Förordning om olycksfallsverket
Språkversioner
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 1501/1992
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av social- och hälsovårdsministern stadgas med stöd av 4 § lagen den 1 juli 1965 om olycksfallsverket (389/65):
Verksamhetsområde och uppgifter
1 §
Olycksfallsverket är ett centralt ämbetsverk som är verksamt inom social- och hälsovården och som har till uppgift att handlägga de ärenden och uppgifter, som enligt lagstiftningen om skada, ådragen i militärtjänst, lagen om olycksfall i militärtjänst samt andra lagar och förordningar ankommer på verket, samt övriga uppgifter som det ålagts.
Olycksfallsverkets militärsanitetsarkiv tar emot och förvarar av försvarsmakten översända handlingar som gäller den medicinska vården av patienter vid central- och andra militärsjukhus samt handlingar med uppgifter om personer som inte längre än underkastade försvarsmaktens kontroll, och lämnar uppgifter ur handlingar som finns i arkivet.
Organisation
2 §
Chef för olycksfallsverket är överdirektören. Vid olycksfallsverket finns dessutom en direktör och andra ordinarie tjänstemän.
Dessutom kan tillfälliga tjänstemän och personal i arbetsavtalsförhållande anställas vid olycksfallsverket.
3 §
Olycksfallsverket är organiserat i verksamhetsenheter om vilka bestäms i verkets arbetsordning.
4 §
Statsrådet tillsätter Olycksfallsverkets direktion för tre år i sänder.
Statsrådet utnämner för tre år i sänder till medlemmar av direktionen sex personer som är förtrogna med Olycksfallsverkets verksamhetsområde samt förordnar en ordförande och en vice ordförande för direktionen. En representant för Olycksfallsverkets personal, som personalen väljer inom sig på det sätt som bestäms i ämbetsverkets arbetsordning, utnämns av statsrådet till direktionsmedlem.
Social- och hälsovårdsministeriet fastställer direktionsmedlemmarnas arvoden.
Ärendenas handläggning
5 §
Ärenden som ankommer på olycksfallsverket avgörs av
direktionen,
överdirektören eller
någon annan tjänsteman som i arbetsordningen eller redovisningsreglementet har tilldelats sådan behörighet.
Ärenden vilkas avgörande inte i denna förordning, arbetsordningen eller redovisningsreglementet särskilt ålagts någon, avgörs av direktören för den enhet till vars verksamhetsområde ärendet helt eller huvudsakligen hör eller av någon annan tjänsteman som han förordnar.
Överdirektören kan i enskilda fall förbehålla sig avgörandet av ett ärende som annars skulle avgöras av någon annan tjänsteman.
Överdirektören bestämmer dessutom vid behov vilken verksamhetsenhet som skall handlägga ett visst ärende.
6 §
Direktionens uppgift är att besluta om
de allmänna principerna för verkets verksamhet samt målsättningen för verksamheten,
förslag till budget samt verksamhets- och ekonomiplan för verket samt om verkets bokslut,
främjande av samarbetet mellan verket och dem som anlitar dess tjänster,
framställningar till ministeriet i principiellt viktiga och vittsyftande frågor samt i frågor som från olycksfallsverkets synpunkt är vittsyftande och principiellt viktiga samt
andra ärenden som direktionen beslutar ta upp till behandling.
7 §
Direktionen sammanträder på kallelse av ordföranden eller vice ordföranden. Direktionen är beslutför när mötesordföranden och tre andra medlemmar är närvarande.
Är direktionen oenig om hur ett ärende skall avgöras, fattas beslut i saken med enkel röstmajoritet. Faller rösterna lika, avgör mötesordförandens röst.
Direktionen meddelar närmare föreskrifter om sammankallande av möten och om behandlingen av ärenden i direktionen.
8 §
Överdirektören skall leda, övervaka och utveckla verksamheten vid olycksfallsverket och svara för att målen nås.
Direktören för varje verksamhetsenhet svarar för att de resultatmål som uppställts för enheten nås.
