Lag om ändring av lagen om utövning av läkaryrket
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
ändras i lagen den 14 juli 1978 om utövning av läkaryrket ( 562/78 ) 2 §, 3 § 1 mom., 4 och 5 §§, 6 § 2-4 mom., 7 § 1 mom., 8 §, 9 § 1 och 5 punkten, 11 § 1 mom., 13 och 14 §§, 15 § 1 och 2 mom., 16 §, 17 § 1, 3 och 4 mom., 18-21, 26, 28 och 29 §§ samt 30 § 2 mom., av dessa lagrum 3 § 1 mom., 14 §, 15 § 1 och 2 mom. samt 20 a och 28 §§ sådana de lyder i lag av den 31 december 1987 (1288/87), 6 § 2-4 mom. sådana de lyder i lag av den 9 februari 1990 (147/90), 9 § 1 och 5 punkten sådana de lyder i lag av den 9 februari 1990 (153/90) samt 13 och 26 §§ sådana de lyder delvis ändrade genom nämnda lag av den 31 december 1987, som följer:
2 §
Den som vid en högskola i Finland har avlagt medicinsk grundexamen eller vid en högskola i utlandet har avlagt motsvarande examen, som godkänts av social- och hälsostyrelsen, och styrkt att han uppfyller eventuella andra i förordning bestämda behörighetsvillkor får utöva läkaryrket i en tjänst, befattning eller uppgift som assistentläkare, och av särskilda skäl också i andra läkaruppgifter än som assistentläkare, vid en hälsovårdscentral eller kommunal sjukvårdsinrättning eller en annan sjukvårdsinrättning som en kommun, ett kommunalförbund eller staten svarar för eller vid någon annan motsvarande anstalt som social- och hälsostyrelsen har godkänt.
En medicine studerande som har nått ett genom förordning bestämt skede i studierna får tillfälligt utöva läkaryrket i en sådan tjänst, befattning eller uppgift som avses i 1 mom.
3 §
Social- och hälsostyrelsen beviljar på ansökan behörighet att självständigt utöva läkaryrket såsom legitimerad läkare, om sökanden
har avlagt medicinsk grundexamen,
har tjänstgjort vid inrättningar som avses i 2 § 1 mom. under en genom förordning bestämd tid eller fullgjort motsvarande tjänstgöring i ett annat nordiskt land, samt
har visat att han uppfyller eventuella övriga i förordning bestämda behörighetsvillkor.
4 §
Social- och hälsostyrelsen beviljar på ansökan en läkare specialisträttighet, om sökanden
har avlagt specialistexamen vid en inhemsk högskola eller någon motsvarande av social- och hälsostyrelsen godkänd examen vid en utländsk högskola eller annars förvärvat motsvarande kompetens, och
har visat att han uppfyller eventuella övriga i förordning bestämda behörighetsvillkor.
Endast läkare som har erhållit specialisträttighet får uppge sig vara specialist.
5 §
En i 2 § angiven utövare av läkaryrket får, på de grunder som anges i förordning, med länsstyrelsens tillstånd interimistiskt sköta även en annan tjänst, befattning eller uppgift än en sådan som förutsätter i 2 § 1 mom. nämnd läkarbehörighet.
6 §
Social- och hälsostyrelsen får på ansökan och på de villkor som den bestämmer bevilja den som är medborgare i ett annat nordiskt land och innehar rätt att vara verksam som läkare i något annat nordiskt land, i 3 och 4 §§ nämnd rätt att vara verksam inom landskapet Åland.
En utlänning, som har avlagt en i 2 § 1 mom. nämnd examen och har för uppgiften förutsatt kompetens som stadgas genom förordning samt tillräckliga språkkunskaper, får av social- och hälsostyrelsen av särskilda skäl på ansökan och på de villkor som den bestämmer beviljas tillstånd för uppgifter som avses i 2-5 §§ eller rätt att vara verksam som legitimerad läkare.
Social- och hälsostyrelsen kan återkalla ett i 3 mom. nämnt tillstånd, om skäl prövas föreligga.
