Trafikministeriets beslut om transport av farliga ämnen på järnväg
- Typ av författning
- Beslut
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 394/1992
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
Trafikministeriet har med stöd av 3 § 2 mom. förordningen om befordran på järnväg av den 5 september 1975, sådant det lyder i förordningen av den 15 december 1989 (1157/89), beslutat:
1 kap.Allmänna bestämmelser
1 §Tillämpningsområde
Detta beslut gäller transport av farliga ämnen på järnväg, samt behandling på bangårdar, av vagnar som innehåller sådana ämnen, liksom också packning och lastning av dessa ämnen för järnvägstransport om av 2, 3 eller 4 mom. annat följer. Vid transport av radioaktiva ämnen får också gällande RID-föreskrifter iakttas.
Om en transport av farliga ämnen inleds eller avslutas någon annanstans än i Finland, tillämpas på transporten av dessa ämnen på järnväg i Finland antingen detta beslut eller RID-föreskrifterna, som ingår i bilaga B (CIM) till konventionen om internationella järnvägstransporter (COTIF).
Vid järnvägstransport av farliga ämnen mellan Finland och Oberoende staternas samvälde (OSS) efterföljs föreskrifterna i bilaga nr 8 till transporttariffen i överenskommelsen av år 1947 om direkt samtrafik på järnväg mellan Finland och Sovjetunionen.
Vid järnvägstransport av farliga ämnen mellan Finland och övriga länder som anslutit sig till konventionen om internationella järnvägstransporter (COTIF) skall RID-föreskrifterna efterföljas.
Om transport av komprimerade, kondenserade och under tryck lösta gaser gäller dessutom vad som bestäms i handels- och industriministeriets beslut.
2 §Transportbestämmelser
Bestämmelser om de ämnen och föremål, vilka på grund av sin farlighet får transporteras på järnvägarna bara på vissa villkor eller vilkas transport är förbjuden, ges i bilagan till detta beslut.
3 §Behöriga myndigheter
Behörig myndighet i Finland är trafikministeriet. Andra behöriga myndigheter är i enlighet med vad som närmare bestäms i detta beslut tekniska kontrollcentralen i fråga om andra ämnen än radioaktiva ämnen och strålsäkerhetscentralen i fråga om radioaktiva ämnen.
4 §Avsändarens ansvar
Avsändaren är ansvarig för att det ämne eller föremål som han överlämnat för transport samt dess förpackning och märkningen på den överensstämmer med detta beslut och att benämningen på godset blir rätt antecknat i fraktsedeln.
5 §Klassificering av farliga ämnen
Vid tillämpningen av detta beslut indelas farliga ämnen som följer:
Klass 1 a | Explosiva ämnen och föremål |
Klass 1 b | Föremål fyllda med explosiva ämnen |
Klass 1 c | Pyrotekniska varor |
Klass 2 | Komprimerade, kondenserade och under tryck lösta gaser |
Klass 3 | Brandfarliga vätskor |
Klass 4.1 | Brandfarliga fasta ämnen |
Klass 4.2 | Självantändande ämnen |
Klass 4.3 | Ämnen som utvecklar brandfariig gas vid kontakt med vatten |
Klass 5.1 | Oxiderande ämnen |
Klass 5.2 | Organiska peroxider |
Klass 6.1 | Giftiga ämnen |
Klass 6.2 | Vämjeliga ämnen och ämnen med benägenhet att orsaka infektioner |
Klass 7 | Radioaktiva ämnen |
Klass 8 | Frätande ämnen |
Närmare bestämmelser om klassificeringen av farliga ämnen finns i bilagan till detta beslut samt i anvisningar som meddelats av trafikministeriet.
Tekniska kontrollcentralen bestämmer i osäkra fall om klassificeringen av explosiva ämnen och föremål enligt RID-föreskrifterna. Kontrollcentralen kan förutsätta, att avsändaren skall förete testresultat av de tester som behövs för att utreda klassifikationen.
2 kap.Förpackningar
6 §Förpackningens konstruktion
För transport som avses i detta beslut skall ett farligt ämne förpackas så att förpackningen inte under resan går upp eller blir lös till följd av påfrestningarna under transporten.
De delar av förpackningen som kommer i direkt beröring med de farliga ämnena skall vara sådana att de tål både de kemiska verkningarna och andra eventuella verkningar av det farliga ämne som transporteras. I dessa delar av förpackningen får inte användas sådana ämnen som kan reagera med innehållet, bilda farliga föreningar tillsammans med det eller i betydande grad försvaga förpackningen.
