Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

183/1991

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Förordning om utbildningsstyrelsen

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Uppdaterad författning
183/1991

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av undervisningsministern stadgas med stöd av 1, 3 och 8 §§ lagen den 25 januari 1991 om utbildningsstyrelsen (182/91) och 10 § statstjänstemannalagen av den 24 oktober 1986 (755/86):

Verksamhetsområde

1 §

De skolor och läroanstalter som avses i 1 § 2 mom. lagen om utbildningsstyrelsen (182/91) är

1)

grundskolorna och de läroanstalter som ger motsvarande undervisning,

2)

yrkesläroanstalterna,

3)

gymnasierna, kvällsgymnasierna och de läroanstaler som ger motsvarande undervisning,

4)

medborgar- och arbetarinstituten,

5)

folkhögskolorna,

6)

musikläroanstalterna,

7)

studiecentralerna,

8)

idrottsinstituten,

9)

barnträdgårdslärarinstituten,

10)

de yrkespedagogiska lärarutbildninginstitutionerna,

11)

institutet för yrkesutbildningens förvaltningsområde och Heinola kursinstitut, samt

12)

sameområdets yrkesutbildningscentral.

Sådana funktioner som avses i 1 § 2 mom. lagen om utbildningsstyrelsen är även det fria bildningsarbete som understöds av staten, brevundervisningen, den yrkesinriktade rådgivningsverksamheten samt läroavtalsutbildningen och de fackliga kompetensexamina.

Organisation och uppgifter

2 §

Linjen för allmänbildande utbildning har till uppgift att behandla ärenden som gäller den utbildning som ges i grundskolorna, i gymnasierna och i de läroanstalter som ger motsvarande undervisning samt i musikläroanstalter.

3 §

Linjen för yrkesutbildning har till uppgift att behandla ärenden som gäller yrkesutbildning om inte annat stadgas i denna förordning.

4 §

Linjen för vuxenutbildning har till uppgift att behandla ärenden som gäller yrkesinriktad vuxenutbildning, kvällsgymnasier, gymnasiers kvällslinjer, fritt bildningsarbete samt lärarnas och barnträdgårdslärarnas grundutbildning.

Vidare hör till linjen för vuxenutbildning ärenden som gäller samordning av påbyggnadsutbildningen av lärare och skolpersonal, institutet för yrkesutbildningens förvaltningsområde samt Heinola kursinstitut. Utvecklingen av påbyggnadsutbildningen av lärare och annan skolpersonal hör dock till respektive linje.

5 §

Linjen för svenskspråkig utbildning har till uppgift att behandla ärenden som gäller svenskspråkig utbildning.

6 §

Till förvaltnings- och servicefunktionerna hör den service som stöder utbildningsstyrelsens interna verksamhet samt personal- och ekonomiförvaltningen, byggnads- och fastighetsfrågor, lärar- och elevfrågor samt juridiska frågor.

7 §

Planeringsgruppen har till uppgift att bistå ämbetsverkets ledning att samordna den kvantitativa och kvalitativa planeringen av utbildningen samt av försöks-, forsknings- och utvecklingsverksamheten samt att genomföra den gemensamma elevantagningen.

8 §

De linjer som nämns i 2-5 §§, förvaltnings- och servicefunktioner samt planeringsgruppen skall sinsemellan samarbeta i frågor som skall behandlas av dem.

Direktionen

9 §

Utbildningsstyrelsens verksamhet leds och övervakas av en direktion som tillsätts av statsrådet för högst fyra år i sänder.

Statsrådet utser direktionens ordförande samt högst sex andra medlemmar. Medlemmar i direktionen är dessutom generaldirektören och en person som väljs bland ämbetsverkets personal för högst fyra år i sänder. Den sistnämnda medlemmen har en personlig suppleant. Direktionen väljer inom en vice ordförande.

Medlemmen som företräder personalen har samma rättigheter och skyldigheter som direktionens övriga medlemmar.

När direktionens sammansättning bestäms skall det ses till att båda språkgrupperna blir företrädda.

Undervisningsministeriet fastställer direktionsmedlemmarnas arvoden.

10 §

Direktionen har till uppgift att

1)

besluta om riktlinjer för utbildningsstyrelsens verksamhet med beaktande av de mål som undervisningsministeriet har satt för utbildningsförvaltningen,

2)

besluta om budgetförslaget samt verksamhets- och ekonomiplanen,

3)

styra och övervaka uppnåendet av de mål som satts för ämbetsverket,

4)

meddela de föreskrifter och anvisningar som hör till ämbetsverkets befogenhet och vilkas meddelande direktionen inte överfört på generaldirektören eller någon annan tjänsteman vid ämbetsverket,

5)

ge utlåtande i frågor som gäller utnämning av överdirektörerna, förvaltningsdirektören, planeringsdirektören och direktörerna, samt

6)

behandla andra frågor som är viktiga för verket.

