Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

1112/1995

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Polisförordning

Typ av författning
Förordning
Meddelats

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av inrikesministern stadgas med stöd av 6, 33 och 54 §§ polislagen av den 7 april 1995 (493/95) samt 16 § polisförvaltningslagen av den 14 februari 1992 (110/92):

Polismän

1 §

Polismännen hör till befälet, underbefälet eller manskapet.

Polismän är

1)

polisöverdirektören, polisdirektör, polisöverinspektör, länspolisråd, polisinspektör, länsöverkommissarie, länskommissarie, länsman, biträdande länsman, polismästare, biträdande polismästare, föreståndare för administrativ avdelning, föreståndare för tillståndsbyrå, chefen för centralkriminalpolisen, biträdande chef för centralkriminalpolisen samt byråchef för centralkriminalpolisen, chefen för skyddspolisen, avdelningschef vid skyddspolisen, överinspektör och inspektör vid skyddspolisen, föreståndaren för polisinstitutet, föreståndaren för polisskolan, föreståndaren för polishundsinrättningen, kriminalöverinspektör, kriminalinspektör, kriminalöverkommissarie, överkommissarie, kriminalkommissarie, kommissarie och lärare med tjänsteexamen för polisbefäl, vilka samtliga hör till polisbefälet,

2)

kriminalöverkonstapel, överkonstapel, överdetektiv som avlagt tjänsteexamen för polisunderbefäl och lärare som avlagt tjänsteexamen för polisunderbefäl, vilka samtliga hör till underbefälet, samt

3)

äldre kriminalkonstapel, äldre konstapel, detektiv, yngre konstapel och utbildare som avlagt grundexamen för polis eller tjänsteexamen för polismanskap, vilka samtliga hör till manskapet.

Funktionella ledningsförhållanden

2 §

Polisöverdirektören och polisdirektören, vilka hör till polisens högsta ledning, är förmän för hela polispersonalen.

En polisöverinspektör, som hör till polisens högsta ledning, har i enskilda fall rätt att ge order och anvisningar om polisens verksamhet.

En överkommissarie, som hör till polisens högsta ledning, har inom sitt ansvarsområde rätt att i enskilda fall ge anvisningar om den lokala polisens verksamhet.

3 §

Ett länspolisråd och en polisinspektör, som hör till polisens länsledning, är förmän för personalen i de polisenheter som är underställda den lokala polisen inom länet och polisens länsledning.

En länsöverkommissarie och länskommissarie, som hör till polisens länsledning, har rätt att i enskilda fall ge order och anvisningar om polisverksamheten till den personal vid den lokala polisen som är underställd polisens länsledning.

4 §

Chef för en polisenhet som hör till den lokala polisen är polismästaren eller länsmannen, om inte något annat stadgas eller fastställs om ledningsförhållandena.

5 §

Polisens funktionella ledningsförhållanden kan dessutom fastställas i reglementet eller arbetsordningen för inrikesministeriets polisavdelning, länsstyrelsens polisenhet, polisens samarbetsområde, den lokala polisens polisenhet samt för den riksomfattande polisenheten.

Av särskilda skäl kan polisens högsta ledning i fråga om hela landet, polisens länsledning i fråga om den polispersonal som är placerad inom länet samt polismästaren eller länsmannen i fråga om personalen vid den enhet inom den lokala polisen som lyder under honom ge order om tillfälliga ledningsförhållanden för polisens personal på det sätt som situationen kräver.

6 §

En polisman som hör till befälet och som inom polisens högsta ledning, polisens länsledning eller inom den lokala polisen har försatts i ledningsberedskap är förman för hela polispersonalen inom sitt verksamhetsområde tills något annat bestäms om ledningsförhållandena.

En polisman som hör till befälet och som inom en riksomfattande polisenhet har försatts i ledningsberedskap är förman för personalen inom den enhet som lyder under polismannen enligt 1 mom. tills något annat bestäms om ledningsförhållandena.

Om en situation förknippad med polisverksamhet på grund av förföljande av en person eller av andra orsaker förflyttas från en polisenhets ansvarsområde till en annan polisenhets ansvarsområde, leds polisens åtgärder av den polisenhet som först inlett verksamheten tills något annat bestäms om ledningsförhållandena.

Tjänstgöringsskyldighet

7 §

En polisman skall följa de order, föreskrifter och anvisningar som hans förmän ger honom inom gränserna för sina befogenheter.

8 §

En polisman skall utan dröjsmål underrätta sin förman om sådant som är av vikt för polisverksamheten och som han lagt märke till eller fått kännedom om.

9 §

Med tanke på särskilda situationer inom polisverksamheten skall varje polisman se till att polisenheten känner till hans kontaktuppgifter.

En polisman skall utan dröjsmål inställa sig i tjänst när en allvarlig situation eller händelse som hotar allmän ordning och säkerhet nödvändigtvis kräver det.

10 §

En polisman är skyldig att på förordnande inställa sig i tjänst också under sin semester när det är nödvändigt för att upprätthålla allmän ordning och säkerhet. Ett sådant förordnande kan ges av polisens högsta ledning i fråga om alla polismän, av polisens länsledning i fråga om de polismän som är underställda polisens länsledning samt av chefen för den riksomfattande enheten och chefen för en polisenhet inom den lokala polisen i fråga om polismännen inom sin egen enhet.

Andra skyldigheter

11 §

En polisman som inte är tjänstledig eller har semester är skyldig att på förordnande tillfälligt vara i larmberedskap och inställa sig i tjänst när det är nödvändigt av särskilda skäl i anslutning till polisens verksamhet. Ett sådant förordnande kan ges av polisens högsta ledning i fråga om alla polismän, av polisens länsledning i fråga om de polismän som är underställda polisens länsledning samt av chefen för den riksomfattande enheten och chefen för en polisenhet inom den lokala polisen i fråga om polismännen inom sin egen enhet.

