Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

348/1992

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Statsrådets beslut om fastställande av vissa i lagen om studiestöd avsedda belopp

Typ av författning
Beslut
Meddelats
Uppdaterad författning
348/1992

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

Statsrådet har vid föredragning från undervisningsministeriet med stöd av 3, 4, 5, 7, 8 och 10 §§ lagen den 14 januari 1972 om studiestöd (28/72) beslutat:

Studiestödets maximibelopp

1 §

Under studieåret 1992-93 är studielånets maximibelopp per månad och de i 1992 års statsbudget fastställda maximibeloppen för studiepenningens grunddel följande:

Studiepennings grunddel mk/mån

Statsborgen för studielån mk/mån

Sammanlagt mk/mån

1) temporära yrkeshögskolor, yrkesutbildande läroanstalter, folkhögskolor och idrottsinstitut med nedan nämnda undantag

505

1 650

2 155

a) i enlighet med vad statens studiestödscentral särskilt beslutar den allmänna perioden och utbildningen på skolnivå vid läroanstalter för skogsbruk och trähushållning och läroanstalter inom lantbruksbranschen samt de avgiftsfria linjerna i folkhögskolor och idrottsinstitut

505

1 400

1 905

b) de yrkesläroanstalter eller de studielinjer, som inte omfattas av studiesociala förmåner

505

1 800

2 305

2) gymnasier

- de som inte bor hos sina föräldrar

485

1 650

2 135

- de som bor hos sina föräldrar

340

1 100

1 440

3) aftonanstalter, läroanstalternas kvällslinjer eller annan utbildning för förvärvsarbetande på vilken lagen om studiestöd tillämpas

a) yrkesutbildande läroanstalter

505

1 400

1 905

b) gymnasier

- de som inte bor hos sina föräldrar

485

1 400

1 885

- de som bor hos sina föräldrar

340

1 100

1 440

4) läroanstalter utomlands som följer

a) yrkesutbildande läroanstalter

505

2 100

2 605

b) folkhögskolor

505

1 650

2 155

c) gymnasier

- de som inte bor hos sina föräldrar

485

2 100

2 585

- de som bor hos sina föräldrar

340

1 100

1 440

Studiestöd beviljas enligt hela studiemånader. Av studiernas begynnelse- och avslutningsmånader räknas en hel stödmånad, såvida antalet dagar som ingår i terminen under dessa månader är sammanlagt minst 16.

Utan hinder av vad som stadgas i 2 mom., kan studiestöd beviljas studerande vid tekniska läroanstalter för en tid av 9 månader.

Studiestöd kan beviljas högst för en tid av 9 månader, om nedan inte annorlunda stadgas.

Studerande vid yrkesläroanstalter och yrkesutbildningscentrer för vuxna i Finland kan dock beviljas studiestöd för högst nio och en halv månad, om antalet arbetsdagar under studieåret är minst 190, för 10 månader, om antalet arbetsdagar under studieåret är minst 200 och för 11 månader, om antalet arbetsdagar under studieåret är minst 220.

2 §

Studiepenningens bostadstillägg enligt lagen om studiestöd är 440 mark i månaden. Bostadstillägget för studerande som studerar på avgiftsbelagda linjer vid folkhögskola och idrottsinstitut är dock 200 mark i månaden när studeranden bor i elevbostad. Bostadstilläggets maximibelopp för en studerande som studerar utomlands är 720 mark i månaden.

På grund av boendekostnaderna höjs studiepenningens bostadstillägg, om den studerandes boendekostnader överstiger 620 mark i månaden. Höjningen är 80 procent av den del som överstiger nämnda månadshyra. Höjningen utgår inte för den del som överstiger 1 175 mark. Höjningen betalas endast till en person som bedriver studier i Finland.

Kvällsstuderande och studerande inom annan utbildning som ordnas för förvärvsarbetande är inte berättigade till studiepenningens bostadstillägg.

