Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

746/1994

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Handels- och industriministeriets beslut om villkoren för energiunderstöd

Typ av författning
Beslut
Meddelats
Uppdaterad författning
746/1994

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

Handels- och industriministeriet har med stöd av 4 och 9 § lagen den 20 december 1991 om energiunderstöd (1607/91) av dessa 4 § sådan den lyder i lag av den 20 november 1992 (1051/92) bestämt:

1 § Understödets bruksändamål

Handels- och industriministeriet eller en distriktsbyrå för dess företagstjänst kan inom ramen för den fullmakt att ge förbindelser och det anslag som ingår i budgetpropositionen med stöd av 2 § lagen om energiunderstöd (1607/91) och handels- och industriministeriets beslut (197/94) förbinda sig att ge understöd för följande bruksändamål:

1)

investeringar och anordningar som främjar en effektiv produktion och användning av energi,

2)

investeringar som främjar en säker eller mångsidig energiförsörjning,

3)

investeringar som minskar de miljöskador som beror på produktionen och användningen av energi,

4)

investeringar och anordningar som utnyttjar ny energiteknologi,

5)

investeringar som främjar utnyttjandet av inhemska energikällor,

6)

investeringar som främjar utnyttjandet av naturgas och andra bränslen i gasform, samt

7)

energiteknologiska utredningar som utförs i eller utanför Finland och som betjänar landets energiförsörjning, miljövården eller överföringen av energiteknologi.

Understöd beviljas företag och sammanslutningar. Ett projekt som är föremål för understöd kan också genomföras utanför Finland. Understöd beviljas dock inte för etableringsprojekt som får statsandel.

Med utredningar som gäller energiteknologi avses kartläggning av investeringar, anskaffningar av anordningar eller andra åtgärder, bedömning av deras teknik, lönsamhet, miljöverkningar och realiseringsförutsättningar samt uppföljning av genomförda projekt. Handels- och industriministeriet har rätt att använda resultaten av utredningarna ifall inte annat överenskoms.

Med investeringar avses byggande av eller ändringsarbeten på byggnad, anläggning, process, apparatur, programvara eller en enskild maskin med lång brukstid. Föremål för stödet kan vara fasta, transportabla eller rörliga enheter.

Med anordning avses en nyttighet eller förnödenhet som har en kort brukstid och i allmänhet låga anskaffningskostnader och som inte avses i 4 mom.

2 § Understödets storlek

Utredningar som gäller energiteknologi

Understödet utgör högst 80 procent av de godtagbara kostnaderna. Understödets storlek kan överstiga 50 procent i fråga om sådana projekt vars energipolitiska betydelse är särskilt stor.

Då understödets storlek fastställs godkänns som kostnader indirekta löner under den arbetstid som åtgått till utredningen och indirekta arbetskraftskostnader, som omfattar semesterlön eller semesterersättning, semesterpenning, lön under sjukdoms- eller utbildningsperioder samt lagstadgade socialförsäkringar. Andelen indirekta arbetskraftskostnader kan uppgå till högst 50 procent av de direkta lönerna. Vad de utbetalda lönerna beträffar godkänns dock högst 25 procent av de verkliga lagstadgade försäkringarna. Godtagbara kostnader är också kostnader för anordningar och programvaror under den tid dessa använts till utredningen, resekostnader enligt kollektivavtal eller motsvarande avtal, informeringskostnader som föranleds av utredningen, andra av utredningen föranledda direkta kostnader och anvisadeallmänna kostnader. Som allmänna kostnader godkänns högst 10 procent av de direkta löner och indirekta arbetskraftskostnader som föranleds av utredningen. Godtagbara kostnader är inte skatter som skall dras av i mervärdesbeskattningen.

Energiinvesteringar

Investeringsunderstödet uppgår till högst 30 procent av de godtagbara kostnaderna. Understödet för investeringar som utnyttjar ny energiteknologi kan dock vara högst 50 procent av de godtagbara kostnaderna. Investeringsunderstöd kan också ges en hyrestagare (leasing-finansiering). Leasing-finansieringens andel kan utgöra högst 70 procent av de godtagbara kostnaderna. Hyrestiden bör vara, minst 5 år och högst 20 år. I avtalet skall tas in ett omnämnande om inlösning av hyresobjektet och om principerna för prissättningen.

Godtagbara är kostnader föranledda av planeringen av investeringen och övervakningen av byggnadsarbetena, kostnader för anskaffning och installering av maskiner och apparatur, kostnader för byggnadstekniska arbeten, kostnader för röjnings- och jordbyggnadsarbeten, kostnader för ibruktagning och för den utbildning av driftspersonalen som ibruktagningen förutsätter, kostnader för informering om projektet samt kostnader för anskaffning och installering av den apparatur som behövs vid uppföljningsutredningen.

