Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

1292/1991

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Förordning om undervisningen och studerandena vid vissa högskolor

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Uppdaterad författning
1292/1991

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av undervisningsministern stadgas:

1 § Tillämpningsområde

Denna förordning gäller Lapplands universitet och Vasa universitet, vilka nedan kallas högskolor.

Vid behandlingen av ärenden som avses i denna förordning iakttas vad som stadgas eller bestäms om behandlingen av ärenden vid högskolan i fråga.

Närmare bestämmelser om vilket förvaltningsorgan inom högskolan som skall avgöra ett ärende meddelas i en instruktion som godkänns av högskolans styrelse, om inte något annat stadgas särskilt.

Beträffande övningsskolan gäller vad som stadgas särskilt.

2 § Läsår

Högskolans läsår börjar den 1 augusti och avslutas den 31 juli. Mellan den 1 juni och den 31 augusti skall reserveras en sammanhängande tid av minst en månad då undervisning inte meddelas.

3 § Undervisning och förhör

Undervisning meddelas under de perioder som bestäms av högskolan. Undervisningen skall ordnas så, att studerandena kan bedriva studier i ändamålsenlig ordning och effektivt.

Den undervisning vid högskolan som meddelas i form av föreläsningar är offentlig.

Förhör anställs på det sätt som bestäms i undervisningsplanen. Närmare bestämmelser om förhören meddelas i en instruktion.

4 § Undervisningsspråk

Andra språk än högskolans undervisningsspråk får användas vid undervisningen i språk eller då ett ändamålsenligt ordnande av undervisningen annars kräver det.

Om studerandenas rätt att vid förhör och prov använda något annat språk än undervisningsspråket beslutar högskolan.

5 § Examina

Om de examina som kan avläggas vid högskolan stadgas särskilt.

Vid högskolan kan även bedrivas studier som inte hör till examina.

6 § Tillgodoräknande av övriga studier

Högskolan beslutar om tillgodoräknande av studier som fullgjorts vid en inhemsk ellerutländsk högskola eller vid någon annan läroanstalt, om inte annat stadgas om grunderna för tillgodoräknande.

7 § Lärda grader

Om promotion samt överlämnande av insignier till den som har avlagt doktorsexamen och om utdelande av magisters grad till den som har avlagt högre högskoleexamen beslutar högskolan.

Högskolan kan i samband med promotion eller även annars förläna hedersdoktorsgrad samt därtill hörande insignier till någon som på grund av sin vetenskapliga eller konstnärliga verksamhet eller andra förtjänster som vunnits vid främjande av vetenskap, konst eller annan kulturell verksamhet anses vara värdig denna hedersbevisning.

8 § Antalet nya studerande

Om det antal studerande som årligen antas till högskolan beslutar högskolan.

9 § Grunderna för antagning av studerande

Till studerande kan antas den som har avlagt finländsk studentexamen eller någon annan finländsk examen som avses i förordningen angående studentexamen (717/47).

Dessutom kan till studerande antas den som har avlagt yrkesexamen på institutnivå eller högre nivå eller en utländsk examen som i landet i fråga ger behörighet för motsvarande högskolestudier samt den som högskolan annars konstaterar ha tillräckliga kunskaper och färdigheter för studierna.

Med avvikelse från 1 och 2 mom. kan högskolan godkänna att en studerande som deltagit i den öppna högskoleundervisningen avlägger examen när han har fullgjort minst en tredjedel av de studier som hör till utbildningsprogrammet.

Beträffande de allmänna förutsättningarna för antagning till postgraduala studier stadgas särskilt.

10 § Antagning av studerande

Ansökan om studierätt skall göras skriftligen. Studerandena väljs av högskolan på det sätt som bestäms närmare i en instruktion.

De högskolor som avses i denna förordning kan komma överens om att urvalet av studerande skall verkställas på framställning av ett organ som tillsatts av dessa högskolor för gemensam antagning av studerande.

En sökande som är missnöjd med antagningen av studerande får hos högskolan skriftligen begära rättelse inom 14 dagar från det resultatet av valet offentliggjordes. När resultatet offentliggörs skall det meddelas på vilket sätt en inträdessökande kan få kännedom om hur de vid urvalet iakttagna grunderna har tillämpats på honom samt på vilket sätt rättelse av antagningen kan begäras. Resultatet av antagningen får inte med anledning av ett rättelseyrkande ändras till nackdel för någon som har antagits som studerande vid högskolan.

11 § Antagning till fortbildning och öppen högskoleundervisning

Om antagning av dem som deltar i fortbildning och i undervisning i form av öppen högskoleundervisning samt om rättelseförfarandet i anslutning därtill beslutar högskolan.

12 § Anmälan vid högskolan

Den som har antagits som studerande skall anmäla sig vid högskolan, varefter han antecknas som studerande. Den som antecknats som studerande skall varje läsår anmäla sig som närvarande eller frånvarande på det sätt som högskolan bestämmer.

