Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

308/1994

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Förordning om yrkesexamina

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Uppdaterad författning
308/1994

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av undervisningsministern stadgas med stöd av lagen den 29 april 1994 om yrkesexamina (306/94):

1 § Examensgrunder

Av grunderna för examina enligt lagen om yrkesexamina (306/94) skall framgå

1)

den yrkesskicklighet som krävs i examen,

2)

de delar som examen består av,

3)

de sätt på vilka yrkesskickligheten kan visas, samt

4)

grunderna för utvärdering av examensprestationerna.

Examensgrunderna kan innehålla rekommendationer om den personal som ordnar examina och om de lokaler och den utrustning som skall användas vid examina.

2 § Sammansättning och tillsättande av examenskommissioner

Till en examenskommission utses högst nio medlemmar bland branschens sakkunniga.

Medlemmarna i en examenskommission skall åtminstone företräda arbetsgivare, arbetstagare, lärare och, då självständig yrkesutövning i branschen är av betydande omfång, självständiga yrkesutövare. Majoriteten av medlemmarna skall företräda arbetsgivare, arbetstagare, och självständiga yrkesutövare. Arbetsgivarna och arbetstagarna skall ha lika många företrädare.

En examenskommission tillsätts för högst tre år i sänder.

3 § Vissa stadganden om examenskommissionerna

Om en examenskommissions beslutsfattande, arkiv samt arvoden och ersättningar gäller i tillämpliga delar vad som stadgas eller bestäms om statens kommitter.

Examenskommissionen skall tillställa statistikcentralen och undervisningsmyndigheterna de uppgifter som de behöver om avtalen om att ordna examina, dem som deltagit i examina och de utfärdade examensbetygen.

Examenskommissionen använder intäkterna från examensavgifterna till att täcka sina kostnader. En av utbildningsstyrelsen utsedd statlig läroanstalt sköter examenskommissionens betalningsrörelse, bokföring och arkivering.

4 § Avtal om att ordna examina

Ett avtal om att ordna examina skall åtminstone omfatta

1)

de personer som skall bedöma examensprestationerna,

2)

de åtgärder genom vilka yrkesskickligheten hos de personer som skall bedöma examensprestationerna upprätthålls och utvecklas,

3)

examensarrangemangen i de fall då studerandena avlägger examen som en del av utbildningen,

4)

grunderna för de avgifter som skall uppbäras för att examina ordnas,

5)

ordnande av informationen och rådgivningen i fråga om avläggande av de examina som avtalet omfattar och om förvärvande av den yrkesskicklighet som krävs i dessa examina.

Avtalet om att ordna examina skall ingås för viss tid. Oberoende av avtalets giltighetstid kan en avtalspart häva avtalet, om den andra parten, när avtalet sluts, på väsentliga punkter har vilselett den eller om den andra parten till väsentliga delar har underlåtit att fylla avtalsvillkoren.

Läroanstalter och andra inrättningar som har ingått ett avtal om att ordna examina skall tillställa examenskommissionen och undervisningsmyndigheterna de uppgifter som de behöver om kostnaderna för att ordna examina.

5 § Examensbetyg

Examensbetyg utfärdas sedan en person har slutfört alla delar som examen består av. För en del av examen utfärdas intyg, om den som deltar i examen ber om det.

Vid utvärderingen av yrkesinriktade grundexamina följs bedömningsskalan inom den grundläggande yrkesutbildningen så att en förutsättning för på godkänt sätt avlagd examen är minst vitsordet god i alla delar av examen.

En företrädare för examenskommissionen och för den läroanstalt eller inrättning som har ordnat examen undertecknar examensbetyget.

6 § Motsvarighet mellan anteckning i yrkesbevis och examensbetyg

En anteckning i ett av utbildningsstyrelsen godkänt yrkesbevis utgör ett med examensbetyg jämställt intyg över att examen har avlagts.

7 § Rättelseförfarande

I rättelse av utvärdering av en examensprestation iakttas i tillämpliga delar vad som stadgas om rättelse av utvärdering inom den grundläggande yrkesutbildningen.

8 § Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 maj 1994.

Åtgärder som verkställigheten av denna för-ordning förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.

Helsingfors den 29 april 1994

Republikens President Martti AhtisaariUndervisningsminister Olli-Pekka Heinonen

Till början av sidan