Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

1043/1994

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Förordning om statsrådets kansli

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Uppdaterad författning
1043/1994

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av statsministern stadgas med stöd av 12 § 2 mom. lagen den 30 mars 1922 om statsrådet (78/22), sådant detta lagrum lyder i lag av den 10 december 1993 (1120/93):

Uppgifter

1 §

Utöver vad som stadgas i lagen om statsrådet (78/22) och i reglementet för statsrådet (995/43) eller på något annat ställe handlägger statsrådets kansli ärenden som gäller

1)

upprätthållande och utvecklande av verksamhets-, data- och telesystem som stöder statsrådets och statsministerns uppgifter,

2)

allmän utveckling och koordinering av statsförvaltningens externa information, statsrådets informationsverksamhet samt samordning och bistående som hänför sig till ministeriernas externa information,

3)

förvaltningsnomenklatur och förvaltningsterminologi,

4)

statsrådets representations- och ämbetslokaler,

5)

statsrådets transportservice.

I anslutning till statsrådets kansli finns statsrådets arkiv.

Till statsrådets kanslis uppgifter hör också att lämna uppgifter ur och kopior av handlingar och register som finns vid kansliet.

Organisation

2 §

Statsministern är chef för statsrådets kansli. Om statsrådets kanslis organisation bestäms i arbetsordningen för statsrådets kansli, vilken fastställs av statsministern.

Tjänstemän

3 §

Vid statsrådets kansli finns en statssekreterare, som utnämns högst för statsministerns mandattid, samt en understatssekreterare och andra tjänstemän.

Vid statsrådets kansli finns dessutom visstidsanställda bistående tjänstemän som statsministern anställer för högst sin mandattid. Till kansliets personal hör även de andra ministrarnas visstidsanställda specialmedarbetare, vilka utnämns av statsministern.

Vid statsrådets kansli finns statsrådets säkerhetschef, som försvarsmakten på begäran av statsministern har kommenderat till uppdraget. Säkerhetschefen år föredragande vid kansliet i ärenden som hör till hans verksamhetsområde.

Vid statsrådets kansli kan anställas även personal i arbetsavtalsförhållande.

Behörighetsvillkor

4 §

Behörighetsvillkor är

1)

för statssekreteraren god förtrogenhet med den offentliga förvaltningen och den samhälleliga verksamheten,

2)

för understatssekreteraren juris kandidatexamen och god kännedom om förvaltningen,

3)

för regeringsråd vad som stadgas i reglementet för statsrådet,

4)

för den tjänsteman som leder planerings- och utvecklingsverksamheten högre högskoleexamen samt god förtrogenhet med uppgiftsområdet för tjänsten,

5)

för den tjänsteman som leder informationsverksamheten:

a)

högre högskoleexamen och omfattande erfarenhet av informationsverksamhet eller

b)

långvarig och omfattande erfarenhet av informationsverksamhet samt förtrogenhet med uppgiftsområdet för tjänsten,

6)

för den tjänsteman som leder översättningsverksamheten juris kandidatexamen samt fullständigt behärskande av vartdera inhemska språket.

Av dem som leder översättningsarbetet och dem som granskar översättningarna krävs högre högskoleexamen. Av den som särskilt granskar krävande juridiska översättningar krävs juris kandidatexamen.

Av dem som utför översättningsarbete krävs högskoleexamen eller diplomtranslatorsexamen. Av alla dem som utför uppgifter som nämns i detta och 2 mom. krävs fullständigt behärskande av vartdera inhemska språket.

Besättande av tjänster

5 §

Angående utnämning av statssekreterare, understatssekreterare och regeringsråd gäller vad som stadgas i reglementet för statsrådet.

Tjänstemän som bistår statsministern utnämns av statsministern för högst hans mandattid utan att uppgifterna har ledigförklarats.

En ministers specialmedarbetare utnämns av statsministern på framställning av vederbörande minister för högst den sistnämndes mandattid utan att uppgiften har ledigförklarats.

Den övriga personalen utnämns eller anställs av statsrådets kansli.

Tjänstledighet

6 §

Tjänstledighet som en tjänsteman enligt lag eller tjänstekollektivavtal har rätt till beviljas av statsrådets kansli.