7 §
En i 2 § 1 mom. angiven utövare av läkaryrket skall tillställa social- och hälsostyrelsen följande skriftliga och med hans egen namnteckning försedda läkarförsäkran:
8 §
En i 3 och 4 §§ nämnd rättighet och behörighet kan förvägras endast på en sådan grund enligt vilken social- och hälsostyrelsen med stöd av denna lag skulle kunna förklara att sökanden mister sin behörighet att utöva läkaryrket.
9 §
Var och en som utövar läkaryrket skall:
meddela social- och hälsostyrelsen och hälsovårdsnämnden sin verksamhetsort och hemort då han är självständig yrkesutövare,
enligt social- och hälsostyrelsens föreskrifter lämna rapporter och upplysningar om sin verksamhet.
11 §
Var och en som är behörig att utöva läkaryrket har, om inte något annat stadgas genom förordning, rätt att enligt social- och hälsostyrelsens anvisningar för medicinskt eller medicinsk-vetenskapligt behov från apotek ordinera läkemedel med iakttagande av vad som stadgas eller bestäms särskilt.
13 §
Social- och hälsostyrelsen kan meddela närmare anvisningar och föreskrifter om vad utövare av läkaryrket skall beakta vid utfärdande av rättsmedicinska läkarintyg och läkarutlåtanden samt även annars vid utövandet av läkaryrket.
Var och en som utövar läkaryrket står i sin verksamhet under social- och hälsostyrelsens och länsstyrelsens tillsyn och är skyldig att iaktta vad social- och hälsostyrelsen eller länsstyrelsen bestämmer med stöd av stadganden och föreskrifter samt att lämna social- och hälsostyrelsen eller länsstyrelsen de meddelanden, förklaringar och utredningar som begärs.
14 §
Har en utövare av läkaryrket på grund av ålder eller sjukdom eller av någon annan orsak blivit eller genom sin verksamhet visat att han helt eller delvis blivit oförmögen att utöva läkaryrket, kan social- och hälsostyrelsen förklara att han tills vidare mister sin behörighet att utöva läkaryrket eller begränsa denna behörighet.
15 §
Finns det grundad anledning att anta att en utövare av läkaryrket blivit oförmögen att utöva yrket, kan social- och hälsostyrelsen för utredning av saken bestämma att han skall genomgå läkarundersökning och inhämta annan behövlig utredning samt förbjuda honom att utöva läkaryrket tills frågan om hans bristande förmåga har blivit slutligt avgjord. Vid läkarundersökningen kan nödvändiga prov tas och annan undersökning utföras, om detta kan ske utan nämnvärd olägenhet.
Social- och hälsostyrelsen och länsstyrelsen kan vid behov bestämma att mottagnings-, undersöknings- och vårdlokaliteterna samt patientkartoteket hos den som utövar läkaryrket skall granskas. Endast en legitimerad läkare kan förordnas att utföra granskningen.
16 §
Då social- och hälsostyrelsen av särskilda skäl anser det nödvändigt, är en utövare av läkaryrket skyldig att på förordnande av styrelsen delta i fortbildning, vid äventyr att social- och hälsostyrelsen kan förbjuda honom att utöva läkaryrket eller begränsa hans behörighet att utöva yrket tills han visat att han har deltagit i den av styrelsen förskrivna utbildningen.
17 §
Har en utövare av läkaryrket blivit dömd till fängelsestraff för ett brott som har begåtts vid utövningen av läkaryrket och har domstolens utslag vunnit laga kraft, kan social- och hälsostyrelsen, om det av de med brottet sammanhängande omständigheterna framgår att han är ovärdig det förtroende som han bör åtnjuta, för viss tid eller, om omständigheterna är synnerligen försvårande, förklara att han för alltid mister sin behörighet att utöva läkaryrket.
Domstolen skall utan dröjsmål tillställa social- och hälsostyrelsen en avskrift av protokollet och utslaget i mål som avses i 1 och 2 mom.
Social- och hälsostyrelsen kan redan innan domstolens utslag, varigenom en utövare av läkaryrket har dömts till fängelsestraff, avsättning eller skiljande från utövning av tjänst, vunnit laga kraft förbjuda honom att utöva läkaryrket tills målet har blivit slutligt avgjort.
