Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

591/1993

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Lag om övergångsstadganden för underrättsreformen

Typ av författning
Lag
Meddelats
Uppdaterad författning
591/1993

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med riksdagens beslut stadgas:

Övergångsstadganden för de lagar som hänför sig till underrättsreformen

1 §

Utan hinder av vad som stadgas i 1 § lagen om ikraftträdande av de lagar som hänför sig till underrättsreformen (1417/92) skall de stadganden i de i paragrafen nämnda lagarna som gäller väckande av talan, förberedelse och huvudförhandling i samband med förberedelse i tvistemål tillämpas redan från och med den 1 oktober 1993 vid behandlingen av tvistemål där stämningsansökan har lämnats in till domstolen den 1 oktober 1993 eller därefter.

Vad som stadgas i 1 mom. gäller inte tvistemål på vilka tillämpas 5 kap. 3 § rättegångsbalken, sådant detta lagrum lyder i lag av den 28 juni 1993 (595/93).

2 §

Tvistemål i vilka stämningsansökan har lämnats in till domstolen före den 1 oktober 1993 skall i underrätten behandlas med iakttagande av de stadganden om förfarandet som var i kraft när denna lag trädde i kraft. Ett sådant mål behandlas dock från och med den 1 december 1993 i den sammansättning som nämns i 2 kap. 1, 2 eller 3 § rättegångsbalken. Om parterna samtycker eller saken är klar så som stadgas i 6 kap. 15 § 1 mom. rättegångsbalken är tingsrätten domför med ordföranden ensam.

Om ett mål som avses i 1 mom. har uppskjutits för att vänta på avgörandet i något annat mål, eller om målet har återförvisats från fullföljdsdomstolen till underrätten efter det lagen om ikraftträdande av de lagar som hänför sig till underrättsreformen har trätt i kraft, behandlas målet dock med iakttagande av de stadganden som trätt i kraft den 1 december 1993. Ett mål i vilket ansökan om återvinning har lämnats in till domstolen den 1 oktober 1993 eller därefter behandlas med iakttagande av de stadganden som nämns i 1 §.

3 §

I mål där underrättens dom har avkunnats eller meddelats den 1 december 1993 eller därefter tillämpas 25 kap. 14 § 2 mom. rättegångsbalken, sådant detta lagrum lyder i lag av den 22 juli 1991 (1052/91).

4 §

Om stämningen i ett tvistemål där stämningsansökan har lämnats in till domstolen före den 1 oktober 1993 kan delges svaranden först efter att lagen om ikraftträdande av de lagar som hänför sig till underrättsreformen har trätt i kraft, anses målet ha blivit anhängigt den 1 december 1993.

5 §

Ärenden i vilka ansökan om betalningsorder har inlämnats före den 1 december 1993 slutbehandlas med iakttagande av lagen och förordningen om betalningsorder.

6 §

Ärenden i vilka lagsökning, vräkning, handräckning eller säkringsåtgärder har sökts hos magistraten före den 1 december 1993 överförs den dagen till den tingsrätt vars domkrets omfattar den ort där magistraten var belägen. Vid tingsrätten behandlas ärendet av en lagfaren medlem med iakttagande i tillämpliga delar av de stadganden om förfarandet som var i kraft före den 1 december 1993.

Ärenden i vilka lagsökning, vräkning, handräckning eller säkringsåtgärder har sökts hos länsstyrelsen före den 1 december 1993 slutbehandlas vid länsstyrelsen med iakttagande av de stadganden om förfarandet som var i kraft före den nämnda dagen.

7 §

Häradshövdingarna eller borgmästarna vid rådstuvurätterna kan från och med den 1 oktober 1993 förordna notarier och medlemmar av kanslipersonalen att utföra uppgifter i anslutning till lagskipning enligt 1 § på det sätt som stadgas i tingsrättslagen (581/93) och tingsrättsförordningen (582/93).

Lagmännen kan från och med den 1 december 1993 förordna en notarie som har tjänstgjort två månader att behandla och avgöra från magistraten till tingsrätten överförda ärenden som gäller lagsökning, vräkning och handräckning.

8 §

En hovrättsauskultant som före den 1 december 1993 har varit notarie vid en domsaga i ett halvt år skall, för att han skall kunna erhålla vicehäradshövdingstitel, vid den tingsrätt som har ersatt domsagan beredas möjlighet att utföra de uppgifter som avses i 19 d § 2 mom. 1 punkten förordningen om domsagornas förvaltning.