Förpackningen skall också tåla eventuella tryckförändringar som innehållet orsakar. Vid behov skall lämpliga tryckutjämningsanordningar användas.
7 §Märkning av kollin
Kollin skall vara märkta i enlighet med bestämmelser som ingår i bilagan till detta beslut.
8 §Extra emballage
Ett kolli får förpackas i ett separat extra emballage, som dock inte får strida mot bestämmelserna om förpackning av det ämne som transporteras. Det extra emballaget skall också alltid vara försett med varningsetiketter som överensstämmer med bestämmelserna.
9 §Godkännande av förpackningar
I bilagan till detta beslut fastställs de plastförpackningstyper som skall vara godkända av tekniska kontrollcentralen och testade av ett laboratorium som kontrollcentralen har godkänt. Till ansökan om godkännande skall i tre exemplar fogas nödvändig utredning om produkten och dess användning samt en provningsrapport.
Om typgodkännande förutsätts i fråga om andra förpackningar än de som nämns i 1 mom., skall de vara godkända av tekniska kontrollcentralen eller av en inrättning som tekniska kontrollcentralen har bemyndigat eller av en behörig myndighet som nämns i RID bestämmelserna eller i den europeiska överenskommelsen om internationell transport av farligt gods på väg (ADR) eller av en inrättning som ovannämnd behörig myndighet har bemyndigat.
Den tillåtna användningstiden för en typgodkänd plastförpackning är fem år, räknat från förpackningens tillverkningsdag. Användningstiden kan också vara kortare än fem år, om trafikministeriet så bestämmer.
Förpackningstyperna skall testas vid ett laboratorium som tekniska kontrollcentralen har godkänt.
10 §Användningen av RID- och ADR-förpackningar
Som förpackningar för farliga ämnen får användas också förpackningar eller storförpackningar (IBC) som är godkända enligt gällande RID-föreskrifter eller ADR-föreskrifter. Dessa förpackningar och storförpackningar får användas för transport av de ämnen för vilkas transport de enligt RID- eller ADR-föreskrifterna är tillåtna. Fallprov för plastkärl, tillverkade av annat material än HD-polyeten, som avsänds utan ytteremballage, görs dock avvikande från RID- och ADR-föreskrifterna vid temperaturen av -40° C. Fraktsedeln eller motsvarande handling skall förses med texten "förpackningen överensstämmer med RID/ADR-föreskrifterna".
11 §Användning av förpackningar avsedda för andra former av transport
Om transporten av en förpackning med en volym av högst 450 liter eller en nettomassa på högst 400 kilogram börjar eller slutar någon annanstans än i Finland, får också förpackningar och varningspåskrifter enligt de internationella bestämmelserna om farliga ämnen i sjö- eller lufttransport (IMDG- och ICAO-TI-föreskrifterna) användas. När det gäller samemballering får man även följa sjö- eller lufttransportföreskrifterna.
När sådana förpackningar som nämns i 1 mom. används får varken explosiva ämnen och föremål, oxiderande ämnen eller organiska peroxider lastas i samma vagn som övriga farliga ämnen som avses i detta beslut.
12 §Tekniska kontrollcentralens rättigheter
Tekniska kontrollcentralen har rätt att vid behov och i synnerhet när en förpackning går sönder och orsakar men eller fara låta ett laboratorium som kontrollcentralen bestämmer testa en serietillverkad förpackning för att säkerställa att den uppfyller de krav som ställs på ifrågavarande förpackningstyp.
Avsändaren, den som utför transporten och mottagaren är skyldiga att underrätta tekniska kontrollcentralen om att förpackningens konstruktion har gått sönder.
Tekniska kontrollcentralen för register över de förpackningar som har godkänts i Finland.
13 §Förpackningar för radioaktiva ämnen
Behörig myndighet i fråga om förpackningar för radioaktiva ämnen är strålsäkerhetscentralen.
3 kap.Transportmateriel och tankar
14 §Transportmaterielens konstruktion
Materiel som är avsedd för transport av farliga ämnen skall vara av hållbar konstruktion och lämplig för ändamålet, så att det farliga ämnet kan transporteras så riskfritt som det med beaktande av egenskaperna hos det ämne som transporteras rimligtvis är möjligt.
15 §Vagnkonstruktion
De material av vilka vagnarna är tillverkade får inte vara sådana att de lätt kan bilda farliga föreningar med de farliga ämnen som transporteras.