3 §

Ovan i 1 § stadgade maximibelopp för studiepenning kan höjas som följer:

1)

På grund av försörjningsplikt beviljas i försörjartillägg utöver studiepenningens grunddel maximalt 380 mark per månad för minderårigt barn som den som ansöker om studiestöd har att försörja. Försörjartillägg betalas för maximalt tre barn. Ett barn betraktas inte som försörjt av sökanden, om sökanden på grund av avtal eller dom är skyldig att betala underhållsbidrag för barnet.

2)

På grund av kostnaderna för skötseln av studielån höjs studiepenningens grunddel med en procent av det enligt lagen om studiestöd beviljade studielånebelopp som förelegat vid utgången av mars månad året före studieåret, ifall sökandens studielån då utgjort minst 46 000 mark och han har beviljats studiepenning för hela studieåret 1992-93.

4 §

Studiestöd beviljas inte, om studeranden erhåller ålderdoms-, arbetslöshets- eller invalidpension eller rehabiliteringspenning eller motsvarande tidigare rehabiliteringsförmån eller om han deltar i arbetskraftspolitisk vuxenutbildning.

5 §

Ovan i 1 § stadgade maximibelopp för studiestöd nedsätts som följer:

1)

Om studeranden erhåller annan än i 4 § avsedd pension eller annat stöd som tryggar utkomsten kan studiestödets maximibelopp nedsättas eller stödet förvägras i enlighet med vad statens studiestödscentral beslutar.

2)

Om studeranden erhåller arbetslöshetsersättning, beviljas inte studiepenning.

3)

Om de studerande vid en läroanstalt på basis av studier eller arbete som utförs i samband därmed erhåller lön, dagpenning eller bidrag eller annat stöd som motsvarar studiepenning beviljas inte studiepenning. Härvid beviljas statsborgen för studielån så nedsatt som statens studiestödscentral särskilt bestämmer.

4)

Om studeranden under studieåret bor hos sina föräldrar är studiepenningens grunddel dock hälften av det fastställda maximibeloppet.

5)

Om studeranden under studieåret bor hos sina föräldrar eller adoptivföräldrar, är maximibeloppet för studielån dock 70 procent av det i 1 § fastställda beloppet.

Studiestödets maximibelopp nedsätts dock inte på grund av 4) och 5) punkterna, om studeranden i början av studieåret är 24 år, är eller har varit gift eller är underhållsskyldig.

Studiestödets maximibelopp nedsätts inte på grund av 4) och 5) punkterna eller beloppet är 75 procent av det i 1 § fastställda beloppet om den sökandes möjlighet att erhålla stöd av sina föräldrar är nedsatt på grund av föräldrarnas medellöshet. De inkomst- och förmögenhetsgränser som kan tillämpas har fastställts i 10 §.

6 §

Statsborgen och räntestöd för studielån beviljas inte om storleken på den rat som beviljas för en hel månad understiger 200 mark. Studielåneraten skall avrundas till närmaste belopp delbart med 10.

Studiepenning beviljas inte, om storleken på den rat som beviljas för en hel månad understiger 50 mark. Studiepenningens belopp skall avrundas till närmaste jämna mark.

I 3 § 2 mom. lagen om studiestöd avsedda gränser för inkomst och förmögenhet

7 §

En studerande är berättigad till fullt studiestöd om hans beräknade inkomster under studieårets studiemånader är i genomsnitt högst 2 300 mark i månaden. För studielånets del är motsvarande inkomstgräns dock 4 600 mark i månaden, om studeranden studerar vid aftonläroanstalt, på kvällslinje vid läroanstalt eller inom annan utbildning för förvärvsarbetande, som hör till sådan utbildning som omfattas av studiestödslagen. Den som ensam har att försörja minderåriga barn har rätt till fullt studiestöd om hans inkomster under studieårets studiemånader är i genomsnitt högst 7 000 mark i månden. Om inkomsterna är högre, nedsätts studiestödet med 10 procentenheter för varje helt belopp på 300 mark som överstiger denna gräns.