11 §

Direktionen är beslutför när mötesordföranden samt minst fyra andra medlemmar är närvarande.

Vid direktionens möte avgörs ärendena vid meningsskiljaktighet men enkel majoritet. Om rösterna faller lika, gäller den åsikt som mötets ordförande har omfattat. Vid val avgörs saken härvid dock genom lottning.

Direktionen bestämmer närmare hur ärendena skall behandlas i direktionen.

Plenum

12 §

I plenum som behandlar besvärsärenden deltar förvaltningsdirektören som ordförande samt respektive linjes överdirektör. Plenum är beslutsför när alla medlemmar i plenummet är närvarande.

Har ingen av de tjänstemän som nämns i 1 mom. avlagt juris kandidatexamen, utser direktionen dessutom bland ämbetsverkets personal en person som har avlagt juris kandidatexamen till medlem av plenum och en personlig suppleant för honom.

Vid förhinder för en tjänsteman som nämns i 1 mom. deltar den tjänsteman som avses i 22 § i plenum som hans ställföreträdare.

Om meningsskiljaktigheter uppstår om hur ärenden skall avgöras vid plenum, fattas beslut genom röstning på samma sätt som vid en domstol med många medlemmar.

Personalen

13 §

Chef för utbildningsstyrelsen är en generaldirektör. Varje linje har en överdirektör som chef. Dessutom finns vid utbildningsstyrelsen en förvaltningsdirektör, en planeringsdirektör, direktörer, undervisningsråd, skolråd, överingenjörer, överarkitekter, överinspektörer samt annan personal i tjänsteförhållande och arbetsavtalsförhållande.

14 §

Generaldirektören leder utbildningsstyrelsen och ansvarar för att utbildningsstyrelsens uppgifter sköts effektivt, ekonomiskt och framgångsrikt. Dessutom ser han till att direktionens beslut verkställs.

Överdirektörerna samt förvaltningsdirektören och planeringsdirektören biträder generaldirektören vid ledandet av utbildningsstyrelsen samt ansvarar för utvecklingen och resultaten av verksamheten vid den linje eller annan enhet som de leder.

Avgörandet av ärenden

15 §

De ärenden som ankommer på utbildningsstyrelsen avgörs av direktionen, vid plenum, av generaldirektören eller av någon annan tjänsteman som har tilldelats denna befogenhet genom stadganden eller föreskrifter.

De ärenden som behandlas i direktionen och vid plenum avgörs på föredragning.

I arbetsordningen bestäms vilka andra ärenden som avgörs på föredragning.

16 §

Generaldirektören avgör de ärenden om vilka inte stadgas eller föreskrivs att direktionen, plenum eller någon annan tjänsteman skall avgöra dem.

17 §

Generaldirektören, en överdirektör, förvaltningsdirektören eller planeringsdirektören kan i enskilda fall förbehålla sig rätten att avgöra ett ärende som annars skall avgöras av någon som lyder under honom.

Behörighetsvillkor för tjänsterna

18 §

Allmänt behörighetsvillkor för tjänsterna vid utbildningsstyrelsen är sådan skicklighet och förmåga som krävs för att de uppgifter som hör till tjänsten skall kunna skötas med framgång.

Dessutom fordras

1)

av generaldirektören högre högskoleexamen samt tillräcklig förtrogenhet med undervisningsväsendet,

2)

av överdirektörerna högre högskoleexamen samt förtrogenhet med den del av undervisningsväsendet som hör till linjens verksamhetsområde,

3)

av förvaltningsdirektören högre högskoleexamen samt förtrogenhet med administrativa uppgifter,

4)

av planeringsdirektören högre högskoleexamen samt förtrogenhet med undervisningsväsendet samt med planerings- och utvecklingsuppgifter,

5)

av direktörerna och undervisningsråden högre högskoleexamen samt förtrogenhet med undervisningsväsendet,

6)

av undervisningsråden på viss tid högre högskoleexamen samt god förtrogenhet med praktiskt undervisningsarbete, arbetslivet eller forskningsverksamheten inom området,

7)

av skolråden högre högskoleexamen och förtrogenhet med administrativa uppgifter samt

8)

av överingenjörerna, överarkitekterna och överinspektörerna lämplig högre högskoleexamen.

Utan hinder för vad som stadgas i 2 mom. 5 och 8 punkten om för tjänster lämplig högre högskoleexamen, tjänsten som undervisningsråd och överinspektör som handlägger sjöfartundervisning ger sjökaptensbrev även behörighet.