De hovrättsauskultanter som avses i 1 mom. och hovrättsauskultanter som har avslutat sin praktik före den 1 december 1993 beviljas vicehäradshövdingstitel enligt de stadganden som var i kraft före den nämnda tidpunkten.

Övergångsstadganden för vissa gällande stadganden som tillämpas på underrätten

9 §

Vad som i lag, förordning eller beslut stadgas eller bestäms

1)

om häradsrätt eller rådstuvurätt eller om domsagans eller rådstuvurättens kansli skall, efter det lagen om ikraftträdande av de lagar som hänför sig till underrättsreformen har trätt i kraft, gälla tingsrätten eller dess kansli,

2)

om häradsrätten eller rådstuvurätten på en viss ort skall, efter det lagen om ikraftträdande av de lagar som hänför sig till underrättsreformen har trätt i kraft, gälla den tingsrätt som har ersatt den nämnda häradsrätten eller rådstuvurätten,

3)

om behandling av mål eller ärenden på landet eller i stad skall, efter det lagen om ikraftträdande av de lagar som hänför sig till underrättsreformen har trätt i kraft, gälla behandling av mål eller ärenden vid en tingsrätt som har ersatt domsagan eller rådstuvurätten, samt

4)

om behörighet för domare, domstolens ordförande, häradshövding, borgmästare eller lagfaren medlem av rådstuvurätten att meddela förordnanden, beslut eller utslag skall, efter det lagen om ikraftträdande av de lagar som hänför sig till underrättsreformen har trätt i kraft, avse tingsrättens förordnanden eller beslut i de fall då tingsrätten består av endast ordföranden.

Om det i lag, förordning eller beslut hänvisas till eller annars avses ett stadgande som har ersatts av ett stadgande i en lag som nämns i lagen om ikraftträdande av de lagar som hänför sig till underrättsreformen, skall det nya ersättande stadgandet tillämpas i dess ställe.

Överexekutors uppgifter, till den del de gäller att förklara en i en främmande stat meddelad dom verkställbar i enlighet med konventionen om domstolsbehörighet och om verkställighet av domar på privaträttens område, som ingicks i Lugano den 16 september 1988, överförs på allmän underrätt.

10 §

Om en tidsfrist skulle ha räknats på olika sätt inom domkretsen för en häradsrätt och en rådstuvurätt, skall vid en tingsrätt som har bildats av häradsrätten och rådstuvurätten iakttas den tidsfrist som är längre.

11 §

Vid en tingsrätt vars domkrets omfattar områden från en tidigare domsaga skall lagfarts- och inteckningsärenden på vilka lagen om lagfarts- och inteckningsregister (353/87) ännu inte tillämpas behandlas med iakttagande av lagen om handläggning av lagfarts- och inteckningsärenden å domsagas arkiv (1052/45) och förordningen om tillämpningen av sistnämnda lag (1053/45).

12 §

Om det annorstädes i lag än i 71 § 1 mom. växellagen (242/32) och 53 § 1 mom. checklagen (244/32) stadgas en bestämd tid inom vilken talan i tvistemål skall väckas eller stämning rörande ett yrkande delges, skall tidsfristen efter att denna lag har trätt i kraft anses ha blivit iakttagen då talan har väckts inom föreskriven tid så som stadgas i 5 kap. 1 § rättegångsbalken, sådant detta lagrum lyder i 3 § i den nämnda lagen.

13 §

Om det i lag stadgas att delgivning skall ske på det sätt som stadgas om stämning eller skriftlig stämning, skall stadgandet efter att denna lag har trätt i kraft avse delgivning i den ordning som stadgas i 11 kap. 4 § 1 mom. rättegångsbalken, sådant detta lagrum lyder i lag av den 22 juli 1991 (1056/91). Då en domstol eller någon annan myndighet har hand om delgivningen kan denna verkställas också så som stadgas i 3 § i samma kapitel, sådant detta lagrum lyder ändrat genom de lagar som nämns i 1 § 2 mom. och i denna paragraf.

Ikraftträdande

14 §

Denna lag träder med undantag av 9 § 3 mom. i kraft den 1 oktober 1993. Lagens 9 § 3 mom. träder i kraft den 1 juli 1993.

RP 79/93

LaUB 11/93

Helsingfors den 28 juni 1993

Republikens President MAUNO KOIVISTOJustitieminister Hannele Pokka

Till början av sidan