Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

689/1991

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Statsrådets beslut om produktionsstöd för kött

Typ av författning
Beslut
Meddelats
Uppdaterad författning
689/1991

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

Statsrådet har vid föredragning från jord- och skogsbruksministeriet med stöd av 8 § 3 mom. lantbruksinkomstlagen av den 28 juli 1989 (736/89) beslutat:

1 §Tillämpningsområde

Såsom stöd som avses i 1 § 2 mom. samt 3 och 8 §§ lantbruksinkomstlagen (736/89) kan betalas produktionsstöd för kött i enlighet med vad som föreskrivs i detta beslut.

2 §Mottagare av produktionsstöd

Produktionsstöd kan betalas till

1)

enskilda odlare,

2)

flera odlare gemensamt, samt

3)

sådana av fysiska personer bildade öppna bolag, kommanditbolag, andelslag och aktiebolag, vilkas huvudsyfte är att producera kött eller mjölk.

En förutsättning för att produktionsstöd skall beviljas öppna bolag, kommanditbolag och andelslag är att bolagsmännen i det öppna bolaget, de ansvariga bolagsmännen i kommanditbolaget och medlemmarna av andelslaget genom att själva delta i arbetet idkar sådan näringsverksamhet som stöds. I fråga om aktiebolag förutsätts att mer än hälften av aktiebolagets rösträtt innehas av sådana personer som genom att själva delta i arbetet idkar sådan näringsverksamhet som stöds och att dessa personer enligt bolagsordningen har rätt att inom en viss tid inlösa en aktie sedan den med stöd av annat fång än arv, testamente eller avvittring har övergått till någon annan än bolagets aktieägare.

Produktionsstöd kan även betalas till stiftelser eller offentligrättsliga samfund eller lantbruksläroanstalter eller andra allmännyttiga samfund eller inrättningar, vilka idkar näringsverksamhet i enlighet med detta beslut, ifall jord- och skogsbruksministeriet av särskilt vägande skäl beviljar tillstånd till betalning av produktionsstöd.

3 §Ålder

En förutsättning för betalning av produktionsstöd är att en odlare som avses i 2 § 1 mom. 1 punkten inte har fyllt 65 år före ingången av det kalenderår under vilket det kött för vilket produktionsstöd betalas har köpts. Produktionsstöd kan dock betalas till en odlare som fyllt 65 år, om maken inte har fyllt 65 år före tidpunkten i fråga.

Då det gäller ett fall som avses i 2 § 1 mom. 2 och 3 punkten är förutsättningen för betalning av produktionsstöd att åtminstone en av de odlare, bolagsmän, medlemmar eller aktieägare som bor på lägenheten är under 65 år före ingången av det kalenderår under vilket det kött för vilket produktionsstöd betalas har köpts.

4 §Indelning i områden

Vid beviljande av produktionsstöd med stöd av detta beslut iakttas följande indelning i områden:

Område 1:

I Lapplands län Enare, Enontekis och Utsjoki samt de lägenheter och områden av Muonio kommun som nämns i statsrådets beslut av den 26 april 1973 om överföring av vissa lägenheter, lägenhetsdelar och områden från Enontekis kommun till Muonio kommun (350/73).

Område 2:

I Lapplands län Kittilä, Kolari, Pelkosenniemi, Posio, Salla, Savukoski och Sodankylä samt Muonio kommun med undantag av de delar som hör till område 1; i Uleåborgs län de lägenheter och områden av Kuusamo kommun som nämns i statsrådets beslut den av 18 juni 1969 angående överföring av vissa lägenheter och utanför lägenhetsindelningen stående områden från Salla kommun till Kuusamo kommun (402/69).

Område 3:

I Lapplands län Kemi, Kemijärvi, Keminmaa, Pello, Ranua, Rovaniemi, Rovaniemi landskommun, Simo, Tervola, Torneå och Övertorneå; i Uleåborgs län Haukipudas, Hyrynsalmi. Ii, Kariö, Kiiminki, Kuhmo, Kuivaniemi, Paltamo, Pudasjärvi, Puolanka, Ristijärvi, Suomussalmi, Taivalkoski, Utajärvi, Vaala, Yli-Ii och Ylikiiminki samt de delar av Oulunsalo kommun som ligger inom Ylikiiminki kommun, den del av Vuolijoki kommun som är belägen på ön Manamansalo och Kuusamo kommun med undantag av den del som hör till område 2.

