Förordning om Försörjningsberedskapscentralen
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 1391/1992
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av ministern för handläggning av ärenden som hör till handels- och industriministeriets verksamhetsområde stadgas med stöd av lagen den 18 december 1992 om tryggande av försörjningsberedskapen (1390/92):
Försörjningsberedskapscentralens uppgifter
1 §
Försörjningsberedskapscentralen skall utöver vad som, stadgas i lagen om tryggande av försörjningsberedskapen (1390/92), inom sitt verksamhetsområde
verka som sekretariat för försvarsekonomiska planeringskommissionen och utföra uppgifter som den ger,
handha planering, byggande, affärstransaktioner och förvaltning i anslutning till statens säkerhetsupplagring samt sörja för skötseln och övervakningen av upplagen,
främja skyddsupplagringen, ingå avtal för statens räkning, bevilja befrielse från säkerhetsupplagsavgifter och övervaka att avtalen följs,
sköta förvaltningsuppgifter i anslutning till den obligatoriska upplagringen av importbränslen, frånsett beviljande av undantag och befrielser från upplagringsskyldighet, och övervaka att lagstiftningen följs,
främja samt följa och samordna myndigheternas beredskap att styra landets ekonomiska liv under exceptionella förhållanden,
främja beredskapsplaneringen och förberedelserna för verksamhet under exceptionella förhållanden sektorvis och per driftsställe,
sammanställa uppgifter samt låta utföra och publicera undersökningar och utredningar på försörjningsberedskapens område,
sörja för information och utbildning,
följa den internationella utvecklingen och hålla kontakt med inhemska och utländska myndigheter och inrättningar samt
sköta andra uppgifter som det stadgas och bestäms att centralen skall handha.
Försörjningsberedskapscentralens organisation
2 §
Om försörjningsberedskapscentralens verksamhetsenheter bestäms i arbetsordningen.
3 §
Försörjningsberedskapscentralens direktion skall
fastställa Försörjningsberedskapscentralens verksamhets- och ekonomiplan samt arbetsordning och andra allmänna anvisningar som gäller verksamheten,
göra upp bokslut och verksamhetsberättelse för försörjningsberedskapsfonden,
besluta om affärstransaktioner och andra förbindelser i anslutning till statens säkerhetsupplagring, om beslutanderätten inte i arbetsordningen har getts överdirektören eller någon annan anställd,
kära och svara för statens räkning i ärenden i anslutning till Försörjningsberedskapscentralens verksamhetsområde samt bevaka statens intresse och rätt,
prissätta Försörjningsberedskapscentralens prestationer,
bestämma om skötseln av Försörjningsberedskapscentralens bokföring samt
också i övrigt styra och övervaka Försörjningsberedskapscentralens verksamhet.
4 §
Statsrådet utser direktionsmedlemmarna för tre år i sänder.
Av medlemmarna skall tre företräda handels- och industriministeriet, en utrikesministeriet, en finansministeriet, en försvarsförvaltningen samt två näringslivet. Näringslivets representanter utses på framställning av försvarsekonomiska planeringskommissionen. Dessutom hör Försörjningsberedskapscentralens överdirektör till direktionen.
För varje medlem utses en personlig suppleant.
Statsrådet utser ordföranden och vice ordföranden bland direktionens ordinarie medlemmar.
5 §
De ärenden som nämns i 3 § 3 punkten kan direktionen behandla i begränsad sammansättning, i vilken ingår direktionens ordförande, vice ordförande, Försörjningsberedskapscentralens överdirektör och två av statsrådet utsedda andra direktionsmedlemmar.
6 §
Handels- och industriministeriet fastställer arvodena för direktionens ordförande, vice ordförande och medlemmar.
Personalen och dess uppgifter
7 §
Chef för Försörjningsberedskapscentralen är en överdirektör. Direktionen utser överdirektörens ställföreträdare.
Vid centralen finns dessutom annan personal i arbetsavtalsförhållande.
