Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

347/1991

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Förordning om tillståndspliktig persontrafik på väg

Typ av författning
Förordning
Meddelats

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av trafikministern stadgas med stöd av lagen den 15 februari 1991 om tillståndspliktig persontrafik på väg (343/91):

1 §Planering av kollektivtrafik

Länsstyrelsen skall bistå kommunerna med att sammanjämka persontrafikbehoven. Servicenivån skall bestämmas och projekten utbetalas så att förutsättningar skapas för ekonomiska och ändamålsenliga trafikarrangemang.

2 §Lokala tillståndsmyndigheter

Tillstånd för linjetrafik som bedrivs enbart i Björneborg, Borgå, Ekenäs, Esbo, Forssa, Hangö, Helsingfors, Hyvinge, Idensalmi, Imatra, Joensuu, Jyväskylä, Kajana, Karleby, Kemi, Kemijärvi, Kotka, Kouvola, Kuopio, Kuusankoski, Lahtis, Lieksa, Nurmes, Nyslott, Raumo, Riihimäki, Rovaniemi, Salo, S:t Michel, Seinäjoki, Tammerfors, Tavastehus, Torneå, Uleåborg, Valkeakoski, Vanda, Varkaus, Vasa, Villmanstrand eller Åbo beviljas av den kommunala myndigheten.

3 §Personliga förutsättningar för beviljande av trafiktillstånd

Trafiktillstånd kan beviljas en sökande som

1)

är tillförlitlig och även i övrigt lämplig att bedriva trafik,

2)

har tillräcklig yrkesskicklighet,

3)

råder över sig själv och sin egendom, samt

4)

är solvent och på ett behörigt sätt förmår svara för sina förpliktelser.

Trafiktillstånd kan beviljas en juridisk person som uppfyller kraven i 1 mom. 4 punkten, om den som svarar för trafiken uppfyller kraven enligt 1-3 punkten.

Sökanden skall inte anses uppfylla kravet på tillförlitlighet enligt 1 mom. 1 punkten, om

1)

han under de senaste fem åren har dömts till fängelsestraff, eller

2)

han under det senaste året minst tre gånger har dömts till bötesstraff för brott mot stadganden eller bestämmelser om trafikidkande eller trafik- eller fordonssäkerhet och

3)

om brotten visar att han är uppenbart olämplig att idka tillståndspliktig persontrafik.

4 §Ansökan om trafiktillstånd

Tillståndsansökan görs på en blankett vars sakinnehåll fastställs av trafikministeriet. Till ansökan skall fogas de handlingar genom vilka sökanden visar att det finns förutsättningar att bevilja tillstånd.

Den som ansöker om trafiktillstånd skall visa hur efterfrågan på trafikservice och behoven att anordna persontrafik i kommunerna beaktas samt att trafiken ordnas på ett ekonomiskt och ändamålsenligt sätt. Den som söker linjetrafiktillstånd skall dessutom visa hur trafiken ansluts till annan kollektivtrafik.

Tillståndsmyndigheten skall vid behov skaffa utlåtanden och andra utredningar som behövs för att avgöra ansökan.

5 §Ledigförklarande av trafiktillstånd

Tillståndsmyndigheten kan vid behov i tidningar som är allmänt spridda på orten eller på något annat lämpligt sätt uppmana alla intresserade att ansöka om trafiktillstånd antingen för bedrivande av någon exakt individualiserad trafik eller för någon trafikhelhet som uppfyller vissa kriterier i fråga om servicenivån.

6 §Anordnande av offerttävling

Angående skötseln av sådan stadsmässig lokaltrafik eller linjetrafik för vilken en kommun eller huvudstadsregionens samarbetsdelegation svarar ekonomiskt och vars driftskostnader staten eller kommunen huvudsakligen står för kan tillståndsmyndigheten anordna en offerttävling för att hitta det mest ekonomiska och även i övrigt förmånligaste sättet att anordna trafiken då giltighetstiden för trafiktillståndet håller på att gå ut, då tillståndsmyndigheten återkallar trafiktillståndet med stöd av 20 § lagen om tillståndspliktig persontrafik på väg (343/91) samt i andra fall då tillståndshavaren avstår från sitt tillstånd eller annars samtycker till att en tävling anordnas. När trafiktillstånd beviljas av en annan myndighet än den som har ekonomiskt ansvar för trafiken ordnas offerttävlingen av den myndighet som har det ekonomiska ansvaret.

En offerttävling skall anordnas för att möjliggöra sund och fungerande ekonomisk konkurrens. Ingen trafikidkare eller anbudsgivare får ställas i prioritetsställning. Trafiken kan planeras antingen av kommunen, tillståndsmyndigheten eller den som ansöker om tillstånd eller också kan planeringen delas mellan dessa.