En tjänsteman som är placerad vid linjen för svenskspråkig utbildning skall förutom föreskriven kunskap i finska dessutom ha sådan kunskap i svenska som fordras av en tjänsteman inom ett svenskspråkigt ämbetsdistrikt.

Besättande av tjänster

19 §

Generaldirektören, överdirektörerna, förvaltningsdirektören och planeringsdirektören utnämns av republikens president på framställning av statsrådet. Överdirektörerna, förvaltningsdirektören och planeringsdirektören utnämns sedan direktionen givit sitt utlåtande om ärendet.

Direktörerna utnämns av undervisningsministeriet sedan direktionen givit sitt utlåtande om ärendet.

Övriga tjänstemän utnämns av överdirektörerna, förvaltningsdirektören eller planeringsdirektören inom respektive verksamhetsområde. Tjänsteutnämningarna framställs av förvaltningsdirektören eller den som han förordnat till uppgiften.

De tjänster som nämns i 1 mom. besätts utan att de har förklarats lediga.

Tjänstledighet och anställning av tjänstförrättande tjänstemän

20 §

Generaldirektören beviljas tjänstledighet av undervisningsministeriet. Tjänstledighet som varar längre än ett år och som inte grundar sig på lag eller tjänstekollektivavtal beviljas dock av statsrådet.

Tjänstledighet som varar högst en månad och som grundar sig på lag eller tjänstekollektivavtal beviljas dock generaldirektören av dennes ställföreträdare.

Tjänstemän som utnämnts av republikens president beviljas tjänstledighet av generaldirektören. Dessa tjänstemän beviljas dock tjänstledighet av undervisningsministeriet, om ledigheten varar över ett år och inte grundar sig på lag eller tjänstekollektiv.

Andra tjänstemän beviljas tjänstledighet av den som utnämner tjänstemannen till tjänsten om inte något annat bestäms i arbetsordningen. Direktörerna beviljas tjänstledighet dock av generaldirektören.

21 §

Om skötseln under tjänstledighet av de uppgifter som hör till en tjänst bestämmer den myndighet eller tjänsteman som beviljar tjänstledigheten om inte något annat bestäms i arbetsordningen.

Då generaldirektörens tjänst är vakant beslutar undervisningsministeriet om anställning av någon att sköta tjänsten interimistiskt högst ett år och statsrådet då tiden är längre än ett år. Om anställande av någon att sköta en annan vakant tjänst interimistiskt beslutar samma myndighet eller tjänsteman som utser vikarier, om inte något annat bestäms i arbetsordningen.

22 §

Vid förhinder för generaldirektören träder någon av undervisningsministeriet förordnad tjänsteman vid utbildningsstyrelsen i hans ställe.

Ställföreträdare för överdirektörerna samt förvaltningsdirektören och planeringsdirektören förordnas av generaldirektören.

Särskilda stadganden

23 §

Närmare föreskrifter om den interna arbetsfördelningen, linjernas och enheternas samarbete samt om tjänstemännens uppgifter meddelas i arbetsordningen samt vid behov i redovisningsreglementet.

Arbetsordningen och redovisningsreglementet godkänns av generaldirektören. Innan beslut fattas skall överdirektörerna, förvaltningsdirektören och planeringsdirektören höras.

24 §

Vad som i denna förordning stadgas om tjänstemän gäller i tillämpliga delar även för personer i arbetsavtalsförhållande.

25 §

Generaldirektören, överdirektörerna, förvaltningsdirektören och planeringsdirektören åtalas för tjänstefel vid Helsingfors hovrätt.

Ikraftträdande

26 §

Denna förordning träder i kraft den 1 april 1991.

Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.

Innan denna förordning träder i kraft kan undervisningsministeriet godkänna den arbetsordning som träder i kraft samtidigt som denna förordning samt räknat den tidpunkt då förordningen träder i kraft utnämna och förflytta de tjänstemän som annars skulle utnämnas av direktionen, överdirektörerna, förvaltningsdirektören eller planeringsdirektören, anställa personal i arbetsavtalsförhållande samt vid behov förordna en person att interimistiskt sköta en tjänst, bevilja tjänstemän tjänstledighet och förordna vikarier, bestämma om hur tjänsterna och arbetsuppgifterna för personalen i arbetsförhållande skall fördelas samt vid behov bestämma om hur enheterna och deras underenheter skall ledas. När tjänsterna besätts första gången behöver de inte förklaras lediga.

27 §

Den som innehar en ordinarie eller tillfällig tjänst vid yrkesutbildningsstyrelsen och skolstyrelsen och som uppfyller behörighetskraven enligt tidigare gällande stadganden är fortfarande behörig för motsvarande eller närmast motsvarande tjänster enligt denna förordning.

Helsingfors den 25 januari 1991

Republikens President MAUNO KOIVISTOUndervisningsminister Ole Norrback

Till början av sidan