Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

600/1994

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Jord- och skogsbruksministeriets beslut om tryggande av den livsmedelshygieniska kvaliteten och förhindrande av spridning av djursjukdomar i samband med import och export av kött och köttvaror mellan Finland och andra länder inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet

Typ av författning
Beslut
Meddelats

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

Jord- och skogsbruksministeriet har med stöd av 56-58 §§ kötthygienlagen den 28 juni 1994 (511/94) och 2, 3 och 12 §§ förordningen den 15 juni 1994 om bekämpande av djursjukdomar vid import och export av djur och vissa andra varor (481/94) beslutat:

1 kap. Allmänna bestämmelser

Syfte och tillämpningsområde

1 §

Avsikten med detta beslut är att vid import och export av kött och köttvaror mellan Finland och andra länder inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet

1)

trygga den livsmedelshygieniska kvaliteten på kött och köttvaror, och

2)

hindra spridningen av vissa djursjukdomar till eller från landet.

Detta beslut gäller de livsmedelshygieniska krav och hälsokrav som ställs på kött och köttvaror som är avsedda att användas som livsmedel när kött eller köttvaror importeras från eller exporteras till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, nedan EES-området.

Vid import av kött och köttvaror från länder utanför EES-området skall iakttas de föreskrifter som jord- och skogsbruksministeriets veterinär- och livsmedelsavdelning meddelar särskilt. Vid export av kött och köttvaror till länder utanför EES-området skall mottagarlandets krav iakttas.

Om import av kött och köttvaror i små mängder för privat bruk och kött som är avsett att användas i internationell trafik för manskap och passagerare föreskrivs särskilt.

Definitioner

2 §

I detta beslut avses med

1)

kött alla för livsmedel lämpliga delar av följande djur: som husdjur hållna nötkreatur och hovdjur, svin, får och getter; höns, kalkoner, gäss, ankor och pärlhöns; renar, kaniner samt hägnat vilt och vilt som lever i fritt tillstånd,

2)

köttvara i punkterna 3-7 definierade köttfärs, kött i bitar, köttberedningar, köttprodukter och vissa andra livsmedel som erhålls från slaktdjur,

3)

malet kött malet eller annars finfördelat kött,

4)

kött i bitar köttbitar som väger under 100 g,

5)

köttberedning sådan köttvara som är helt eller delvis tillverkad av kött, malet kött eller kött i bitar och som har behandlats på annat sätt än en köttprodukt,

6)

köttprodukt en sådan köttvara som har behandlats genom upphettning, saltning, marinering eller torkning eller genom att kombinera dessa med rökning eller tillredning och vars snittyta inte längre har det färska köttets egenskaper; en köttprodukt kan även innehålla andra tillverkningsämnen än kött,

7)

vissa andra livsmedel som kan erhållas av slaktdjur köttextrakt, uppsmält djurfett avsett som livsmedel, äggviterester som erhållits vid smältning av fett, köttmjöl, svålpulver, saltat eller torkat blod, saltad eller torkad blodplasma samt magar, tarmar eller urinblåsor som är rengjorda och antingen upphettade eller oupphettade och saltade eller torkade,

8)

anläggning ett slakteri, en köttbehandlingsanläggning och annan enhet där kött och köttvaror hanteras; med anläggning avses dock inte i detta beslut sådana småskaliga anläggningar som jord- och skogsbruksministeriet fastställer särskilt,

9)

EES-stat en stat inom Europeiska ekonomiska gemenskapen med undantag av Island,

10)

tjänsteveterinär en besiktningsveterinär som utövar tillsynen över en anläggning i Finland eller en veterinär som övervakar en annan anläggning samt beträffande en annan EES-stat en veterinär som förordnats av den behöriga centralmyndigheten i respektive stat,

11)

exportland den EES-stat, från vilken köttet eller köttvarorna sänds,

12)

destinationsland den EES-stat till vilken köttet eller köttvarorna sänds, samt

13)

transportmedel frakttransportavdelningar i motorfordon, tåg och flygplan, fartygs lastrum samt transportcontainrar för kött och köttvaror.

