Jord- och skogsbruksministeriets beslut om användningen av matavfall innehållande kött vid utfodring av vissa husdjur
- Typ av författning
- Beslut
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 467/1994
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
Jord- och skogsbruksministeriet har med stöd av 12 § lagen den 18 januari 1980 om djursjukdomar (55/80), sådant detta lagrum lyder i lag av den 21 augusti 1992 (809/92), och 9 § förordningen den 22 december 1989 om förrättningsarvoden till veterinärer (1269/89) beslutat:
Syftet med beslutet och beslutets tillämpningsområde
1 §
Syftet med detta beslut är att hindra spridningen av BSE (bovine spongiform encephalopathy), Newcastle-sjuka, svinpest, SVD (swine vesicular-sjuka), mul- och klövsjuka samt fågelpest (avian influenza) genom matavfall som ges till djur.
2 §
Detta beslut tillämpas på insamling, transport, lagring och behandling av sådant matavfall innehållande kött som är avsett för utfodring av djur, samt på användning av matavfall innehållande kött vid utfodring av idisslare, svin och fjäderfä.
Om användningen av matavfall från fortskaffningsmedel i utrikesfart föreskrivs särskilt.
Utöver vad som föreskrivs i detta beslut skall iakttas vad som särskilt stadgas i avfallslagen (1072/93).
Definitioner
3 §
I detta beslut avses med
matavfall sådant avfall som uppstår i hushåll, anstaltskök, förplägnadsrörelser och livsmedelsindustrin och som innehåller kött,
kött alla delar av däggdjur och fåglar som är avsedda att användas som livsmedel,
anläggning en upphettningsanläggning för matavfall, samt
anordning en på en gård befintlig upphettningsapparatur för matavfall.
Användningen av matavfall vid utfodring av idisslare, svin och fjäderfä
4 §
Matavfall får inte användas för utfodring av idisslare.
Matavfall från gårdens eget hushåll får användas för utfodring av gårdens egna svin och fjäderfän, om
maten har tillretts genom upphettning så, att den till alla delar uppnått minst 80 °C, eller
det matavfall som uppstått i samband med matlagningen separat har tillretts genom upphettning så, att det uppnått den temperatur som nämns i 1 punkten.
Annat matavfall än det som uppstått i gårdens eget hushåll får användas för utfodring av svin och fjäderfä, om matavfallet har upphettats i en anläggning eller en anordning.
Begränsningar i användningen av upphettat matavfall
5 §
Matavfall som har upphettats i en anordning får endast användas för utfodring av gårdens egna svin och fjäderfän. Om matavfallet används för utfodring av ifrågavarande djur i ett utehägn, exempelvis ett vildsvinshägn, skall man särskilt se till att idisslare inte har tillträde till fållan. Djur som har utfodrats med upphettat matavfall får inte föras från gården någon annanstans än till slakteriet.
Matavfall som upphettats i en anläggning får användas för utfodring av djur som avses i 1 mom. även på sådana gårdar som levererar djur utfodrade med upphettat matavfall till också andra ställen än slakteriet.
Om anläggningen finns i anslutning till en gård, får det upphettade matavfallet dock endast användas för utfodring av gårdens egna djur.
Godkännande av anläggning och anordning samt återkallande av godkännande
6 §
En anläggning får inte inleda sin verksamhet och en anordning får inte tas i bruk förrän kommunalveterinären har godkänt den. Godkännandet sker på ansökan.
En förutsättning för godkännande är att kommunalveterinären har konstaterat att anläggningen eller anordningen överensstämmer med de krav som ställs i detta beslut.
Kommunalveterinären skall återkalla godkännandet av en anläggning eller anordning för en viss tid eller helt och hållet, om någon av de väsentliga förutsättningarna inte längre föreligger eller om de krav som ställs i detta beslut inte iakttas och missförhållandena inte har avhjälpts trots kommunalveterinärens uppmaning. Kommunalveterinären kan också återkalla godkännandet om anläggningens eller anordningens verksamhet medför risk för spridning av de djursjukdomar som nämns i 1 § eller om anläggningen eller anordningen inte längre används.
Kommunalveterinären skall ofördröjligen informera länsveterinären och den kommunala myndighet som avses i 38 § avfallslagen (1072/93) om besluten om godkännande och återkallande av godkännande.
Upphettning av matavfall i anordning
7 §
En anordning skall till sin konstruktion vara sådan att matavfallet i anordningen upphettas så mycket att temperaturen också inuti matavfallet stiger till minst 100 °C. Vid behov skall stora köttbitar finfördelas för att säkerställa en tillräcklig upphettning. Upphettningsanordningen skall förses med en termometer som mäter temperaturen inne i det upphettade matavfallet.
Kommunalveterinären kan ge tillstånd att använda en upphettningstemperatur som är lägre än den som nämns i 1 mom., förutsatt att en upphettningseffekt som motsvarar 100 °C uppnås genom en förlängd upphettningstid med iakttagande av följande temperaturer och tider:
temperatur/°C | tid/minuter |
95 | 5 |
90 | 10 |
85 | 15 |
80 | 20 |
8 §
På gården skall för oupphettat och upphettat matavfall finnas separata transport- och förvaringskärl samt förvaringsplatser.
Materialet i gårdens utrymmen för bearbetning och lagring av matavfall samt utrustningen och kärlen som används vid bearbetningen av matavfallet skall vara lätta att rengöra och desinficera. Bearbetnings- och lagerutrymmena samt utrustningen och kärlen skall hållas i gott skick. De utrymmen och kärl som används vid bearbetningen skall tvättas och desinficeras efter varje arbetsdag.
Djur skall hindras från att komma in i de utrymmen där matavfall förvaras eller bearbetas. Förebyggande åtgärder mot flugor, gnagare och andra skadedjur skall vidtas.
