Trafikministeriets beslut om samtrafik inom televerksamheten
- Typ av författning
- Beslut
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 1110/1993
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
Trafikministeriet har med stöd av 20 § 1 och 2 mom. telelagen av den 20 februari 1987 (183/87) samt 6 § teleförordningen av den 11 september 1992 (868/92), av dessa lagrum 20 § 1 mom. telelagen sådant det lyder
ändrat genom lag av den 3 augusti 1992 ( 676/92 ) och 20 § 2 mom. telelagen sådant det lyder i sistnämnda lag, beslutat:
1 §Tillämpningsområde
Finland uppdelas i teletrafikområden och i lokalområden för televerksamheten enligt vad som bestäms i detta beslut.
På teleinrättningarnas samtrafik tillämpas vad som bestäms i detta beslut.
Detta beslut tillämpas inte på programöverföringsnät och inte på deras samtrafik med andra telenät.
2 §Definitioner
I detta beslut avses med
telenät en sammanfattning som avses i 2 § 2 punkten telelagen (183/87),
nätgrupp ett område som definieras i den uppdelning i nätgrupper som fastställts genom trafikministeriets beslut av den 14 februari 1979 (1765/05/78) jämte senare ändringar,
lokalområde ett område där en teleinrättning utövar lokal televerksamhet,
fjärrteleverksamhet sändning av telemeddelanden mellan lokalområden inom olika teletrafikområden,
operatörsprefix den nummerkod som Teleförvaltningscentralen anvisar en teleinrättning som utövar fjärrteleverksamhet eller internationell televerksamhet,
radioteleverksamhet televerksamhet i ett telenät som överensstämmer med särskilt fastställda tekniska normer och där abonnentförbindelserna helt eller delvis har formen av radioförbindelser,
ministerium trafikministeriet,
teleinrättning som är beroende av anmälan en teleinrättning vars rätt att utöva allmän televerksamhet baserar sig på anmälan enligt 5 § 2 mom. telelagen (676/92),
fjärrtelenät ett inhemskt telenät som används för fjärrteleverksamhet.
internationellt telenät ett telenät via vilket kan utövas samtrafik till utländska telenät, samt med
programöverföringsnät ett telenät som används enbart för överföring av program.
3 §Teletrafikområden
Teletrafikområdena består av nätgrupper på följande sätt:
Teletrafikområde | Nätgrupper |
Åland | 28 |
Tavastland | 16-19, 31-34, 36, 37 |
Mellersta Finland | 41-47 |
Kuopio | 71,72, 77-79 |
Kymmene | 51-54 |
Lappland | 60, 692-698 |
S:t Michel | 55-59 |
Uleåborg | 81,83-86, 88, 89 |
Norra Karelen | 73-76 |
Åbo och Björneborg | 21-26, 30, 38, 39 |
Nyland | 0, 11, 12, 14, 15 |
Vasa | 61-68 |
Utan hinder av vad som bestäms i 1 mom. hör
Huittisten Puhelin Oy:s koncessionsområde till Åbo och Björneborgs teletrafikområde,
Kuorevesi kommuns område från och med den 1 januari 1996 till Tavastlands teletrafikområde.
4 §Avskaffande av uppdelningen i nätgrupper
Uppdelningen i nätgrupper upphör den 11 oktober 1996.
5 §Lokalområden
Om inte något annat följer av 2 eller 3 mom., är en teleinrättnings lokalområde dess koncessionsområde. Om koncessionsområdet sträcker sig över flera teletrafikområden, bildar den del av koncessionsområdet som finns inom ettvart teletrafikområde ett särskilt lokalområde.
Inom de områden där koncessionsområdena för lokalteleverksamhet överlappar varandra, är teleinrättningarnas lokalområden inbördes de samma.
Inom radioteleverksamheten är en teleinrättnings lokalområde den del av radiotelenätet som fungerar under samma styrenhet för basstation eller motsvarande teknisk utrustning.
6 §Samtrafik mellan lokalområden
Teleinrättningarna skall komma överens om hur de ordnar samtrafiken mellan lokalområden inom ett och samma teletrafikområde.