8 §
Överdirektören utvecklar och leder Försörjningsberedskapscentralens verksamhet och svarar för att Försörjningsberedskapscentralen utför de uppgifter den har getts.
9 §
De personer som har ledningsuppgifter vid Försörjningsberedskapscentralen svarar för att de enheter som hör till deras verksamhetsområde når de uppställda målen.
10 §
På Försörjningsberedskapscentralens personal i arbetsavtalsförhållande tillämpas gällande stadganden och bestämmelser om löne- och arbetsvillkor för statens personal i arbetsavtalsförhållande.
Anställning och befrielse från arbetet
11 §
Överdirektören anställs av statsrådet.
Övrig personal anställs av överdirektören.
Om temporär skötsel av överdirektörens befattning beslutar handels- och industriministeriet. Om temporär skötsel av övriga uppgifter beslutar överdirektören.
Befrielse från arbetet beviljas av den som beslutar om temporärt handhavande av uppgiften.
Avgörande av ärenden
12 §
Ärenden som ankommer på Försörjningsberedskapscentralen avgörs av:
direktionen
eller
överdirektören eller någon annan anställd, om sådan beslutanderätt har getts i arbetsordningen.
De ärenden som behandlas i direktionen avgörs på föredragning. I arbetsordningen bestäms vilka andra ärenden som skall avgöras på föredragning.
13 §
Ärendena avgörs i direktionen med enkel röstövervikt då olika mening uppkommer. Då rösterna faller lika avgör den åsikt som sammanträdets ordförande har understött. Då en ordinarie medlem är frånvarande utövas dennes rösträtt av suppleanten.
Närmare bestämmelser om sammankallande av direktionen och om beslutförhet samt om behandlingen av ärenden i direktionen ges i arbetsordningen.
Styrning och övervakning av Försörjningsberedskapscentralen
14 §
Handels- och industriministeriet tillsätter för varje kalenderår för granskning av Försörjningsberedskapscentralens förvaltning, ekonomi och konton minst två revisorer, av vilka åtminstone den ena skall vara en av centralhandelskammaren godkänd revisor. En av revisorerna skall utses på framställning av statens revisionsverk.
15 §
Försörjningsberedskapscentralens räkenskapsår är ett kalenderår.
16 §
Statsrådet fastställer Försörjningsberedskapscentralens bokslut som omfattar resultaträkning, balans- och verksamhetsberättelse.
Direktionen skall ge bokslutet till revisorerna inom tre månader från det räkenskapsperioden upphörde. Revisorerna skall avge sin revisionsberättelse inom en månad från det bokslutet gavs dem. Direktionen skall tillställa handels- och industriministeriet bokslutet och revisionsberättelsen inom fem månader från det räkenskapsperioden gick ut.
17 §
Om Försörjningsberedskapscentralens penningtransaktioner och bokföring bestäms närmare i det av direktionen fastställda räkenskapsreglementet.
Särskilda stadganden
18 §
I Försörjningsberedskapscentralens verksamhets- och ekonomiplan ingår årligen ett anslag som står till försvarsekonomiska planeringskommissionens förfogande för uppgifter enligt 1 § lagen om den försvarsekonomiska planeringskommissionen (238/60).
19 §
Handels- och industriministeriet meddelar vid behov närmare föreskrifter om tillämpningen av denna förordning.
Åtgärder som verkställigheten av denna förordning förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.
Ikraftträdande
20 §
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1993.
Genom denna förordning upphävs förordningen den 20 maj 1960 om den försvarsekonomiska planeringskommissionen (239/60) 10, 11, 11 a och 12 §§ sådana de lyder, 10 § i förordning av den 16 januari 1981 (42/81), 11 § ändrad genom sistnämnda förordning och genom förordning av den 15 januari 1988 (19/88), 11 a § i sistnämnda förordning och 12 § ändrad genom nämnda förordning av den 16 januari 1981 och förordning av den 6 juli 1983 (610/83).
Helsingfors den 18 december 1992
Republikens President MAUNO KOIVISTOMinister Pertti Salolainen