Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

581/1993

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Tingsrättslag

Typ av författning
Lag
Meddelats

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med riksdagens beslut stadgas:

Tingsrättens lagfarna medlemmar

1 §

Vid tingsrätten finns lagmans- och tingsdomartjänster.

Lagmannen och tingsdomare skall ha avlagt juris kandidatexamen och ha den skicklighet som behövs för att sköta uppgiften samt erfarenhet av domaruppgifter.

Lagmannen är chef för ämbetsverket i administrativa frågor.

2 §

Om utnämnande av lagmännen och tingsdomarna stadgas särskilt.

Hovrätten förklarar tjänsterna i 1 mom. lediga.

3 §

På grund av antalet eller arten av de mål som skall behandlas eller av något annat särskilt skäl kan extraordinarie tingsdomare förordnas till tingsrätten för en viss tid.

För extraordinarie tingsdomare gäller vad som stadgas om tingsdomare i fråga om behörighet, utnämning, uppsägningsskydd under den tid för vilken de har utnämnts samt i fråga om avlöningsgrunder.

4 §

Vid tingsrätten kan dessutom finnas notarier.

Notarierna skall ha avlagt juris kandidatexamen och de skall avlägga domared eller motsvarande försäkran.

5 §

I den sammansättning som anges i 2 kap. 3 § rättegångsbalken skall ordföranden och en av medlemmarna vara tingsrättens lagman eller tingsdomare.

Hovrätten kan vid behov på framställning av tingsrätten förordna en lagfaren medlem av en annan tingsrätt i samma hovrättsdistrikt eller en hovrättsledamot eller en hovrättsfiskal som är behörig att verka som adjungerad medlem, till ordförande eller medlem i den sammansättning som avses i 1 mom.

Innan förordnandet ges skall den som förordnas till uppgiften och den tingsrätt som förordnandet gäller få tillfälle att bli hörda.

Nämndemännen vid tingsrätten

6 §

En nämndeman skall vara finsk medborgare och bosatt i en kommun som hör till tingsrättens domkrets. Han skall råda över sig själv och sin egendom och han skall anses vara lämplig att verka som nämndeman.

Den som inte har fyllt 25 år eller som har fyllt 63 år får inte väljas till nämndeman. Den person som innehar en tjänst vid en allmän domstol eller en straffanstalt eller som i sin tjänst utför utsökningsuppgifter, förundersökning av brott, tull- eller polisbevakning, får inte vara nämndeman, inte heller en allmän åklagare, advokat eller någon som yrkesmässigt bedriver advokatverksamhet.

Om en nämndeman förlorar sin behörighet eller annars blir olämplig att sköta ett nämndemannauppdrag, skall tingsrätten i sammansättning enligt 2 kap. 1 § rättegångsbalken befria honom från hans uppdrag eller bestämma att han inte på en viss tid får sköta nämndemannauppdraget. Innan nämndemannen befrias från sitt uppdrag skall han beredas tillfälle att bli hörd.

7 §

Kommunfullmäktige väljer nämndemännen för en period som motsvarar kommunfullmäktiges mandatperiod.

De nämndemän som väljs i kommunen skall så rättvist som möjligt representera kommuninvånarnas ålders-, närings- och könsfördelning samt de språkliga förhållandena i kommunen.

Genom förordning stadgas hur många sammanträden en nämndeman får delta i under ett kalenderår.

8 §

Lagmannen skall se till att nämndemännen deltar i tingsrättens sammanträden i tur och ordning.

9 §

På val av nämndemän, en vald nämndemans rätt att vägra ta emot uppdraget samt skötseln av nämndemannauppdraget under behandlingen av besvär och under val tillämpas vad kommunallagen (953/76) stadgar om kommunala förtroendevalda.

10 §

Om jäv för nämndemän gäller vad som stadgas om domarjäv.

11 §

Ändring i tingsrättens beslut enligt 6 § 3 mom. om befrielse från nämndemannauppdraget eller fortsatt skötsel av uppdraget får sökas av nämndemannen i fråga genom besvär hos hovrätten. Beslutet skall iakttas oberoende av besvären.

12 §

Till nämndemännen betalas av kommunens medel arvode samt dagtraktamente och ersättning enligt vad 21 § kommunallagen stadgar om arvoden och ersättningar till förtroendevalda. Justitieministeriet fastställer dock arvodets belopp.

13 §

Lagmannen kan tilldela en nämndeman som erkänsla för lång och förtjänstfull verksamhet i tingsrätten häradsdomartitel.

Domstolspraktik i tingsrätten

14 §

En juris kandidat kan ges möjlighet att utföra domstolspraktik i tingsrätten genom att arbeta som notarie under en viss tid.

15 §

Förordnandet till notarie utfärdas av hovrätten på framställning av lagmannen.

16 §

Notariens uppgifter skall ordnas så att han blir förtrogen med tingsrättens verksamhet och får erfarenhet av domaruppgifter.

