Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

1285/1992

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Förordning om jord- och skogsbruksministeriet

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Uppdaterad författning
1285/1992

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av jord- och skogsbruksministern stadgas med stöd av lagen den 30 mars 1922 om ministeriernas i statsrådet antal och allmänna verksamhetsområde (78/22) samt lagen av samma dag om ärendenas handläggning i statsrådet och dess ministerier (79/22):

Ministeriets verksamhetsidé

1 §

Jord- och skogsbruksministeriet har till uppgift att skapa förutsättningar för en bärkraftig och mångsidig användning av förnybara naturtillgångar och för utvecklande av landsbygdsnäringar och fritidsverksamhet samt att garantera kvaliteten på de nyttigheter som fås av förnybara naturtillgångar.

Ministeriets organisation

2 §

Vid jord- och skogsbruksministeriet finns en administrativ avdelning, en jordbrukspolitisk avdelning, en avdelning för utvecklande av landsbygden, en skogspolitisk avdelning, en fiske- och viltavdelning samt en veterinär- och livsmedelsavdelning. Vid ministeriet kan finnas andra verksamhetsenheter enligt vad som bestäms i arbetsordningen.

Om landsbygdsnäringarnas besvärsnämnd, växtsortsnämnden och bekämpningsmedelsnämnden, som är verksamma i samband med ministeriet, stadgas särskilt.

3 §

Vid avdelningarna kan finnas ansvarsområden och verksamhetsenheter enligt vad som bestäms i ministeriets arbetsordning eller med stöd av den i avdelningens arbetsordning.

4 § Ämbetsverk och inrättningar som lyder under ministeriet

Underställda ministeriet är lantmäteristyrelsen, forststyrelsen, lantbrukets forskningscentral, skogsforskningsinstitutet, lantbruksekonomiska forskningsanstalten, kontrollcentralen för växtproduktion, geodetiska institutet, Kartcentralen, vilt- och fiskeriforskningsinstitutet, anstalten för veterinärmedicin och livsmedel, Statens spannmålsförråd samt jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral. Vidare styr och övervakar ministeriet handläggningen av ärenden som hör till dess förvaltningsområde inom vatten- och miljöförvaltningen.

Underställda ministeriet är även landsbygdsnäringsdistrikten.

Under ministeriet lyder dessutom veterinärerna samt sådana laboratorier och inrättningar där animaliska livsmedel kontrolleras samt tillverkningen av livsmedel övervakas och som inte lyder under någon annan myndighet.

Varje avdelning handlägger utgående från sitt verksamhetsområde ärenden som gäller sådana ämbetsverk, inrättningar och myndigheter som nämns i 1-3 mom.

Administrativa avdelningen

5 §

Administrativa avdelningen handlägger ärenden som gäller ministeriets ekonomiska förvaltning, personaladministration och övriga allmänna förvaltning samt ärenden i anslutning till samordningen av dem inom hela förvaltningsområdet.

Vidare handlägger avdelningen ärenden som gäller lantmäteri, allmänna kartverksarbeten och geodetisk forskning samt sådana vatten- och miljöförvaltningsärenden som hör till jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde samt dessutom ärenden som gäller allmänna principer för användningen av naturresurserna, såvida de inte hör till någon annan avdelning.

Avdelningen handlägger andra ärenden som hör till ministeriet, om de inte skall handläggas av någon annan avdelning eller verksamhetsenhet.

Jordbrukspolitiska avdelningen

6 §

Jordbrukspolitiska avdelningen handlägger ärenden som gäller inkomst-, marknadsförings- och produktionspolitik inom jordbruket.

Avdelningen för utvecklande av landsbygden

7 §

Avdelningen för utvecklande av landsbygden handlägger ärenden som gäller utvecklande av verksamhetsförutsättningarna för jordbruket, specialjordbruket och andra landsbygdsnäringar.

Skogspolitiska avdelningen

8 §

Skogspolitiska avdelningen handlägger ärenden som gäller skogspolitik och skogshushållning.

Fiske- och viltavdelningen

9 §

Fiske- och viltavdelningen handlägger ärenden som gäller fiskeri-, vilt- och renhushållning.

Veterinär- och livsmedelsavdelningen

10 §

Veterinär- och livsmedelsavdelningen handlägger ärenden som gäller veterinärvård, utövning av veterinäryrket och veterinärmedicinsk kontrollverksamhet. Dessutom handlägger avdelningen ärenden som gäller import och export av djur och animaliska produkter samt konstgjord förökning av djur till den del de gäller bekämpande av djursjukdomar eller livsmedelshygien.