Allmänna krav angående import

3 §

Från en annan EES-stat får kött och köttvaror införas i landet om de uppfyller kraven i 3, 5 och 7-15 §§, om de åtföljs av de handlingar som avses i 16-18 §§ och om de har inspekterats och godkänts i enlighet med 19 §.

I överensstämmelse med detta beslut skall det kött som använts i det importerade köttet och de importerade köttvarorna härröra från djur som har slaktats inom EES-området.

Allmänna krav som gäller export

4 §

Kött och köttvaror får exporteras till en annan EES-stat om köttet och köttvarorna uppfyller kraven i 4 § och 6-15 §§ i detta beslut och om de åtföljs av de handlingar som avses i 16-18 §§.

Kött som importerats till Finland från en annan stat än en EES-stat eller en sådan köttvara i vars tillverkning köttet i fråga har använts, får exporteras

1)

till EFTA-stater, om köttet härrör från en anläggning som staten i fråga godkänner, och

2)

till Europeiska unionens medlemsstater, om köttet när det gäller nötkreatur och hovdjur, svin, får och getter härrör från en anläggning som Europeiska gemenskapernas kommission godkänt och beträffande övrigt kött från en anläggning som har godkänts av ifrågavarande medlemsstat inom Europeiska unionen.

2 kap. Livsmedelshygieniska krav

Allmänna livsmedelshygieniska krav för import

5 §

Kött och köttvaror får endast importeras från en sådan anläggning beträffande vilken exportlandet har meddelat EG-kommissionen eller EFTA:s tillsynsmyndighet att den är godkänd som en anläggning från vilken kött och köttvaror införas i handeln inom Europeiska unionen eller får exporteras till EES-området.

Följande varor får endast importeras som råämne för industrin:

1)

malet kött av hovdjur eller fjäderfä,

2)

malda inälvor, och

3)

malet kött tillverkat av kött från ben med kött, kött i bitar eller köttberedningar.

Allmänna livsmedelshygieniska krav för export

6 §

Till en annan EES-stat får kött och köttvaror exporteras endast från en sådan anläggning beträffande vilken anstalten för veterinärmedicin och livsmedel meddelat EFTA:s tillsynsmyndighet att den är en anläggning från vilken kött och köttvaror får exporteras till EES-området.

Innan följande varor exporteras skall exportören försäkra sig om att det är tillåtet att exportera varorna i fråga till destinationslandet:

1)

frysta, i konsumentförpackningar inslagna köttberedningar,

2)

malet kött, kött i bitar eller köttberedningar som inte är frysta,

3)

av hovdjur tillverkat malet kött eller kött i bitar,

4)

malda inälvor eller köttberedningar som tillverkats av inälvor,

5)

av kött från ben med kött tillverkat malet kött, kött i bitar eller köttberedningar,

6)

malet kött av fjäderfä, samt

7)

vattenkylt ofryst kött av fjäderfä.

Vilt som lever i naturtillstånd

7 §

Utom viltkött kan till EES-stater exporteras och från EES-stater till Finland importeras sådana vid jakt nedlagda,

1)

oflådda och icke urtagna vilda hardjur,

2)

oplockade och icke urtagna vildfåglar, samt

3)

oflådda vilda klövdjur,

som motsvarar bestämmelserna i artikel 5 i rådets i EES-avtalet ingående direktiv 92/45/EEG om frågor om människors och djurs hälsa i samband med nedläggning av jaktvilt och utsläppandet på marknaden av viltkött och som åtföljs av de handlingar som nämns i artikeln i fråga.

3 kap. Djurshälsokrav

Krav angående vissa djurarters ursprung

8 §

Förutsättningen för import eller export av kött från får, getter eller hovdjur är att köttet härrör från djur som inom EES-området har tillbringat

1)

minst tre veckor närmast före slakten, eller

2)

i fråga om djur som är yngre än tre veckor, hela tiden sedan födelsen.

Förutsättningen för import och export av kött från nötkreatur, svin och hägnat vilt är att köttet härrör från djur

1)

som allt sedan födelsen hållits inom EES-området, eller

2)

som hämtats till EES-området med iakttagande av minst de krav som inom Europeiska unionen gäller import från tredje land.