Område 4:

I Uleåborgs län Alavieska, Brahestad, Haapajärvi, Haapavesi, Kajana, Kalajoki, Kempele, Kestilä, Kärsämäki, Limingo, Lumijoki, Merijärvi, Muhos, Nivala, Oulainen, Pattijoki, Piippola, Pulkkila, Pyhäjoki, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Rantsila, Reisjärvi, Ruukki, Sievi, Siikajoki, Sotkamo, Temmes, Tymävä, Uleåborg, Vihanti och Ylivieska samt de delar av Oulunsalo och Vuolijoki kommuner som inte hör till område 3; i Norra Karelens län Eno, Ilomants, Juuka, Kiihtelysvaara, Kontiolahti, Lieksa, Nurmes, Tuupovaara och Valtimo; i Kuopio län Idensalmi, Kaavi, Keitele, Kiuruvesi, Lapinlahti, Pielavesi, Rautavaara, Sonkajärvi, Varpaisjärvi, Vieremä samt av Juankoski kommun det till före detta Säyneinens kommun hörande området och de lägenheter och områden, som nämns i statsrådets beslut av den 17 juni 1970 om överföring av Säyneinen och Muuruvesi kommuners områden till Juankoski kommun samt av en by, vissa lägenheter och områden från Kaavi kommun till Juankoski kommun (434/70) och den 30 juni 1972 om överföring av vissa lägenheter, lägenhetsdelar och områden från Kaavi kommun till Juankoski kommun (533/72); i Mellersta Finlands län Kinnula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Pihtipudas och Viitasaari; i Vasa län Halsua, Himanka, Kannus, Karleby, Kaustby, Kelviå, Kronoby, Larsmo, Lestijärvi, Lochteå, Perho, Toholampi, Ullava och Vetil; landskapet Åland med undantag av de delar som hör till utskärsområdet.

Område 5:

I Norra Karelens län Joensuu, Kesälahti, Kitee, Liperi, Outokumpu, Polvijärvi, Pyhäselkä, Rääkkylä, Tohmajärvi och Värtsilä; i Kuopio län Karttula, Leppävirta, Nilsiä, Rautalampi, Tervo, Tuusniemi, Vehmersalmi och Vesanto samt Juankoski kommun med undantag av de delar som hör till område 4; i Mellersta Finlands län Kannonkoski, Karstula, Konginkangas, Multia, Pylkönmäki och Saarijärvi; i Vasa län Alajärvi, Etseri, Evijärvi, Jakobstad, Kortesjärvi, Lappajärvi, Lehtimäki, Pedersöre, Soini, Töysä och Vimpeli; i S:t Michels län Enonkoski, Heinävesi, Kangaslampi och Savonranta; i Kymmene län Saari och Uukuniemi.

Område 6:

I Kuopio län Kuopio, Maaninka, Siilinjärvi, Suonenjoki och Varkaus; i Mellersta Finlands län Keuruu, Konnevesi, Leivonmäki, Petäjävesi, Sumiainen, Suolahti, Uurainen och Äänekoski; i Vasa län Alahärmä, Alavus, Bötom, Ilmajoki, Jalasjärvi, Jurva, Kaskö, Kauhajoki, Kauhava, Korsnäs, Kristinestad, Kuortane, Kurikka, Laihela, Lappo, Lillkyro, Nurmo, Nykarleby, Närpes, Peräseinäjoki, Seinäjoki, Storkyro, Stora, Vasa, Vörå, Ylihärmä, Ylistaro och Östermark samt Korsholms, Malax, Maxmo och Oravais kommuner med undantag av de delar som hör till utskärsområdet; i S:t Michels län Haukivuori, Hirvensalmi, Jorois, Jäppilä, Kangasniemi, Kerimäki, Nyslott, Pieksämäki, Pieksämäki landskommun, Rantasalmi och Virtasalmi; i Tavastehus län Kuorevesi, Kuru, Mänttä, Vilppula och Virdois; i Åbo och Björneborgs län Honkajoki, Ikalis, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Kihniö, Parkano, Påmark, Sastmola och Siikainen;

Område 7:

I S:t Michels län Anttola, Hartola, Juva, Mäntyharju, Pertunmaa, Punkaharju, Puumala, Ristiina, S:t Michel, S:t Michels landskommun och Sulkava; i Mellersta Finlands län Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jyväskylä landskommun, Jämsä, Jämsänkoski, Korpilahti, Kuhmoinen, Laukaa, Luhanka, Muurame, Säynätsalo och Toivakka; i Tavastehus län Juupajoki, Kuhmalahti, Längelmäki och Ruovesi; i Åbo och Björneborgs län Kiikoinen, Kullaa, Lavia, Mouhijärvi, Norrmark och Suodenniemi samt av Björneborgs stad den del som har hört till före detta Ahlainens kommun; i Kymmene län Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti och Suomenniemi.

Område 8 (yttre skärgården):

I Vasa län de skärgårdsdelar av Korsholms, Malax, Maxmo och Oravais kommuner som godkänts av jordbruksstyrelsen; i Kymmene län de skärgårdsdelar av Kotka, Pyttis och Veckelax kommuner som godkänts av jordbruksstyrelsen; i Åbo och Björneborgs län Houtskär, Iniö, Korpo, Nagu och Velkua samt de skärgårdsdelar av Dragsfjärds, Finby, Gustavs, Halikko, Lemu, Merimasku, Nystads, Pargas, Rimito, Sagu, Tövsala och Vehmaa kommuner som godkänts av jordbruksstyrelsen; i landskapet Åland Brandö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Sottunga och Vårdö samt de skärgårdsdelar av Finströms, Geta, Hammarlands, Lemlands och Saltviks kommuner som godkänts av jordbruksstyrelsen.

Område 9 (övriga landet):

Till området hör de kommuner och kommundelar som inte ingår i områdena 1–8 ovan.