Godtagbara är dock inte kostnader för byggande av ett värmedistributionsnät eller elnät, med undantag av ledningar som innehåller ny teknologi, kostnader för markanskaffning och -arrende, skatter som skall dras av i mervärdesbeskattningen, byggherrens allmänna kostnader, kostnader för den övervakning som byggherresammanslutningens personal utför, representationsutgifter, räntor under byggnadstiden, anslutningsavgifter, kostnader för anskaffning av bränsle och reservdelar och kostnader för anskaffning av kontorsinventarier.

Energianordningar

Understödets storlek är högst 50 procent av de godtagbara kostnaderna.

Godtagbara är, kostnaderna för anskaffning av anordningar, de löne- och övriga arbetskraftskostnader enligt 2 § 2 mom. som genomförandet och uppföljningen av projektet förutsätter, kostnader föranledda av material och förnödenheter, resekostnader, kostnader för tjänster av utomstående, kostnader för informering och andra direkta kostnader som fastställts i samband med beviljandet. Godtagbara kostnader är inte skatter som skall dras av i mervärdesbeskattningen.

3 § Ansökningsförfarandet

Om understöd ansöks på en blankett som fastställts av handels- och industriministeriet. Ansökan om understöd inlämnas till den distriktsbyrå för handels- och industriministeriets företagstjänst inom vars område investeringen skall genomföras eller utredningsobjektet är beläget eller, i annat fall, där sökanden har sitt hemvist. Projektet får i regel inte inledas innan beslut har fattats om understödet. Till ansökan skall följande uppgifter fogas:

Utredningar som gäller energiteknologi

1)

realiserings- och informeringsplan för utredningen och bedömning av möjligheterna att utnyttja resultaten i andra objekt;

2)

uppgifter om utredarens tidigare erfarenhet av energiekonomiska utredningar;

3)

utdrag ur handelsregistret, näringsanmälan eller andra upplysningar om sökanden;

4)

utredning av statsandel eller annat statsstöd; samt

5)

övriga uppgifter som förutsätts enligt ansökningsblanketten.

Energiinvesteringar

1)

kostnadsberäkning uppdelad enligt maskinernas och apparaturens bruksändamål samt övriga åtgärder;

2)

lönsamhetskalkyl över projektet och en bedömning av dess energiekonomiska verkningar;

3)

projektplan;

4)

utdrag ur handelsregistret, näringsanmälan eller andra upplysningar om sökanden;

5)

verksamhetsberättelsen, resultaträkningen och balansen jämte revisorsutlåtanden för den senaste räkenskapsperioden;

6)

utredning över statsandel eller annat statsstöd; samt

7)

övriga uppgifter som förutsätts enligt ansökningsblanketten.

Energianordningar

1)

realiserings- och informeringsplan för projektet;

2)

lönsamhetskalkyl över projektet och en bedömning av dess energiekonomiska verkningar;

3)

utdrag ur handelsregistret, näringsanmälan eller andra upplysningar om sökanden;

4)

utredning över statsandel eller annat statsstöd; samt

5)

övriga uppgifter som förutsätts enligt ansökningsblanketten.

4 § Beslut om och utbetalning av understödet

I beslutet om understöd nämns åtminstone de godtagbara kostnaderna, stödandelen, understödets maximibelopp, tidtabellen för projektet samt de villkor för understödet som föranleds av eventuella internationella överenskommelser.

Utredningar som gäller energiteknologi

Understöd för en utredning betalas i en eller flera rater, enligt vad som bestämts i understödsbeslutet, i den takt som utredningsarbetet framskrider. Den sista understödsraten betalas då utredningsrapporten har tillställts handels- och industriministeriet.

Energiinvesteringar

Understödet betalas ut i den takt som utgifterna uppkommer och projektet framskrider i en eller flera rater som bestäms i understödsbeslutet. I samband med alla ansökningar om utbetalning skall utlåtande av byggherrens representant eller övervakare företes över att projektet har nått det skede som förutsätts i understödsbeslutet för att utbetalningen skall kunna göras samt en utredning över de kostnader som projektet dittills har föranlett, ifall detta förutsätts i understödsbeslutet.

I ansökan om utbetalning av den första understödsraten skall dessutom företes en utredning av finansieringen av projektet samt en utredning av hur den egendom som är föremål för understödet har försäkrats.

Energianordningar

Understöd för anordningar betalas ut i den takt som projektet framskrider i en eller i flera rater som definieras i understödsbeslutet.

Utbetalning av den sista understödsraten och intygande av kostnadsspecifikationens riktighet

Utbetalning av den sista raten av samtliga understöd söks med ministeriets blankett och denna utbetalningsansökan skall tillställas handels- och industriministeriet inom tre månader från den tidpunkt då projektet har genomförts.