Internationella ärenden

11 §

Varje avdelning handlägger internationella ärenden inom sitt verksamhetsområde. Administrativa avdelningen handlägger dock i samarbete med avdelningarna internationella ärenden som hör till ministeriets verksamhetsområde enligt vad som bestäms i arbetsordningen.

Ministeriets tjänstemän

12 §

Vid ministeriet finns en kanslichef. Vid ministeriet finns dessutom tjänster med benämningen överdirektör, avdelningschef, konsultativ tjänsteman, biträdande avdelningschef, regeringsråd, fiskeriråd, lantbruksråd, jaktråd, vattenförvaltningsråd, lagstiftningsråd och ekonomidirektör samt andra ordinarie tjänstemän.

Vid ministeriet kan även finnas tillfälliga tjänstemän och personal i arbetsavtalsförhållande.

Avdelningscheferna har titeln överdirektör, biträdande avdelningschefen för veterinär- och livsmedelsavdelningen har titeln veterinärråd, biträdande avdelningschefen för lantbrukspolitiska avdelningen samt för avdelningen för utvecklande av landsbygden har titeln lantbruksråd och biträdande avdelningschefen för skogspolitiska avdelningen har titeln forstråd.

13 §

Chef för en avdelning är en avdelningschef. Chef för jordbrukspolitiska avdelningen är dock en överdirektör.

14 §

Om placeringen av ministeriets tjänster samt tillfällig personal och personal i arbetsavtalsförhållande vid en avdelning eller någon annan verksamhetsenhet som avses i 2 § bestämmer kanslichefen.

Tjänstemännens uppgifter

15 §

Kanslichefen skall utöver vad som stadgas i 33 § 1 mom. reglementet för statsrådet som ministerns närmaste medhjälpare

1)

leda ministeriets verksamhet,

2)

samordna och övervaka funktionerna vid ministeriets olika avdelningar samt delta i beredningen och verkställigheten av vittsyftande eller annars viktiga ärenden,

3)

följa utvecklingen inom ministeriets förvaltningsområde samt vid behov ta behövliga initiativ till lagstiftningsreformer,

4)

handlägga och föredra budgetförslaget för jord- och skogsbruksministeriet och dess förvaltningsområde samt verksamhets- och ekonomiplanen,

5)

svara för det allmänna utvecklandet av förvaltningen och personalen samt

6)

handlägga de ärenden som ministern ålägger honom.

16 §

Den överdirektör som handlägger internationella ärenden skall som kanslichefens närmaste medhjälpare samordna jord- och skogsbruksministeriets internationella verksamhet enligt vad som närmare bestäms i arbetsordningen samt vid behov delta i beredningen av ärenden som är viktiga och vittsyftande för ministeriet.

Konsultativa tjänstemannen, som handlägger ärenden som gäller utveckling av inkomstnivån, skall som kanslichefens medhjälpare delta i beredningen av ärenden som gäller utveckling av inkomstnivån för dem som idkar jord- och skogsbruk samt vid behov även av andra ärenden som är viktiga och vittsyftande för ministeriet.

17 §

En avdelningschef skall leda sin avdelnings verksamhet, sörja för att de uppgifter som hör till avdelningen fullgörs effektivt, följa och utvärdera utvecklingen inom avdelningens verksamhetsområde samt ta initiativ till reformer.

18 §

Om det är oklart vem som skall handlägga ett ärende, avgörs frågan av avdelningschefen samt i förhållandet mellan avdelningar och verksamhetsenheter som står utanför avdelningsindelningen kanslichefen.

Oberoende av fastställd arbetsfördelning är varje tjänsteman skyldig att vid behov utföra de uppgifter som ministern, kanslichefen, avdelningschefen eller chefen för en verksamhetsenhet som står utanför avdelningsindelningen ålägger honom.

Behörighetsvillkor för tjänsterna

19 §

Behörighetsvillkor är

1)

för kanslichefen för tjänsten lämplig högre högskoleexamen, ledarerfarenhet och förtrogenhet med ministeriets verksamhetsområde och administrativa uppgifter,

2)

för en överdirektör och konsultativa tjänstemannen för tjänsten lämplig högre högskoleexamen och god förtrogenhet med uppgifter som hör till tjänsten,

3)

för en avdelningschef för tjänsten lämplig högre högskoleexamen, ledarerfarenhet samt god förtrogenhet med uppgifter som hör till avdelningens verksamhetsområde och förtrogenhet med administrativa uppgifter,

4)

för en biträdande avdelningschef, ett fiskeriråd, ett lantbruksråd, ett jaktråd, ett vattenförvaltningsråd och ekonomidirektören för tjänsten lämplig högre högskoleexamen och förtrogenhet med uppgifter som hör till tjänsten,

5)

för ett regeringsråd samt en äldre och yngre regeringssekreterare vad som stadgas om behörighetsvillkoren för regeringsråd och regeringssekreterare i reglementet för statsrådet,

6)

för ett lagstiftningsråd juris kandidatexamen samt god förtrogenhet med lagberedningsarbete samt

7)

för en överinspektör högre högskoleexamen och god förtrogenhet med uppgifter som hör till tjänsten.

