Förordning om idrottsutbildningscentrer med statsandel
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 1019/1992
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av ministern för handläggning av ärenden som hör till undervisningsministeriets verksamhetsområde stadgas med stöd av lagen den 21 augusti 1992 om idrottsutbildningscentrer med statsandel (801/92):
1 kap. Drift
1 § Tillstånd att driva ett idrottsutbildningscenter
Det tillstånd att driva ett idrottsutbildningscenter som avses i 2 § lagen om idrottsutbildningscentrer med statsandel (801/92) kan beviljas, om utbildningscentret behövs för utbildningen på idrottens område och om det har tillräckliga förutsättningar för riksomfattande eller regional verksamhet.
Ansökan om tillstånd, som skall tillställas undervisningsministeriet, skall innehålla uppgifter om
huvudmannens namn och hemort,
utbildningscentrets namn och orten där det finns,
uppgift om huruvida utbildningscentret är riksomfattande eller regionalt samt, i fråga om ett regionalt utbildningscenter, dess geografiska verksamhetsområde,
den tidpunkt då utbildningscentret inleder sin verksamhet,
utbildningscentrets utbildningsuppgift i fråga om yrkesutbildning,
undervisningsspråk,
verksamhetens omfattning, lokaler och personal,
uppskattning av anläggnings- och driftskostnaderna samt en finansieringsplan, samt
huvudmannens ekonomiska ställning.
Dessutom skall företes en utredning om att det samfund eller den stiftelse som driver utbildningscentret är behörigen registrerat samt bolagsordningen eller stadgarna.
Tillståndet skall innehålla de uppgifter som nämns i 2 mom. 1-6 punkten.
2 kap. Förvaltning och personal
2 § Instruktion
Av utbildningscentrets instruktion skall framgå
de omständigheter som avses i 1 § 2 mom. 1-6 punkten,
förvaltningsorganens och befattningshavarnas uppgifter och befogenheter,
grunderna för hur utbildningscentrets verksamhet ordnas samt
övriga som med stöd av lag eller förordning eller på grund av sakens natur skall ingå i instruktionen.
3 § Direktionen
Utöver de uppgifter som nämns särskilt i lagen om idrottsutbildningscentrer med statsandel och i denna förordning skall direktionen svara för utbildningscentrets verksamhet samt för att undervisningen och träningsverksamheten utvecklas enligt vad som bestäms närmare i instruktionen.
4 § Lärarkåren
Om skötseln av de uppgifter som enligt lagen om idrottsutbildningscentrer med statsandel ankommer på lärarkåren bestäms närmare i instruktionen.
Lärarkåren beslutar om de vitsord som ges eleverna i betygen.
5 § Rektor, biträdande rektor och prorektor
Rektor leder utbildningscentrets verksamhet.
Vid utbildningscentret kan dessutom finnas en prorektor eller en biträdande rektor, som är vikarie för rektor när denne har förhinder. Någon av lärarna i huvudsyssla kan förordnas till prorektor eller biträdande rektor.
6 § Befattningar
Vid ett utbildningscenter finns en rektorsbefattning.
Vid utbildningscentret kan finnas en biträdande rektorsbefattning.
Vid utbildningscentret kan finnas lektors- och lärarbefattningar.
Vid utbildningscentret kan också anställas timlärare och föreläsare samt annan personal.
7 § Behörighetsvillkor
Behörighetsvillkor för befattningen som rektor är högre högskoleexamen och minst 15 studieveckors studier i pedagogik eller motsvarande studier inom ramen för examen eller särskilt. Dessutom krävs att rektor har slutfört sådana administrativa studier som undervisningsministeriet bestämmer.
Behörighetsvillkor för en befattning som biträdande rektor eller lektor är lämplig högre högskoleexamen och sådana studier i pedagogik som avses i 1 mom.
Behörighetsvillkor för en lärarbefattning är lämplig högskoleexamen eller examen på institutnivå samt sådana studier i pedagogik som avses i 1 mom.
Timlärare och föreläsare skall ha den erfarenhet och den förmåga som uppgifterna kräver.
8 § Tillsättande av befattningar
Rektor anställs av direktionen.
En vakant rektors-, biträdande rektors-, lektors- eller lärarbefattning skall besättas med en ordinarie innehavare. En befattning kan dock tillsättas temporärt, om det är nödvändigt på grund av brist på kompetenta sökande eller omorganisering av undervisningen eller av något annat vägande skäl.
När en befattning skall besättas med en ordinarie innehavare, skall den ledigförklaras.
3 kap. Undervisning och studerande
9 § Undervisning
Kurser som ordnas av ett riksomfattande idrottsutbildningscenter skall omfatta åtminstone 15 undervisningstimmar. Undervisningen skall omfatta i medeltal minst fem lektioner per dag.
Kurser vid ett regionalt idrottsutbildningscenter skall omfatta minst fyra lektioner per dag.
10 § Studerande
I fråga om disciplinen bland studerande som får yrkesutbildning gäller vad som stadgas om disciplinen bland studerande i yrkesläroanstalter.