17 §

Lagmannen kan förordna

1)

den som tjänstgjort som notarie i två månader att i tingsrättens kansli behandla och avgöra:

a)

lagfarts- och inteckningsärenden,

b)

ansökningsärenden och

c)

mål som avses i 5 kap. 3 och 14 §§ rättegångsbalken, samt

2)

den som tjänstgjort som notarie i fyra månader att fungera som ordförande i tingsrätten

a)

vid sammanträden med en domare i ansökningsärenden,

b)

vid sammanträden med en domare i brottmål, dock inte vid behandling av häktnings- och reseförbudsärenden enligt tvångsmedelslagen (450/87), och

c)

vid den muntliga förberedelsen och huvudförhandlingen i samband med förberedelsen av ett enkelt ärende som gäller en fordran.

Dessutom kan lagmannen förordna den som tjänstgjort som notarie i fyra månader att av särskilda skäl i enskilda fall fungera som

1)

medlem enligt 2 kap. 2 § rättegångsbalken,

2)

medlem i fall som avses i 6 kap. 1 § rättegångsbalken,

3)

medlem i sammansättning enligt 2 kap. 3 § rättegångsbalken eller

4)

ordförande i sammansättning enligt 2 kap. 1 § rättegångsbalken, dock inte i brottmål i vilka den åtalade är häktad eller vilka, under de omständigheter som framgår i målet, kan leda till något annat eller strängare straff än böter eller fängelse i två år.

En notarie får inte förordnas att ensam eller såsom ordförande för tingsrätten behandla ett mål som på grund av sin art eller sin omfattning bör anses vara svårt att avgöra.

Tingsrättens kansli och sammanträdesplats

18 §

Tingsrätten har ett kansli. Justitieministeriet bestämmer platsen för tingsrättens kansli och sammanträden. Justitieministeriet kan vid behov bestämma att tingsrätten skall ha flera kanslier och sammanträdesplatser.

Om organiserandet av arbetet i en sådan tingsrätt som har flera än ett kansli bestäms i arbetsordningen.

19 §

Lagmannen kan skriftligen förordna någon som hör till kanslipersonalen och som har svurit en ed som motsvarar domareden eller avlagt motsvarande försäkran samt har den utbildning som uppgiften kräver och tillräcklig skicklighet för uppgiften att

1)

avgöra lagfartsärenden,

2)

avgöra inteckningsärenden,

3)

meddela tredskodomar i mål enligt 5 kap. 3 § rättegångsbalken,

4)

registrera förmynderskap,

5)

avgöra en ansökan om äktenskapsskillnad med stöd av 25 § 1 mom. äktenskapslagen, om båda makarna har hemort i Finland,

6)

registrera bouppteckningsinstrument,

7)

registrera äktenskapsförord samt att

8)

bevilja förlängningar av bouppteckningstiden.

Är ett ärende som avses i 1 mom. omfattande, oklart eller annars svårt att avgöra, skall det överföras till en notarie eller en lagfaren medlem av tingsrätten för avgörande.

Om andra ärenden utöver i 1 mom. nämnda uppgifter som hör till området för lagskipningen och som en medlem av tingsrättens kanslipersonal kan avgöra självständigt i kansliet stadgas genom förordning.

20 §

Om tjänstefel som begås av en lagfaren medlem av tingsrätten stadgas särskilt.

En notarie och en som hör till kanslipersonalen åtalas för tjänstefel i hovrätten.

En nämndeman åtalas i hovrätten för tjänstefel som han har begått vid utförandet av sitt uppdrag. Hovrätten bestämmer om nämndemannen kan kvarstå i sitt uppdrag under den tid tjänsteåtalet är anhängigt.

Närmare stadganden

21 §

Genom förordning utfärdas närmare stadganden om

1)

andra tjänster vid tingsrätten än de som anges i 1 och 4 §§ och om behörighetsvillkoren för dem samt om förfarandet vid besättandet av dem,

2)

tingsrättens lagfarna medlemmars och andra tjänstemäns uppgifter,

3)

nämndemännen vid tingsrätten samt om

4)

övrig verkställighet av denna lag.

Närmare föreskrifter om organiserandet av arbetet vid tingsrätten samt om tillämpningen av tingsrättslagen och tingsrättsförordningen meddelas i arbetsordningen som fastställs av lagmannen.

Ikraftträdande

22 §

Denna lag träder i kraft den 1 december 1993.

Genom denna lag upphävs följande lagar och förordningar, lagarna och den förordning som nämns i 5 punkten jämte senare ändringar:

1)

lagen den 7 juni 1935 om domsagornas förvaltning (220/35),

2)

lagen den 23 maj 1969 om nämnden vid häradsrätt (322/69),

3)

lagen den 23 april 1976 om rådstuvurätt (351/76),

4)

förordningen den 19 december 1980 om häradsrätts sessionsdagbok (901/80) samt

5)

förordningen den 11 maj 1956 om domsagornas kansli- och tingslokaler (289/56).

Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.

RP 252/92

LaUB 9/93

Helsingfors den 28 juni 1993

Republikens President MAUNO KOIVISTOJustitieminister Hannele Pokka

Till början av sidan