Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

397/1991

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Statsrådets beslut om allmänna föreskrifter om beredskapsarrangemang vid kärnkraftverk

Typ av författning
Beslut
Meddelats
Uppdaterad författning
397/1991

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

Statsrådet har vid föredragning från handels- och industriministeriet med stöd av 81 § 1 mom. 2 punkten kärnenergilagen av den 11 december 1987 (990/87) beslutat:

1 kap.Tillämpningsområde och definitioner

1 §Tillämpningsområde

En innehavare av byggnadstillstånd och driftstillstånd för ett kärnkraftverk skall sörja för beredskapsarrangemangen vid kärnkraftverket i enlighet med detta beslut.

2 §Definitioner

I detta beslut avses med

1)

nödsituation en olycka eller någon annan händelse där kärnkraftverkets säkerhet minskar eller hotar att minska avsevärt,

2)

allvarlig reaktorolycka en nödsituation där en betydande del av bränslet i reaktorn skadas,

3)

beredskapsarrangemang åtgärder i kärnkraftverket och på dess område för begränsande av kärnskador samt

4)

kärnkraftverk en kärnanläggning som är avsedd för elproduktion och som är försedd med en kärnreaktor eller, om på samma område finns flera sådana eller andra kärnanläggningar, den anläggningshelhet som de utgör.

2 kap.Planering av beredskapsarrangemang

3 §Planeringsgrunder

Planeringen av beredskapsarrangemang skall grunda sig på analyser som gäller hur kärnkraftverket fungerar i nödsituationer samt följderna av nödsituationerna.

Verksamheten i en nödsituation skall planeras med beaktande av hur man kan behärska händelserna samt hur allvarliga följderna kan bli. I detta syfte skall nödlägena indelas i olika klasser.

Beredskapsarrangemangen skall anpassas till driften av kärnkraftverket och till skyddsarrangemangen.

Beredskapsarrangemangen skall dessutom anpassas till de planer för räddningstjänst och beredskap som myndigheterna utarbetat med tanke på kärnkraftsverksolyckor.

4 §Beredskapsorganisationen

Den personal som planerar och genomför beredskapsarrangemang (beredskapsorganisationen) skall ha en fastställd uppgifts- och ansvarsfördelning.

5 §Beredskap

Vid ett kärnkraftverk skall finnas beredskap att i en nödsituation vidta de åtgärder som är nödvändiga för att behärska en olycka. Beredskapen skall också gälla förmåga att analysera nödläget och dess följder samt att förutse hur de kommer att utveckla sig.

På kärnkraftverkets område skall finnas beredskap att i en nödsituation göra strålningsmätningar samt meteorologiska mätningar för att utreda hur de radioaktiva ämnena sprider sig.

Lämpliga utrymmen och lämplig utrustning samt tillräckliga kommunikations- och alarmsystem skall reserveras för beredskapsarrangemangen.

I nödsituationer skall alltid en tillräckligt stor personal snabbt kunna nås.

Planer för hur massmedierna och allmänheten skall informeras i en nödsituation skall göras upp på förhand.

6 §Beredskapsplaner

Strålsäkerhetscentralens godkännande skall inhämtas för den plan (preliminär beredskapsplan) som avses i 35 § 4 punkten kärnenergiförordningen (161/88) och för den utredning (beredskapsplan) som avses i 36 § 1 mom. 6 punkten och för ändringar i dem.

Tillståndsinnehavaren skall lämna in de godkända beredskapsplanerna och ändringarna i dem till inrikesministeriet samt den behöriga länsstyrelsen och brandmyndigheten.

3 kap.Upprätthållande av beredskap samt åtgärder i nödsituationer

7 §Upprätthållande av beredskapen

I syfte att upprätthålla funktionsberedskap skall behövlig utbildning och träning anordnas. Övningar skall även ordnas tillsammans med de myndigheter som saken gäller.

De utrymmen och redskap som har reserverats för beredskapsarrangemang skall fortlöpande hållas i funktionsdugligt skick.

Handlingar som gäller beredskapsarrangemangen skall hållas vid dagsläget.

8 §Åtgärder i nödsituationer

I en nödsituation skall åtgärder som förutsätts i beredskapsplanen omedelbart vidtas. Även i övrigt skall effektiva åtgärder vidtas för att förhindra eller begränsa strålningsexponering.

Den behöriga kretsalarmeringscentralen och strålsäkerhetscentralen skall omedelbart underrättas när en nödsituation har uppstått. Nödvändiga uppgifter skall dessutom meddelas räddningstjänstens ledningscentral och strålsäkerhetscentralen så länge nödsituationen varar.

På ett kärnkraftverks område skall de ledningsfullmakter som avses i 30 § 3 mom. lagen om brand- och räddningsväsendet (559/75) utnyttjas av person som nämns i beredskapsplanen, tills den behöriga brandskyddsmyndigheten meddelar att den övertar ansvaret för räddningsverksamheten. Till myndighetens förfogande skall härvid ställas en tillräckligt stor personal bestående av sakkunniga inom kärnteknik och strålskydd.

4 kap.Särskilda bestämmelser

9 §Åtgärder i samband med räddningstjänsten

Tillståndshavaren skall i en nödsituation ordna mätning av strålningen utanför kärnkraftverkets område så att uppgifter om hur de radioaktiva ämnena sprider sig i omgivningen kan fås snabbt.

Tillståndshavaren skall i samarbete med de myndigheter som ansvarar för räddningstjänsten på förhand sända befolkningen på närområdet instruktioner om hur den skall förhålla sig i en nödsituation. Tillståndshavaren är skyldig att i nödsituation delta i varnande och alarmering av den befolkning som omedelbart hotas.

Tillståndshavaren skall fortlöpande upprätthålla beredskap att vidta de åtgärder som räddningstjänsten förutsätter i en nödsituation. Dessa åtgärder skall övas i samarbete med behöriga myndigheter. Planerna för åtgärder i samband med räddningstjänsten skall ingå i beredskapsplanen.

10 §Tillämpning av beslutet på andra kärnanläggningar

Detta beslut tillämpas även på andra kärnanläggningar än kärnkraftverk i den utsträckning fara som orsakas av kärnskada på ifrågavarande anläggning förutsätter.

11 §Detaljerade föreskrifter

Strålsäkerhetscentralen utfärdar detaljerade föreskrifter om beredskapsarrangemang.

12 §Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft den 1 mars 1991.

Helsingfors den 14 februari 1991

Handels- och industriminister Ilkka SuominenByråchef Ilkka Mäkipentti

Till början av sidan