Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

347/1992

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Förordning om besvärsnämnden för studiestöd

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Uppdaterad författning
347/1992

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av ministern för handläggning av ärenden som hör till undervisningsministeriets verksamhetsområde stadgas med stöd av 6 § lagen den 14 februari 1992 om studiestödsförvaltningen (113/92):

1 kap. Behandling av besvärsärenden

1 § Behandling av ärenden vid sammanträde

De besvärsärenden som skall avgöras av besvärsnämnden för studiestöd behandlas i nämndens plenum eller vid en sektions sammanträde.

2 § Sektioner

Besvärsnämnden för studiestöd är uppdelad på sektioner. Ordföranden för nämnden fastställer sektionernas antal.

Ordföranden för nämnden utser ordförandena för sektionerna och de övriga medlemmarna i dem. Samma person kan utses till ordförande för flera sektioner. Ordföranden för nämnden utser även ställföreträdarna för sektionernas ordförande.

3 § Sammansättningen vid en sektions samman- träden

Ordföranden för en sektion bestämmer enligt de grunder som har fastställts av ordföranden för besvärsnämnden för studiestöd hur sektionen skall vara sammansatt vid sammanträdena.

4 § Plenum

Om ett ärende som skall avgöras i besvärsnämnden för studiestöd kan vara av principiell betydelse för avgörandet av andra liknande fall, om en sektions avgörande skulle avvika från tidigare praxis eller om det finns andra vägande skäl för att behandla ärendet i plenum, kan ordföranden för nämnden eller sektionen bestämma att ärendet skall behandlas i nämndens plenum. Sektionen kan också i dessa fall hänskjuta ärendet till plenum.

5 § Beredning och föredragning av ärenden

Ärendena avgörs på föredragning. Föredraganden i besvärsnämnden för studiestöd sköter om beredningen och föredragningen av ärenden. Utan föredragning kan han på nämndens vägnar begära förklaringar och utlåtanden samt annan motsvarande utredning som behövs för avgörandet.

6 § Omröstning

Om avvikande mening har anmälts när ett ärende skall avgöras i besvärsnämnden för studiestöd, sker avgörandet genom omröstning enligt det förfarande som tillämpas i kollegiala domstolar.

2 kap. Personalen och dess uppgifter

7 § Tjänster

Vid besvärsnämnden för studiestöd kan finnas tjänster som föredragande och sekreterare.

8 § Behörighetsvillkor

Föredraganden skall ha avlagt juris kandidatexamen. Behörighetsvillkor för tjänsten som sekreterare är lämplig högskoleexamen eller annan utbildning som tjänsten förutsätter.

9 § Utnämning

Föredraganden och sekreteraren utnämns av undervisningsministeriet sedan nämnden avgivit utlåtande i saken.

10 § Beviljande av tjänstledighet

Tjänstledighet för föredraganden och sekreteraren beviljas av undervisningsministeriet.

Om anställning av vikarie eller någon för att sköta tjänsten interimistiskt beslutar likaså undervisningsministeriet.

11 § Föredragandens uppgifter

En föredragande skall utöver föredragningarna och den beredning som nämns i 5 § sköta andra uppgifter som hör till nämndens verksamhet och som nämndens ordförande har anvisat honom.

3 kap. Särskilda stadganden

12 § Handlingar

Det arkivexemplar som utgör grund för en expedition som innehåller beslut av besvärsnämnden för studiestöd skall undertecknas av mötesordföranden och bekräftas av den som föredragit ärendet.

Om omröstning i saken har ägt rum eller föredraganden har anmält avvikande mening, skall votum och avvikande mening antecknas i arkivexemplaret.

Expeditionerna undertecknas av föredraganden. Han svarar för att expeditionen stämmer överens med beslutet. I expeditionen antecknas namnen på de medlemmar som deltagit i avgörandet och, om avgörandet inte är enhälligt eller om föredraganden anmält avvikande mening, att omröstning har ägt rum eller avvikande mening anmälts samt att de olika meningarna framgår av de arkivexemplar som förvaras hos nämnden.

Expeditioner i andra ärenden än lagskipningsärenden undertecknas av den tjänsteman som har avgjort ärendet och bekräftas av föredraganden, om ärendet har avgjorts på föredragning.

13 § Arbetsordning

Närmare föreskrifter om behandlingen av ärenden och om hur verksamheten skall ordnas i övrigt meddelas vid behov i arbetsordningen för besvärsnämnden för studiestöd.

Arbetsordningen skall godkännas i nämndens plenum och fastställas av undervisningsministeriet.

14 § Arvoden

Undervisningsministeriet fastställer efter att ha inhämtat finansministeriets utlåtande grunderna för arvoden till medlemmarna i besvärsnämnden för studiestöd.

15 § Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 maj 1992.

Helsingfors den 16 april 1992

Republikens President Mauno Koivisto Minister Tytti Isohookana-Asunmaa

Till början av sidan