18 §
Har en utövare av läkaryrket vid utfärdande av ett i 12 § nämnt intyg eller utlåtande uppsåtligen däri antecknat omdömen eller uppgifter som han visste vara oriktiga eller grundlösa eller vid utövandet av läkaryrket förfarit på ett sätt som skall anses olämpligt, eller missbrukar han patientens förtroende eller beroende av honom, kan social- och hälsostyrelsen förklara att han tills vidare mister sin behörighet att utöva läkaryrket eller begränsa denna behörighet.
19 §
Finner social- och hälsostyrelsen att en utövare av läkaryrket har förfarit felaktigt vid fullgörandet av uppgifter som hör till yrket eller att han fullgjort eller ämnar fullgöra sådana till yrket hörande uppgifter för vilka hans utbildning eller erfarenhet skall anses otillräcklig eller i fråga om vilka hans verksamhetsmöjligheter skall anses begränsade, kan styrelsen meddela närmare föreskrifter och anvisningar om utövningen av läkaryrket samt antingen begränsa hans befogenhet att fullgöra uppgifter som hör till läkaryrket eller helt förbjuda honom att fullgöra dem, tills orsaken till begränsningen eller förbudet har upphört.
Konstaterar social- och hälsostyrelsen att en utövare av läkaryrket missbrukar sin rätt att från apotek ordinera alkohol eller narkotika eller något annat därmed jämförbart ämne, kan styrelsen tills vidare begränsa hans rätt att ordinera dylika ämnen eller helt förbjuda honom att ordinera sådana.
20 §
Social- och hälsostyrelsen kan vid handläggning av ärenden som avses i 14-19 §§ vid behov temporärt förbjuda den som saken gäller att utöva läkaryrket eller begränsa han behörighet att utöva yrket.
Innan ett ärende som avses i 14-19 §§ avgörs slutligt skall social- och hälsostyrelsen bereda utövaren av läkaryrket tillfälle att ge en förklaring i saken. Styrelsen kan innan ärendet avgörs höra sakkunniga.
20 a §
Social- och hälsostyrelsen kan, då den förklarar att en läkare mister sin behörighet att utöva läkaryrket eller förbjuder en läkare att utöva läkaryrket eller begränsar behörigheten att utöva det, av särskilda skäl bestämma att den som har utövat läkaryrket privat skall överlämna handlingar med uppgifter om patienter till hälsovårdscentralen på den ort där yrket utövats för att där omhänderhas som ett fristående arkiv.
21 §
Har en utövare av läkaryrket vid utövningen därav handlat mot lag eller med stöd av lag utfärdade stadganden eller bestämmelser, i sin uppgift annars gjort sig skyldig till felaktighet eller försummelse eller uppfört sig olämpligt och är felaktigheten eller försummelsen inte sådan att han skall åtalas vid domstol, kan social- och hälsostyrelsen tilldela honom muntlig eller skriftlig varning.
26 §
Om vunnen behörighet att utöva läkaryrket och om förlust eller begränsning av sådan behörighet skall social- och hälsostyrelsen utan dröjsmål införa en kungörelse i Officiella tidningen.
Social- och hälsostyrelsen publicerar årligen en förteckning över dem som utövar läkaryrket.
28 §
Om sökande av ändring i beslut som social- och hälsostyrelsen har meddelat med stöd av denna lag gäller lagen om ändringssökande i förvaltningsärenden (154/50). Beslut som nämns i 14-20 och 20 a §§ skall trots besvär omedelbart verkställas.
29 §
För det fall att social- och hälsostyrelsen bestämmer att förhör skall verkställas för utrönande av en läkares yrkesskicklighet eller kompetens i övrigt, kan genom förordning stadgas att den som förhör i ersättning för kostnader som åsamkas staten och för förhörararvoden skall betala högst en avgift som fastställs enligt de allmänna grunderna i lagen om grunderna för avgifter, som skola erläggas för särskilda myndigheters expeditioner och tjänsteförrättningar (806/42).
30 §
Ärenden som enligt denna lag skall avgöras av social- och hälsostyrelsen kan genom förordning överföras på länsstyrelsen.
Denna lag träder i kraft den 1 mars 1991.
Regeringens proposition 233/90
Socialutsk. bet. 44/90
Stora utsk. bet. 227/90
Helsingfors den 17 januari 1991
Republikens President MAUNO KOIVISTOSocial- och hälsovårdsminister Mauri Miettinen