Förordning om ändring av förordningen om tryckkärl
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av handels- och industriministern
ändrat genom förordning av den 28 juni 1991 (1024/91), 26 § 4 mom. i sistnämnda förordning samt 32 § i förordning av den 26 augusti 1977 (636/77), samt
upphävs i förordningen den 21 juni 1973 om tryckkärl ( 549/73 ) 5 § 1 mom. 4 punkten, sådan den lyder i förordning av den 25 augusti 1975 (672/75),
ändras 1 § 3 mom., 26 § 4 mom. och 32 §, dessa lagrum sådana de lyder, 1 § 3 mom. delvis
fogas till förordningen en ny 4 a §, till 6 §, sådan den lyder ändrad genom förordning av den 23 mars 1984 (257/84), ett nytt 4 mom. samt till förordningen nya 13 b, 21 c och 39 a §§ som följer:
1 §
Förordningen tillämpas inte på sådana tryckkärl som är avsedda att exporteras, med undantag av de situationer som beror på internationella avtal som binder Finland.
4 a §
På sådana tryckbehållare som fyller alla krav i 2 mom. tillämpas stadgandena om tillverkning, import, placering, drift och besiktning av tryckkärl så som handels- och industriministeriet bestämmer. En dylik tryckbehållare kallas en enkel tryckbehållare.
De krav som nämns i 1 mom. är att
tryckbehållaren är serietillverkad och svetsad,
tryckbehållaren har planerats att innehålla luft eller kväve,
tryckbehållaren inte har planerats att värmas upp med låga,
tryckbehållarens största tillåtna drifttryck är mer än 0,5 bar, dock högst 30 bar, och produkten av talvärdena för det största tillåtna drifttrycket och volymen är högst 10,
de delar av tryckbehållaren som belastas av tryck är tillverkade av olegerat stål eller olegerat aluminium eller åldringsbeständig aluminiumlegering,
tryckbehållarens drifttemperatur inte är lägre än -50 °C samt dess högsta drifttemperatur högst +300 °C, då det är fråga om en stålbehållare, och högst +100 °C då det är fråga om en tryckbehållare av aluminium eller aluminiumlegering, samt att
tryckbehållaren är gjord av
en cylindrisk del med cirkulärt tvärsnitt, och konvexa eller plana gavlar som har samma symmetriaxel som den cylindriska delen eller
två konvexa gavlar med gemensam symmetriaxel.
På följande tryckbehållare tillämpas dock, med avvikelse från 1 mom., stadgandena i denna förordning:
släckare,
tryckbehållare som planerats särskilt för kärnanläggningar och som kan orsaka läckage av radioaktivt ämne om de går sönder, samt
tryckbehållare som är särskilt avsedda att installeras i luftfarkoster eller fartyg eller i dessas driftsanordningar.
Är produkten av talvärdena för det största tillåtna drifttrycket och den inre volymen i en enkel tryckbehållare större än 3, skall i fråga om tryckbehållarens placering, ibruktagningsbesiktning, drift och besiktning under drifttiden utöver denna förordning också iakttas handels- och industriministeriets beslut angående tillämpning av förordningen om tryckkärl (69/75). Dessa tryckkärl registreras i samband med ibruktagningsbesiktningen.
Är produkten av talvärdena för det största tillåtna drifttrycket och den inre volymen i en enkel tryckbehållare, som skall tas i bruk i Finland, över 0,2 men högst 3, skall i fråga om tryckbehållaren dessutom iakttas bestämmelserna i 13 och 15–18 §§ i handels- och industriministeriets beslut angående tryckkärl som nämns i 4 § förordningen om tryckkärl samt i tillämpliga delar 14 och 20 §§ i beslutet.
6 §
En utländsk tryckkärlstillverkare kan med avvikelse från 1 mom. i Finland utföra installerings-, ändrings- och reparationsarbeten på tryckkärl, om tillverkaren har vederbörligt utländskt tillverkningstillstånd. En utländsk tryckkärlstillverkare skall när han är verksam i Finland iaktta lagen om tryckkärl (98/73) samt de stadganden och bestämmelser som utfärdats med stöd av den. Den som importerar, äger eller innehar ett tryckkärl skall innan verksamheten inleds till distriktsbyrån lämna in en utredning över nämnda tillverkningstillstånd.
13 b §
Beslut om godkännande av konstruktionsplaner som utfärdats före år 1984 gäller inte.
Om inte giltighetstiden för ett beslut om godkännande av konstruktionsplaner i beslutet har begränsats till en kortare tid, upphör giltighetstiden för beslut om godkännande av konstruktionsplaner som har utfärdats åren 1984–1985 enligt följande:
beslut om godkännande som har utfärdats år 1984 gäller till och med den 31 december 1994, samt
beslut om godkännande som har utfärdats år 1985 gäller till och med den 31 december 1995.