Förutsättningen för import och export av kött av fjäderfä är att köttet härrör från fjäderfä som har vistats i en EES-stat efter kläckningen eller att fjäderfäet har importerats från ett land utanför EES-området med iakttagande av bestämmelserna i kapitel III i rådets i EES-avtalet ingående direktiv 90/539/EEG om djurhälsovillkor för handel inom gemenskapen med och för import från tredje land av fjäderfä och kläckningsägg.

Djursjukdomskrav för klöv- och hovdjur

9 §

För import eller export avsett kött av klöv- och hovdjur skall uppfylla följande djursjukdomskrav:

1)

köttet får inte härröra från djur som kommer från en gård eller ett område som, på grund av utbrott av mul- och klövsjuka, svinpest eller swine vesicular eller tetschensjuka som djuren är mottagliga för, omfattas av förbud enligt rådets i EES-avtalet ingående direktiv 64/432/EEG om djurhälsoproblem som påverkar handeln med nötkretur och svin inom gemenskapen,

2)

köttet får inte härröra från ett slakthus vid vilket fall av mul- och klövsjuka, svinpest eller swine vesicular eller teschensjuka har registrerats,

3)

köttet skall inte bli föremål för restriktioner vad gäller djurens hälsa enligt rådets i EES-avtalet ingående direktiv 80/217/EEG om införande av gemenskapsåtgärder för bekämpning av klassisk svinpest,

4)

skulle någon av de i punkterna 1-3 nämnda sjukdomarna uppträda i en EES-stat skall tjänsteveterinären försäkra sig om att kött som misstänks vara nedsmittat inte exporteras, och

5)

kött från svin, får och getter får inte härröra från en gård som är föremål för restriktiva bestämmelser på grund av brucellos; de restriktiva bestämmelserna skall gälla minst sex veckor från det sista officiellt bekräftade sjukdomsfallet.

Djursjukdomskrav för fjäderfäkött

10 §

Fjäderfäkött som importeras eller exporteras skall härröra från fjäderfä

1)

från en gård som inte varit föremål för restriktiva bestämmelser på grund av någon fjäderfäsjukdom; ursprungsgården får inte heller befinna sig inom ett område där regionala restriktiva bestämmelser getts för fjäderfäkött för att hindra spridningen av sjukdomar som kan drabba fjäderfä, samt

2)

som under transport till slakterier inte har kommit i kontakt med fjäderfä som lider av Newcastlesjuka eller hönspest; transport genom ett område som har förklarats vara smittat med Newcastlesjuka eller hönspest skall förbjudas utom när det är fråga om transitering på väg eller järnväg.

Fjäderfäköttet skall komma från ett slakteri där inget fall av hönspest eller Newcastlesjuka har registrerats vid slakttillfället. Fjäderfäkött som misstänks ha blivit smittat i slakteriet eller styckningsanläggningen eller under lagring eller transport får inte importeras eller exporteras.

Kött av fjäderfä som importeras till Finland eller exporteras till Irland, Nord-Irland, Sverige eller Danmark, skall härröra från fjäderfä som inte har vaccinerats mot Newcastlesjukan med levande vaccin inom 30 dagar före slakten.

Afrikansk svinpest

11 §

Färskt svinkött får inte importeras från en annan sådan EES-stat, inom vars område afrikansk svinpest har förekommit under de 12 senaste månaderna. Från Finland får inte exporteras färskt svinkött till en annan EES-stat, om afrikansk svinpest förekommit i Finland under de senaste 12 månaderna.

Djursjukdomskrav för köttvaror

12 §

Kött som används vid framställningen av köttvaror skall uppfylla kraven i 8-11 §§. Om köttet från ett klöv- eller hovdjur inte uppfyller nämnda krav, skall det behandlas enligt bilaga I till detta beslut.

Kött av fjäderfä som inte uppfyller kraven i 8 eller 10 § skall behandlas enligt punkt 1 i bilaga I.

Från en EES-stat, inom vars område afrikansk svinpest har förekommit de senaste 12 månaderna, får grisköttsvaror importeras endast om de behandlats enligt punkt 1 i bilaga I. Om afrikansk svinpest förekommit i Finland under de senaste 12 månaderna, får grisköttsvaror exporteras från Finland till en annan EES-stat endast om varorna har behandlats enligt punkt 1 i bilaga I.

