Lag om behandling av besvärsärenden vid patent- och registerstyrelsen
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 576/1992
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut stadgas:
Allmänt stadgande
1 §
Besvärsärenden vid patent- och registerstyrelsen behandlas enligt denna lag.
Ärenden som behandlas av besvärsnämnden
2 §
Besvärsärenden om vilka stadgas att de skall avgöras av patent- och registerstyrelsen behandlas av patent- och registerstyrelsens besvärsnämnd.
3 §
Ändring i patent- och registerstyrelsens beslut får sökas genom besvär hos besvärsnämnden när
genom beslutet har avgjorts en patentansökan eller något annat ärende som gäller patent,
genom beslutet har avgjorts en ansökan om registrering av mönster eller något annat ärende som gäller mönster,
genom beslutet har avgjorts en ansökan om registrering av kretsmönster för integrerad krets eller något annat ärende som gäller kretsmönster,
genom beslutet har avgjorts en ansökan om registrering av nyttighetsmodell eller något annat ärende som gäller nyttighetsmodell,
genom beslutet har avgjorts en ansökan om registrering av varumärke eller något annat ärende som gäller varumärke, eller
genom beslutet har vägrats registrering av en anmälan till handelsregistret.
Om sökande av ändring i beslut som patent- och registerstyrelsen fattat i ett ärende som gäller företagsinteckning stadgas i företagsinteckningslagen (634/84).
4 §
Besvär skall anföras hos besvärsnämnden inom 60 dagar från den dag då ändringssökanden fick del av beslutet. Inom samma tid skall sökanden betala en fastställd besvärsavgift, vid äventyr av att besvären inte tas till prövning.
Den som inte inom stadgad tid har framställt invändning eller yrkande med anledning av en kungjord, av någon annan gjord ansökan i ett ärende som gäller patent, mönsterrätt eller registrering av varumärke får inte söka ändring i det beslut som har fattats i ärendet.
Den som inte yrkat på ogiltigförklaring av registrering av en nyttighetsmodell eller ett kretsmönster för integrerade kretsar får inte söka ändring i det beslut som fattats i ärendet.
5 §
Besvärsnämnden består av en ordförande och två andra medlemmar. Ordförande för besvärsnämnden är enligt vad som stadgas genom förordning en tjänsteman vid patent- och registerstyrelsen som har erfarenhet av domarvärv eller av förvaltningslagskipning. Övriga medlemmar av besvärsnämnden är enligt vad som stadgas genom förordning statstjänstemän som har högre högskoleexamen och är förtrogna med industrirättsliga frågor.
Besvärsnämnden är beslutför när den är fulltalig.
6 §
Då ett ärende behandlas av besvärsnämnden iakttas laga rättegångsordning.
Om ett ärende inte avvisas utan prövning eller ett framställt yrkande inte genast förkastas, bereds en motpart som inte är ändringssökande möjlighet att avge förklaring eller bemötande. Besvärsnämnden kan även vid vite förplikta den som saken gäller att avge sin förklaring eller sitt bemötande.
Närmare stadganden om beredningen och föredragningen av ärenden utfärdas genom förordning. Genom förordning kan stadgas att föredraganden kan utföra beredningsuppgifter på nämndens vägnar. Genom förordning kan också stadgas att de handlingskopior om vilka närmare stadgas genom förordning och vilka saknas, vid behov kan inhämtas på partens bekostnad.
7 §
Besvärsnämnden kan vid sitt sammanträde hålla muntlig förhandling. Vid muntlig förhandling kan en part i ärendet även förhöras med stöd av sanningsförsäkran, och vittnen och sakkunniga kan förhöras under ed eller med stöd av försäkran. Av särskilda skäl kan det bestämmas att den muntliga förhandlingen skall ske vid lämpligaste allmänna underrätt eller länsrätt.
Till en person som genom besvärsnämndens försorg hörts som vittne eller sakkunnig betalas ersättning av statens medel enligt de grunder som gäller för betalning av ersättning av statens medel till ett vittne som hörts inför domstol. När behandlingen av ett ärende avslutas, skall besvärsnämnden avge utlåtande om parterna eller någon av dem skall ersätta det utbetalda beloppet till staten eller inte.
Ärenden som behandlas av högsta förvaltningsdomstolen
8 §
Ändring i besvärsnämndens beslut eller patent- och registerstyrelsens beslut i ett sådant ärende som inte ankommer på besvärsnämnden får, om inte något annat stadgas, sökas genom besvär hos högsta förvaltningsdomstolen inom 60 dagar från den dag då ändringssökanden fick del av beslutet.
I ett beslut av besvärsnämnden genom vilket ett vittne dömts till straff för frånvaro eller annan tredska eller som gäller betalning av ersättning till vittne, skall ändring sökas genom särskilda besvär i den ordning som stadgas i 1 mom. Ett sådant beslut kan oberoende av om besvär anförs eller ej genast verkställas så som stadgas om verkställighet av en domstols laga kraft vunna beslut.
9 §
När ärenden som gäller patent, nyttighetsmodellrätt eller kretsmönster för integrerade kretsar behandlas i högsta förvaltningsdomstolen, skall i behandlingen utöver det lagstadgade domföra antalet ledamöter delta två av republikens president för tre år i sänder förordnade överingenjörsråd, som skall ha avlagt slutexamen vid en teknisk högskola och vara förtrogna med patentärenden.
Närmare stadganden
10 §
Närmare stadganden om verkställigheten av denna lag kan utfärdas genom förordning.
Ikraftträdelse- och övergångsstadganden
11 §
Denna lag träder i kraft den 1 september 1992.
När denna lag träder i kraft överförs de ärenden som behandlas vid patent- och registerstyrelsens besvärsavdelning till besvärsnämnden.
RP 25/92
EkUB 21/92
Nådendal den 26 juni 1992
Republikens President MAUNO KOIVISTOHandels- och industriminister Kauko Juhantalo