7 §Trafiktillståndets innehåll

I trafiktillståndet antecknas

1)

tillståndshavaren,

2)

trafikens beskaffenhet,

3)

giltighetstiden,

4)

tidpunkten när trafiken senast skall inledas,

5)

de villkor som skall iakttas vid bedrivande av trafiken, samt

6)

om tillståndshavaren är en juridisk person, den person som svarar för trafiken och som har föreslagits av den juridiska personen och godkänts av tillståndsmyndigheten och som svarar för att trafiken sköts enligt gällande stadganden, föreskrifter och tillståndsvillkor.

I ett linjetrafiktillstånd antecknas dessutom linjens rutt och övervakningsort samt, utom i fråga om sådan trafik som avses i 10 § 3 mom. lagen om tillståndspliktig persontrafik på väg, tidtabellen.

I ett beställningstrafiktillstånd antecknas utom det som nämns i 1 mom. också trafikområdet, stationsplatsen och antalet bilar som används i trafiken.

Om det inte av särskilda skäl är motiverat att fastslå en kortare giltighetstid för trafiktillståndet, är giltighetstiden för linjetrafiktillstånd tio år och för beställningstrafiktillstånd fem år. Sådana särskilda skäl kan bl.a. vara frågor som gäller hur trafiken organiseras ekonomiskt eller förändringar i efterfrågan eller huruvida trafiken sköts på ett behörigt sätt.

8 §Inledande av trafik

Innan innehavaren av ett trafiktillstånd inleder trafiken skall han uppvisa sitt tillstånd för polisen på övervaknings- eller stationsorten och på en blankett som har fastställts för detta ändamål, anmäla en bil, dock inte en buss, för tillståndet samt meddela när trafiken inleds. En förutsättning för att anmälan skall godkännas är att bilen inte har antecknats för trafik enligt något annat trafiktillstånd och att bilen ägs eller innehas av tillståndshavaren.

I en bil som används i tillståndspliktig trafik, med undantag av bussar i linjetrafik, skall trafiktillståndet eller en kopia av det och en därtill fogad kopia av den anmälningsblankett som avses i 1 mom. medföras under körningen.

9 §Ändring och förnyande av trafiktillstånd

Om ändring eller förnyande av trafiktillstånd ansöks i den ordning som enligt 4 § gäller för ansökan om tillstånd.

När ansökan avgörs skall utom 9 § lagen om persontrafik på väg och 3 § i denna förordning beaktas om trafiken idkats enligt tillstånden och annars som sig bör.

Om ansökan om förnyande har gjorts senast två månader före trafiktillståndets sista giltighetsdag, får trafiken fortsättas med det tillstånd som skall förnyas tills ärendet har avgjorts.

10 §Underleverans

Innehavaren av ett linjetrafiktillstånd kan i form av underleveranser köpa individualiserade körprestationer som motsvarar hans trafiktillstånd av personer som har rätt att idka beställningstrafik med buss eller personbil, om detta inte har begränsats enligt 10 § lagen om tillståndspliktig persontrafik på väg. Ansvaret för skötseln av trafiken bärs fortsättningsvis av innehavaren av linjetrafiktillståndet.

11 §Byte av den person som svarar för trafiken

Anmälan om byte av den person som svarar för trafiken skall göras i den ordning som gäller ändring av trafiktillstånd.

Om den person som svarar för trafiken måste bytas på grund av dödsfall, plötslig allvarlig sjukdom, olycksfall eller någon annan därmed jämförbar oförutsedd händelse, skall den myndighet som har beviljat tillståndet utan dröjsmål underrättas. Om en person som uppfyller kravet i 3 § 1 mom. 2 punkten inte genast kan föreslås för detta uppdrag, skall utredningar, som visar att kravet uppfylls, företes så snart som möjligt, dock senast inom ett år efter den händelse som föranlett bytesbehovet.

12 §Dödsbons rätt att fortsätta trafiken

Den som svarar för skyldigheterna att sköta trafiken när tillståndshavaren har dött skall uppfylla kraven enligt 3 § 1 mom. 1 och 3 punkten.

13 §Byte av bil som anmälts för trafiktillstånd

Innan en bil som har anmälts för trafiktillstånd byts skall bytet anmälas hos polisen på stationsorten på en blankett som avses i 8 § 1 mom. Anmälan kan också göras per post. Ett exemplar av anmälningsblanketten skall fogas till de handlingar som skall medföras i bilen. Kopian av anmälan för den föregående bilen skall lämnas tillbaka till polisen tillsammans med den nya anmälningen.

14 §Förfallet trafiktillstånd

Om den som erhåller ett trafiktillstånd inte inleder trafik inom den tid som bestäms i tillståndet, skall tillståndet anses ha förfallit.

15 §Avbrott i trafiken

Beställningstrafik som bedrivs med personbil får av tvingande skäl med samtycke av polisen på stationsorten avbrytas för högst tre månader. För en längre tid får trafiken endast avbrytas med tillståndsmyndighetens samtycke.

16 §Trafiktillstånd för personbil eller ambulans som beviljats en juridisk person

Beställningstrafiktillstånd för personbil eller ambulans som har beviljats någon annan än en fysisk person gäller högst så länge som den person som när trafiktillståndet beviljades godkändes att svara för trafiken faktiskt svarar för skötseln av trafiken. Personbyte av någon anledning som nämns i 10 § 2 mom. inverkar dock inte på tillståndets giltighetstid.