7 §Samtrafik från ett lokalområde till fjärrtelenäten
Samtrafik skall ordnas från ett lokalområdes telenät till alla fjärrtelenät inom lokalområdet, där motsvarande televerksamhet utövas.
8 §Uppbäring av teleavgifter
Teleinrättningen som har gjort avtalet om anslutningen skall enligt de av teleinrättningarna överenskomna villkoren uppbära teleavgifter också för andra teleinrättningars prestationer som har använts från teleanslutningen.
Om en teleinrättning vars prestationer har använts anmäler om att den själv uppbär teleavgifter också av nämnda abonnenter inom en annan teleinrättning, får den teleinrättning som gjort avtal om anslutning inte efter en rimlig övergångsperiod mera uppbära dessa avgifter.
En teleinrättning vars prestationer har använts kan själv uppbära alla sina teleavgifter. Den teleinrättning som har gjort avtal om anslutning skall i så fall ge till denna teleinrättning uppgifterna om abonnentnumren av de anslutningar från vilka dessa prestationer har använts, samt namn och adress av den som är skyldig att betala teleräkningen för vederbörande anslutning.
Teleinrättningen skall då teleförbindelsen pågår överföra till annan teleinrättnings telenät uppgiften om abonnentnumret av den anslutning, från vilken telekommunikationen är idkad. Om överföringen inte år tekniskt möjlig, skall teleinrättningen som har gjort avtalet om anslutningen ge uppgifterna om de prestationer som använts, deras tid, varande och andra debiteringsuppgifter om användaren till teleinrättningen som själv uppbär sina teleavgifter.
Om teleinrättningen som själv har gjort avtalet om anslutningen inte av tekniska skäl kan ge de i 4 mom. avsedda anslutningsspecifika uppgifterna, skall den uppbära teleavgifterna enligt 1 mom.
Teleinrättningen som har gjort avtalet om anslutningen och som kan ge de i 4 mom. avsedda uppgifterna har rätt att fordra, att den i 1 mom. avsedda teleinrättningen själv uppbär sina teleavgifter efter en rimlig övergångsperiod.
9 §Val av telenät
När det är tekniskt möjligt och inget annat följer av denna paragraf, skall samtrafiken ordnas så, att användaren har bestående möjlighet att särskilt för varje förbindelse själv välja vilket fjärrtelenät han använder.
Teleinrättningen skall på användarens beställning utan debitering ordna det val som avses i 1 mom. så att ett anrop som valts utan operatörsprefix styrs till det fjärrtelenät som användaren uppgivit på förhand. Teleinrättningen får inte erbjuda de användare som utgörs av hushåll denna service, om det inte för användarna återstår en enkel möjlighet att särskilt för varje förbindelse välja också andra teleinrättningars motsvarande fjärrtelenät.
När användaren har valt fjärrtelenät, får en teleinrättning inte styra teletrafiken till ett annat fjärrtelenät, om inte teleinrättningarna sinsemellan har kommit överens om något annat.
En teleinrättning får erbjuda användare som består av hushåll endast sådan valspärrtjänst som är rättvis med avseende på alla konkurrerande teleinrättningar.
Samtrafiken till internationella telenät skall styras till en teleinrättning som utövar internationell televerksamhet via det fjärrtelenät som denna anvisar, om inte teleinrättningarna beslutar om något annat eller något annat följer av 14 § 1 mom.
10 §Val av fjärrnät utan operatörsprefix
Om användaren inte väljer operatörsprefix, skall anropet styras till ett sådant fjärrtelenät som kan förmedla den förbindelse som tagits. Finns det flera sådana nät skall anropet styras till dem enligt vad som bestäms i 2 och 3 mom.
Om det är möjligt att välja mellan flera fjärrtelenät särskilt för varje förbindelse från varje teleanslutning inom teleinrättningens lokalområde, skall anropen styras till de olika fjärrtelenäten enligt vad teleinrättningen och de teleinrättningar som utövar fjärrteleverksamhet har kommit överens om sinsemellan.
När teleinrättningarna inte har nått en överenskommelse som avses i 2 mom. inom en månad från det att användningen av flera än ett fjärrtelenät har blivit möjlig, beslutar trafikministeriet om hur teletrafiken skall styras på begäran av en teleinrättning som utövar fjärrteleverksamhet.
