Lag om tillsyn över utlänningars företagsköp
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut stadgas:
1 kap. Allmänna stadganden
1 § Lagens syfte
Enligt denna lag övervakas och, när ett viktigt nationellt intresse så kräver, begränsas överföringen av inflytande i betydande företag till utlänningar samt utländska sammanslutningar och stiftelser.
2 § Viktigt nationellt intresse
I denna lag avses med viktigt nationellt intresse
tryggande av landets försvar,
förhindrande av allvarliga och sannolikt bestående ekonomiska, samhälleliga eller miljömässiga svårigheter inom en viss sektor eller i en viss region, samt
säkerställande av allmän ordning, allmän säkerhet och allmän hälsa.
3 § Föremål för tillsyn
I denna lag avses med föremål för tillsyn ett aktiebolag eller en rörelse som överlåts separat och
som under föregående eller innevarande räkenskapsperiod har haft fler än ettusen anställda,
vars omsättning enligt det senast fastställda bokslutet översteg 1 000 miljoner mark, eller
vars balansomslutning enligt det senast fastställda bokslutet översteg 1 000 miljoner mark.
Är aktiebolaget moderföretag i en koncern som avses i bokföringslagen (655/73), skall vid tillämpningen av 1 mom. beaktas antalet anställda i hela koncernen samt omsättningen enligt det senast fastställda koncernbokslutet och balansomslutningen för koncernen.
Utan hinder av 1 mom. skall sammanslutningar och rörelser som tillverkar försvarsmateriel enligt lagen om export och transitering av försvarsmateriel (242/90) eller producerar viktig stödservice eller viktiga stödprodukter för det militära försvaret, såsom underhåll, forskning, utvecklingsarbete eller reservdelar vara föremål för tillsyn.
Föremål för tillsyn är dock inte försäkringsbolag.
4 § Utländsk ägare
I denna lag avses med utländsk ägare
en utlänning som inte har hemvist i Finland,
utländska sammanslutningar och stiftelser, samt
finska sammanslutningar där bestämmanderätten innehas av en eller flera utländska ägare.
Utländska ägare har bestämmanderätt i en finsk sammanslutning, om de på basis av ägande eller ett avtal har mer än hälften av det röstetal som aktierna i ett aktiebolag medför, om en utländsk ägare är bolagsman i ett öppet bolag eller om han är ansvarig bolagsman i ett kommanditbolag samt om utländska ägare har mer än hälften av rösträtten för medlemmarna i en annan sammanslutning.
Nordiska Investeringsbanken, Nordiska projektexportfonden och Nordiska miljöfinansieringsbolaget betraktas dock inte som utländska ägare.
2 kap. Tillsynen över företagsköp
5 § Bekräftelse på företagsköp
En utländsk ägare skall hos handels- och industriministeriet ansöka om bekräftelse på ett förvärv eller en annan åtgärd ( företagsköp ) varigenom han i sin ägo har fått ett så stort antal aktier i ett aktiebolag som är föremål för tillsyn att han har minst en tredjedel av det sammanlagda röstetalet som alla aktier i bolaget medför eller varigenom han har fått bestämmanderätt i någon annan sammanslutning som avses i 3 § 3 mom. eller i sin ägo fått en rörelse som är föremål för tillsyn.
När den utländska ägarens andel av det sammanlagda röstetal som aktierna i bolaget medför räknas ut skall också beaktas aktier
i ett företag som hör till samma koncern som den utländska ägaren,
som tillhör någon av den utländska ägarens familjemedlemmar eller en sammanslutning eller stiftelse där någon av hans familjemedlemmar har bestämmanderätt, eller
med stöd av vilka den utländska ägaren eller någon som avses i 1 eller 2 punkten har rätt att utöva rösträtt på basis av ett avtal eller någon annan åtgärd.
Vad som i denna lag stadgas om företagsköp gäller också när en finsk sammanslutning blir utländsk ägare enligt 4 §, om sammanslutningen har ovan nämnt inflytande i ett aktiebolag som är föremål för tillsyn eller bestämmanderätt i någon annan sammanslutning som avses i 3 § 3 mom.
6 § Undantag från skyldighet att ansöka om bekräftelse på företagsköp
Bekräftelse på företagsköp behövs inte, när
den utländska ägaren i samband med en ökning av aktiekapitalet tecknar aktier i ett aktiebolag som är föremål för tillsyn, i proportion till de aktier han redan äger i bolaget,
den utländska ägaren får egendom genom arv, testamente eller med stöd av giftorätt,
en annan utländsk ägare genom ett förfarande enligt denna lag eller annars på laglig väg har sådant inflytande som avses i 5 § i ett aktiebolag som är föremål för tillsyn, och det inte är fråga om överlåtelse av aktier enligt 11 §, eller
en rörelse som är föremål för tillsyn förvärvas av en annan utländsk ägare, som har fått rörelsen i sin ägo med stöd av ett förfarande enligt denna lag eller annars lagligen.
Vad som stadgas i 1 mom. 3 och 4 punkten gäller inte sammanslutningar och rörelser som avses i 3 § 3 mom.
7 § Ansökan om bekräftelse
Bekräftelse skall sökas inom en månad från det företagsköp som nämns i 5 §. Ansökan kan också göras på förhand. Ansökan skall innehålla tillräckliga uppgifter om föremålet för tillsynen, den utländska ägaren samt företagsköpet.
