Förordning om datasekretessnämnden och dataombudsmannen
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 432/1994
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av justitieministern stadgas med stöd av 3 §, 6 § 2 mom. och 11 § lagen den 27 maj 1994 om datasekretessnämnden och dataombudsmannen (389/94):
Datasekretessnämnden
1 §
Datasekretessnämnden består av en ordförande och en vice ordförande samt fem andra medlemmar som utses av statsrådet för tre år i sänder. För var och en av dem skall dessutom förordnas en personlig suppleant.
Nämndens medlemmar och deras suppleanter skall vara förtrogna med registerverksamhet. Dessutom krävs av ordföranden, vice ordföranden samt en medlem och hans suppleant juris kandidatexamen. I nämnden skall även god datateknisk sakkunskap vara företrädd.
Om nämndens ordförande, vice ordförande, någon annan medlem eller en suppleant avgår eller avlider under verksamhetsperioden förordnar justitieministeriet en ny medlem i stället för honom för den återstående perioden samt vid behov samtidigt en ordförande och en vice ordförande.
2 §
Nämnden har en sekreterare med uppdraget som huvudsyssla och den kan även ha sekreterare med uppdraget som bisyssla.
3 §
Nämnden sammankallas av ordföranden eller om han har förhinder av vice ordföranden.
Nämnden är beslutför när minst tre medlemmar utöver ordföranden eller vice ordföranden är närvarande.
Behandlingen av ärenden i datasekretessnämnden
4 §
Behandlingen av ärenden i datasekretessnämnden sker på föredragning av nämndens sekreterare.
Nämndens beslut blir den åsikt som understöds av majoriteten. Då rösterna faller lika gäller som beslut den åsikt som mötets ordförande understöder.
Vid mötet förs ett protokoll av vilket framgår vem som har deltagit i behandlingen av ärendet samt eventuell omröstning som har förrättats i ärendet. Protokollet undertecknas av sekreteraren.
5 §
Nämndens expeditioner undertecknas av ordföranden eller då han har förhinder av vice ordföranden och kontrasigneras av sekreteraren.
Behörighetsvillkor och besättande av tjänster samt tjänstledighet
6 §
Behörighetsvillkor för dataombudsmannen är juris kandidatexamen och god förtrogenhet med datasekretessfrågor.
Behörighetsvillkor för byråchefen vid dataombudsmannens byrå och för datasekretessnämndens sekreterare i huvudsyssla är juris kandidatexamen.
Behörighetsvillkor för överinspektör, inspek-tör och föredragande vid byrån är för tjänsten lämplig högre högskoleexamen.
Behörighetsvillkor för den övriga personalen är för tjänsten eller uppdraget lämplig högre högskoleexamen eller annan utbildning som tjänsten eller uppdraget kräver.
7 §
Byråchefen vid dataombudsmannens byrå utnämns av statsrådet.
Byråns övriga personal utnämns eller anställs av dataombudsmannen.
Sekreterare i huvudsyssla vid datasekretessnämnden anställs av justitieministeriet och sekreterare med bisyssla av datasekretessnämnden.
8 §
Dataombudsmannen beviljas tjänstledighet av justitieministeriet. Tjänstledighet för en längre tid än ett år beviljas dock av statsrådet, om inte tjänstledigheten grundar sig på lag eller tjänstekollektivavtal.
Byråchefen beviljas tjänstledighet av dataombudsmannen. Tjänstledighet för en längre tid än ett år beviljas dock av justitieministeriet, om inte tjänstledigheten grundar sig på lag eller kollektivavtal.
Andra än i 1 och 2 mom. nämnda tjänstemän vid byrån beviljas tjänstledighet av dataombudsmannen.
Datasekretessnämndens sekreterare beviljas tjänstledighet av datasekretessnämnden. Tjänstledighet för en längre tid än ett år beviljas dock av justitieministeriet, om inte tjänstledigheten grundar sig på lag eller tjänstekollektivavtal.
9 §
Om skötseln av en tjänst under tiden för tjänstledighet och om anställning av en tillfällig innehavare av en vakant tjänst beslutar den myndighet som beviljar tjänstledigheten.
Berättelse
10 §
Dataombudsmannen skall årligen till justitieministeriet avge en berättelse över sin verksamhet, som skall innehålla uppgifter om de ärenden som under berättelseåret har behandlats av dataombudsmannens byrå eller datasekretessnämnden. Berättelsen skall dessutom innehålla en redogörelse för iakttagelser om hur personregisterlagstiftningen följs och om behov att reformera den.
Arvoden
11 §
Datasekretessnämndens ordförande och övriga medlemmar erhåller arvode enligt allmänna grunder som fastställs av justitieministeriet. Innan arvodena fastställs skall utlåtande av finansministeriet begäras.
12 §
De sakkunniga som nämns i 7 § lagen om datasekretessnämnden och dataombudsmannen (389/94) har rätt till arvode enligt de allmänna grunder som justitieministeriet fastställer. Innan grunderna fastställs skall utlåtande av finansministeriet begäras.
Särskilda stadganden
13 §
Datasekretessnämnden kan vid behov fastställa en arbetsordning för sig själv och dataombudsmannen en för sin byrå.
14 §
Denna förordning träder i kraft den 1 juli 1994.
Genom denna förordning upphävs förordningen den 30 april 1987 om datasekretessnämnden och dataombudsmannen (477/87).
Helsingfors den 3 juni 1994
Republikens President Martti AhtisaariJustitieminister Anneli Jäätteenmäki