Länsstyrelseförordning
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 638/1992
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av inrikesministern stadgas med stöd av 10 § länsstyrelselagen av den 31 december 1987 (1233/87):
1 § Verksamhetsidé
Länsstyrelsen är en allmän och särskild förvaltningsmyndighet som förverkligar och tillämpar regionala och riksomfattande målsättningar enligt länsinvånarnas behov, stöder och främjar utvecklingen och den grundläggande strukturen i länet samt kommunernas verksamhet och styr den underlydande statliga lokalförvaltningen.
2 § Resultatstyrning
Inrikesministeriet godkänner efter förhandlingar med länsstyrelsen de av länsstyrelsen uppställda viktigaste resultatmålen rörande den allmänna utvecklingen av länet och länsstyrelsen som ämbetsverk.
Respektive ministerium eller någon annan central förvaltningsenhet godkänner efter förhandlingar med länsstyrelsen de av länsstyrelsen uppställda viktigaste resultatmålen för de olika resultatområdena.
3 § Länsförvaltningens samarbetsgrupp
För samordning av länsstyrelsernas resultatstyrning och ärenden som gäller länsstyrelsernas utveckling i allmänhet finns i samband med inrikesministeriet en samarbetsgrupp för länsförvaltningen. I samarbetsgruppen finns medlemmar från de ministerier vilkas förvaltningsområden omfattar uppgifter som sköts av länsstyrelserna och från länsstyrelserna.
Inrikesministeriet tillsätter samarbetsgruppen för tre år i sänder.
4 § Organisation
Länsstyrelsen indelas i verksamhetsenheter. Bestämmelser om dem ges i arbetsordningen.
Utöver vad som stadgas särskilt, finns det vid länsstyrelsen verksamhetsenheter åtminstone för bildningsärenden, social- och hälsovårdsärenden och miljöärenden. Verksamhetsenheterna kan också sköta andra uppgifter.
5 § Ledning
Landshövdingen leder länsstyrelsen och ansvarar för dess resultat.
Som ställföreträdare för landshövdingen fungerar en tjänsteman som nämns i 7 § 2, 3 eller 4 punkten enligt vad som närmare bestäms i arbetsordningen.
6 § Avgörande av ärenden
Ärendena avgörs av landshövdingen eller någon annan tjänsteman som i arbetsordningen har givits beslutanderätt.
7 § Behörighetsvillkor
Behörighetsvillkor är
för landshövdingen, att han visat skick-lighet, att han är förtrogen med administrativa värv och har visat sig ha god administrationsförmåga,
för kanslichefen högre högskoleexamen samt sådan ledarförmåga som uppgifterna förutsätter och förtrogenhet med förvaltningen,
för länsskolrådet, länssocialrådet och länsmiljörådet högre högskoleexamen samt sådan ledarförmåga som uppgifterna förutsätter och förtrogenhet med verksamhetsområdet,
för länspolisrådet juris kandidatexamen och sådan ledarförmåga, samt förtrogenhet med polis- och åklagarväsendet och med förvaltningen som uppgifterna förutsätter samt
för biträdande polisinspektör juris kandidatexamen samt förtrogenhet med polis- och åklagarväsendet.
8 § Besättande av tjänster
Om utnämning av landshövdingarna stadgas i regeringsformen. Tjänsterna besätts utan att de ledigförklarats.
Kanslichefen utnämns av republikens president på framställning av statsrådet.
Länsskolrådet, länssocialrådet, länsmiljörådet och länspolisrådet utnämns av statsrådet vid föredragning från respektive ministerium.
Andra tjänstemän och personal i arbetsavtalsförhållande utnämns eller anställs av länsstyrelsen, om inte annat särskilt stadgas.
9 § Ändringssökande
Ändring i länsstyrelsens beslut får, om inte annat stadgas särskilt, sökas i den ordning som stadgas i lagen om ändringssökande i förvaltningsärenden (154/50).
I länsstyrelsens beslut i ärenden som gäller veterinärvård söks ändring genom besvär hos jord- och skogsbruksministeriet, om inte något annat stadgas särskilt.
10 § Arbetsordning
Arbetsordningen fastställs av landshövdingen.
I arbetsordningen bestäms om resultatenheterna och deras uppgifter samt om beredning och avgörande av ärenden.
11 § Bevakande av statens rätt
När länsstyrelsen skall bevaka statens rätt och fördel vid domstol eller hos någon annan myndighet eller vid någon annan förrättning, utser länsstyrelsen ett ombud att föra statens talan.
När statens rätt och fördel skall bevakas av någon annan myndighet skall länsstyrelsen på begäran av denna myndighet utse ett ombud.
En tjänsteman vid länsstyrelsen eller inom förvaltning som lyder under den har inte rätt att vägra ta emot uppdraget som ombud. Till den som utsetts till ombud kan i enlighet med ärendets art betalas en skälig ersättning.
12 § Särskilda uppgifter
Inrikesministeriet kan bestämma att en tjänsteman vid länsstyrelsen skall sköta en uppgift även i ett annat län eller i hela landet med undantag av landskapet Åland.
13 § Titlar
Kanslichefen har titeln länsråd.
14 § Tjänsteåtal
Landshövdingen, kanslichefen, de tjänstemän vid länsstyrelsen som utnämnts av statsrådet samt biträdande polisinspektörer åtalas för tjänstefel vid hovrätten. Övriga tjänstemän vid länsstyrelsen åtalas för tjänstefel vid behörig underrätt.
15 § Det svenskpråkiga undervisningsväsendet
Nylands, Åbo och Björneborgs samt Vasa län indelas i två verksamhetsområden för undervisningsväsendet så att de läroanstalter där undervisningsspråket är svenska hör till det ena och de läroanstalter där undervisningsspråket är finska hör till det andra.
Undervisningsministeriet kan bestämma att en tjänsteman vid länsstyrelsen också skall sköta uppgifter som hör till det svenskspråkiga undervisningsväsendet i ett annat län.
Ett biträdande skolråd som sköter ärenden som gäller det svenskspråkiga undervisningsväsendet skall förutom föreskrivna kunskaper i finska ha fullständiga kunskaper i svenska.
16 § Länsstyrelsen i landskapet Åland
Stadgandena i denna förordning gäller i tillämpliga delar länsstyrelsen i landskapet Åland.
I övrigt gäller angående länsförvaltningen i landskapet Åland och landshövdingens uppgifter vad som stadgas särskilt.
17 § Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 1 september 1992.
Genom denna förordning upphävs länsstyrelseförordningen av den 4 mars 1988 (202/88) jämte ändringar.
Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.
18 § Övergångsstadgande om arbetsordningen
En arbetsordning som utfärdats med stöd av den förordning som upphävs genom denna förordning gäller, till den del den inte strider mot denna förordning, till dess att landshövdingen enligt denna förordning har fastställt en ny arbetsordning.
19 § Övergångsstadganden om tjänstemännen
En tjänsteman som då denna förordning träder i kraft innehar tjänsten som byråchef vid planläggnings- och bostadsbyrån har titeln inspektör för planläggnings- och byggnadsväsendet. Motsvarande innehavare av tjänsten som byråchef vid räddningsbyrån har titeln räddningsinspektör.
I fråga om avdelningschefen vid justitieförvaltningsavdelningen, som avses i den upphävda förordningen, gäller vad som i denna förordning stadgas i 7 § 3 punkten och 8 § 3 mom.
Helsingfors den 8 juli 1992
Republikens President MAUNO KOIVISTOInrikesminister Mauri Pekkarinen