Lag om ändring av lagen om åtgärder för inskränkande av tobaksrökning
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
upphävs 37 § lagen den 13 augusti 1976 om åtgärder för inskränkande av tobaksrökning ( 693/76 ), sådant detta lagrum lyder i lag av den 3 augusti 1992 (768/92),
ändras 14 § 1 mom., 17 § 3 mom. 2 punkten, 18 och 19 §§, 20 § 1 och 2 mom. och 21 §, av dessa lagrum 14 § 1 mom. sådant det lyder i nämnda lag av den 3 augusti 1992 och 17 § 3 mom. 2 punkten, 18 och 19 §§, 20 § 1 och 2 mom. och 21 § sådana de lyder i lag av den 19 augusti 1994 (765/94), som följer:
14 §
Den allmänna ledningen och styrningen av att denna lag och med stöd av den utfärdade stadganden och bestämmelser iakttas hör till social- och hälsovårdsministeriet och övervakningen till social- och hälsovårdens produkttillsynscentral, som lyder under ministeriet.
17 §
Har rättelse inte skett inom utsatt tid eller har det förfarande som strider mot stadgandena och som nämns i anvisningarna fortsatts eller upprepats efter den utsatta tiden, skall kommunen anmäla detta
till social- och hälsovårdens produkttillsynscentral, om det är fråga om försäljning eller annan överlåtelse i näringsverksamhet av tobaksprodukter eller rökdon som strider mot 5-7 §§ eller annat förfarande som strider mot dessa stadganden eller om det är fråga om reklam eller säljfrämjande verksamhet som är förbjuden enligt 8 och 9 §§.
18 §
Om reklam görs för tobaksprodukter, tobaksimitationer eller rökdon eller om deras försäljning annars främjas på ett sätt som strider mot 8 eller 9 §§, kan social- och hälsovårdens produkttillsynscentral meddela förbud mot den som beställt eller utfört reklamen eller den säljfrämjande åtgärden samt anställda hos dem att fortsätta eller upprepa det mot stadgandena stridande förfarandet.
Social- och hälsovårdens produkttillsynscentral kan meddela tillverkaren och importören av tobaksprodukter eller rökdon eller andra näringsidkare förbud att sälja eller på annat sätt i näringsverksamhet överlåta en produkt, om produkten eller dess minutförsäljningsförpackning strider mot 5 § eller 7 § 1 och 2 mom., eller om tjär- och nikotinhalterna i cigarretter inte undersökts så som 6 § 2 mom. förutsätter, eller om uppgifter om dessa halter inte lämnats enligt 6 § 3 mom.
Social- och hälsovårdens produkttillsynscentral kan förplikta tillverkare eller importör som avses i 2 mom. att inom den tid som ministeriet bestämmer dra bort tobaksprodukten eller rökdonet från marknaden.
19 §
Om det på grund av omfattningen eller betydelsen av ett förfarande som strider mot de stadganden som avses i 18 § 1 och 2 mom. är nödvändigt att snabbt hindra att förfarandet fortsätts eller upprepas, kan social- och hälsovårdens produkttillsynscentral meddela ett temporärt förbud innan ärendet avgörs slutligt. Ett förordnande om temporärt förbud träder i kraft genast och kan återkallas innan ärendet avgörs slutligt.
20 §
Social- och hälsovårdens produkttillsynscentral kan när det fattar beslut om ett förbud enligt 18 § 1 och 2 mom. förplikta den som förbudet gäller att inom utsatt tid och såsom produkttillsynscentralen bestämmer vidta en rättelseåtgärd, om detta skall anses vara nödvändigt på grund av de uppenbara olägenheter som det mot stadgandena stridande förfarandet orsakar.
Social- och hälsovårdens produkttillsynscentral kan, för att förstärka ett förbud eller ett förordnande som den meddelat enligt denna lag och kommunen, för att förstärka anvisningar som den meddelat, förelägga vite eller hot om att en åtgärd som inte vidtagits inom utsatt tid, utförs på den försumliges bekostnad.
21 §
Ändring får inte genom besvär sökas i ett beslut om förbud eller ett förordnande om temporärt förbud som social- och hälsovårdens produkttillsynscentral har meddelat på grund av reklam eller annan säljfrämjande verksamhet i strid med 8 eller 9 § eller på grund av att en tobaksprodukts minutförsäljningförpackning strider mot 7 § 1 eller 2 mom. eller ett vitesföreläggande eller hot om tvångsutförande.
I beslut om vite eller hot om tvångsutförande som kommunen eller dess i 14 § 2 mom. stadgade tjänsteinnehavare förelagt för att förstärka iakttagandet av anvisningar i ett ärende som avses i 1 mom. får ändring inte sökas genom besvär. Den som har förelagts vitet eller hotet om tvångsutförande kan genom ansökan föra ärendet till social- och hälsovårdens produkttillsynscentral inom 14 dagar från delfåendet av anvisningarna. En part som har meddelats ett beslut av social- och hälsovårdens produkttillsynscentral kan föra ärendet till marknadsdomstolen så som anges i 3 mom.
Den som av social- och hälsovårdens produkttillsynscentral har meddelats ett i 1 mom. avsett beslut om förbud eller förordnande om temporärt förbud eller förelagts vite eller hot om tvångsutförande, kan genom ansökan föra ärendet till marknadsdomstolen inom 30 dagar från delfåendet av beslutet eller förordnandet.
Marknadsdomstolen dömer ut vite som kommunen eller social- och hälsovårdens produkttillsynscentral har förelagt och fattar beslut om verkställighet av hot om tvångsutförande i ärenden som avses i 1 mom., på ansökan av den som förelagt vitet eller hotet om tvångsutförande.
Länsrätten dömer ut vite som social- och hälsovårdens produkttillsynscentral och kommunen förelagt den som handlat i strid med 5 och 6 §§ samt kommunen den som handlat i strid med 10-12 §§ eller 13 § 1 mom. och fattar beslut om verkställighet av hot om tvångsutförande, på ansökan av den som förelagt vitet eller hotet om tvångsutförande.
Denna lag träder i kraft den 15 december 1994. Lagens 17 § 3 mom. 2 punkten, 18 och 19 §§, 20 § 1 och 2 mom. och 21 § träder dock i kraft den 1 mars 1995.
RP 119/94
ShUB 32/94
StoUB 3/94
Helsingfors den 8 december 1994
Republikens PresidentMARTTI AHTISAARI Social- och hälsovårdsminister Jorma Huuhtanen