Förordning om läroavtalsutbildning
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 1606/1992
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av undervisningsministern stadgas med stöd av lagen den 30 december 1992 om läroavtalsutbildning (1605/92):
1 §
Förutsättningarna för att läroavtal skall godkännas
Den lokala förvaltningsmyndigheten för läroavtalsutbildningen kan godkänna ett läroavtal, om den planerade utbildningen fyller de krav på yrkesskicklighet som ställs i läroplanen. En förutsättning för att avtalet skall godkännas är dessutom att arbetsplatsen där utbildningen sker har en med tanke på utbildningen tillräcklig produktionsverksamhet vad kvaliteten och omfattningen beträffar och nödvändig arbetsutrustning för att läroplanen skall kunna genomföras samt anställda vars yrkeskunskap, utbildning och arbetslivserfarenhet är sådan att de kan förordnas till ansvariga utbildare för läroavtalsstuderande.
2 §
Personligt studieprogram för den studerande
Av den studerandes personliga studieprogram skall framgå vilka arbetsuppgifter som är viktiga med tanke på att uppnå yrkesskicklighet och med tanke på utbildningen, den teoretiska undervisning som ingår i utbildningen, hur studierna infaller under utbildningstiden, ansvarig utbildare eller ansvariga utbildare och andra ur den studerandes synvinkel nödvändiga frågor i anslutning till anordnandet av utbildningen.
Den studerandes tidigare utbildning och arbetslivserfarenhet beaktas och räknas till godo i studieprogrammet.
Studieprogrammet uppgörs gemensamt av den studerande, arbetsgivaren och den lokala förvaltningsmyndigheten så att det kan fogas till läroavtalet då avtalet godkänns.
3 § Betyg
Av det betyg som den lokala förvaltningsmyndigheten utfärdar skall framgå den grund för läroplanen som följs och om läroavtalet ingåtts för ett delområde av ett yrke, vilket delområdet är, utbildningstidens längd och ett allmänt vitsord för den studerandes prestationer på basis av en utvärdering av arbetsgivaren och av den som ordnar den teoretiska undervisningen. Den utvärdering som arbetsgivaren och den som ordnat den teoretiska undervisningen har gjort fogas till betyget.
De allmänna vitsorden för den studerandes prestationer vid utbildningen på arbetsplatsen och i de teoretiska studierna är berömlig (5), god (4-3) och nöjaktig (2-1).
Den studerande har rätt att få veta hur grunderna för utvärderingen tillämpas på honom. En studerande som är missnöjd med utvärderingen kan yrka på rättelse hos den arbetsgivare som gjort utvärderingen och av den som ordnat den teoretiska undervisningen. Om ett beslut om utvärdering av den studerandes prestationer är uppenbart felaktigt kan den lokala förvaltningsmyndigheten ålägga arbetsgivaren och den som ordnar den teoretiska undervisningen att göra en ny utvärderning.
4 §
Behörighetsvillkor för tjänsten som utbildningsinspektör
Som behörighetsvillkor för tjänsten som utbildningsinspektör fordras lämplig högskoleexamen eller yrkesexamen på högre nivå samt tillräcklig förtrogenhet med arbetslivet och yrkesutbildning.
5 § Kostnaderna för de teoretiska studierna
Varje tertial betalar undervisningsministeriet den lokala förvaltningsmyndigheten för de kostnader som avses i 15 § lagen om läroavtalsutbildning på basis av antalet studerande den 15 januari, den 15 maj och den 15 september. Den lokala förvaltningsmyndigheten skall sända sin ansökan om statsfinansiering jämte utredningen om antalet studerande till undervisningsministeriet före utgången av de tidigare nämnda månaderna. Undervisningsministeriet betalar för statsfinansieringen inom en månad efter det att ansökningstiden gått ut.
Om det i antalet studerande skett väsentliga förändringar under ett tertial som avses i 1 mom., kan undervisningsministeriet i efterskott justera beslutet om utbetalning. Justeringen sker senast under följande kalenderår.
6 § Statsbidrag för tjänsters och befattningars driftskostnader
Som sådana driftskostnader som avses i 16 § lagen om läroavtalsutbildning räknas kostnader för arvoden, löner, pensioner, premier till pensionsanstalter, naturaförmåner, hälsovård och socialskydd samt resor.
Vid betalningen av statsbidrag följs i tillämpliga delar vad som stadgas i 21 § 1 mom. lagen om statsandelar till kommunerna (688/92).
7 § Studiesociala förmåner
Som studiesociala förmåner beviljas de studerande under deltagande i teoretisk undervisning enligt vad undervisningsministeriet närmare bestämmer
avgiftsfri undervisning och de nödvändiga läromedlen,
resekostnaderna från hemorten till undervisningsplatsen och tillbaka enligt billigaste resesätt,
vid behov skäliga kostnader för inkvartering,
dagliga resekostnader enligt billigaste resesätt,
skäliga måltidskostnader,
dagtraktamente och
familjebidrag åt familjeförsörjaren.
8 § Utbildningsersättning åt arbetsgivaren
Utbildningsersättningen indelas enligt utbildningsområde i tre ersättningskategorier enligt de kostnader som för arbetsgivaren genomsnittligt beräknas uppstå för utbildningen. Utbildningsersättningen kan för det första studieåret enligt grunderna för läroplanen fastställas till ett högre belopp än för de övriga åren.
Undervisningsministeriet beslutar om vilka utbildningsområden som hör till respektive ersättningskategori.
Varje tertial betalar undervisningsministeriet den lokala förvaltningsmyndigheten statsfinansieringen av utbildningsersättningarna på basis av antalet studerande den 15 januari, den 15 maj och den 15 september och på basis av ersättningskategorierna. Den lokala förvaltningsmyndigheten skall före utgången av de tidigare nämnda månaderna sända undervisningsministeriet en ansökan om statsfinansieringen enligt utbildningsområden jämte specificerade utredningar om antalet studerande. Undervisningsministeriet betalar för statsfinansieringen inom en månad efter det att ansökningstiden gått ut.
Den lokala förvaltningsmyndigheten betalar arbetsgivaren utbildningsersättning på ansökan på det sätt som den lokala förvaltningsmyndigheten och arbetsgivaren överenskommer om betalningen.
Om det i antalet studerande har skett väsentliga förändringar under det tertial som avses i 1 mom. kan undervisningsministeriet i efterskott justera beslutet om utbetalning.
Justeringen sker senast under det följande kalenderåret.
9 § Ändringssökande
Genom besvär kan ändring inte sökas i beslut som gäller
varning som tilldelats en studerande eller arbetsgivare eller
utvärdering av den studerande.
10 § Närmare bestämmelser
Närmare bestämmelser om verkställigheten av denna förordning utfärdas vid behov av undervisningsministeriet.
11 § Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1993.
Åtgärder som verkställigheten av denna förordning förutsätter kan vidtas innan den träder i kraft.
12 § Övergångsstadgande
På läroavtalsutbildning som inletts innan denna förordning träder i kraft kan stadgandena i 3 § i denna förordning tillämpas utan hinder av de stadganden om betyg och utvärdering som varit gällande när denna förordning träder i kraft.
En utbildningsinspektör som innan denna förordning träder i kraft har utnämnts till sin tjänst och som när denna förordning träder i kraft har fyllt tidigare gällande behörighetsvillkor, är fortfarande behörig för sin tjänst och kan utan hinder av som stadgas i denna förordning bli utnämnd till en annan motsvarande tjänst.
Helsingfors den 30 december 1992
Republikens President MAUNO KOIVISTOUndervisningsminister Riitta Uosukainen