Upphettning av matavfall i en anläggning
9 §
I en anläggning skall finnas en sådan upphettningsapparatur att matavfallet i apparaturen upphettas så att även temperaturen inuti matavfallet stiger till minst 100 °C. Vid behov skall stora köttbitar finfördelas för att säkerställa en tillräcklig upphettning. Upphettningsapparaturen skall förses med en registrerande termometer som mäter temperaturen inne i det upphettade matavfallet.
10 §
Anläggningen skall finnas i en byggnad som är avskild från de utrymmen där animalieproduktionsdjur hålls. I anläggningen skall finnas separata utrymmen för bearbetning och lagring av det oupphettade och det upphettade matavfallet. Materialet och utrustningen i lagrings- och bearbetningsutrymmena skall vara lätta att rengöra och desinficera.
I anläggningen måste för bortledning av avloppsvatten finnas ett system som fyller hygieniska krav. Avfallsvatten från utrymmena för bearbetning och lagring av oupphettat matavfall måste hindras från att rinna till utrymmena för bearbetning och lagring av upphettat matavfall. I anläggningen skall finnas tillräcklig tillgång till kallt och varmt vatten under tryck och möjligheter att tvätta händerna.
11 §
Anläggningen skall föra journal över mängden mottaget matavfall och över avfallets ursprung, det upphettade matavfallets uppvärmningstemperatur, upphettningstiden och mottagarna av det upphettade matavfallet. Bokföringen skall bevaras minst två år.
De transport- och förvaringskärl, anordningar och redskap som använts vid hanteringen av oupphettat matavfall får inte användas vid hanteringen av upphettat matavfall. Anläggningen skall hållas i gott skick. De utrymmen, kärl, anordningar och redskap som används vid bearbetning skall tvättas och desinficeras efter varje arbetsdag.
Det upphettade matavfallet skall hanteras och lagras så, att förnyad smitta hindras. Djur skall hindras från att komma in i anläggningen. Förebyggande åtgärder mot flugor, gnagare och andra skadedjur skall vidtas.
Insamling, transport och lagring av oupphettat matavfall
12 §
Matavfall skall insamlas, transporteras och lagras i lätt rengörbara hela kärl eller behållare, varifrån matavfallet inte kan läcka ut. Kärlen och behållarna skall även i övrigt vara lämpliga för ändamålet.
Transport- och förvaringskärl, behållare samt transportfordon skall rengöras och desinficeras efter varje användning. Sådana presenningar och omslag som inte kan tvättas skall förstöras på lämpligt sätt, exempelvis brännas, så att de inte utgör risk för spridning av djursjukdomar.
Det är förbjudet att samtidigt transportera djur och upphettat matavfall i samma transportfordon. Oupphettat och upphettat matavfall får transporteras samtidigt i ett transportfordon endast klart åtskilda.
Tillsyn
13 §
Den högsta tillsynen över iakttagandet av detta beslut utövas av jord- och skogsbrukministeriets veterinär- och livsmedelsavdelning.
Tillsynen över iakttagandet av beslutet utövas i länet av länsveterinären och i kommunen av kommunalveterinären.
14 §
Kommunalveterinären skall inom sitt tjänsteområde övervaka insamlingen, transporten och lagringen av matavfall samt användningen av anordningarna och verksamheten i anläggningarna. Kommunalveterinären skall föra journal över de anordningar och anläggningar inom sitt område som han godkänt.
Kommunalveterinären skall besikta anordningarna årligen och anläggningarna två gånger om året. Över besiktningarna skall föras journal. Besiktningsjournalerna skall bevaras minst två år.
Länsveterinären skall föra inom länet register över de godkända anläggningarna och anordningarna samt sända årligen registren till veterinär- och livsmedelsavdelningen för kännedom före den 31 januari.
15 §
Om detta beslut inte iakttas vid insamling, transport, lagring, hantering eller användning av matavfall, skall kommunalveterinären meddela detta till den kommunala myndighet som avses i 38 § avfallslagen (1072/93) samt omedelbart vidta behövliga åtgärder för att bekämpa spridningen av djursjukdomar, exempelvis förbjuda användningen av matavfallet för utfodring av svin och fjäderfä.
Kostnader
16 §
På betalningen av kostnaderna för de inspektionsåtgärder som detta beslut förutsätter tillämpas förordningen om förrättningsarvoden till veterinärer (1269/89).
Ändringssökande
17 §
I beslut som meddelats med stöd av detta beslut får ändring sökas genom besvär hos landsbygdsnäringarnas besvärsnämnd så som stadgas i 17 § förordningen om djursjukdomar (601/80) och 1 § lagen om landsbygdsnäringarnas besvärsnämnd (1203/92).
Ikraftträdande
18 §
Detta beslut träder i kraft den 1 juli 1994.
Åtgärder som verkställigheten av beslutet förutsätter får vidtas innan det träder i kraft.
Övergångsstadgande
19 §
Anläggningar som är verksamma och anordningar som är i bruk när detta beslut träder i kraft skall ändras så att de överensstämmer med detta beslut före den 31 december 1994.
Kommunalveterinären skall, beträffande de anläggningar och anordningar som avses i 1 mom., fatta beslut i ärenden som gäller godkännande enligt 6 § före den 31 december 1994. Godkännandet sker på ansökan.
Bilaga I till EES-avtalet: rådets direktiv 80/217/EEG artikel 15, Gemensamma EES-kommittens beslut 21.3.1994 Nr 7/94. Bilaga I till EES-avtalet: rådets direktiv 92/66/EEG artikel 20.
Helsingfors den 10 juni 1994
Jord- och skogsbruksminister Mikko PesäläTf. yngre regeringssekreterare Maija Kaukonen