Behandlingar enligt bilaga I skall uppges i sundhetsintyget enligt bilaga VIII.

Bovin spongiform encefalopati

13 §

Vid import av nötkött från Storbritannien skall villkorna i komissionens i EES-avtalet ingående beslut 90/200/EEG om ytterligare krav för vissa vävnader och organ i fråga om bovin spongiform encefalopati (BSE) iakttas.

Vid import av icke urbenat nötkött från Storbritannien skall sundhetsintyget enligt bilaga II innehålla följande tillägg: '' Färskt nötkött som härrör från nötkreatur som inte kommer från anläggningar inom vilka BSE har fastställts under de senaste två åren.''

Vid import av urbenat nötkött från Storbritannien skall sundhetsintyget enligt bilaga II innehålla följande tillägg:'' Färskt nötkött som under styckningen befriats från synlig nervvävnad och lymfatisk vävnad.''

4 kap. Märkning och dokument

Märkning av kött och köttvaror

14 §

Kött och köttvaror som avses i detta beslut får märkas med det kontrollmärke som nämns i rådets följande direktiv, vilka ingår i EES-avtalet, om de uppfyller de i 8-12 §§ ställda kraven på köttet eller köttvarorna i fråga:

1)

rådets direktiv 64/433/EEG om djurhälsoproblem som påverkar handeln med nötkreatur och svin inom gemenskapen,

2)

rådets direktiv 71/118/EEG om hygienfrågor som påverkar handeln med färskt kött av fjäderfä,

3)

rådets direktiv 77/99/EEG om hygienfrågor som påverkar handeln med köttprodukter inom gemenskapen,

4)

rådets direktiv 88/657/EEG om fastställande av krav vid framställning av och handel med malet kött, kött i stycken på mindre än 100 gram och köttprodukter och om ändring av direktiven 64/433/EEG, 71/118/EEG och 72/462/EEG,

5)

rådets direktiv 91/495/EEG om frågor om livsmedelshygien som påverkar produktionen och marknadsföringen av kaninkött och kött från vilda djur i hägn, samt

6)

rådets direktiv 92/45/EEG om frågor om människors och djurs hälsa i samband med nedläggning av jaktvilt och utsläppandet på marknaden av viltkött.

Märkning av kött av fjäderfä i samband med en Newcastlesjukeepidemi

15 §

Sådant kött av fjäderfä som kommer från en gård som är belägen inom den övervakningszon som anges i rådets i EES-avtalet ingående direktiv 92/66/EEG om gemenskapsåtgärder för bekämpning av Newcastlesjukan, men inte från den skyddszon som anges i artikeln, får märkas med det kontrollmärke som avses i 14 § utan hinder av 10 § 1 mom. 1 punkten, förutsatt att köttet härrör från en gård

1)

som efter den epidemiologiska undersökningen inte har varit i kontakt med någon smittad gård,

2)

där det fjäderfä som skall slaktas fem dagar före avsändandet till slakten genomgått en virologisk undersökning av en av veterinärmyndigheten utsedd veterinär och undersökningens resultat varit negativt,

3)

där det inte funnits några symptom på Newcastlesjuka vid den hälsoundersökning som genomförts av en av veterinärmyndigheten förordnad veterinär inom 24 timmar innan fjäderfäna avsänds till slakt, samt

4)

från vilken fjäderfä har transporterats direkt till slakteriet i ett fordon som en av veterinärmyndigheten förordnad veterinär förseglat och som skall rengöras och desinficeras före och efter varje transport.

I Finland avses med sådan veterinär som nämns i punkterna 2-4 en veterinär som veterinär- och livsmedelsavdelningen vid behov särskilt utsett i samband med fall av Newcastlesjuka.

Vid den ante mortem och post mortem -undersökning som skall utföras på fjäderfä i slakterierna skall dessutom konstateras att det inte finns symptom eller tecken på Newcastlesjuka.

