Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

265/1991

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Lag om skogscentraler och skogsnämnder

Typ av författning
Lag
Meddelats

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med riksdagens beslut stadgas:

1 §

De uppgifter som gäller främjandet av den privata skogshushållningen och, enligt vad som stadgas särskilt, tillsynen över iakttagandet av de lagar som gäller den privata skogshushållningen handhas av skogscentraler och skogsnämnder.

Med privat skogshushållning avses i denna lag annan skogshushållning än den som staten bedriver.

2 §

Det finns två skogscentraler, den ena huvudsakligen för det finskspråkiga och den andra huvudsakligen för det svenskspråkiga området. Deras verksamhetsområden fastställs av statsrådet.

Skogsnämndernas antal och verksamhetsdistrikt fastställs av statsrådet.

3 §

Skogscentralerna står under jord- och skogsbruksministeriets tillsyn. Skogscentralerna styr skogsnämndernas verksamhet och sköter övervakningsuppgifter som gäller denna enligt anvisningar av jord- och skogsbruksministeriet. I fråga om skogsförbättringsverksamheten skall dock iakttas lagen om skogsförbättring (140/87).

4 §

För den högsta ledningen av skogscentralen Metsäkeskus Tapio finns en direktion med 13 medlemmar. Varje medlem har en personlig suppleant. Av medlemmarna är en direktör för skogscentralen, och suppleant för denne är biträdande direktör för skogscentralen. Statsrådet förordnar de övriga medlemmarna och suppleanterna i direktionen. Av medlemmarna skall två företräda staten. Av de övriga medlemmarna skall fem förordnas bland dem som föreslagits av den mest representativa skogsägarorganisationen, två bland dem som föreslagits av den mest representativa skogsindustriorganisationen, en bland dem som föreslagits av den mest representativa organisationen för skogsarbetarna, en bland dem som föreslagits av den mest representativa skogsfunktionärsorganisationen och en bland personer som föreslagits av den mest representativa organisationen för skogsentreprenörer.

För den högsta ledningen av Skogscentralen Skogskultur finns en direktion med åtta medlemmar. Varje medlem har en personlig suppleant. Av medlemmarna är en direktör för skogscentralen, och suppleanten för denne är biträdande direktör för skogscentralen. Statsrådet förordnar de övriga medlemmarna och suppleanterna i direktionen. Av medlemmarna skall en företräda staten. Av de övriga medlemmarna skall tre förordnas bland dem som föreslagits av den mest representativa skogsägarorganisationen, en bland dem som föreslagits av den mest representativa skogsindustriorganisationen, en bland dem som föreslagits av den mest representativa organisationen för skogsarbetarna och en bland dem som föreslagits av den mest representativa skogsfunktionärsorganisationen.

Vad i 1 och 2 mom. sägs om medlemmarna gäller på motsvarande sätt suppleanterna.

Direktionen väljer inom sig en ordförande och en vice ordförande. Ordföranden skall väljas bland de medlemmar som förordnats bland personer som föreslagits av den mest representativa skogsägarorganisationen.

Om en medlem eller suppleant avgår eller avlider under verksamhetsperioden, förordnar jord- och skogsbruksministeriet på förslag av samma organisation som framlagt det förslag, på basis av vilket medlemmen eller suppleanten har förordnats, en ny medlem eller suppleant för återstoden av mandatperioden.

5 §

För den högsta ledningen av en skogsnämnd finns en direktion med åtta medlemmar. Varje medlem har en personlig suppleant. Direktionens medlemmar samt suppleanter förordnas av jord- och skogsbruksministeriet. I direktionen skall finnas två företrädare för staten. Av de övriga medlemmarna skall fyra förordnas bland dem som föreslagits av ett möte för representanterna för de skogsvårdsföreningar som finns inom skogsnämndens verksamhetsdistrikt, en bland personer som föreslagits av den mest representativa skogsindustriorganisationen och en bland dem som föreslagits av den mest representativa organisationen för skogsarbetare. Vad 1 mom. stadgar om medlemmar gäller på motsvarande sätt suppleanterna.

Direktionen väljer inom sig en ordförande och en vice ordförande. De skall utses bland de medlemmar som har förordnats på förslag av det möte som avses i 1 mom.

6 §

I statsbudgeten skall årligen intas ett anslag av vilket till skogscentralerna och skogsnämnderna, i enlighet med vad som närmare stadgas genom förordning, betalas statsbidrag för konsumtions- och investeringsutgifter för de åligganden som har anförtrotts skogscentralerna och skogsnämnderna.

Jord- och skogsbruksministeriet beviljar och utbetalar de statsbidrag som nämns i 1 mom. samt övervakar användningen av dem.