21 c §
En ångpanna eller tryckbehållare som enligt denna förordning skall övervakas av tekniska kontrollcentralen behöver inte genomgå konstruktionsbesiktning, om en besiktningsanstalt, som anmälts av en stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet har testat och besiktigat den enligt artikel 22 i EG-rådets direktiv om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar med gemensamma föreskrifter för tryckkärl och metoder för kontroll av dem (76/767/EEG) till vilket det hänvisas i bilaga II till avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.
Har en liten mängd tryckkärl specialtillverkats på basis av en enskild beställning eller har tryckkärl som kräver komplicerad installering tillverkats på basis av uppgifter och specifikation av beställaren eller en av denna utnämnd planeringsbyrå, kan de testningar och besiktningar som avses i 1 mom. också göras av någon annan besiktningsanstalt som godkänts av tekniska kontrollcentralen.
De tryckkärl som avses i 1 och 2 mom. registreras i samband med ibruktagningsbesiktningen, såvida det inte är fråga om sådana tryckkärl som nämns i 4 §.
26 §
Till driftsövervakare för en pannanläggning kan även utses en person som har avlagt examen vid en teknisk eller annan högskola eller ingenjörsexamen vid ett tekniskt institut, om examen innehåller tillräckligt med ämnen som gäller planering, tillverkning och skötsel av ångpannor, samt som har två års erfarenhet av uppgifter som gällt drift och underhåll av en pannanläggning. Har den som annars uppfyller de ovan angivna behörighetskraven minst ett år arbetat med planering och tillverkning av ångpannor, förslår dock ett års praktik i uppgifter som gällt drift och underhåll av en pannanläggning eller såsom tryckkärlsbesiktningsman med befattningen som huvudsyssla.
32 §
Ändring i beslut som givits av myndigheten söks i den ordning som stadgas i lagen om ändringssökande i förvaltningsärenden (154/50). Beslutet skall iakttas oberoende av om ändring söks, om inte besvärsmyndigheten bestämmer annat.
39 a §
Handels- och industriministeriet utser vid behov de finska kontrollorgan som har rätt att vara sådana kontrollorgan som avses i avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet ( anmälda kontrollorgan ). De anmälda kontrollorganen skall uppfylla minimikraven i bilagan till denna förordning. De anmälda kontrollorganen får med de begränsningar som handels- och industriministeriet fastställer bedriva sådan för kontrollorgan stadgad eller bestämd verksamhet som baserar sig på de direktiv om tryckkärl till vilka hänvisas i bilaga II till avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1994.
Tryckkärl som är i bruk när denna förordning träder i kraft och som har godkänts av Statsjärnvägarna får fortsättningsvis användas och för dem behöver inget särskilt drifttillstånd ges.
Bilaga II till EES-avtalet: rådets direktiv (76/767/EEG) och (87/404/EEG)
Helsingfors den 22 december 1993
Republikens President MAUNO KOIVISTOHandels- och industriminister Seppo Kääriäinen
Bilaga
MINIMIKRAV SOM STÄLLS PÅ KONTROLLORGAN
1. Ett kontrollorgan, ledaren för ett sådant och de personer som ansvarar för besiktningarna får inte planera, tillverka, leverera eller installera de tryckbehållare som de besiktigar och inte heller befullmäktigas att representera dem som utför sådana arbeten. De får inte direkt ha att göra med planering, byggande, marknadsföring eller underhåll av tryckbehållare och inte heller vara ombud för dem som bedriver sådan verksamhet. Detta hindrar inte tillverkaren och kontrollorganet från att utbyta teknisk information.
2. Kontrollorganet och dess personal skall utföra konstruktionsbesiktningarna opartiskt samt med teknisk kompetens. Kontrollorganet och dess personal får inte stå under sådan påtryckning eller ekonomiskt eller annat inflytande som kan påverka bedömningen eller resultaten av besiktningen.
3. Kontrollorganet skall till sitt förfogande ha tillräckligt med personal, nödvändig sakkunskap samt den apparatur som förutsätts vid testningen.
4. Den personal som svarar för besiktningarna skall ha
a) god teknisk och yrkesmässig utbildning,
b) tillräckliga kunskaper om vad som krävs vid de provningar som de genomför och tillräcklig erfarenhet av dylika provningar samt
c) förmåga att formulera de intyg, anteckningar och rapporter som behövs för en tillförlitlig registrering av besiktningen och provets förlopp.
5. Besiktningspersonalens opartiskhet skall garanteras. Antalet provningar eller besiktningar eller resultaten av dem får inte påverka lönen.
6. Kontrollorganet skall ta en ansvarsförsäkring om inte staten antingen med stöd av nationell lag eller direkt är ansvarig för provningarna.
7. En person som hör till kontrollorganets personal får inte röja vad han har fått kännedom om då han har skött uppgifter enligt denna förordning eller bestämmelser som utfärdats med stöd av den, utom för den behöriga myndigheten i det land där besiktningarna görs.