Förordning om organisering av konstens främjande
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 1105/1991
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av undervisningsministern stadgas med stöd av 2 och 6 § lagen den 14 juli 1967 om organisering av konstens främjande (328/67):
1 kap. Centralkommissionen för konst
1 §
Centralkommissionen för konst har till uppgift att
ta initiativ till och göra framställningar om samt utarbeta planer med förslag till konstfrämjande åtgärder, i synnerhet i angelägenheter som gäller två eller flera konstarter,
till undervisningsministeriet och andra statliga myndigheter avge utlåtanden och utredningar i frågor som gäller konst,
leda utvecklingen av samarbetet mellan de olika konstarterna och verka som förbindelselänk dels mellan å ena sidan statens olika konstkommissioner och å anda sidan mellan dessa och undervisningsministeriet i angelägenheter som rör två eller flera kommissioners arbetsfält,
vid behov avgöra till vilken kommissions område ett ärende som skall handläggas av en statlig konstkommission skall hänföras och även annars se till att arbetsfördelningen mellan kommissionerna är ändamålsenlig,
efter att ha mottagit statens konstkommissioners förslag utarbeta och till undervisningsministeriet överlämna ett enligt ministeriets allmänna anvisningar uppgjort förslag om intagande av anslag för konstens främjande i budgetpropositionen,
fördela anslag som ställs till centralkommissionens förfogande för ändamål som främjar konsten,
bidra till att göra finländsk konst känd utomlands samt främja internationell växelverkan på konstens område,
främja forsknings- och publiceringsverksamhet som rör konst,
för egen del övervaka användningen av de medel som har beviljats för konstens främjande,
meddela behövliga anvisningar om organiseringen av verksamheten inom centralkommissionen och statens konstkommissioner, samt
fullgöra andra sådana uppgifter för konstens främjande som anförtros centralkommissionen av statsrådet eller undervisningsministeriet.
2 §
Ordföranden för centralkommissionen för konst är chef för centralkommissionen med uppgift att leda, övervaka och utveckla dess verksamhet samt handlägga och avgöra andra ärenden som enligt arbetsordningen hör till ordföranden.
Ordföranden för centralkommissionen kan sköta sin uppgift som bisyssla eller som tillfällig tjänsteman i huvudsyssla.
Vid förhinder för centralkommissionens ordförande sköter vice ordföranden hans uppgifter.
Ordföranden för centralkommissionen beviljas tjänstledighet av undervisningsministeriet, som även bestämmer om hur tjänsten skall skötas under tjänstledighet.
3 §
Centralkommissionen för konst tillsätts för tre kalenderår. En person kan utses till medlem i kommissionen för högst två mandatperioder i följd och därefter tidigast om tre år på nytt. Blir ett mandat i kommissionen ledigt under pågående mandatperiod, förordnar undervisningsministeriet en ny medlem för den återstående tiden.
2 kap. Statens konstkommissioner
4 §
Statens konstkommissioner har till uppgift att inom sitt konstområde
följa den allmänna utvecklingen inom konsten samt verksamheten inom landets konstorganisationer, konstinstitutioner och konstläroanstalter,
ta initiativ och göra framställningar samt utarbeta planer med förslag till åtgärder för konstens främjande,
till undervisningsministeriet och andra statliga myndigheter avge utlåtanden och utredningar i ärenden som gäller konst,
uppgöra och till centralkommissionen för konst årligen inge ett motiverat förslag om intagande av anslag för konstens främjande i budgetpropositionen,
fördela anslag som ställs till kommissionens förfogande för ändamål som främjar konsten,
understöda skapandet av konstverk som är viktiga för konstens utveckling eller annars betydelsefulla ur allmän synpunkt samt att ta initiativ till att åstadkomma sådana verk,
arbeta för att göra finländsk konst utomlands bekant samt främja internationell växelverkan,
främja publiceringsverksamheten i fråga om konst,
främja verksamhet som syftar till att öka intresset för konst,
övervaka användningen av de medel som de har utdelat för att främja konsten, samt att
fullgöra andra uppgifter för konstens främjande som undervisningsministeriet eller centralkommissionen för konst anförtror dem.
5 §
Om statens konstkommissioner gäller vad som i 3 § stadgas om centralkommissionen för konst.
Vid förhinder för ordföranden i någon av statens konstkommissioner deltar vice ordföranden i hans ställe som röstberättigad medlem i centralkommissionens sammanträde.
6 §
Var och en av statens konstkommissioner kan ha högst elva medlemmar. I en kommission skall finnas sakkunniga inom olika konstriktningar och utbildningen inom konstområdet i fråga.
7 §
Varje konstkommission skall ha en sekreterare, som kommissionen anställer.
Sekreteraren kan sköta sitt uppdrag som bisyssla. Om sekreterarens uppgifter bestäms närmare i arbetsordningen.