Besättande av tjänster

20 §

Om utnämning av kanslichefen, en avdelningschef, en biträdande avdelningschef, ett regeringsråd och en regeringssekreterare stadgas i reglementet för statsrådet.

En överdirektör och konsultativa tjänstemannen utnämns av republikens president på framställning av statsrådet utan att tjänsten ledigförklaras.

Ett fiskeriråd, ett lantbruksråd, ett jaktråd, ett vattenförvaltningsråd, ett lagstiftningsråd och ekonomidirektören utnämns av statsrådet.

Andra tjänstemän än de som avses i 1-3 mom. utnämns eller anställs av ministeriet.

21 §

Kanslichefen utnämner eller anställer sådana tjänstemän som avses i 20 § 4 mom. och som avlönas minst enligt löneklass A 24 eller S 24, om inte ministern förbehåller sig rätten att avgöra saken.

Andra tjänstemän än sådana som avses i 1 mom. utnämns eller anställs av chefen för avdelningen i fråga eller chefen för en verksamhetsenhet som står utanför avdelningsindelningen samt andra tjänstemän som inte hör till verksamhetsenheterna av chefen för administrativa avdelningen.

Tjänstledighet

22 §

Tjänstledighet som en tjänsteman har rätt till enligt lag, förordning eller ett tjänstekollektivavtal samt annan tjänstledighet för högst sex månader beviljas av chefen för respektive avdelning eller i fråga om en tjänsteman som står utanför avdelningsindelningen av chefen för administrativa avdelningen.

Annan tjänstledighet än sådan som avses i 1 mom. beviljas

1)

en tjänsteman som utnämns av republikens president, för högst ett år av ministern och för en tid som överskrider ett år av statsrådet,

2)

en tjänsteman som utnämns av statsrådet eller ministern, av kanslichefen samt

3)

andra tjänstemän av chefen för respektive avdelning eller tjänstemän som står utanför avdelningsindelningen av chefen för administrativa avdelningen.

I ministeriets arbetsordning kan bestämmas att de ärenden som avses i 1 mom. avgörs utan föredragning.

23 §

Beslut om skötseln av en tjänst under tjänstledighet eller om anställning av någon att sköta tjänsten interimistiskt fattas av den som enligt 22 § 2 mom. beviljar tjänstledigheten.

Bisysslor

24 §

Om bisysslotillstånd för sina underlydande beslutar avdelningschefen och chefen för en verksamhetsenhet som står utanför avdelningsindelningen och i övrigt kanslichefen.

Personal i arbetsavtalsförhållande

25 §

Vad som stadgas i 21 - 24 §§ om tjänster och tjänstemän skall i tillämpliga delar iakttas även i fråga om personer i arbetsavtalsförhållande.

Vikariat

26 §

Om kanslichefen är förhindrad att sköta sin tjänst, är den överdirektör som avses i 16 § 1 mom. hans ställföreträdare eller om även denna har förhinder är en sådan tjänsteman enligt 33 § reglementet för statsrådet som förordnas av ministern kanslichefens ställföreträdare.

Ställföreträdare för en avdelningschef är en sådan tjänsteman vid samma avdelning som förordnas av ministern. Om någon annan tjänsteman har förhinder, bestämmer chefen för den aktuella avdelningen om skötseln av uppgifterna.

Samarbete

27 §

På samarbetet mellan ministeriet och personalen tillämpas vad som stadgas i lagen om samarbete inom statens ämbetsverk och inrättningar (651/88) och vad som överenskoms i avtal som ingåtts med stöd av den.

Avgörande av ärenden

28 §

Om ett ärende som en tjänsteman annars får avgöra är principiellt viktigt eller vittsyftande skall det avgöras av ministern.

Ministern kan förbehålla sig beslutanderätten i ett ärende som en tjänsteman annars skulle få avgöra. I enskilda fall har kanslichefen, avdelningschefen och chefen för en verksamhetsenhet som står utanför avdelningsindelningen samma rätt i ärenden i vilka avgörandet har anförtrotts en tjänsteman som lyder under honom.