Behörighetsvillkor
9 §
Behörighetsvillkor för tjänsten som överdirektör och tjänsten som direktör är lämplig högre högskoleexamen, förtrogenhet med olycksfallsverkets verksamhetsområde och god ledarförmåga.
För tjänst som avdelningschef, direktör för en verksamhetsenhet och tjänsteman med motsvarande uppgifter krävs lämplig högskoleexamen, förtrogenhet med respektive enhets verksamhetsområde och sådan ledarförmåga som uppgifterna förutsätter.
Behörighetsvillkor för övriga tjänster är sådan skicklighet och förmåga som krävs för att tjänsten skall kunna skötas med framgång.
Besättande av tjänster, tjänstledighet och vikariat
10 §
Överdirektören utnämns av republikens president på framställning av statsrådet. Direktören utnämns av statsrådet. Övriga tjänster vid olycksfallsverket besätts av verket som också anställer tillfällig personal och personal i arbetsavtalsförhållande.
Överdirektörstjänsten besätts utan att den ledigförklaras.
Direktörerna för resultatenheterna förordnas av olycksfallsverket.
11 §
Överdirektören beviljas tjänstledighet av social- och hälsovårdsministeriet och direktören av olycksfallsverket, i fall om det är fråga om tjänstledighet som tjänstemannen har rätt till med stöd av lag eller tjänstekollektivavtal eller om annan tjänstledighet som varar högst ett år. Annan tjänstledighet beviljas överdirektören av statsrådet och direktören av social- och hälsovårdsministeriet.
Övriga tjänstemän beviljas tjänstledighet av olycksfallsverket.
Personalen i arbetsavtalförhållande beviljas tjänstledighet motsvarande ledighet på samma sätt som tjänstemännen beviljas tjänstledighet.
12 §
Om skötseln av en tjänst under tjänstledighet beslutar beträffande överdirektören och direktören den myndighet som beviljar tjänstledigheten.
Olycksfallsverket beslutar om skötseln av övriga tjänster under tjänstledighet.
13 §
När överdirektörens eller direktörens tjänst är vakant beslutar social- och hälsovårdsministeriet om skötseln av tjänsten.
Beslut om interimistisk skötsel av övriga vakanta tjänster fattas av olycksfallsverket.
14 §
Vid förhinder för överdirektören träder direktören i hans ställe och vid förhinder även för denne, en av olycksfallsverkets direktion förordnad ställföreträdare.
Om de övriga tjänstemännens ställföreträdare bestäms i arbetsordningen.
Särskilda stadganden
15 §
För frågor som gäller olycksfallsverkets verksamhetsområde finns ett behövligt antal sakkunniga. De sakkunniga förordnas och deras arvoden fastställs av olycksfallsverket. Olycksfallsverket kan dessutom höra andra sakkunniga.
16 §
Olycksfallsverket kärar och svarar för statens räkning samt bevakar statens intressen och rättigheter i alla ärenden som hör till verkets verksamhetsområde.
17 §
Om inte annat stadgas särskilt söks ändring i olycksfallsverkets beslut hos högsta förvaltningsdomstolen i den ordning som stadgas i lagen om ändringssökande i förvaltningsärenden (154/50).
18 §
Överdirektören och direktören vid olycksfallsverket åtalas för tjänstefel i Helsingfors hovrätt och övriga tjänstemän vid underrätt.
19 §
Närmare bestämmelser om olycksfallsverkets förvaltning och verksamhet ges i arbetsordningen och redovisningsreglementet, vilka överdirektören fastställer.
Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1993.
Genom denna förordning upphävs förordningen den 20 februari 1987 om olycksfallsverket (187/87) jämte ändringar.
Den direktion som tillsatts med stöd av de stadganden som gäller när denna förordning träder i kraft fortsätter sin verksamhet till slutet av sitt mandat eller tills med stöd av denna förordning tillsatts en ny direktion.
Helsingfors den 23 december 1992
Republikens President MAUNO KOIVISTOSocial- och hälsovårdsminister Jorma Huuhtanen