Postförordning
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 1385/1993
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av trafikministern stadgas med stöd av postlagen av den 29 oktober 1993 (907/93):
1 §Begränsningar av tillämpningsrådet för postlagen
Postlagen (907/93) gäller inte transport och utdelning av tidningar och inte heller sådan begränsad transport och utdelning av försändelser som är av mindre betydelse. Postlagen gäller inte heller sådan transport och utdelning av försändelser som grundar sig på separata avtal med kunderna om snabb och säker transport, eller andra motsvarande individuella avtal, om verksamheten inte oskäligt försvårar skötseln av den riksomfattande Röstförmedlingen i sin helhet.
2 §Postförsändelse
En i 2 § 1 mom. 2 punkten postlagen avsedd postförsändelses kortare sida får vara högst 25 centimeter, den längre sidan högst 40 centimeter och tjockleken högst 3 centimeter. Mindre avvikelser från de nämnda måtten kan tillåtas, förutsatt att försändelsen med avseende på sin storlek kan delas ut i postinkastet och postlådan. En postförsändelses maximivikt är 2 kilogram.
Postförsändelserna kan i ett postverks leveransvillkor delas i olika försändelseslag (produkter) med tillhörande tilläggstjänster och andra egenskaper.
I leveransvillkoren ges närmare bestämmelser om postförsändelsernas form, hur mottagarens och avsändarens adress skall anges och de märken som visar att försändelsen hon betalts.
3 §Ansökan om koncession
Av ansökan om koncession för postförmedling, som ställs till statsrådet, skall framgå
sökandens namn och hemort,
det område för vilket koncessionen söks,
arten av Röstförmedling,
uppgifter om leveransvillkoren för posttjänsterna,
en utredning om att sökanden är solvent och uppenbart kan sköta regelbunden postförmedling.
Till ansökan skall fogas ett utdrag ur handels- eller föreningsregistret eller en annan motsvarande utredning, bolagsordningen eller ett motsvarande bolagsavtal eller annat avtal eller vid behov stiftelseurkunden, stiftelsens, föreningens eller andelslagets regler och en för två år uppgjord allmän plan över den postförmedling som skall utövas samt en finansieringskalkyl. Om sökanden är en sammanslutning, skall till ansökan fogas sökandens senast fastställda bokslut och verksamhetsberättelse samt en förteckning över de ägare, delägare, medlemmar eller andra personer eller sammanslutningar som utövar beslutanderätt i den sammanslutning som är sökande.
4 §Postverkens rätt att vägra ta emot eller förmedla post försändelse
Ett postverk har rätt att vägra att ta emot eller förmedla en postförsändelse om
försändelsen innehåller farliga ämnen, föremål eller produkter som det enligt lag är förbjudet att transportera eller som på annat sätt är lagstridiga eller utgör en uppenbar risk för människor eller egendom,
försändelsen innehåller levande insekter eller andra levande djur,
försändelsens innehåll är särskilt känsligt för värme eller kyla,
en försändelse som inte är assurerad innehåller pengar, värdepapper eller något annat värdefullt eller
avsändaren är en företagskund som väsentligt har försummat sin betalningsskyldighet gentemot postverket.
5 §Postverkens ansvar
Maximibeloppet för det i 12 § 2 mom. postlagen avsedda skadeståndet till följd av att en postförsändelse försvunnit eller skadats är
assuransvärdet för en assurerad försändelse,
500 mark för ett vanligt brev och
i fråga om andra postförsändelser 3 000 mark per försändelse eller försändelsesändning.
Postverket och kunden kan beträffande maximibeloppet för skadeståndet avtala om annat än vad som stadgas i 1 mom.
6 §Återbetalning av avgifter
Förutom att postverket skall betala i 5 § avsett skadestånd skall det också återbetala de befordringsavgifter som betalts till postverket för försändelsen. Om försändelsen försvunnit, skadats eller försenats endast delvis, återbetalas en motsvarande del av befordringsavgiften.
Postverket och kunden kan beträffande återbetalningen av den till postverket betalda avgiften avtala om annat än vad som stadgas i 1 mom.
7 §Anteckningar som skall göras på en öppnad postförsändelse
På omslaget till en postförsändelse som öppnats såsom obeställbar enligt 9 § postlagen eller på en separat bilaga skall antecknas var och när försändelsen öppnades, vem som öppnade den, orsaken till att den öppnades och med stöd av vilket stadgande det skedde. Anteckningen skall bestyrkas med underskrift av den som öppnade försändelsen.
8 §Närmare föreskrifter och anvisningar
Trafikministeriet kan meddela närmare föreskrifter och anvisningar om tillämpningen av denna förordning.
9 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1994.
Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.
Helsingfors den 22 december 1993
Republikens President MAUNO KOIVISTOTrafikminister Ole Norrback