12 §

En polisman får inte uppträda som biträde eller ombud för andra åtalade än nära anhöriga.

Om den åtalades personliga närvaro vid domstolen inte är nödvändig har en polisman dock rätt att uppträda som den åtalades ombud i syfte att medge åtalets riktighet. För ett sådant uppdrag får en polisman inte lyfta arvode.

13 §

Om den skriftliga försäkran som krävs av en polisman och en polisaspirant stadgas i förordningen om tjänsteed och tjänsteförsäkran samt domared och domarförsäkran (1183/87).

En polisman skall i tjänsten och i sitt privatliv uppföra sig så att polisens anseende inte skadas.

En polisman skall upprätthålla den kondition och yrkesskicklighet som arbetsuppgifterna kräver.

Särskilda uppgifter och meddelanden

14 §

Om det finns grundad anledning att anta att en person försvunnit eller råkat ut för en olycka skall polisen vidta nödvändiga åtgärder för att finna personen. Dessutom skall polisen på grundval av erhållen anmälan eller av andra särskilda skäl utföra en tillräckligt omfattande polisundersökning för att reda ut försvinnandet.

Om det är uppenbart att staten skall ersätta sådan skada på odling eller skog som förorsakats av djur, skall polisen på begäran av den ersättningsskyldige eller den som lidit skada göra en polisundersökning för att utreda grunderna för och beloppet av ersättningen.

I en polisundersökning som görs i ett ärende som avses i 49 § 1 mom. polislagen (493/95) skall utredas omständigheterna under vilka tvångsåtgärder har vidtagits, lednings- och ansvarsförhållandena i samband med åtgärden, skadebeloppet samt i vilken mån den som lidit skada genom sin egen verksamhet eller försummelse bidragit till skadan.

15 §

Chefen för polisenheten skall utan dröjsmål underrätta skyddspolisen om förehavanden och händelser som uppenbarligen kräver skyddspolisens åtgärder.

16 §

Skyddspolisen skall genast meddela polisens högsta ledning, polisens länsledning och ledningen för den lokala polisen om förehavanden som kan äventyra allmän ordning och säkerhet.

Skyddspolisen skall underrätta inrikesministeriet om sådana brott och förehavanden som avses i 10 § polisförvaltningslagen (110/92) och om personer som misstänks för dem.

Tjänstemärke

17 §

En polisman ges ett tjänstemärke, som fastställts av inrikesministeriet och som skall medföras vid tjänsteutövning. Tjänstemärket skall visas upp vid behov eller på begäran, när det är möjligt utan att tjänsteuppdraget äventyras.

Andra personer som tjänstgör vid polisen kan ges ett personkort, som fastställts av inrikesministeriet.

Den som fått särskilda polisbefogenheter enligt 8 § polislagen skall få ett personkort med personuppgifter samt uppgifter om verksamhetsområdet, giltighetstiden och befogenheternas omfattning. Personkortet skall medföras vid utförande av polisuppdrag och visas upp vid behov eller på begäran, när det är möjligt utan att tjänsteuppdraget äventyras.

Maktmedels- och skyddsredskap

18 §

Staten förser polismännen med sådana maktmedels- och skyddsredskap som uppgifterna förutsätter. Vid användningen av maktmedel mot en person enligt 27 § 1 mom. polislagen är det förbjudet att använda andra maktmedel än sådana som polismannen fått utbildning att använda.

Tjänsteuniform

19 §

Om inte något annat bestäms skall en polisman som nämns i 1 §, en polisaspirant, en överbevakningsvaktmästare och bevakningsvaktmästare ha en tjänsteuniform av en modell som fastställs av inrikesministeriet.

Tjänsteuniformen skall användas vid tjänsteutövning, om inte uppdragets natur eller andra skäl kräver något annat.

Av särskilda skäl kan också andra än i 1 mom. avsedda personer få rätt att bära tjänsteuniform.

Ansökan och betalning av ersättning

20 §

Om betalning av arvoden och ersättningar enligt 47 § 1 och 2 mom. polislagen beslutar den lokala polisenhet inom vars område arbetena eller åtgärderna eller huvuddelen av dem utförts. Ansökan om ersättning skall lämnas skriftligen inom sex månader från den dag arbetet eller biståndet utfördes, förnödenheter eller redskap användes eller när den som är berättigad till ersättning underrättades om att skadan skett.

Ändring i ett beslut enligt 1 mom. får sökas genom besvär hos länsstyrelsen med iakttagande av vad som stadgas i lagen om ändringssökande i förvaltningsärenden (154/50).

Protokoll över teknisk avlyssning

21 §

I det protokoll som avses i 33 § 3 mom. polislagen skall antecknas

1)

den person som gett order om avlyssningen och datum för ordern,

2)

den avlyssnade personens personuppgifter eller de identifikationsuppgifter som finns att tillgå,

3)

det brott för vars avvärjande avlyssningen har bedrivits,

4)

begynnelse- och avslutningstidpunkt för avlyssningen,

5)

platserna för utförande av nödvändiga avlyssningsåtgärder och observatörerna samt den använda avlyssningsanordningen,

6)

meddelande enligt 33 § 1 mom. polislagen eller orsak till att meddelande inte lämnats, samt

7)

granskning samt granskare enligt 34 § polislagen.

Ikraftträdande

22 §

Denna förordning träder i kraft den 1 oktober 1995.

Genom denna förordning upphävs 38 § förordningen den 1 juni 1928 innefattande allmän ordningsstadga för landsbygden (219/28).

Helsingfors den 8 september 1995

Republikens President MARTTI AHTISAARI Inrikesminister Jan-Erik Enestam

Till början av sidan