Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

113/1995

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Lag om ändring av lagen om skuldsanering för privatpersoner

Typ av författning
Lag
Meddelats

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med riksdagens beslut

ändras i lagen den 25 januari 1993 om skuldsanering för privatpersoner ( 57/93 ) 12 § 2 mom., 21 § 2 mom., 35 och 38 §§, 44 § 4 mom., 49 § 2 mom., 54 § 1, 2 och 4 mom., 58 § 1 mom., 64 § 1 och 2 mom. och 66 § 1 och 2 mom. samt

fogas till 4 § ett nytt 2 mom., till 31 § ett nytt 4 mom. samt till lagen nya 62 a och 79 a §§ som följer:

4 § Bedömning av betalningsförmågan


Justitieministeriet kan meddela närmare föreskrifter om grunderna för bedömning av betalningsförmågan.

12 § Betalningsförbud och förbud att ställa säkerhet


Det i 1 mom. stadgade betalningsförbudet gäller inte en underhållsbidragsskuld med förmånsrätt. Gäldenären kan också utan hinder av förbudet till en säkerhetsborgenär betala räntor och andra kreditkostnader som förfaller till betalning efter att skuldsaneringen inletts enligt villkoren för skulden. Av de medel som en realisering av gäldenärens förmögenhet avkastar kan kostnaderna för realiseringen och de skulder för vilka förmögenheten utgör säkerhet betalas. Domstolen eller utredaren kan bestämma att gäldenären, utan hinder av betalningsförbudet, får betala obetydliga skulder som understiger ett visst belopp, när detta är ändamålsenligt med hänsyn till förfarandet.


21 § Interimistiskt förbud


I ett beslut genom vilket ett i 1 mom. nämnt interimistiskt förbud har meddelats får ändring inte sökas särskilt. När domstolen har förkastat ett yrkande som gäller ett interimistiskt förbud får ändring i beslutet sökas särskilt endast om ansökan gäller ett förbud som syftar till att förhindra en realisering av egendom som hör till gäldenärens bastrygghet. Gäldenärens ändringsansökan skall utan dröjsmål tillställas den domstol som behandlar ändringsansökan och besvären skall i brådskande ordning prövas av domstolen. Domstolen skall, om anledning föreligger, ge borgenärerna möjlighet att bemöta besvären.

31 § Vanliga skulders inbördes ställning


Betalningsprogrammet kan göras upp så att borgenärerna först skall få betalning för utdelningskvoter som är obetydliga till beloppet och även så att den betalningsmån som vid regelbundna tidpunkter uppkommer för gäldenären skall användas i tur och ordning för betalning till de olika borgenärerna, om detta är ändamålsenligt med tanke på genomförandet av betalningsprogrammet och de övriga borgenärernas möjligheter att få betalning inte uppenbart äventyras till följd därav. Om borgenärerna är flera än en kan i betalningsprogrammet en borgenär som är berättigad till en utdelning som är mindre än ett genom förordning stadgat belopp lämnas utan betalning.

35 § Uppskov med realiseringen av en ägarbostad

Om gäldenärens ägarbostad skall realiseras i enlighet med 15, 29 eller 33 § kan domstolen på yrkande av gäldenären bestämma att realiseringen får vidtas först efter en viss tid som får vara högst ett år, om det med hänsyn till förhållandena för gäldenären och hans familj skall anses skäligt och om gäldenären förmår betala den löpande räntan för nämnda tid på den säkerhetsskuld som belastar ägarbostaden. Om gäldenären försummar betalningen av denna ränta, får borgenären utöva de rättigheter som avses i 13 § 1 mom. 1 punkten.

38 § Fastställande av betalningsprogrammet

Ett betalningsprogram kan fastställas, om det enligt 9-11 §§ finns förutsättningar för en skuldsanering och programmet motsvarar stadgandena i denna lag. Betalningsprogrammet kan fastställas trots att det avviker från stadgandena i denna lag, om inte borgenären eller gäldenären har åberopat detta i sitt utlåtande om förslaget till betalningsprogram.

Ett fastställt betalningsprogram skall iakttas oberoende av ändringssökande, om inte en högre domstol bestämmer något annat. Domstolen kan då den fastställer betalningsprogrammet bestämma att föreskrifterna om realiseringen av gäldenärens förmögenhet skall iakttas först då beslutet har vunnit laga kraft eller något annat bestäms.

44 § Ändring av betalningsprogrammet


Det ändrade betalningsprogrammet skall iakttas oberoende av ändringssökande, om inte en högre domstol bestämmer något annat. Domstolen kan då den fattar ett beslut om att betalningsprogrammet skall ändras bestämma att föreskrifterna om realiseringen av gäldenärens förmögenhet skall iakttas först då beslutet har vunnit laga kraft eller något annat bestäms.

49 § Behandlingsordningen och behörig domstol


Ett ärende kan alltid behandlas vid ett sammanträde i vilket enbart ordföranden deltar.


54 § Beslut om inledande av skuldsanering

Beslut om att skuldsanering skall inledas skall fattas, om förutsättningarna för en skuldsanering uppfylls på basis av den utredning som företetts och hinder inte föreligger. I ett beslut om att skuldsanering skall inledas får ändring inte sökas.