29 §

Kanslichefen avgör i fråga om ministeriet och dess tjänstemän ärenden som gäller

1)

anslag som ministeriet förfogar över för sin interna verksamhet och fördelningen av anslagen mellan avdelningarna,

2)

ministeriets interna förvaltning och ordning, om ärendet är principiellt viktigt eller vittsyftande,

3)

avgivande av utlåtande i ett ärende som är vittsyftande eller principiellt viktigt, om inte ministern förbehåller sig rätten att avgöra ärendet,

4)

fastställande av ministeriets personalpolitiska program, lönepolitiska program, informationsförvaltningsplan, utbildningsplan och jämställdhetsplan eller andra motsvarande program eller planer, om inte något annat bestäms i ministeriets arbetsordning,

5)

semestrar för överdirektörerna, konsultativa tjänstemannen och avdelningscheferna,

6)

tjänsteresor och resekostnadsersättningar för överdirektörerna, konsultativa tjänstemannen och avdelningscheferna samt

7)

fastställande av hur lång ansökningstiden skall vara för de tjänster som avses i 20 § 1-3 mom., om de inte besätts utan att ledigförklaras, på samma sätt som för de tjänster som avses i 21 § 1 mom.

30 §

Chefen för respektive avdelning avgör ärenden som gäller

1)

avgivande av utlåtande i ärenden som hör till avdelningens verksamhetsområde,

2)

användning av medel som har ställts till avdelningens förfogande samt godkännande av fakturor som gäller dem,

3)

avdelningens informationsförvaltning, utbildning, materialförvaltning och lokaler, om inte ärendet skall avgöras av kanslichefen,

4)

fastställande av formulär för blanketter och andra handlingar inom avdelningens verksamhetsområde,

5)

betänkanden av kommittéer som hör till avdelningens verksamhetsområde samt arvoden och ersättningar till dessa kommittéer,

6)

i fråga om avdelningens verksamhetsområde avskrivning, bibehållande av utgiftsrester i bokföringen samt betalning av utgifter som hänför sig till tidigare år av anslaget för det löpande räkenskapsåret,

7)

tjänsteresor och resekostnadsersättningar för avdelningens tjänstemän,

8)

semestrar för avdelningens tjänstemän och övriga personal,

9)

bestämmande av hur lång ansökningstiden skall vara för sådana tjänster som avses i 21 § 2 mom.,

10)

utfärdande av arbetsintyg eller intyg när en tjänsteman säger upp sig eller när tjänsteförhållandet upphör till tjänstemän som avses i 21 § 2 mom.,

11)

utarrendering av sådan statlig jordegendom som hör till avdelningens verksamhetsområde och beviljande av särskilda rättigheter i anslutning därtill samt överföring av förvaltningen av statlig byggnadsmark och statens husbyggnadsprojekt, samt

12)

statsbidragsärenden som hör till avdelningens verksamhetsområde, om inte något annat stadgas i denna förordning.

Med undantag av utnämningsärenden och om inte något annat stadgas i denna förordning avgör avdelningschefen dessutom sådana ärenden som skall avgöras vid ministeriet och gäller personal och administration i ett ämbetsverk, en inrättning eller en distriktsförvaltning som lyder under ministeriet och hör till avdelningens verksamhetsområde.

Vad som stadgas i 1 mom. om avdelningschefen gäller även chefen för en verksamhetsenhet som står utanför avdelningsindelningen.

I ministeriets arbetsordning eller med stöd av den i avdelningens arbetsordning kan bestämmas att sådana ärenden som avses i 1 mom. 2-5 och 7-10 punkten avgörs utan föredragning.

31 §

Chefen för administrativa avdelningen avgör utöver det som stadgas i 30 § dessutom ärenden som i fråga om ministeriet och dess tjänstemän och personal i arbetsavtalsförhållande gäller

1)

sådana uppgifter som hör till ministeriet i dess egenskap av räkenskapsverk,

2)

ålderstillägg eller tjänstgöringstillägg, semesterersättningar samt andra individuella lönetillägg och tilläggsarvoden som baserar sig på tjänste- och arbetskollektivavtal,

3)

utfärdande av arbetsintyg eller intyg när en tjänsteman säger upp sig eller när tjänsteförhållandet upphör till andra tjänstemän vid ministeriet än sådana som avses i 21 § 2 mom.,

4)

registrering, expediering och arkivering av handlingar samt

5)

ministeriets övriga interna förvaltning och ordning, om inte ärendet skall avgöras av kanslichefen.

I ministeriets arbetsordning eller med stöd av den i avdelningens arbetsordning kan bestämmas att sådana ärenden som avses i 1 mom. avgörs utan föredragning.