Import- och exportdokument

16 §

Med kött och köttvaror som importeras till landet eller exporteras från landet skall följa ett handelsdokument eller ett sundhetsintyg.

Importören skall uppbevara handelsdokumentet eller sundhetsintyget för det importerade köttet eller de importerade köttvarorna minst ett år. På motsvarande sätt skall kopian av handelsdokumentet eller sundhetsintyget för det kött eller de köttvaror som exporteras uppbevaras minst ett år.

Handelsdokumentet

17 §

Handelsdokumentet skall vara godkänt av den myndighet som övervakar anläggningen och där skall finnas anläggningens kontrollmärke. Handelsdokumentet skall upprättas på minst ett av exportlandets och minst ett av destinationslandets officiella språk. Det skall upprättas på ett enda pappersark.

I det handelsdokument som gäller kött skall anges det nummer av veterinär som utöver tillsynen över anläggningen. I det handelsdokument som gäller fruset kött skall anges den månad och det år köttet frystes ned. I handelsdokumentet för de i 2 § 7 punkten definierade andra livsmedel som kan erhållas från slaktdjur skall dessutom anges den kommun där anläggningen befinner sig.

Sundhetsintyg

18 §

Med köttet och köttvarorna skall följa ett sundhetsintyg enligt bilagorna II - VIII, om

1)

det är fråga om malet kött, kött i bitar, köttberedningar, renkött eller kött av hägnat vilt,

2)

det är fråga om kött av fjäderfä som importeras till Finland eller kött av fjäderfä som exporteras till Irland, Nord-Irland, Sverige eller Danmark,

3)

köttet eller det kött som använts till köttvaror härrör från ett område som med stöd av bestämmelserna om djursjukdomar belagts med restriktioner såsom därom särskilt har bestämts, detta krav gäller dock inte helkonserver, eller

4)

köttet eller köttvarorna har importerats eller exporteras genom en stat utanför EES-staten; en sådan försändelse skall vara förseglad.

Sundhetsintyget undertecknas av anläggningens tillsynsmyndighet.

Sundhetsintyget skall avfattas på minst ett av exportlandets och minst ett av destinationslandets officiella språk. Det skall avfattas på ett enda pappersark.

5 kap. Särskilda föreskrifter och ikraftträdande

Gränskontroll vid export

19 §

I samband med import utför anstalten för veterinärmedicin och livsmedel eller en av den förordnad veterinär en gränskontroll i enlighet med förordningen den 15 juni 1994 om bekämpande av djursjukdomar vid import och export av djur och vissa andra varor (481/94) och föreskrifter som getts med stöd därav. Kontrollen av dokumenten och märkningarna för identifiering utförs för att säkerställa att varan uppfyller kraven i kötthygienlagen (511/94).

Minst 12 timmar innan varan importeras skall anstalten för veterinärmedicin och livsmedel eller en av dem förordnad veterinär meddelas följande uppgifter:

1)

handelsbenämningen för köttet eller köttvaran,

2)

ursprungsland,

3)

tidpunkten och platsen för lossningen av lasten, samt

4)

om köttpartiet har undersökts för eventuell förekomst av salmonella eller om anläggningen varifrån köttet kommer har ett salmonellakontrollsystem.

Tullmyndigheterna kan tillåta att varan lossas i importörens lager där de förvaras underkastade tullverkets förbud mot ibruktagning, förutsatt att anstalten för veterinärmedicin och livsmedel eller en av anstalten förordnad veterinär har granskat och godkänt de handlingar som krävs i samband med import.

Tullmyndigheterna återtar förbudet mot ibruktagande och godkänner varan slutligt för import sedan anstalten för veterinärmedicin och livsmedel eller en av anstalten förordnad veterinär har kontrollerat motsvarigheten mellan varan och märkningarna för identifiering i handlingarna och på grundval av kontrollen godkänt varan för import.

Gränskontroll vid export

20 §

När kött eller köttvaror exporteras till EES-området utförs gränskontrollen i destinationslandet och bestämmelserna om gränskontrollen fastställs av destinationslandet. Beträffande EFTA-länderna fastställer varje EFTA-land sina egna nationella bestämmelser och när det gäller Europeiska unionen iakttas vid export de bestämmelser som Europeiska unionen har fastställt för tredje land.