17 §Informationsskyldighet

Den som bedriver linjetrafik skall ge effektiv information om trafiken i synnerhet innan den inleds eller ändras. Kommunen och huvudstadsregionens samarbetsdelegation har dock informationsskyldighet för den trafik som de svarar för ekonomiskt samt även annars om så är överenskommet.

18 §Rätten till beställningskörningar för innehavare av linjetrafiktillstånd

Rätten för innehavare av linjetrafiktillstånd för buss att bedriva beställningstrafik utan beställningstrafiktillstånd begränsas på grundval av antalet bussar som behövs i linjetrafik som följer:

Antalet bussar som behövs i linjetrafik:

Maximiantalet bussar som används i beställningstrafik:

1

3

2

5

3

7

4

8

5-9

10

10

11

Om antalet bussar som behövs i linjetrafik är 11 eller större, får beställningstrafik bedrivas med ett lika stort antal bussar som används i linjetrafik.

Antalet bussar som behövs i linjetrafik räknas enligt det effektivaste möjliga sättet att använda dem så att reservbussar och de bussar som behövs mindre än tre dagar i veckan eller för linjeturer som körs mindre än sex månader per år inte medräknas.

Rätten till beställningskörningar visas under en körning genom ett beställningskörningsintyg, som utfärdas av trafikministeriet och som skall medföras i original under körningen.

19 §Bedrivande av beställningstrafik med personbil

Beställningstrafik med personbil får endast bedrivas från den stationsplats för bilen som har antecknats i trafiktillståndet. När en körning eller ett uppdrag har slutförts skall bilen utan dröjsmål föras tillbaka till stationsplatsen. Då får föraren även inom ett främmande trafikområde ta passagerare på returresan.

20 §Befrielse från skyldigheten att ansluta sig till en taxiradiobeställningscentral

Länsstyrelsen kan bevilja befrielse från skyldigheten att ansluta sig till en taxiradiobeställningscentral i synnerhet för taxibilar inom glesbygdsområden av vilkas körningar endast en liten del är sporadiska beställningar och för vilka kostnaderna för en anslutning till centralen är oskäliga i förhållande till nyttan.

21 §Förbud mot vållande av olägenhet för linjetrafiken

Det är förbjudet att bedriva beställningstrafik, om syftet är att transportera sådana passagerare för vilka linjetrafikförbindelser har anordnats.

När olägenheten uppskattas skall särskilt beaktas de inkomster som innehavaren av linjetrafiktillståndet går miste om, skyldigheten för denne att bedriva trafik enligt tillståndet under hela den tid som det är i kraft samt å andra sidan restiden med väntetider, antalet byten, passagerarnas särskilda behov och hur ofta sådana transporter återkommer som sköts i form av beställningstrafik.

22 §Trafik som bedrivs med ambulans

Beställningstrafiktillstånd för ambulans innefattar rätt att i enlighet med avtal mellan hälsovårdscentraler om beredskapsreserv utföra brådskande sjuktransporter inom den egna alarmeringskretsen samt så att början eller slutet av transporten finns inom den egna alarmeringskretsen.

23 §Övervakning av trafiken

Polisen på övervaknings- och stationsorten skall

1)

anteckna på trafiktillståndet att detta har uppvisats,

2)

föra en förteckning över de trafiktillstånd som den övervakar och över fordon som har anmälts,

3)

utan dröjsmål underrätta den myndighet som har beviljat trafiktillståndet, om tillståndet enligt 14 § skall anses ha förfallit, om skötseln av trafiken har avbrutits och om trafiken inte sköts enligt tillståndet eller annars som sig bör, samt

4)

utan dröjsmål underrätta den myndighet som har beviljat trafiktillståndet om sådana straff och andra straffrättsliga påföljder som tillståndshavaren eller den som ansvarar för trafiken fått samt om andra sådana ändringar i förhållandena som nämns i 3 § och utgör förutsättning för tillstånd och som med fog kan antas leda till att det trafiktillstånd som avses i 20 § lagen om tillståndspliktig persontrafik på väg återkallas.

Trafikministeriet skall också alltid underrättas, om påföljden med fog kan antas bli ett sådant förbud eller en sådan begränsning av beställningstrafik med buss som avses i 21 § lagen om tillståndspliktig persontrafik på väg.

Sådana omständigheter som avses i 1 mom. 3 och 4 punkten och 2 mom. som någon annan polis än polisen på övervaknings- eller stationsorten har fått kännedom om skall om möjligt anmälas till polisen på övervaknings- och stationsorten.

24 §Ikräftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 mars 1991. Förordningens 16 § träder dock i kraft den 1 januari 1995.

Helsingfors den 15 februari 1991

Republikens President MAUNO KOIVISTOTrafikminister Ilkka Kanerva

Till början av sidan