32 §

Chefen för jordbrukspolitiska avdelningen avgör utom sådana ärenden som avses i 30 § dessutom ärenden som enligt följande författningar och stadganden hör till jord- och skogsbruksministeriet:

1)

lagen om balansering av lantbruksproduktionen (1261/89) och statsrådsbeslut som utfärdats med stöd av den,

2)

lagen om ersättande av skördeskador (530/75) och förordningen med samma namn (820/75) samt lagen om ersättande av skador som förorsakats av exceptionella översvämningar (284/83) och förordningen med samma namn (285/83),

3)

statsrådsbeslut som utfärdas med stöd av lantbruksinkomstlagen (736/89),

4)

olika lagar om marknadsförings- och exportkostnadsavgifter,

5)

lagen om socker (673/92), lagen om stärkelseproduktionen i Finland (674/92) och lagen om inhemsk produktion av oljeväxter (675/92) samt motsvarande tidigare lagar,

6)

sådana tillstånd som avses i 9 § 2 mom. lagen om styrning av husdjursproduktionen i vissa fall (1011/84) samt tillstånd enligt lagen om fjäderfäavel samt kläckning och uppfödning av fjäderfä (302/77) liksom krav på rättelse av avgöranden som jordbruksstyrelsen utfärdat med stöd av nämnda samt tidigare stadganden om husdjurstillstånd,

7)

lagen om spannmålslånemagasin och utsädesfonder (164/34),

8)

statsrådets beslut om fraktstöd för ägg (890/89).

Chefen för jordbrukspolitiska avdelningen avgör även ärenden som gäller inledande av rättegång i ett ärende som hör till verksamhetsområdet för jordbrukspolitiska avdelningen, ändringssökande från statens sida och frågor som gäller förvaltningstvister.

Dessutom avgör chefen för jordbrukspolitiska avdelningen inom avdelningens verksamhetsområde indrivning av fordringar, övervakning av konkurser och exekutiva auktioner samt frågor som gäller inteckningar och panträtt. I ministeriets arbetsordning eller med stöd av den i avdelningens arbetsordning kan bestämmas att dessa ärenden avgörs utan föredragning.

Chefen för jordbrukspolitiska avdelningen avgör dock inte ärenden om vilka stadgas i

1)

8 § 3 mom. lagen om balansering av lantbruksproduktionen,

2)

1 § 3 mom. förordningen om ersättande av skördeskador samt

3)

9 och 10 §§ lagen om socker, 4 § och 8 § 1 mom. lagen om stärkelseproduktionen i Finland samt 3 och 9 §§ lagen om inhemsk produktion av oljeväxter.

33 §

Chefen för avdelningen för utvecklande av landsbygden avgör utom det som stadgas i 30 § även ärenden som enligt följande författningar och stadganden hör till jord- och skogsbruksministeriet:

1)

om inte ärendet hör till verksamhetsområdet för fiske- och viltavdelningen, landsbygdsnäringslagen (1295/90), landsbygdsnäringsförordningen (248/91), naturnäringslagen (610/84), naturnäringsförordningen (492/91), skoltlagen (611/84), skoltförordningen (493/91), renhushållningslagen (161/90) och renhushållningsförordningen (330/90) samt den lagstiftning om gårdsbruk, renskötsellägenheter, landsbygdsnäring, markdisposition och annan motsvarande lagstiftning som föregått dessa lagar,

2)

lagen om rätt att förvärva jord- och skogsbruksmark (391/78) och förordningen med samma namn (495/91) samt lagen om inlösen till staten av fastigheter, som skola säljas på exekutiv auktion (23/38) och förordningen med samma namn (496/91),

3)

lagen om generationsväxlingspension för lantbruksföretagare (1317/90) och förordningen med samma namn (1326/90) samt lagen om avträdelsepension (16/74) och förordningen om avträdelsepension (258/74),

4)

statsrådets beslut om villkoren för statsbidrag till vissa rådgivningsorganisationer för landsbygden, dock inte meddelande av föreskrifter eller anvisningar, samt förordningen om statsunderstöd för främjande av hästuppfödning och stödjande av hästsport (244/92), med undantag av dess 3 och 14 §§,

5)

lagen om kontroll av export och import av mjölkprodukter (35/81) och förordningen med samma namn (354/81),

6)

lagen om vissa livsmedelsfetter (1/79),

7)

lagen om kontroll av hönsägg och hönsäggsprodukter samt om betalning av prissänkningsersättning (1009/84) och förordningen med samma namn (64/85), såvida inte ärendet hör till veterinär- och livsmedelsavdelningen samt

6)

lagen om införsel av hästar (328/38) och lagen om införsel av vissa husdjur (871/73) och förordningen med samma namn (933/73), såvida inte ärendet hör till veterinär- och livsmedelsavdelningen.