11 § Studiesociala förmåner
För de elever som får yrkesutbildning skall utbildningscentret dagligen ordna en avgiftsfri måltid och dessutom avgiftsfri frukost och middag.
4 kap. Statlig finansiering av driftskostnader
12 § Enhetspriser för ett studerandedygn
Enhetspriserna för ett studerandedygn fastställs det år som avses i 12 § 2 mom. lagen om idrottsutbildningscentrer med statsandel så, att de totala kostnaderna för yrkesutbildning och annan utbildning var för sig divideras med antalet studerandedygn som genomförts inom utbildningen i fråga.
För ett utbildningscenter kan, inom yrkesutbildningen, av särskilda skäl i samband med dess verksamhet fastställas ett eget enhetspris för ett studerandedygn, om det enhetspris som beräknats enligt 1 mom. utgör högst 80 procent av utbildningscentrets kostnader per studerandedygn för utbildningen.
13 § Hemkommunernas betalningsandelar
Undervisningsministeriet fastställer senast den 15 november på förhand för följande år per studerande i yrkesutbildning grunderna för beloppet av de betalningsandelar som ankommer på de studerandes hemkommuner.
14 § Beräkning av antalet studerande
Statsandelen för utbildningscentret och betalningsskyldigheten för de studerandes hemkommuner fastställs enligt antalet studerande den 10 september och den 10 januari. Antalet studerande innefattar dem som avlägger examen inom den grundläggande yrkesutbildningen och dem som studerar inom utbildningen på påbyggnadslinjer.
Utan hinder av vad som stadgas i 1 mom. beaktas privatelever, studerande som genomgår praktik som fortgår minst en termin och studerande som deltar i undervisning som ordnas som avgiftsbelagd serviceverksamhet inte när antalet studerande beräknas.
15 § Tillämpning av beräkningsdagen för antalet studerande
Statsandelen för utbildningscentret och betalningsandelen för de studerandes hemkommuner fastställs, enligt uppgifterna om antalet studerande per den beräkningsdag i september som avses i 14 §, från början av den juli månad som föregår den dag då antalet studerande beräknats, och, enligt uppgifterna om antalet studerande per beräkningsdagen i januari, från början av nämnda januari månad.
16 § En studerandes hemkommun
Med en studerandes hemkommun avses den kommun där studeranden har hemort den 1 augusti som föregår den dag då antalet studerande beräknas.
17 § Meddelande om antalet studerande
Huvudmannen för ett utbildningscenter skall inom sju dagar från den dag då antalet studerande beräknades tillställa statsbidragsmyndigheten studerandeförteckningar med personbeteckningar över dem som deltar i grundläggande yrkesutbildning och utbildning på påbyggnadslinjer.
Statsbidragsmyndigheten skall inom 40dagar från den dag då antalet studerande beräknades underrätta de studerandes hemkommuner om antalet studerande som får i 1 mom. nämnd utbildning läroanstaltsvis.
18 § Försöks- och utvecklingsverksamhet
I försök som ordnas för att utveckla utbildningen kan med undervisningsministeriets tillstånd undantag göras från de stadganden i lagen om idrottsutbildningscentrer med statsandel och i denna förordning som inte gäller statsandel och hemkommunens betalningsandel.
5 kap. Särskilda stadganden
19 § Närmare bestämmelser
Närmare föreskrifter om verkställigheten av denna förordning meddelas vid behov av undervisningsministeriet.
6 kap. Ikraftträdelse- och övergångsstadganden
20 § Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1993.
Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.
21 § Enhetspriser för ett
De enhetspriser för ett studerandedygn som ligger till grund för statsandelen för 1993 fastställs med avvikelse från 12 § 1 mom. så, att å ena sidan de uppskattade totala kostnaderna för yrkesutbildning och å andra sidan de uppskattade totala kostnaderna för annan utbildning divideras med antalet studerandedygn som genomförts inom utbildningen i fråga.
22 § Meddelande om antalet studerande år 1992
Utan hinder av vad som stadgas i 17 § tillställs undervisningsministeriet uppgifter om antalet studerande enligt den 10 september 1992 på det sätt undervisningsministeriet och utbildningscentrerna sinsemellan kommer överens om. Då det gäller meddelande om antalet studerande till de studerandes hemkommuner kan avvikelse göras från vad som stadgas i nämnda paragraf.
23 § Rektorernas och undervisningspersonalens behörighet
Rektor, en biträdande rektor, en lektor eller en lärare som utnämnts till sin befattning innan denna förordning har trätt i kraft och som uppfyllt de behörighetsvillkor som gällde när denna förordning trädde i kraft är alltjämt behörig för sin befattning.
Ordinarie rektor och lärare vid ett regionalt idrottsutbildningscenter överförs när denna förordning träder i kraft utan hinder av 7 § till en sådan i denna förordning nämnd befattning som närmast motsvarar de tidigare uppgifterna.
Helsingfors den 13 november 1992
Republikens President MAUNO KOIVISTOMinister Tytti Isohookana-Asunmaa
Fotnoter
- 1.
Den märkta texten har rättat (1993), Originaltexten lydde:
studeranedygn