Lag om ändring av lagen om massörsyrket
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
ändras 2 §, 6 § 1 mom., 7 och 10-13 §§, 13 a § 2 punkten och 14 § lagen den 20 december 1945 om massörsyrket ( 1231/45 ), dessa lagrum sådana de lyder, 2 § i lag av den 28 juni 1991 (1033/91) och 6 § 1 mom., 7 och 10-13 §§, 13 a § 2 punkten och 14 § i lag av den 17 januari 1991 (69/91), som följer:
2 §
Behöriga att utöva verksamhet såsom utbildad massör är finska medborgare som vid någon till utbildningsstyrelsens verksamhetsområde hörande läroanstalt har genomgått utbildning för massörer eller som efter att vid någon annan av rättsskyddscentralen för hälsovården godkänd läroanstalt har genomgått en lärokurs för utbildade massörer har erhållit betyg som utbildad massör eller som enligt 6 § har legitimerats att utöva yrket.
6 §
Om en finsk medborgare som i ett annat land har utbildat sig till massör önskar få rättighet att utöva yrket i Finland, skall han ansöka om detta hos rättsskyddscentralen för hälsovården. Anses det behövligt, kan rättsskyddscentralen fordra att sökanden genomgår prov eller avlägger examen vid en läroanstalt som nämns i 2 §. Om sökanden har tillräcklig kompetens, kan rättsskyddscentralen bevilja honom rätt att utöva verksamhet som utbildad massör och utfärda legitimation. Har sökanden utexaminerats från en läroanstalt som motsvarar de fordringar som ställs på inrättningar som i Finland utbildar massörer, skall rätt att utöva verksamhet som utbildad massör beviljas, om det inte finns särskilda skäl för avslag.
7 §
Den som inte är finsk medborgare får inte utan tillstånd av rättsskyddscentralen för hälsovården utöva massörsyrket i Finland.
10 §
Har en utbildad massör blivit dömd till fängelse för ett brott som han har begått under utövning av sitt yrke och har domstolens utslag vunnit laga kraft, kan rättsskyddscentralen för hälsovården, om det av de med brottet sammanhängande omständigheterna framgår att den utbildade massören visat sig ovärdig det förtroende som han bör åtnjuta eller att han är oförmögen att utöva sitt yrke, förklara att han för viss tid eller, då omständigheterna är synnerligen försvårande, för alltid mister sin behörighet att utöva yrket som utbildad massör.
Domstolen skall utan dröjsmål tillställa rättsskyddscentralen en avskrift av protokollet och utslaget i mål som avses i 1 mom.
11 §
Rättsskyddscentralen för hälsovården kan redan innan det utslag genom vilket en utbildad massör har dömts till fängelsestraff vunnit laga kraft förklara att han mister sin rätt att utöva sitt yrke tills saken blivit slutligt avgjord.
Rättsskyddscentralen kan också, om det finns grundad anledning att anta att en utbildad massör till följd av mentalsjukdom eller missbruk av alkohol eller narkotika har blivit oförmögen att utöva sitt yrke, bestämma att han skall genomgå läkarundersökning för utredning av saken samt förbjuda honom att utöva verksamhet som utbildad massör tills frågan om hans bristande förmåga har blivit slutligt avgjord. Vägrar han genomgå läkarundersökning, skall polisen lämna behövlig handräckning.
12 §
Har en utbildad massör på grund av mentalsjukdom, missbruk av alkohol eller narkotika blivit oförmögen att utöva sitt yrke eller genom osedligt liv eller främjande av osedligt liv visat sig ovärdig det förtroende en utbildad massör bör åtnjuta, kan rättsskyddscentralen för hälsovården förklara att han tills vidare mister sin behörighet att utöva massörsyrket.
Upphör orsaken till förlusten av behörigheten, kan rättsskyddscentralen på ansökan återställa den.
13 §
Den som utövar yrket som utbildad massör är i sin verksamhet underställd rättsskyddscentralens för hälsovården och länsstyrelsens tillsyn och är skyldig att iaktta vad rättsskyddscentralen eller länsstyrelsen bestämmer med stöd av lag eller förordning eller föreskrifter som meddelats med stöd av dem samt, om rättsskyddscentralen eller länsstyrelsen i särskilda fall anser att det finns skäl, skyldig att utan hinder av vad som stadgats om tystnadsplikt lämna rättsskyddscentralen eller länsstyrelsen rapporter, förklaringar och utredningar.
Om uppgifterna för forsknings- och utvecklingscentralen för social- och hälsovården och om inrättningens rätt att få upplysningar som är nödvändiga för skötseln av uppgifterna stadgas i lagen om forsknings- och utvecklingscentralen för social- och hälsovården (1073/92).
13 a §
Den som utövar yrket som utbildad massör och är självständig yrkesutövare skall
enligt social- och hälsovårdsministeriets föreskrifter lämna rapporter och upplysningar om sin verksamhet.
14 §
Om sökande av ändring i beslut som rättsskyddscentralen för hälsovården har meddelat med stöd av denna lag gäller lagen om ändringssökande i förvaltningsärenden (154/50). Beslut som nämns i 10-13 §§ skall trots besvär omedelbart verkställas.
Denna lag träder i kraft den 1 december 1992.
De föreskrifter och anvisningar som social- och hälsostyrelsen har meddelat med stöd av de stadganden som gällde när denna lag trädde i kraft gäller fortfarande, tills social- och hälsovårdsministeriet upphäver dem.
RP 264/92
ShUB 38/92
Helsingfors den 27 november 1992
Republikens President MAUNO KOIVISTOSocial- och hälsovårdsminister Jorma Huuhtanen