Chefen för avdelningen för utvecklande av landsbygden avgör även ärenden som gäller förvärvande av mark till ändamål enligt lagarna i 1 mom. 1 punkten, skötsel och utarrendering av mark som förvärvats på detta sätt samt försäljning av byggnader och betalning av skatter och skogsvårdsavgifter i samband med detta. Han avgör även ärenden som gäller inledande av rättegång i ett ärende som hör till avdelningens verksamhetsområde, ändringssökande från statens sida och frågor som gäller förvaltningstvister.

Dessutom avgör chefen för avdelningen för utvecklande av landsbygden inom avdelningens verksamhetsområde indrivning av fordringar, övervakning av konkurser och exekutiva auktioner samt frågor som gäller inteckningar och panträtt. I ministeriets arbetsordning eller med stöd av den i avdelningens arbetsordning kan bestämmas att dessa ärenden avgörs utan föredragning.

34 §

Chefen för skogspolitiska avdelningen avgör utom det som stadgas i 30 § dessutom ärenden som enligt följande författningar och stadganden hör till jord- och skogsbruksministeriet:

1)

lagen om forststyrelsen (264/91),

2)

lagen (265/91) och förordningen (299/91) om skogscentraler och skogsnämnder,

3)

skogsförbättringslagen (140/87) och skogsförbättringsförordningen (437/87),

4)

lagen (1057/82) och förordningen (165/83) om iståndsättning av underproduktiva skogar i Lappland,

5)

lagen om samägares av lägenhet deltagande i skogsförbättringsföretag (954/71),

6)

lagen (412/67) och förordningen (300/91) om enskilda skogar,

7)

lagen (558/50) och förordningen (422/51) om skogsvårdsföreningar,

8)

lagen om handel med skogsodlingsmaterial (684/79),

9)

virkesmätningslagen (364/91) och virkesmätningsförordningen (365/91),

10)

lagen om bekämpning av insekt- och svampskador i skog (263/91),

11)

lagen om skyddsskogar (196/22),

12)

lagen om samfällda skogar (37/91),

13)

förordningen om skogsforskningsinstitutet (374/91),

14)

förordningen om forststyrelsens affärsverksamhet (220/92),

15)

5 a § lagen om bekämpningsmedel (327/69), sådant detta lagrum lyder i lag av den 9 augusti 1985 (704/85), samt

16)

17 och 18 §§ och i fråga om skador som åsamkats skogsbruket 21 § statsrådets beslut om ersättning för skador, orsakade av hjortdjur (319/82), sådana dessa lagrum lyder i statsrådets beslut av den 23 maj 1991 (852/91).

Chefen för skogspolitiska avdelningen avgör dock inte ärenden om vilka stadgas i

1)

5 § 1 mom., 6 § 2 mom., med undantag av betalning av förskott på statsbidrag, 7 §, 12 § 2 mom. lagen om skogscentraler och skogsnämnder eller 3 §, 6 § 1 mom., 17 §, 23 § 3 mom., 24 § 1 mom. och 31 § förordningen om skogscentraler och skogsnämnder,

2)

20 § 1 mom. skogsförbättringslagen eller 24 § 1 mom. skogsförbättringsförordningen,

3)

8 a och 16 §§ lagen om skogsvårdsföreningar eller 17 § 2 mom. och 20 § förordningen om skogsvårdsföreningar,

4)

5, 6 och 8 §§ virkesmätningslagen samt 1 § virkesmätningsförordningen,

5)

1 § 3 mom. samt 4 och 6 §§ lagen om bekämpning av insekt- och svampskador i skog,

6)

1 och 5 §§ lagen om skyddsskogar samt

7)

5 § lagen om samfällda skogar.

35 §

Chefen för fiske- och viltavdelningen avgör utom det som stadgas i 30 § dessutom ärenden som enligt följande författningar och stadganden hör till jord- och skogsbruksministeriet:

1)

2 kap. 22 § 2 och 3 mom. samt 22 a § 2 mom. vattenlagen (264/61, ändr. 467/87),

2)

37 § 1 mom., 38 §, 71 § 2 mom., 94 § 2 och 4 mom. och 118 § 2 mom. lagen om fiske (286/82) samt 20, 51 och 52 §§ samt 53 § 2 mom. lagen om fiske (503/51),

3)

45 § förordningen om fiske (1116/82) och 21 § förordningen (1117/82) angående verkställighet av lagen om fiske (503/51),

4)