16 §Märkning av vagn
En vagn eller cisternvagn som transporterar farliga ämnen skall förses med sådana varningsetiketter som nämns i detta beslut eller motsvarande varaktiga påskrifter. Cisternvagn som transporterar farliga ämnen skall dessutom förses med faroidentifieringsskyltar i enlighet med detta beslut. I fall det inte uttryckligen bestäms om användning av varningsetiketter eller varningsskyltar skall de avlägsnas eller täckas över.
Avsändaren och mottagaren skall se till att varningsetiketter eller motsvarande varaktiga påskrifter fästs på den av avsändaren lastade vagnen eller cisternvagnen och att de avlägsnas. I annat fall skall järnvägen se till att vagnarna blir märkta.
17 §Märkning av container
Containern skall vara försedd med varningsetiketter i enlighet med dessa bestämmelser.
Den som utför lastningen och mottagaren skall se till att varningsetiketter fästs och avlägsnas från dem.
18 §Tankars konstruktion
Tankarna och deras förslutningsanordningar skall till alla delar vara tillräckligt starka och konstruerade så att de inte går upp under transporten och så att de tål påfrestningarna av en normal transport också då det tryck som kan uppstå i tanken beaktas.
Påfyllnings- och tömningsanordningarna skall vara utformade och placerade så att farligt ämne inte rinner ut eller avdunstar i farliga mängder vid fyllning eller tömning av en tank.
Materialet i en tank eller i den skyddsinklädnad som kommer i kontakt med innehållet får inte innehålla ämnen som kan reagera farligt med innehållet, bilda farliga föreningar med det eller i betydande grad försvaga materialet.
19 §Ibruktagning av en tank
Tillverkaren eller importören av en tank får inte överlåta tanken förrän tekniska kontrollcentralen eller någon av dessa distriktsbyråer har konstaterat att tanken överensstämmer med bestämmelserna i detta beslut.
Om en importerad tank som har tillverkats i utlandet har besiktats och testats av en av tekniska kontrollcentralen godkänd kontrollanstalt enligt de stadganden och föreskrifter som gäller i Finland och giltigt intyg jämte utredning kan uppvisas, behövs ingen ny besiktning, om det inte finns särskilda skäl för detta.
20 §Periodisk besiktning av tankar
Periodisk besiktning av tankar skall utföras med minst åtta års mellanrum. Dessutom skall tätheten och funktionsdugligheten hos tankarna och deras utrustning kontrolleras med minst fyra års mellanrum. Trafikministeriet kan bestämma att besiktningsintervallerna skall vara kortare än detta och bestämma när besiktning skall utföras på grund av skada eller av någon annan orsak.
Tekniska kontrollcentralen kan godkänna att en besiktningsman anställd vid Statsjärn vägarna utför sådana besiktningar av behållare som avses i bihang X och XI, som ingår i bilagan till detta beslut, med undantag av behållare som används för transport av radioaktiva ämnen.
21 §Märkning av tankcontainer
Tankcontainer skall vara försedda med varningspåskrifter i enlighet med dessa bestämmelser.
Avsändaren och mottagaren skall se till att varningspåskrifter fästs och avlägsnas från tankcontainer.
Bestämmelser för märkning av cisternvagnar ingår i § 16.
22 §Tankcontainers enligt RID- eller ADR-föreskrifterna eller IMDG-koden
Om transporten av en tankcontainer börjar eller slutar någon annanstans än i Finland, får också tankcontainrar och varningspåskrifter som överensstämmer med de internationella bestämmelserna om järnvägs-, väg- och sjötransport (RID-, ADR- och IMDG-föreskrifterna) användas.
23 §Tankar för radioaktiva ämnen
Strålsäkerhetscentralen är behörig myndighet i fråga om tankar för radioaktiva ämnen.
4 kap.Allmänna transportbestämmelser
24 §Transport
Vid transport skall med beaktande av det transporterade ämnets art, mängd och transportsätt iakttagas behövlig försiktighet.
25 §Lastning
Den som utför lastningen skall se till att containern eller vagnen är lastad enligt samlastningsbestämmelser i detta beslut.
26 §Transportpersonals utbilding
Lokförare, tågklarerare och personer som är ansvariga för rangeringsarbetena samt lastning och lossning av farliga ämnen, skall meddelas undervisning i transport och behandling av farliga ämnen.
Syftet med utbildningen är att göra vederbörande medvetna om de risker som är förknippade med transport av farliga ämnen, behandlingar och lagring av kollin och att ge den baskunskap som behövs för att antalet olyckssituationer skall kunna minskas samt baskunskaper om vilka omedelbara åtgärder som skall vidtas i en olyckssituation för att personer, förmögenhet och miljön skall kunna skyddas samt verkningarna begränsas.