Annan tjänstledighet än sådan som nämns i 1 mom. beviljas

1)

tjänstemän som republikens president har utnämnt, för högst ett år av statsrådets kansli och för längre tid än ett år av statsrådet,

2)

tjänstemän som statsministern och statsrådets kansli har utnämnt av statsrådets kansli.

7 §

Till tjänsteman i tjänsteförhållande för viss tid utnämner för högst ett år statsrådets kansli och för längre tid än ett år statsrådet, då republikens president utnämner till motsvarande tjänst.

Till tjänsteman i andra tjänsteförhållanden för viss tid utnämner statsrådets kansli.

8 §

Vad som i 5-7 §§ stadgas om tjänster och tjänstemän iakttas i tillämpliga delar också i fråga om personal i arbetsavtalsförhållande.

Tjänstemännens uppgifter

9 §

Kanslichef vid statsrådets kansli är statssekreteraren.

Statssekreteraren skall utöver vad som stadgas i reglementet för statsrådet

1)

handlägga de ärenden som statsministern ålägger honom,

2)

främja och följa förverkligandet av regeringsprogrammet,

3)

bistå statsministern vid ledningen av de tjänstemäns verksamhet som avses i 3 § 2 mom.,

4)

främja samarbetet mellan ministerierna.

10 §

Understatssekreteraren skall

1)

ansvara för att statsrådets kansli fungerar ändamålsenligt och rationellt,

2)

ansvara för enhetligheten i samt upprätthållandet och utvecklandet av statsrådets verksamhetssystem och dataadministration,

3)

leda och utveckla personalförvaltningen och den övriga interna förvaltningen vid statsrådets kansli,

4)

bereda budgetförslaget, verksamhets- och ekonomiplanen samt arbetsordningen för statsrådets kansli,

5)

vid bildandet av regering bistå och vara föredragande i statsrådet i ärenden som gäller regeringens konstituering och statsrådet.

11 §

Statssekreteraren och understatssekreteraren skall inom kansliets verksamhetsområde följa utvecklingen hår i landet och utomlands samt ta behövliga initiativ till lagstiftningsreformer och andra reformer.

Avgörande av ärenden

12 §

Statsministern avgör de ärenden om vilka beslut fattas i statsrådets kansli.

Tjänstemännen vid statsrådets kansli avgör i enlighet med bestämmelserna i arbetsordningen de ärenden om vilka beslut fattas i kansliet.

Statsministern kan förbehålla sig avgöranderätten i ett ärende som en tjänsteman annars har rätt att avgöra. Motsvarande rätt tillkommer i enskilda fall statssekreteraren, understatssekreteraren och chefen för en verksamhetsenhet i ärenden som annars skall avgöras av en tjänsteman som är underställd honom.

13 §

Angående föredragningen av ärenden och undertecknandet av handlingar bestäms i arbetsordningen. Ärenden som gäller enskilda medborgares eller sammanslutningars rätt eller fördel samt ärenden som gäller personalens anställningsförhållande avgörs dock alltid på föredragning.

Särskilda stadganden

14 §

Beslut som har fattats av republikens president och som berör hela statsrådet kontrasigneras av understatssekreteraren eller dennes ställföreträdare.

15 §

I samarbetet mellan statsrådets kansli och dess personal skall iakttas lagen om samarbete inom statens ämbetsverk och inrättningar (651/88) och vad som bestäms i de avtal som har ingåtts med stöd av den.

16 §

När statssekreteraren är förhindrad att sköta sin tjänst eller är på semester träder i hans ställe understatssekreteraren eller, när också han har förhinder, någon annan av statsministern förordnad tjänsteman. När understatssekreteraren är förhindrad att sköta sin tjänst eller är på semester träder en av statsministern förordnad tjänsteman i hans ställe.

17 §

Om inte något annat stadgas i denna förordning skall reglementet för statsrådet tillämpas.

18 §

Denna förordning träder i kraft den 1 december 1994.

Genom denna förordning upphävs förordningen den 22 februari 1991 om statsrådets kansli (382/91) jämte ändringar.

Helsingfors den 28 november 1994

Republikens President MARTTI AHTISAARIStatsminister Esko Aho

Till början av sidan