8 § Handläggning
De ansökningar som gäller bekräftelse på företagsköp behandlar handels- och industriministeriet. Ansökningarna behandlas av försvarsministeriet, om det är fråga om en sådan sammanslutning eller rörelse som avses i 3 § 3 mom. och av finansministeriet om det är fråga om en affärsbank eller ett kreditinstitut. Ministeriet skall bekräfta ett företagsköp utom i fall ett viktigt nationellt intresse kan äventyras på grund av företagsköpet, varvid ärendet överförs till statsrådet för behandling.
9 § Förvägran av bekräftelse
Statsrådet kan förvägra bekräftelse på ett företagsköp, om ett viktigt nationellt intresse enligt 2 § äventyras.
10 § Försummande av skyldigheten att ansöka om bekräftelse
Har en utländsk ägare inte ansökt om bekräftelse på ett företagsköp enligt 7 §, kan ministeriet utsätta en tid inom vilken ansökan skall göras. Görs ansökan fortfarande inte, skall ministeriet förvägra bekräftelse på företagsköpet.
11 § Påföljderna av att bekräftelse förvägras
Om bekräftelse förvägras för ett företagsköp där inflytande i ett aktiebolag som är föremål för tillsyn överförs på en utländsk ägare, skall denne inom den tid som bestäms i beslutet överlåta en så stor andel av sina aktier i bolaget att det röstetal som hans aktier medför minskar till mindre än en tredjedel av det sammanlagda röstetalet av alla aktier. Efter att bekräftelse har förvägrats får den utländska ägaren vid bolagsstämman rösta endast med ett antal aktier som medför högst nämnda röstetal.
Om bekräftelse förvägras för ett företagsköp där bestämmanderätt i en annan i 3 § 3 mom. nämnd sammanslutning än ett aktiebolag övergår till en utländsk ägare eller för förvärv av en rörelse, hävs de avtal som gäller förvärvet av bestämmanderätten eller rörelsen vid den tidpunkt som bestäms i beslutet.
Om den som förvägrats bekräftelse upphör att vara utländsk ägare före utgången av den i 1 eller 2 mom. nämnda tiden, bortfaller de ovan nämnda påföljderna.
3 kap. Internationellt avtals inverkan på tillsynen
12 § Upphörande och återupptagning av tillsynen
Beträffande stater som hör till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) inställs tillsyn enligt denna lag genom förordning enligt vad EES-avtalet förutsätter. Samtidigt eller senare kan tillsynen också annars inställas genom förordning, om inte något viktigt nationellt intresse kräver att den upprätthålls. Om ett viktigt nationellt intresse kräver det, kan tillsynen genom förordning återupptas i behövlig omfattning och i fall som hör till tillämpningsområdet för EES-avtalet dessutom enligt bestämmelserna i artikel 112 i avtalet.
Upphörande av tillsynen gäller inte företagsköp som avser en i 3 § 3 mom. nämnd sammanslutning eller rörelse.
4 kap. Särskilda stadganden
13 § Ändringssökande
Beslut om överföring av ett ärende som ministeriet har fattat med stöd av 8 § får inte överklagas genom besvär, till den del genom beslutet har avgjorts om ett företagsköp kan äventyra ett viktigt nationellt intresse.
14 § Tystnadsplikt
Den som vid utförandet av uppgifter enligt denna lag har fått kännedom om en näringsidkares affärs- eller yrkeshemligheter får inte röja eller utnyttja dem på obehörigt sätt, om inte den till vars förmån tystnadsplikten gäller ger sitt samtycke.
15 § Företagsköpsförseelse
Den som uppsåtligen eller av grov oaktsamhet försummar att ansöka om bekräftelse enligt denna lag, ger myndigheterna felaktiga upplysningar eller hemlighåller upplysningar som är viktiga för behandlingen av ansökan skall för företagsköpsförseelse dömas till böter, om gärningen inte är ringa eller om inte strängare straff stadgas på annat ställe i lag.
16 § Närmare stadganden
Närmare stadganden om verkställigheten av denna lag utfärdas vid behov genom förordning.
17 § Ikraftträdande
Denna lag träder i kraft den 1 januari 1993. Lagens 12 § träder dock i kraft vid en tidpunkt som bestäms genom förordning
Genom denna lag upphävs
lagen den 28 juli 1939 om utlänningars samt vissa sammanslutningars rätt att äga och besitta fast egendom och aktier (219/39) jämte ändringar,
lagen den 28 juli 1939 om bulvanförhållande i fråga om aktier (224/39), samt
lagen den 18 april 1973 om rätt för utlänningar och vissa sammanslutningar att inträda såsom bolagsman i handelsbolag och kommanditbolag (322/73) jämte ändringar.
Lagen tillämpas inte på rättshandlingar som har utförts före ikraftträdandet.
Bestämmelser i ett aktiebolags bolagsordning samt i ett andelslags och en ekonomisk förenings stadgar liksom anteckningar om förbud i ett aktiebolags aktiebok, aktieägarförteckning, aktiebrev, interimsbevis och talonger liksom i vänteförteckningar och på emissionskonton vilka baserar sig på den lag som upphävs enligt 2 mom. 1 punkten, blir ogiltiga när denna lag träder i kraft.
RP 120/92
LaUB 16/92
Helsingfors den 30 december 1992
Republikens President MAUNO KOIVISTOMinister Ole Norrback