Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

44/1992

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Statsrådets beslut om studiepenning för lantbruksföretagare

Typ av författning
Beslut
Meddelats
Uppdaterad författning
44/1992

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

Statsrådet har vid föredragning från jord- och skogsbruksministeriet beslutat:

1 § Tillämpningsområde

Odlare kan, enligt vad som bestäms i detta beslut, av det anslag som i statsbudgeten anvisas för detta ändamål beviljas studiepenning för yrkesutbildande studier som är underställda offentlig tillsyn.

Jordbruksstyrelsen får som berättigande till studiepenning godkänna också annan yrkesutbildning än sådan som avses i 1 mom., om dess nivå motsvarar yrkesutbildande studier som är underställda offentlig tillsyn.

Studiepenning får inte beviljas för grundexamen som avläggs i högskola eller för fortsatta vetenskapliga studier, inte heller för allmänbildande studier eller för sådan utbildning för vilken sökanden får stöd från annat håll.

2 § Mottagare av studiepenning

Studiepenning får beviljas sådana lantbruksföretagare som försäkrats enligt 1 § lagen om pension för lantbruksföretagare (467/69) samt lantbruksföretagare som för erhållande av delpension har befriats från försäkringsplikten enligt nämnda lag.

Mottagaren av studiepenning skall vara minst 18 och högst 60 år gammal.

Studiepenning får inte beviljas personer som kalenderårsvis under minst åtta månader får undervisning vid en läroanstalt som är underställd offentlig tillsyn. Studiepenning får inte heller beviljas personer som får arbetslöshetsdagpenning, full invalid- eller invaliditetspension, individuell förtidspension, generationsväxlingspension, avträdelsepension eller dagpenning enligt sjukförsäkringslagen (364/63) för arbetsoförmåga till följd av sjukdom eller annat härmed jämförbart utkomststöd av statsmedel.

3 § Utbildningstiden

Studiepenning beviljas för yrkesutbildning som pågår minst fem studiedagar. Utbildningen kan ges i ett eller flera undervisningsavsnitt.

4 § Studiepenningens belopp

Studiepenningen är 150 mark för varje full studiedag som omfattar minst sex lektioner.

Om den som deltar i utbildning på grund av studierna övernattar på främmande ort eller om hans dagliga hemresa överstiger 51 kilometer i en riktning, kan i studiepenning betalas högst 200 mark för varje studiedag som omfattar minst sex timmar.

Studiepenningen får uppgå till högst 10 000 mark per sökande och kalenderår.

5 § Ansökan om studiestöd

Studiepenning för de studier som bedrivits under respektive kalenderår skall sökas skriftligen senast i november under studieåret hos det landsbygdsdistrikt inom vars område driftscentret för den gårdsbruksenhet som sökanden äger eller innehar är beläget. Ansökan kan även inlämnas hos lantbruksmyndigheten på sökandens boningsort, som sänder den vidare till landsbygdsdistriktet.

Om sökanden vill ha ett avgörande i fråga om studiepenningen på förhand, skall en skriftlig ansökan om studiepenning inlämnas senast två månader innan studierna inleds. Av särskilda skäl kan ett förhandsavgörande ges även på grundvalen av en försenad ansökan.

Studiepenning kan inom ramen för disponibla medel beviljas för studiekostnader i efterskott på grundvalen av en ansökan som gjorts på det sätt som nämns i 6 § 2 mom.

I ansökan och bilagorna till denna skall lämnas en utredning om att sökanden är en sådan person som avses i 1 § 2 mom. lagen om pension för lantbruksföretagare. Till ansökan skall dessutom fogas kursprogram eller motsvarande utredning om utbildningens innehåll och längd.

6 § Beviljande och utbetalning av studiepenning

Landsbygdsdistriktet beviljar och betalar ut studiepenningen av det anslag som anvisats av jordbruksstyrelsen. Studiepenningen betalas kalenderårsvis efter slutförd utbildning eller slutfört undervisningsavsnitt. Jordbruksstyrelsen får meddela föreskrifter om storleken av studiepenningsraterna och om antalet rater.

Mottagaren av studiepenning skall ansöka om att studiepenning utbetalas enligt 5 § 1 mom. inom tre månader efter att utbildningen upphört och senast under det kalenderår då beslutet om beviljande av studiepenning har getts. Om förhandsbeslut som avses i 5 § 2 mom. inte har meddelats, skall ansökan om studiepenning och utbetalning därav dock inlämnas senast den 15 december under studieåret.

Mottagaren av studiepenning skall för utbetalningen av studiepenningen tillställa landsbygdsdistriktet ett intyg över slutförd kurs eller slutfört undervisningsavsnitt, som utfärdats av läroanstalten eller någon annan som anordnat utbildningen.

7 § Återindrivning av studiepenning

Studiepenningen kan återindrivas helt eller delvis, om sökanden när han ansökt om studiepenning eller utbetalning därav har lämnat vilseledande uppgifter, som har påverkat beviljandet eller utbetalningen av studiepenning.

På det belopp som återindrivs skall betalas en årlig ränta om 16 procent från och med utbetalningen av studiepenningen eller en rat därav.

Beslut om återindrivning av studiepenning fattas av landsbygdsdistriktet.

8 § Tillämpningsanvisningar

Närmare föreskrifter om verkställigheten av detta beslut utfärdas av jordbruksstyrelsen.

9 § Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft den 29 januari 1992.

Detta beslut kan även tillämpas på studier som bedrivits år 1991.

Helsingfors den 23 januari 1992

Jord- och skogsbruksminister Martti PuraÄldre regeringssekreterare Esko Laurila

Till början av sidan