I fråga om alla kostnadsposter intygas kostnadsspecifikationens riktighet av en auktoriserad revisor (CGR, GRM, OFR). Ifall understödstagaren är en kommun, ett kommunalförbund eller en församling intygas kostnadsspecifikationens riktighet av dess vederbörande revisorer. Av revisorsutlåtandet skall framgå att de utgifter som ingår i kostnadsspecifikationen baserar sig på godtagbara verifikat i statsunderstödstagarens bokföring, att kostnadsspecifikationen har gjorts upp enligt handels- och industriministeriets anvisningar och att i den inte ingår poster som inte kan godkännas enligt anvisningarna. Om de verkliga kostnaderna understiger dem som anges i understödsbeslutet är det slutliga understödets storlek lika med understödets andel av de verkliga kostnaderna.

5 § Övervakningen av hur understödet används

Understödstagaren skall föra bok över de kostnader som projektet föranlett på sådant sätt att de kostnader som presenterats för ministeriet vid behov utan svårigheter kan konstateras i originalverifikat i bokföringen.

Understödstagaren skall reservera en möjlighet för handels- och industriministeriet att granska understödstagarens hela medelanvändning för att det skall kunna utredas hur understödet har använts och att understödsvillkoren har uppfyllts samt för att de uppgifter som presenterats i understödsansökan och i samband med utbetalningen av understödet skall kunna kontrolleras. Understödstagaren är skyldig att för ministeriet presentera alla de konto- och andra handlingar som behövs vid granskningen samt att också i övrigt bistå vid granskningen. Understödstagaren skall dessutom lämna även andra uppgifter om projektet för de utredningar som finansieras av handels- och industriministeriet.

Om det sker väsentliga förändringar i understödstagarens situation eller i de planer över projektet som skall understödas som har företetts för ministeriet i samband med ansökan, skall understödstagaren genast skriftligen meddela handels- och industriministeriet om detta. Under stödstagaren skall i sin verksamhet och ekonomi iaktta ändamålsenlig sparsamhet.

6 § Återbetalning av understödet och anmälningsskyldighet

Understöd enligt detta beslut skall helt eller delvis återbetalas och den del som ännu inte har betalts ut skall återtas, om

1)

understödstagaren då han ansökte om understöd eller om utbetalning av det har lämnat felaktiga eller vilseledande uppgifter eller hemlighållit uppgifter och detta förfarande har inverkat på hans möjligheter att få understöd eller på villkoren för understödet,

2)

understödstagaren inför utbetalningen av understödet eller övervakningen av det har vägrat ge nödvändiga uppgifter, handlingar eller annat material,

3)

understödet i övrigt har utbetalts på felaktiga villkor eller utan grund, eller om

4)

understödet har använts i strid med det bruksändamål som fastställts för det.

Om villkoren för understödet till övriga delar har försummats kan bestämmas att understödet eller en del av det skall återbetalas och att en ännu inte utbetald del skall återtas eller att utbetalningen avbryts.

På den understödsrat som skall återbetalas skall från den dag den utbetalades erläggas en årlig ränta som är fyra procentenheter högre än Finlands Banks gällande grundränta.

Om bruket av egendom som var föremål för investeringsunderstöd upphör eller i väsentlig grad minskas, om egendomens bruksändamål som utgjorde grund för beviljandet av understödet, i väsentlig grad ändras eller om egendomen överlåts eller annars övergår i någon annans besittning eller om det på försäkrad egendom inträffar ett skadefall under de fem år som följer på det då understödet betalades ut, skall en relativ andel av egendomens värde eller av försäkringsersättningen eller annan ersättning som motsvarar understödet återbetalas till staten inom sex månader från den ovan nämnda förändringen av förhållandena eller från skadefallet, om inte handels- och industriministeriet av särskilda skäl beslutar annorlunda.

Understödstagaren skall till handels- och industriministeriet anmäla ovan nämnda förändring av förhållandena eller skada på egendom som varit föremål för understöd omedelbart efter det inträffade, dock senast inom en månad.

Har understödstagaren inte erlagt återbetalningen eller räntan till staten senast på förfallodagen eller har understödstagaren inte gjort den nämnda anmälan, skall understödstagaren till staten betala en årlig dröjsmålsränta på 16 procent på det belopp som skall återbetalas räknat från förfallodagen eller i det sistnämnda fallet från det att förändringarna i förhållandena skett eller från skadefallet.

7 § Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft den 1 september 1994 och det tillämpas på understöd som beviljas med stöd av lagen om energiunderstöd (1607/91, ändr. 1051/92 och 1086/93).

Helsingfors den 10 augusti 1994

Minister Pertti SalolainenSpecialforskare Pekka Kettunen

Till början av sidan