11 §Samtrafik mellan fjärrtelenät
Teleinrättningarna har rätt att utöva samtrafik mellan fjärrtelenät, om deras koncessionsområden för fjärrteleverksamhet helt eller delvis täcker varandra.
Kommer de teleinrättningar som utövar riksomfattande fjärrteleverksamhet inte överens om samtrafiken, skall den styras via internationella telenät på det sätt som bestäms i 12 §.
12 §Samtrafik från fjärrtelenäten till internationella telenät
Från varje internationellt telenät skall samtrafik ordnas till sådana lokalnät, till vilka teleinrättningar som utövar internationell televerksamhet har rätt att förmedla teletrafik. Om av 14 § 1 mom. inget annat följer skall samtrafiken ordnas via fjärrtelenätet.
13 §Radiotelenätens samtrafik
Vad som bestäms i 6-7 och 9-12 §§ gäller inte samtrafik i radiotelenät.
14 §Internationell samtrafik
En teleinrättning som utövar internationell televerksamhet får enligt koncessionen förmedla teletrafik från sina internationella transmissionsförbindelser till fjärrtelenäl och på motsvarande sätt från fjärrtelenät till nämnda transmissionsförbindelser. Direkt samtrafik mellan lokalnätet och de internationella transmissionsförbindelserna är tillåten bara om denna rätt beviljats i teleinrättningens koncession eller om ministeriet särskilt så bestämmer.
En teleinrättning som har rätt till begränsad internationell televerksamhet skall i avtal om samtrafik med utländska teleinrättningar se till att,
den utländska teleinrättningen förbinder sig att förmedla teletrafik till och från teleinrättningens transmissionsförbindelser endast i enlighet med villkoren och begränsningarna i teleinrättningens koncession,
den utländska teleinrättningen förbinder sig att vidta alla nödvändiga åtgärder för att förhindra att teletrafik förmedlas eller vidareförmedlas i strid med teleinrättningens koncession,
teleinrättningen förbehåller sig rätten att genast upphöra med samtrafiken om teletrafik förmedlas i strid med koncessionen.
Teleinrättningarna skall tillställa trafikministeriet de avtal de ingått med utländska teleinrättningar innan televerksamheten inleds.
Samtrafikarrangemangen skall utföras så att förmedlingen av teletrafik till utländska förbindelser omedelbart kan avbrytas, om myndigheten har konstaterat att koncessionsvillkoren bryts.
Denna paragraf gäller inte sådan televerksamhet som utövas av teleinrättning som är beroende av anmälan.
15 §Samtrafik i vissa andra fall
Pohjanmaan Puhelinosuuskunta har obegränsad rätt till samtrafik mellan sina koncessionsområden.
Teleinrättningar som är beroende av anmälan har obegränsad rätt till samtrafik med andra teleinrättningar.
16 §Ansvar för samtrafiken
För ordnandet av samtrafik enligt 7 och 12 §§ ansvarar de i respektive paragraf avsedda teleinrättningarna tillsammans.
17 §Teleförvaltningscentralens befogenhet
Teleförvaltningscentralen har befogenhet att
av särskilda skäl på ansökan befria en teleinrättning från samtrafikskyldighet enligt 7 och 12 §§ för viss tid, samt
i enskilda fall bestämma hur teleinrättningarnas samtrafik skall ordnas, när det är tekniskt eller ekonomiskt oändamålsenligt att ordna den i enlighet med detta beslut eller teleinrättningarna inte kan komma överens om den.
Också i det fall som avses i 1 mom. 1 punkten skall användarens teleräkning utformas på samma sätt som i händelse att samtrafiken vore ordnad i enlighet med detta beslut.
18 §Ikraftträdande
Detta beslut träder i kraft den 1 januari 1994.
19 §Bestämmelser som upphävs
Genom detta beslut upphävs trafikministeriets beslut av den 13 maj 1993 om uppdelningen av televerksamheten och om samtrafik (451/93). Till den 13 januari 1994 gäller dock 3 § 2 mom. 2 punkten i ovan nämnda beslut.
Helsingfors den 7 december 1993
Avdelningschef Vesa PalonenRegeringsråd Harri Pursiainen