7 §

För fackmannahjälp som ges av en skogsnämnd uppbärs förrättningsavgifter enligt de grunder som jord- och skogsbruksministeriet har föreskrivit. Förrättningsavgifterna skall motsvara de genomsnittliga sammanlagda kostnader som fackmannahjälpen åsamkar skogsnämnden. Avgifterna kan dock fastställas till ett lägre belopp än de sammanlagda kostnaderna, då detta med hänsyn till främjandet av den privata skogshushållningen eller områdets läge eller av någon annan särskild orsak skall anses ändamålsenligt.

8 §

Skogscentralerna och skogsnämnderna kan förvärva rättigheter och ingå förbindelser samt söka, kära och svara vid domstolar och andra myndigheter. De får dock inte idka handel genom att köpa eller sälja skogsavverkningsrätt eller virke, ej heller utöva annan näringsverksamhet som inte ansluter sig till syftet med skogsnämnderna.

9 §

En medlem av en skogscentrals eller skogsnämnds direktion och en tjänsteman vid en skogscentral eller skogsnämnd handlar i de lagtillsynsuppgifter som anförtrotts skogscentralen eller skogsnämnden, vid verkställigheten av skogsförbättringslagen och i förvaltningsuppgifter enligt de andra lagar som nämns i 2 mom. samt vid användningen av medel under tjänstemannaansvar.

Då skogscentralerna och skogsnämnderna sköter de förvaltningsuppgifter som avses i lagen om enskilda skogar (412/67), lagen om skyddsskogar (196/22), skogsförbättringslagen, lagen om iståndsättning av underproduktiva skogar i Lappland (1057/82), lagen om skogsvårdsföreningar (558/50), lagen om samfällda skogar (37/91) och lagen om bekämpning av insekt- och svampskador i skog (263/91), skall de iaktta lagen om förvaltningsförfarande (598/82), lagen om delgivning i förvaltningsärenden (232/66) och lagen om allmänna handlingars offentlighet (83/51).

10 §

För granskning av förvaltningen och räkenskaperna skall skogscentralen och skogsnämnderna ha två för fyra år i sänder valda revisorer jämte suppleanter samt en för ett år i sänder vald övervakningsrevisor.

Revisorerna förordnas av jord- och skogsbruksministeriet. Övervakningsrevisorn utses av respektive skogscentral eller skogsnämnd.

Om övervakningsrevisorns uppgifter stadgas genom förordning.

11 §

Skogscentralerna och skogsnämnderna kan för anordnande av pensionsskydd för de anställda och deras anhöriga grunda fonder. I fonderna kan även andra arbetsgivare inom den privata skogshushållningen vara med.

Jord- och skogsbruksministeriet fastställer grunderna för pensionsförmånerna för de tjänstemän som är anställda hos en skogscentral eller en skogsnämnd.

12 §

Inom varje skogsnämnds verksamhetsdistrikt finns en synenämnd som skall utföra de uppgifter som särskilt har ålagts den genom lag eller förordning.

Synenämnden har fem medlemmar, av vilka ordföranden förordnas av jord- och skogsbruksministeriet. Av medlemmarna är en tjänsteman i skogsnämnden och en företräder skogsägaren. Skogsägarens företrädare väljs så att den mest representativa organisationen för skogsägarna utser tre personer till varje synenämnd såsom medlemmar som företräder skogsägarna. Den skogsägare som synen gäller kan meddela skogsnämnden vem av de utsedda medlemmarna han önskar att skall delta i synen.

Kommunfullmäktige skall till gode män vid en syneförrättning välja minst fyra personer, av vilka två åt gången på kallelse av ordföranden skall vara närvarande vid syneförrättningen. Gode männen väljs för en tid som motsvarar kommunfullmäktiges mandattid. Mandattiden för gode männen fortgår också därefter till dess nya gode män har valts.

13 §

Skogscentralerna och skogsnämnderna får inte till utomstående lämna uppgifter som ingår i en skogsbruksplan och som gäller en enskild lägenhet, om inte lägenhetens ägare har lämnat sitt samtycke eller något annat stadgas genom förordning.

14 §

Ledningen och övervakningen av verkställigheten av denna lag ankommer på jord- och skogsbruksministeriet.

15 §

Närmare stadganden om verkställigheten av denna lag utfärdas genom förordning.

16 §

Denna lag träder i kraft den 1 mars 1991.

Genom denna lag upphävs lagen den 13 februari 1987 om centralskogsnämnder och skogsnämnder (139/87). Centralskogsnämnderna fortsätter då lagen träder i kraft sin verksamhet som skogscentraler.

Vad som annars stadgas eller föreskrivs om centralskogsnämnder gäller sedan denna lag har trätt i kraft på motsvarande sätt skogscentralerna.

Handläggningen av ärenden som när denna lag träder i kraft är anhängiga vid forststyrelsen överförs på jord- och skogsbruksministeriet.

Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.

Helsingfors den 8 februari 1991

Republikens President MAUNO KOIVISTOJord- och skogsbruksminister Toivo T.Pohjala

Till början av sidan