8 §

En studerande är berättigad till fullt studiestöd om makans inkomster under studieåret är i genomsnitt högst 7 000 mark i månaden. Inkomstgränsen är 9 000 mark och vid beviljande av studiepenningens bostadstillägg 20 000 mark i månaden om studeranden till följd av studierna tvingas vistas på annan ort än sin familj. Om inkomsterna är större, nedsätts studiestödet med 5 procentenheter för varje helt belopp på 400 mark som överstiger denna gräns.

9 §

Överstiger studerandens eller makens beskattningsbara förmögenhet vid den senast verkställda inkomst- och förmögenhetsbeskattningen 230 000 mark, jämställs en tjugofjärdedel av den överskjutande delen med förvärvsinkomst i månaden.

10 §

Skall i enlighet med 5 § förordningen om studiestöd studerandens föräldrars eller adoptivföräldrars inkomster och förmögenhet beaktas vid beviljande av studiestöd, förfars som följer:

1)

Berättigade att erhålla studiepenningens grunddel och bostadstillägg till fullt belopp är studerande, vilkas föräldrars sammanlagda beskattningsbara inkomst vid den senaste inkomst- och förmögenhetsbeskattningen i statsbeskattningen är högst 157 000 mark. Om den beskattningsbara inkomsten överstiger 157 000 mark avdras från studiepenningen 5 procentenheter för varje helt belopp på 3 800 mark varmed inkomsten överstiger denna gräns.

2)

Berättigade att erhålla statsborgen för studielån till fullt belopp är studerande, vilkas föräldrars sammanlagda beskattningsbara inkomst vid den senaste inkomst- och förmögenhetsbeskattningen i statsbeskattningen är högst 242 000 mark. Om den beskattningsbara inkomsten överstiger ovannämnda gräns, avdras från studielåneraten 5 procentenheter för varje helt belopp på 3 800 mark varmed inkomsten överstiger gränsen.

3)

Studerande som bor hos sina föräldrar är berättigade att erhålla studiepenningens grunddel och bostadstillägg till fullt belopp om föräldrarnas sammanlagda beskattningsbara inkomst i statsbeskattningen är högst 80 000 mark och att erhålla 75 procent av studiepenningens grunddel och statsborgen, om föräldrarnas sammanlagda beskattningsbara inkomst vid den senast verkställda statsbeskattningen har varit högst 120 000 mark.

4)

Om studerandens föräldrars sammanlagda beskattningsbara förmögehet vid senast verkställda inkomst- och förmögenhetsbeskattningen överstiger 460 000 mark, jämställs 50 procent av den överstigande delen med föräldrarnas beskattningsbara inkomst. Vid beslut om en med sina föräldrar boende studerandes rätt till höjt studiestöd enligt 3) punkten jämställs 50 procent av den del av föräldrarnas sammanlagda beskattningsbara förmögenhet som överstiger 230 000 mark med föräldrarnas inkomst.

Den högsta räntan för studielån samt räntegottgörelse och förvaltningsersättning som staten erlägger samt lånetagarens ränteandel

11 §

Den högsta räntan för studielån är 11,55 procent. Maximiräntan justeras den 1 april 1993 med det antal procentenheter, med vilket den genomsnittliga räntan för bankernas markdepositoner under den 12 månaders period som har utgått i slutet av föregående september har ändrats jämfört med den genomsnittliga räntan för en motsvarande 12 månaders period dessförinnan.

12 §

Beloppet av den räntegottgörelse som av statsmedel skall erläggas till kreditinrättningarna för studielån med räntestöd är den högsta räntan för studielån minskad med 4,25 procentenheter.

13 §

Förvaltningsersättningen enligt 8 § lagen om studiestöd ingår i maximiräntan enligt 11 § som en del av helhetsuppgörelsen om räntan och förvaltningsersättningen för studielån.

14 §

Detta beslut träder i kraft den 1 juli 1992.

Genom detta beslut upphävs statsrådets beslut av den 30 april 1991 om fastställande av vissa i lagen om studiestöd avsedda belopp (790/91).

Helsingfors den 15 april 1992

Minister Tytti Isohookana-AsunmaaYngre regeringssekreterare Antti Vuorinen

Till början av sidan