7 § fiskeriinkomstlagen (621/75, ändr. 1157/88) och 4 § fiskeriinkomstförordningen (919/75, ändr. 1363/88),

5)

9 §, 10 § 2 mom., 11 § 2 mom., 12 § och 13 § 5 mom. lagen om fiskeriförsäkringsföreningar (331/58) och 3 § 3 mom. förordningen om fiskeriförsäkringsföreningar (93/59),

6)

7 § 3 mom., 8 § 2 mom., 9 och 11 §§, 14 § 2 mom. och 16 § 2 mom. lagen om räntestödslån för fiskerinäringen (1/76) samt 10 § 2 mom., 11 § 1 mom. och 13 § 1 mom. förordningen om räntestödslån för fiskerinäringen (263/76),

7)

3 § 3 mom. lagen om ersättande av men, som drabbat yrkesfiskare genom skador på fisk till följd av vattenförorening (208/74),

8)

jaktlagen och jaktförordningen,

9)

8 § förordningen om jakt på hjortdjur (671/75), samt

10)

ärenden som gäller skador förorsakade av rovdjur och, såvida ärendet inte skall avgöras av skogspolitiska avdelningen, ärenden som gäller skador förorsakade av hjortdjur.

36 §

Chefen för veterinär- och livsmedelsavdelningen avgör utom det som stadgas i 30 § även ärenden som enligt följande författningar och stadganden hör till jord- och skogsbruksministeriet eller dess veterinäravdelning:

1)

veterinärvårdslagen (685/90),

2)

lagen om djursjukdomar (55/80) och lagen om bekämpande av djursjukdomar, som med lätthet sprider sig (488/60) samt förordningar och veterinäravdelningens beslut som utfärdas med stöd av dem,

3)

lagen om mjölkkontroll (558/46) och lagen om köttbesiktning (160/60), förordningar samt jord- och skogsbruksministeriets beslut och veterinäravdelningens beslut som utfärdas med stöd av dem,

4)

djurskyddslagen (91/71), förordningar samt jord- och skogsbruksministeriets belut och veterinäravdelningens beslut som utfärdas med stöd av den,

5)

lagen om utövning av veterinäryrket (409/85),

6)

förordningen om specialisering för veterinärer (827/85),

7)

förordningen om förrättningsarvoden till veterinärer (1269/89),

8)

lagen om medicinsk behandling av djur (402/90),

9)

förordningen om rätt för veterinärer att överlåta läkemedel för behandling av djur (1135/87),

10)

sådana tillstånd som avses i 1 § lagen om införsel av hästar (328/38), 1 § lagen om införsel av vissa husdjur (871/73), 94 § 4 mom. lagen om fiske (286/82) och 48 § jaktlagen (290/62), om även tillstånd enligt lagstiftningen om djursjukdomar behövs för import,

11)

sådana tillstånd inom veterinäravdelningens verksamhetsområde som avses i 16 § 1 mom. fodermedelslagen (376/86) och 14 § 1 mom. gödselmedelslagen (377/86),

12)

sådana tillstånd som enligt fodermedelslagen och stadganden som utfärdas med stöd av den skall handläggas av veterinäravdelningen och fastställande av sådant signum som avses i 12 § 2 mom. förordningen om hönsägg (799/77), samt

13)

2 § 2 mom. förordningen om kontroll av hönsägg och hönsäggsprodukter (866/89).

Dessutom avgör chefen för veterinär- och livsmedelsavdelningen ärenden som gäller

1)

utnämning eller anställning av statens köttbesiktningspersonal samt andra personaladministrativa ärenden som gäller dem,

2)

anställning av tillfälliga tjänstemän och personal i arbetsavtalsförhållande i tillfälliga uppgifter inom veterinärväsendet inom ramen för de anvisade anslagen,

3)

användning av anslag som anvisats för veterinärvård, samt

4)

skriftliga sakkunniggutlåtanden som begärs hos medlemmar och sakkunniga i veterinärskadenämnden.

Chefen för veterinär- och livsmedelsavdelningen avgör dock inte ärenden som gäller meddelande av jord- och skogsbruksministeriets föreskrifter eller anvisningar, med undantag av tekniska föreskrifter eller anvisningar endast i anslutning till kontroll av animaliska livsmedel eller bekämpande av djursjukdomar.

Ett ärende som gäller meddelande av veterinär- och livsmedelsavdelningens föreskrifter eller anvisningar avgörs av dess avdelningschef eller av de biträdande avdelningscheferna i enlighet med vad som bestäms i ministeriets arbetsordning eller med stöd av den i avdelningens arbetsordning.

