
Ändring i beslut som säkerhetsteknikcentralen och sjöfartsstyrelsen har fattat med stöd av denna förordning får sökas genom besvär enligt vad som stadgas i lagen om ändringssökande i förvaltningsärenden (154/50). Beslutet skall följas trots att ändring har sökts, om inte högsta förvaltningsdomstolen bestämmer något annat.
60 § Beviljande av undantag
Medför iakttagandet av denna förordning oskäliga kostnader eller avsevärda olägenheter och kan den åsyftade säkerheten uppnås på något annat sätt, kan säkerhetsteknikcentralen i enskilda fall på de villkor som den anser nödvändiga bevilja undantag från stadgandena i denna förordning och de föreskrifter som utfärdats med stöd av den.
61 § Tillsynsmyndigheter
Tillstånd och anmälningar som gäller omfattande och medelstor teknisk användning, hantering och upplagring av flytgas behandlas av säkerhetsteknikcentralen.
Den högsta tillsynen över att denna förordning och de föreskrifter som meddelats med stöd av den blir iakttagna utövas av säkerhetsteknikcentralen. Till de delar det är fråga om teknisk användning av flytgas på fartyg hör tillsynen likväl till sjöfartsstyrelsen.
62 § Tillståndsregister
Säkerhetsteknikcentralen för register över beslut som den fattat och inspektioner som den gjort med stöd av denna förordning.Kommunens brandchef skall skicka uppgifter om de anläggningar som avses i 17 § och om inspektioner han har utfört vid dessa till säkerhetsteknikcentralen för införande i det register som nämns i 1 mom.
Denna förordning träder i kraft den 1 november 1995.
De uppgifter som enligt 67-69 §§ flytgasförordningen (711/93) ankommer på tetgiska kontrollcentralen övergår på säkerhettgeknikcentralen när denna förordning träder i kraft.
De rättigheter som har getts en driftsövervakare, en ansvarig och ett gasinstallationrvöretag innan denna förordning trädde i kraft gäller också i fortsättningen.
Helsingfors den 13 oktober 1995
Republikens PresidentMARTTI AHTISAARI Handels- och industriminister Antti Kalliomäki