En studerande som inte har anmält sig på det sätt som sägs i 1 mom. mister sin studierätt. Om studeranden senare vill fortsätta sina studier, skall han av högskolan anhålla om rätt att på nytt bli antagen som studerande.

13 § Studieprestationer

I denna förordning avses med studieprestation en doktorsavhandling, ett licentiatarbete, en avhandling som ingår i de fördjupade studierna samt ett skriftligt eller muntligt förhör eller ett föredrag eller en konstnärlig eller annan prestation som ingår i högskolans undervisningsplaner.

Om bedömning av undervisningsförmåga inom lärarutbildning stadgas särskilt.

14 § Doktorsavhandling och licentiatarbete

För granskning av en doktorsavhandling eller ett licentiatarbete utser högskolan på det sätt som bestäms närmare i examensstadgan eller undervisningsplanen handledare, förhandsgranskare, granskare och opponenter. Beträffande jäv för dem gäller vad som stadgas i 10 § lagen om förvaltningsförfarande (598/ 82).

Innan en doktorsavhandling eller ett licentiatarbete bedöms skall författaren ges tillfälle att bemöta det utlåtande som förhandsgranskaren, granskaren eller opponenten har gett.

15 § Bedömning av studieprestationer

En studerande har rätt att få veta hur bedömningsgrunderna har tillämpats på hans studieprestation. Han skall beredas tillfälle att ta del av sin skriftliga eller på annat sätt bevarade studieprestation när den har bedömts. Skriftliga och på annat sätt bevarade studieprestationer skall sparas sex månader från det resultaten offentliggjordes.

16 § Rättelse av bedömning

En studerande som inte är nöjd med bedömningen av någon annan studieprestation än en doktorsavhandling eller ett licentiatarbete får begära rättelse muntligen eller skriftligen hos den lärare som utfört bedömningen och, i fråga om bedömning av en avhandling som ingår i de fördjupade studierna, skriftligen hos det förvaltningsorgan som högskolan bestämmer.

Rättelse skall begäras inom 14 dagar från det studeranden fick tillfälle att personligen ta del av resultatet av bedömningen samt av tillämpningen av bedömningsgrunderna på honom.

Den som inte är nöjd med ett beslut som fattats med anledning av ett rättelseyrkande får inom sju dagar från det han fick del av beslutet söka ändring hos examensnämnden eller det förvaltningsorgan som högskolan bestämmer.

17 § Examensnämnd

För behandling av rättelseyrkanden som gäller studieprestationer kan högskolan ha en eller flera examensnämnder. En examensnämnd kan förordnas för ett enskilt ärende eller för en mandattid av högst tre år.

En examensnämnd består av en ordförande, som skall vara professor eller biträdande professor, samt två andra medlemmar, av vilka den ena skall vara lärare vid högskolan. Ordföranden och de övriga medlemmarna samt en personlig suppleant för var och en av dem, som skall ha samma kompetens som de ordinarie medlemmarna, utses av högskolans styrelse.

18 § Behandling av rättelseärenden

I en examensnämnd eller ett förvaltningsorgan får förutom ordföranden endast de medlemmar som har fullgjort en studieprestation på samma nivå delta i behandlingen av ett ärende som avses i 16 §.

Examensnämnden är beslutfört när alla medlemmar är närvarande.

Om någon annan medlem än ordföranden i examensnämnden enligt 1 mom. inte kan delta i behandlingen av ett ärende, träder suppleanten i hans ställe. Om inte heller suppleanten kan delta i behandlingen av ärendet, kallar rektor för ärendet en adjungerad medlem som innehar den behörighet som nämns i 1 mom.

Närmare bestämmelser om rättelseförfarandet och examensnämndernas verksamhet meddelas i en instruktion.

19 § Disciplin

En studerande, som inom högskolan har gjort sig skyldig till en förseelse som riktar sig mot undervisningen eller forskningen, kan av rektor bestraffas med anmärkning. Är förseelsen av sådan art att den enligt rektors prövning kan leda till ett strängare straff, skall rektor hänskjuta saken till styrelsen. Högskolans styrelse kan tilldela den skyldige en varning eller relegera honom från högskolan för en bestämd tid, dock högst ett år.

Före behandlingen av ett disciplinärt ärende skall den som saken gäller bevisligen underrättas om den förseelse för vilken han anklagas samt beredas tillfälle att bli hörd i saken.

20 § Besvärsförbud

Besvär får inte anföras över sådana beslut av ett förvaltningsorgan eller en examensnämnd vid högskolan som gäller

1)

bedömning av studieprestationer eller val av bedömare,

2)

antagning av studerande, eller

3)

anmärkning eller varning som tilldelas studerande.

21 § Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1992.

Åtgärder som behövs för verkställigheten av förordningen får vidtas innan den träder i kraft.

Examensnämnder som har förordnats innan förordningen träder i kraft fortsätter mandattiden ut.

Helsingfors den 25 oktober 1991

Republikens President MAUNO KOIVISTOUndervisningsminister Riitta Uosukainen

Till början av sidan