Undantag

21 §

Jord- och skogsbruksministeriets veterinär- och livsmedelsavdelning kan bevilja undantag från bestämmelserna i detta beslut när EES-avtalet förutsätter det.

Ikraftträdande

22 §

Detta beslut träder i kraft den 1 juli 1994.

Åtgärder som verkställigheten av beslutet förutsätter får vidtas innan det träder i kraft.

Bilaga I till EES-avtalet: rådets direktiv 64/433/EEG, rådets direktiv 71/118/EEG, rådets direktiv 72/461/EEG, rådets direktiv 77/99/EEG, rådets direktiv 80/215/EEG, rådets direktiv 88/657/EEG, rådets direktiv 91/494/EEG, rådets direktiv 91/495/EEG, kommissionens beslut 90/200/EEG

Gemensamma EES-kommitténs beslut 21.3.1994 Nr 7/94. Bilaga I till EES-avtalet: rådets direktiv 92/45/EEG, kommissionens beslut 91/552/EEG, kommissionens beslut 92/339/EEG, kommissionens beslut 92/381/EEG

EFTA:s övervakningsmyndighets beslut 32/94/COL

Helsingfors den 28 juni 1994

Jord- och skogsbruksminister Mikko PesäläVeterinärinspektör Kajsa Hakulin

Krav som gäller behandlingen av köttvaror som framställts av sådant kött som inte uppfyller kraven i 8-11 §§

1. Värmebehandling

(a) I ett hermetiskt tillslutet emballage så, att Fo-värdet är 3,00 eller större (helkonserv); eller

(b) om grisköttet härrör från en gård eller ett område som inte omfattas av förbud på grund av afrikansk svinpest, godkänns följande behandling:

- ben och de största lymfkörtlarna skall avlägsnas fullständigt

- före värmebehandlingen måste varje köttstycke vara inneslutet i en hermetiskt sluten behållare i vilken det är avsett att försäljas

- köttet i sin behållare måste underkastas värmebehandling i överensstämmelse med följande:

* varan skall hållas vid en temperatur av minst 60°C under minst fyra timmar, varvid temperaturen inne i varan skall vara minst 70°C under minst 30 minuter,

* av varorna skall tas ett representativt antal prov hos vilka upphettningstemperaturen mäts kontinuerligt; mätningen skall utföras med en automatisk apparatur, som möjliggör mätning av temperaturen både inne i de större köttstyckena och inuti den utrustning som används vid värmebehandlingen,

- under tillverkningen av varorna skall villkoren i artikel 5a i rådets i EES-avtalet ingående direktiv 72/461/ EEG om hälsoproblem som påverkar handeln inom gemenskapen med färskt kött följas,

- efter behandlingen skall varje vara märkas med kontrollmärket enligt rådets i EES-avtalet ingående direktiv 77/99/EEG, och

- medlemsstater som använder sig av den behandling som nämns i denna punkt, skall överlämna en förteckning över inrättningar som förfogar över den utrustning som krävs för att upprätthålla de föreskrivna temperaturerna.

2. Om det färska köttet härrör från djur som inte kommer från en infekterad anläggning som har underkastats förbudsåtgärder i enlighet med artikel 3.2 b i rådets i EES-avtalet ingående direktiv 64/432/EEG om djurhälsoproblem som påverkar handeln med nötkreatur och svin inom gemenskapen,

(a) Värmebehandling av annat slag än vad som avses i 1 punkten godkänns även, förutsatt att temperaturen inne i varan stiger till minst 70°C; eller

(b) förutsatt att sjukdomen i fråga inte är swine vesicular disease, en behandling bestående av naturlig fermentering och mognad under minst nio månader för benfri skinka som väger minst 5,5 kg och som har följande karakteristika:

- a w -värdet är högst 0.93, och

- pH-värdet är högst 6.

Om sjukdomen i fråga är mul- och klövsjuka kan dock nämnda behandling godkännas för skinka med ben.

Bilaga II

Bilaga III

Bilaga IV

Bilaga V

Bilaga VI

Bilaga VII

Bilaga VII

Till början av sidan