Då domstolen beslutar om att skuldsanering skall inledas skall den

1)

utsätta en dag då förslaget till betalningsprogram senast skall tillställas domstolen, om förslaget inte har fogats till ansökan,

2)

utsätta en dag då borgenärerna senast för utredaren eller någon annan som skall uppgöra förslaget till betalningsprogram eller för domstolen, enligt vad domstolen bestämmer, skriftligen skall uppge beloppet av en skuld som omfattas av skuldsaneringen om detta avviker från vad gäldenären uppgett, vid äventyr att yrkandet till den del det överstiger det av gäldenären uppgivna beloppet annars kan lämnas obeaktat i betalningsprogrammet,

3)

om en utredare inte förordnas, utsätta en dag då borgenärerna senast skall tillställa domstolen ett skriftligt utlåtande om gäldenärens ansökan och om förslaget till betalningsprogram samt eventuella invändningar mot de skulder som ingår i förslaget, vid äventyr att utlåtandena och invändningarna annars kan lämnas obeaktade, och

4)

förordna en utredare, om anledning därtill föreligger enligt 64 §.


Domstolen skall, om inte annat följer av 66 §, ofördröjligen tillställa borgenärerna samt borgensmännen, dem som ställt säkerhet och medgäldenärerna en kopia av sitt beslut, av ansökan och av gäldenärens förslag till betalningsprogram.

58 § Uppskov och förfall för ärendet i vissa fall

Om förslaget till betalningsprogram inte kan fastställas enligt 38 §, kan domstolen ge gäldenären eller utredaren möjlighet att göra upp ett nytt förslag senast en viss dag. Av dem som är delaktiga i ärendet skall senast en viss dag inbegäras ett utlåtande om det nya förslaget endast om domstolen, med beaktande av betydelsen av de ändringar som görs i det tidigare förslaget och innehållet i de utlåtanden som givits, anser det nödvändigt.


62 a § Meddelanden och delgivningssätt

Dagen för när ett beslut om ett betalningsprogram kommer att ges skall meddelas gäldenären, samtliga borgenärer, utsökningsmyndigheten på gäldenärens hemort och utredaren, om en sådan förordnats. I meddelandet skall uppges huruvida förslaget till betalningsprogram har ändrats efter att förslaget har tillställts dem som är delaktiga i ärendet. Ett meddelande behöver dock inte tillställas en borgenär vars fordran på gäldenären är obetydlig och som inte har givit något utlåtande om förslaget till betalningsprogram.

De meddelanden och delgivningar som avses i denna lag kan framföras per post under den adress som gäldenären uppgivit eller genom användning av telefax eller elpost, om det inte är nödvändigt att delgivningen sker mot delgivningsintyg eller mottagningsbevis eller med iakttagande av andra sätt för delgivning i tvistemål. Ett meddelande om att skuldsanering inletts kan lämnas till utsökningsmyndigheterna även per telefon.

64 § Förordnande av utredare

I skuldsaneringen kan en utredare förordnas, om det är nödvändigt för att utreda gäldenärens ekonomiska ställning, för att realisera egendom eller annars för att skuldsaneringen skall kunna genomföras. En utredare kan förordnas även för reglering av borgensansvar och säkerhetsansvar.

Domstolen förordnar en utredare då beslut fattas om att skuldsanering skall inledas. Utredaren kan förordnas också vid en annan tidpunkt om anledning därtill föreligger. Utredaren kan också ges i uppdrag att utarbeta ett förslag till ändring av betalningsprogrammet.


66 § Utredarens uppgifter

Utredaren skall inom en av domstolen utsatt tid göra upp ett förslag till betalningsprogram samt utföra övriga uppgifter som domstolen ålägger utredaren. Då förslaget till betalningsprogram görs upp skall utredaren förhandla med gäldenären och borgenärerna och ge dem nödvändiga upplysningar om omständigheter som är av betydelse för skuldsaneringen samt bereda dem tillfälle att uttala sig om ansökan och om förslaget. Utredaren kan av gäldenären och borgenärerna inbegära utlåtanden och invändningar som skall ges in senast en viss dag vid äventyr att utlåtandena och invändningarna annars kan lämnas obeaktade. Dagen skall utsättas så att de som är delaktiga i ärendet har en skälig tid att ge utlåtande. Till förslaget till betalningsprogram skall fogas utredarens sammandrag av gäldenärens och borgenärernas utlåtanden om ansökan och förslaget.

Domstolen kan ålägga utredaren att tillställa gäldenären och borgenärerna de meddelanden som avses i 54 och 55 §§ samt 62 a § 1 mom.


79 a § Särskilda preskriptions- eller indrivningstiders förhållande till frivillig skuldsanering

Om en borgenär skall driva in en fordran inom en i lag särskilt angiven tid vid äventyr att han annars förlorar rätten till betalning, och han med gäldenären kommer överens om en sådan frivillig skuldsanering som till sitt innehåll motsvarar principerna i denna lag, har borgenären utan hinder av att nämnda tid löper ut rätt att få betalning i enlighet med villkoren för skuldsaneringen. Borgenären skall driva in sin fordran före utgången av det kalenderår som följer på det då betalningstiden enligt villkoren för skuldsaneringen löper ut, vid äventyr att han annars förlorar rätten till betalning. Om den ursprungliga tiden för indrivning av en fordran slutar senare, kan borgenären dock driva in sin fordran inom denna tid.


Denna lag träder i kraft den 15 februari 1995.

RP 250/94

LaUB 20/94

Helsingfors den 31 januari 1995

Republikens President MARTTI AHTISAARI Justitieminister Anneli Jäätteenmäki

Till början av sidan