Undervisning skall meddelas åtminstone i följande ämnen till de delar dessa ämnen anknytes till ifrågavarande personalgrupps arbetsuppgifter:
de allmänna bestämmelserna om transport av farliga ämnen;
de allmännaste typerna av risker vid transport av farliga ämnen och ämnenas egenskaper;
åtgärder vid en olycka (första hjälp, grundläggande kunskap om användningen av skyddsutrustning osv.);
varningsetiketter, dokument samt märkningen på vagnar;
förbud mot samlastning på en vagn eller i samma container; och
säkerhetsåtgärder under lastning och lossning av farliga ämnen.
Minimilängden av undervisningen för de olika personalgrupperna är:
minst 8 timmar för lokförare, tågklarerare och personer ansvariga för rangeringsarbetena; och
minst 20 timmar för personer ansvariga för lastning och lossning av farliga ämnen.
5 kap.Särskilda bestämmelser
27 §Undantag i fråga om räddningsuppgifter
Då det är fråga om brådskande räddningsuppgifter får undantag göras från bestämmelser i detta beslut, om iakttagandet av bestämmelserna skulle försvåra räddnings verksamheten.
28 §Undantagslov
Tekniska kontrollcentralen kan, i fråga om förpackningar och tankar som används vid transport av andra än radioaktiva ämnen, i enskilda fall på ansökan och på de villkor som centralen anser nödvändiga medge undantag från de bestämmelser som har meddelats i bilagan till detta beslut. Likaså kan tekniska kontrollcentralen på de villkor som den anser nödvändiga medge undantag från bestämmelserna om materialet i de containrar som används vid transport av explosiva ämnen och föremål.
Strålsäkerhetscentralen kan i fråga om transport av radioaktiva ämnen i enskilda fall på ansökan medge undantag från de bestämmelser som har meddelats i bilagan till detta beslut.
Undantag enligt 1 och 2 mom. kan medges endast om iakttagandet av detta beslut medför oskäligt stora kostnader eller avsevärd olägenhet och den avsedda säkerheten kan uppnås på något annat sätt.
29 §övriga undantagslov
Trafikministeriet kan utöver vad som stadgas i 28 § på de villkor som stadgas i nämnda paragraf medge undantag från detta beslut, om iakttagandet av dessa medför oskäligt stora kostnader eller avsevärd olägenhet och den avsedda säkerheten kan uppnås på något annat sätt.
30 §Närmare anvisningar
Närmare anvisningar om tillämpningen av detta beslut meddelas vid behov av trafikministeriet.
Tekniska kontrollcentralen kan vid behov meddela närmare anvisningar om tillämpningen av de bestämmelser, som ingår i bilagan till detta beslut, om förpackningar och tankar som används för transport av andra ämnen än radioaktiva ämnen samt på materialet i containrar som används vid transport av explosiva ämnen och föremål.
Strålsäkerhetscentralen kan vid behov meddela närmare anvisningar om tillämpningen av de bestämmelser, som ingår i bilagan till detta beslut, om transport av radioaktiva ämnen.
31 §Ikraftträdelse- och övergångsbestämmelser
Detta beslut träder i kraft den 1 augusti 1992 och genom det upphävs trafikministeriets beslut den 26 september 1990 om transport av farliga ämnen på järnväg (917/90).
Bestämmelser om identifieringsmärkningar av cistervagnar och tankcontainer samt om motsvarande märkningar i fraktsedel träder i kraft den 1 maj 1993. Bestämmelser om identifieringsmärkningar får tillämpas redan innan de träder i kraft.
Förpackningar som inte överensstämmer med bestämmelserna i detta beslut, men som enligt de bestämmelser som gäller när detta beslut träder i kraft kan användas för transport av farliga ämnen får till den 31 december 1993 användas för transport av sådana ämnen.
Tankar som motsvarar de bestämmelser om transport av farliga ämnen som gäller när detta beslut träder i kraft och som har tagits i bruk före ikraftträdandet får fortfarande användas.
Tankar som motsvarar de bestämmelser som gäller när detta beslut träder i kraft och som har tagits i bruk före ikraftträdandet och används för transport av sådana ämnen som inte är farliga ämnen enligt de bestämmelser som gäller när detta beslut träder i kraft får användas för transport av nämnda ämnen till den 31 december 1995.
Helsingfors den 16 april 1992
Trafikminister Ole NorrbackÖverinspektör Liisa Virtanen