I ministeriets arbetsordning eller med stöd av den i avdelningens arbetsordning kan bestämmas att utan föredragning avgörs

1)

tillståndsärenden som avses i 2 § 2 mom. lagen om utövning av veterinäryrket, med undantag av fall där tillståndsansökan inte bifalls,

2)

sådana personaladministrativa ärenden som avses i 2 mom. 1 punkten och gäller beviljande av tjänstledighet, ålderstillägg eller någon annan motsvarande förmån som arbetstagaren i fråga enligt lag, förordning eller tjänste- eller arbetskollektivavtal har rätt till, eller anställande av någon att interimistiskt sköta en tjänst eller en befattning för högst en månad,

3)

utfärdande av intyg när en arbetstagare som hör till statens köttbesiktningspersonal säger upp sig och när tjänste- eller arbetsavtalsförhållandet upphör, samt

4)

sådana ärenden som avses i 2 mom. 4 punkten.

37 §

Sådana ärenden som avses i 22 § 1 mom., 22 § 2 mom. 3 punkten, 24 § och 30-36 §§ kan enligt vad som bestäms i ministeriets arbetsordning eller med stöd av den i avdelningens arbetsordning avgöras i stället för av avdelningschefen av en annan sådan tjänsteman vid avdelningen som är biträdande avdelningschef, regeringsråd, fiskeriråd, lantbruksråd, jaktråd, vattenförvaltningsråd, lantmäteriråd, ekonomidirektör, datachef, biträdande direktör, regeringssekreterare, överinspektör, veterinärinspektör, besiktningsveterinär, specialforskare, byråagronom, agronom, byråingenjör, överarkitekt, överforstmästare, skogsvårdschef, jurist, ombudsman, utbildningschef, informationschef, föredragande, planerare, ekonomiplanerare eller inspektör.

Arbetsordningen

38 §

Om allmänna procedurer, beredningen av ärenden och den interna förvaltningen vid ministeriet och om uppgifterna för avdelningarna och andra verksamhetsenheter som avses i 2 § och om arbetsfördelningen mellan avdelningarna samt om vem som skall avgöra ett ärende bestäms närmare i ministeriets arbetsordning eller med stöd av den i avdelningens arbetsordning. Ministeriets arbetsordning fastställs av ministern.

Om en avdelnings lednings- och andra arbetsgrupper samt uppgifterna för avdelningens tjänstemän och om andra arrangemang vid avdelningen kan bestämmas närmare i avdelningens arbetsordning, som fastställs av avdelningschefen.

Särskilda stadganden

39 §

Om betalning av utgifter och materialadministrativa funktioner bestäms närmare i jord- och skogsbruksministeriets ekonomistadga och materialreglemente samt i föreskrifter som meddelas med stöd av dem.

40 §

Om ministeriet gäller vad som stadgas i reglementet för statsrådet, om inte annat stadgas.

41 §

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1993.

Genom denna förordning upphävs förordningen den 21 oktober 1983 om jord- och skogsbruksministeriet (804/83) jämte ändringar. Delegationer som tillsatts med stöd av den förordning som upphävs fortsätter sin verksamhet till mandatperiodens utgång. Om en medlem eller en suppleant som kallats av statsrådet avgår eller avlider under pågående mandatperiod, kallar jord- och skogsbruksministeriet på förslag av myndigheten eller sammanslutningen i fråga en ny medlem eller suppleant för den återstående mandatperioden.

Är det innan förordningen har trätt i kraft nödvändigt att vidta åtgärder som verkställigheten av den förutsätter, skall denna förordning iakttas i tillämpliga delar.

Innehavaren av en tjänst som dras in vid jord- och skogsbruksministeriet eller jordbruksstyrelsen kan i anslutning till omorganiseringen av jordbruksförvaltningen överföras eller utnämnas till en för honom lämplig tjänst vid jord- och skogsbruksministeriet utan hinder av vad som i denna förordning stadgas om behörighetsvillkoren för tjänster, samt tjänsterna besättas utan att de ledigförklaras.

Vad som innan denna förordning träder i kraft stadgats eller bestämts om jord- och skogsbruksministeriets allmänna avdelning, lantbruksavdelning, skogsavdelning, avdelning för jakt och fiske och veterinäravdelning gäller sedan denna förordning trätt i kraft jord- och skogsbruksministeriets administrativa avdelning, skogspolitiska avdelning, jordbrukspolitiska avdelning, avdelning för utvecklande av landsbygden, fiske- och viltavdelning samt veterinär- och livsmedelsavdelning, om inte något annat föranleds av denna förordning.

Helsingfors den 11 december 1992

Republikens President MAUNO KOIVISTOJord- och skogsbruksminister Martti Pura

Till början av sidan