Förordning om ändring av sysselsättningsförordningen
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av arbetsministern
ändras i sysselsättningsförordningen av den 29 januari 1993 ( 130/93 ) 19 § 1 mom., 29 § 4 punkten, 36 § 1 mom. 1 punkten samt 45 och 51 §§ och
fogas till 31 §, sådan den lyder i förordning av den 13 april 1993 (334/93), ett nytt 2 mom. samt till förordningen ett nytt 7 a kap. och nya 45 a-45 d §§ som följer:
19 § Stöd då sysselsättningsläget försämras
Sysselsättningsstöd kan för högst sex månader beviljas ett företag, om företaget sysselsätter en arbetstagare som är i företagets tjänst och som hotas av arbetslöshet eller en arbetslös arbetssökande som arbetskraftsbyrån anvisat, i en sådan kommun där arbetslösheten på grund av försämrade verksamhetsbetingelser för ett eller flera företag har ökat eller hotar att öka plötsligt och kraftigt.
29 § Förutsättningar för beviljande av stöd
En förutsättning för beviljande av stöd är
att arbetslöshetsdagpenning enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa eller arbetsmarknadsstöd enligt lagen om arbetsmarknadsstöd (1542/93) inte betalas till sökanden för samma tid,
31 § Förutsättningar för beviljande av arbetspraktikstöd
Stöd kan inte beviljas en arbetssökande som är berättigad till arbetsmarknadsstöd enligt lagen om arbetsmarknadsstöd.
7 a kap. Sysselsättningsstöd för deltidsarbete
34 a § Deltidstillägg
För att möjligheterna till deltidsarbete skall öka kan arbetstagare som frivilligt övergår från heltidsarbete till deltidsarbete inom ramen för anslaget i statsbudgeten beviljas ersättning för minskad inkomst ( deltidstillägg ).
Deltidstillägg kan beviljas, om arbetsgivaren utöver den arbetstagare som övergår till deltidsarbete samtidigt anställer i samma arbetsuppgifter en arbetslös arbetssökande som avses i 17 § 2 mom. ( sysselsatt i deltidsarbete ).
34 b § Förutsättningar för beviljande av deltidstillägg
En förutsättning för beviljande av deltidstillägg är
att arbetstiden för en arbetstagare som övergår till deltidsarbete under den period som motsvarar lönebetalningsperioden är minst 40 och högst 60 procent av hans ordinarie arbetstid i heltidsarbete,
att den sammanlagda arbetstiden för en arbetstagare som övergår till deltidsarbete och en som sysselsätts i deltidsarbete i samma uppgifter under den period som motsvarar lönebetalningsperioden är minst lika lång som den ordinarie arbetstiden i heltidsarbete för den arbetstagare som övergår till deltidsarbete,
att till den arbetstagare som övergår till deltidsarbete inte för samma tid utöver lönen för deltidsarbetet betalas annan lön eller ersättning för arbetet och att till honom inte heller för samma tid betalas förmåner enligt 36 § 1-4 och 6 punkten, samt
att den arbetstagare som övergår till deltidsarbete oavbrutet i minst ett år har arbetat som heltidsanställd hos den arbetsgivare i vars tjänst han övergår till deltidsarbete.
Deltidstillägg kan inte beviljas sådana arbetstagare vilkas arbetstid arbetsgivaren har förkortat av produktionsorsaker eller ekonomiska skäl.
34 c § Upphörande med utbetalning av deltidstillägg
Utbetalningen av deltidstillägg till en arbetstagare som har övergått till deltidsarbete skall upphöra, om det arbete som sköts av den som utöver honom har sysselsatts i deltidsarbete upphör eller avbryts till följd av avgång, uppsägning, permittering eller hävning av arbetsförhållande under den tid då deltidstillägg utbetalas.
Utbetalningen av deltidstillägg upphör senast två månader efter att anställningen för den som sysselsatts i deltidsarbete har upphört.
Utbetalningen av deltidstillägg upphör dock inte, om
arbetsgivaren inom två månader efter att anställningen för en person som sysselsatts i deltidsarbete har upphört i stället för denna anställer en ny arbetslös arbetssökande som avses i 34 a § 2 mom., eller
arbetskraftsbyrån inte i den tidigare sysselsattes ställe kan anvisa en ny arbetslös arbetssökande som är lämplig för deltidsarbetet.
34 d § Övergång från deltidsarbete tillbaka till heltidsarbete
Till det arbetsavtal som ingås mellan en arbetstagare som övergår till deltidsarbete och hans arbetsgivare skall fogas ett villkor där arbetstagaren reserveras en möjlighet att återgå till heltidsarbete vid den tidpunkt då betalningen av deltidstillägget upphör.