5 §Fastställande av produktionsstöd

Produktionsstöd kan betalas för nötkött, fårkött och fläsk som vid köttbesiktning har befunnits tjänligt till människoföda och som har producerats vid ett driftscentrum i områden som avses i 4 § och som en enligt bokföringslagen bokföringsskyldig köpare av kött har inköpt direkt av producenten.

Jordbruksstyrelsen kan på villkor som den bestämmer också besluta att produktionsstödet betalas direkt till producenten, varvid producenten skall göra en ansökan om saken till jordbruksstyrelsen.

Ifall producenten besitter odlingsmark som hör till samma brukningsenhet men ligger i två eller flera kommuner, betalas produktionsstöd enligt den kommun på vilkens område brukningsenhetens driftscentrum är beläget. Ifall producenten besitter lägenheter i olika kommuner och med skilda driftscentra, betalas produktionsstöd särskilt för varje lägenhet i enlighet med bestämmelserna för den kommun i vilken lägenheten i fråga är belägen.

Produktionsstöd betalas för de slaktvikter som utvisas av vågkort eller vägningsjournaler vid av jord- och skogsbruksministeriets veterinäravdelning godkända slakterier och köttbesiktningsstationer.

Produktionsstöd betalas som följer:

Område 1

Område 2

Område 3

Område 4

Område 5

Område 6

Område 7

Område 8

Område 9

Djurart

penni per kilogram

penni per kilogram

penni per kilogram

penni per kilogram

penni per kilogram

penni per kilogram

penni per kilogram

penni per kilogram

penni per kilogram

Viktklass

Tjur och kviga som väger 260 kilogran eller mera

1 460

1 350

1 130

840

780

660

550

950

500

Tjur som väger 220–259,9 kilogram samt kviga som väger 170–259,9 kilogram

1 310

1 200

980

690

630

510

400

800

350

Tjur som väger 190–219,9 kilogram

l 160

1 050

830

540

470

360

250

650

200

Ko som kalvat en gång

350

350

350

350

350

350

350

350

350

Får som väger 16 kilogram eller mera

2 140

2 000

1 790

1 580

1 280

1 280

1 280

1 740

950

Svin

85

75

55

40

40

6 §Betalning av produktionsstöd

Köparen betalar produktionsstödet till den i 2 § avsedda producenten i samband med redovisningen för köttet. Ett belopp som motsvarar produktionsstödet betalas till köparen månatligen i efterskott av jordbruksstyrelsen sedan denna mottagit en på blankett som den fastställt uppgjord utredning om produktionsstödets belopp och om att beloppet betalas i förskott till köttproducenten. Produktionsstödet inbetalas på köparens bank- eller postgirokonto. Jordbruksstyrelsen kan på villkor som den bestämmer betala förskott på produktionsstödet till köparen.

Om jordbruksstyrelsen betalar produktionsstöd direkt till producenten, skall producenten ansöka om produktionsstödet på en blankett som fastställts av jordbruksstyrelsen. Produktionsstödet inbetalas på producentens bank- eller postgirokonto.

Jordbruksstyrelsen kan meddela närmare föreskrifter om omständigheter i anslutning till ansökan om och betalning av produktionsstöd.

7 §Återkrav

Om en köpare eller en producent, som har fått produktionsstöd direkt från jordbruksstyrelsen, har fått stöd utan grund eller till ett högre belopp än vad som skulle ha kunnat beviljas enligt detta beslut, iakttas i fråga om återkrav vad som stadgas i lagen den 27 januari 1971 om handhavande av utdelnings- och övervakningsuppgifter beträffande lantbruksstödet (88/71).

8 §Förvägrande av produktionsstöd

Den som inte iakttar detta beslut eller med stöd därav meddelade föreskrifter kan av jordbruksstyrelsen förvägras produktionsstöd antingen för en viss tid eller helt och hållet.

9 §Övervakning

Landsbygdsdistriktet och i landskapet Åland länsstyrelsen skall för sin del övervaka att detta beslut och med stöd därav meddelade föreskrifter iakttas.

En köpare av kött samt en producent som har fått produktionsstöd direkt från jordbruksstyrelsen är skyldig att på begäran bereda en av jordbruksstyrelsen eller landsbygdsdistriktet och på Åland en av länsstyrelsen förordnad kontrollör tillfälle att granska hans bokföring samt räkenskaps- och andra handlingar till den del de gäller betalning av produktionsstöd och att även i övrigt bistå vid granskningen.

10 §Närmare föreskrifter

Jordbruksstyrelsen kan meddela närmare föreskrifter om verkställigheten av detta beslut.

11 §Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft den 24 april 1991 och det tillämpas på kött som köps från och med den 1 maj 1991. Beslutets 3 § tillämpas dock från och med den 1 januari 1992.

Genom detta beslut upphävs statsrådets beslut av den 9 mars 1989 om premier för produktion av nötkött och fårkött (223/89).

Helsingfors den 18 april 1991

Jord- och skogsbruksminister Toivo T. PohjalaSpecialforskare Esko Juvonen

Till början av sidan