34 e § Deltidstilläggets belopp och varaktighet
Beloppet av deltidstillägget är 50 procent av skillnaden mellan lönen för heltidsarbete och deltidsarbete för en arbetstagare som har övergått till deltidsarbete, dock högst det normala sysselsättningsstödet höjt med 70 procent. Deltidstillägget bestäms på basis av den lön som utbetalts för den sista löneperioden före övergången till deltidsarbete.
Deltidstillägg kan betalas till samma person i högst 12 månader.
36 § Förutsättningar för beviljande av stöd för sysselsättning på eget initiativ
En förutsättning för beviljande av stöd för sysselsättning på eget initiativ är att till sökanden för samma tid inte betalas
arbetslöshetsdagpenning enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa eller arbetsmarknadsstöd enligt lagen om arbetsmarknadsstöd,
12 kap. Sysselsättningspolitiskt strukturstöd
45 § Avsikten med strukturstödet
Sysselsättningspolitiskt strukturstöd kan inom ramen för anslaget i statsbudgeten beviljas för projekt som främjar och påskyndar anpassningen av företag och områden till strukturomvandlingen samt stöder internationaliseringen av sammanslutningar.
Med projekt som främjar områdenas anpassning till strukturomvandlingen avses vid tillämpningen av denna förordning sådana utvecklingsprojekt som är viktiga med tanke på utvecklandet av arbetskraften och som grundar sig särskilt på lokal företagsamhet och lokala resurser.
Sysselsättningspolitiskt strukturstöd kan dessutom beviljas för sysselsättningsprojekt med vilka arbetstillfällen för arbetslösa kan ordnas i andra uppgifter än uppgifter i anslutning till näringsverksamhet och som är avsedda att främja de arbetslösas egna insatser för att förbättra sin situation på arbetsmarknaden och för att förhindra att de blir förbigångna på arbetsmarknaden.
45 a § Begränsningar för beviljande av strukturstöd
Sysselsättningspolitiskt strukturstöd kan inte beviljas
i form av verksamhetsstödsliknande stöd till företag,
företag som uppenbarligen inte har förutsättningar att driva företagsekonomiskt lönsam verksamhet,
för investeringskostnader, om det inte är fråga om mindre anskaffningar av maskiner och anordningar i anslutning till ett projekt för vilket stöd beviljas och anskaffningskostnaderna inte överstiger tio procent av de godkända totalkostnaderna för projektet, eller
utbildningsprojekt.
Sysselsättningspolitiskt strukturstöd kan inte heller beviljas om beviljandet av stöd uppenbarligen skulle förvränga konkurrenssituationen mellan företag.
45 b § Mottagare av strukturstöd
Sysselsättningspolitiskt strukturstöd för utvecklingsprojekt kan beviljas kommuner, samkommuner eller andra sammanslutningar, företag eller stiftelser.
Sysselsättningspolitiskt strukturstöd för sysselsättningsprojekt kan beviljas samfund och stiftelser som är allmännyttiga eller idkar frivillig verksamhet.
45 c § Strukturstödets belopp och varaktighet
Det sysselsättningspolitiska strukturstödet kan utgöra högst 50 procent av de godkända totalkostnaderna för ett projekt.
Det sysselsättningspolitiska strukturstödet får inte heller tillsammans med statens övriga finansieringsstöd överstiga det maximibelopp för stödet som anges i 1 mom.
Sysselsättningspolitiskt strukturstöd kan beviljas för högst två år för samma projekt.
45 d § Beviljande av strukturstöd
Det sysselsättningspolitiska strukturstödet beviljas av arbetsministeriet. Om det strukturstöd som skall beviljas uppgår till högst 500 000 mark, kan även arbetskraftsdistriktsbyrån besluta om beviljande av stödet.
Närmare föreskrifter om sysselsättningspolitiskt strukturstöd och ansökan om samt beviljande av stöd meddelas genom beslut av statsrådet.
51 § Närmare föreskrifter
Arbetsministeriet kan meddela närmare föreskrifter om verkställigheten av denna förordning.
Denna förordning träder i kraft den 1 februari 1994. Stadgandena i 7 a kap. och 51 § träder dock i kraft den 1 mars 1994. Förordningens 7 a kap. är i kraft t.o.m. 31 december 1995.
Om sysselsättningspolitiskt strukturstöd har beviljats innan denna förordning träder i kraft och detta har skett med stöd av stadganden och bestämmelser som gällde då genom ett sådant beslut av vilket följer att stöd kan beviljas efter att denna förordning har trätt i kraft, kan de stadganden och bestämmelser som gällde då förordningen trädde i kraft tillämpas på ett dylikt beslut om fortsatt beviljande av stöd.
Helsingfors den 21 januari 1994
Republikens President MAUNO KOIVISTOArbetsminister Ilkka Kanerva