3 kap. Länskonstkommissionerna
8 §
Länskonstkommissionerna har till uppgift att
följa den allmänna utvecklingen inom konsten samt kommunernas kulturarbete och den verksamhet som utövas av konstorganisationer, konstinstitutioner och konstläroanstalter, i synnerhet inom länet,
till undervisningsministeriet, länsstyrelsen, statens konstkommissioner och centralkommissionen för konst avge utlåtanden och göra utredningar i frågor som gäller konst, i synnerhet inom länet,
främja utövandet av och intresset för konst inom länet samt internationell verksamhet i anknytning därtill,
anställa en handledande länskonstnär i arbetsavtalsförhållande,
sörja för informationsverksamheten,
fullgöra andra uppgifter som gäller främjande av konsten och som anförtros dem av undervisningsministeriet, länsstyrelsen, statens konstkommissioner eller centralkommissionen för konst.
9 §
En länskonstkommission består av elva medlemmar. Om kommissionens mandatperiod gäller vad som stadgas i 3 § om centralkommissionen för konst.
10 §
Länskonstkommissionens personal står i anställningsförhållande till länsstyrelsen så som stadgas särskilt.
Länsstyrelsen anställer länskonstkommissionens personal på förslag av konstkommissionen. Den handledande länskonstnären i arbetsavtalsförhållande står dock i anställningsförhållande till konstkommissionen.
Behörighetsvillkor för generalsekreteraren är högre högskoleexamen samt erfarenhet av förvaltning.
Länskonstkommissionens kansli- och bokföringsuppgifter sköts hos länsstyrelsen.
4 kap. Förvaltningsbyrån vid centralkommissionen för konst och statens konstkommissioner
11 §
Förvaltningsbyrån vid centralkommissionen för konst och statens konstkommissioner har till uppgift att
sköta den allmänna förvaltningen vid centralkommissionen för konst och statens konstkommissioner samt att ta initiativ till utvecking av deras verksamhet,
sörja för beredningen av de ärenden som skall behandlas i centralkommissionen och för verkställigheten av besluten,
sköta andra uppgifter som bestäms i arbetsordningen.
Centralkommissionen kan överta ett ärende som ankommer på förvaltningsbyrån, om ärendet är vittsyftande eller principiellt viktigt.
12 §
Vid förvaltningsbyrån finns en generalsekreterartjänst och andra tjänster samt personal i arbetsavtalsförhållande.
Chefen för förvaltningsbyrån är generalsekreterare. Om organisationen vid förvaltningsbyrån bestäms i arbetsordningen.
13 §
Behörighetsvillkor för generalsekreteraren är högre högskoleexamen samt erfarenhet av förvaltning.
Generalsekreteraren utnämns av undervisningsministeriet sedan centralkommissionen för konst har avgett utlåtande om sökandena.
Om utnämning eller anställning av den övriga personalen i tjänste- eller arbetsavtalsförhållande bestäms i arbetsordningen.
5 kap. Ärendenas handläggning i centralkommissionen för konst och konstkommissionerna
14 §
Centralkommissionen för konst samt statens och länskonstkommissioner sammanträder på kallelse av ordföranden eller vid förhinder för honom, av vice ordföranden.
En kommission skall kallas till sammanträde när två medlemmar skriftligen anhåller därom för behandling av något av dem uppgivet ärende.
En kommission är beslutför när minst hälften av medlemmarna, ordföranden eller vice ordföranden medräknad är närvarande.
15 §
Vid meningsskiljaktigheter avgörs ärendena vid konstkommissionens sammanträden med enkel majoritet. Vid lika röstetal blir den mening gällande som mötesordföranden har omfattat. Faller rösterna lika i en fråga som gäller personval, avgör lotten.
16 §
Kommissionerna kan inom sig tillsätta sektioner för beredning av ärenden. Om sektionernas sammanträden gäller i tillämpliga delar vad som stadgas om kommissionernas sammanträden.
Kommissionerna och deras sektioner har rätt att höra sakkunniga.
6 kap. Särskilda stadganden
17 §
Undervisningsministeriet skall, efter att vid behov ha hört centralkommissionen för konst, fastställa de allmänna grunder enligt vilka konstkommissionerna skall bevilja medel av de anslag som har anvisats dem för att utdelas för konstens främjande.
18 §
Till konstkommissionernas sekreterare med uppdraget som bisyssla betalas ett månatligt arvode som fastställs av undervisningsministeriet.
19 §
I fråga om resekostnader och sammanträdesarvoden vad gäller centralkommissionens samt konstkommissionernas och deras sektioners sammanträden skall iakttas vad som föreskrivs om statens kommittéer. Bestämmelser om lägre arvode för sammanträde som helt eller delvis hålls under ämbetsverkens arbetstid tillämpas inte. Till kommissionernas sekreterare med uppdraget som huvudsyssla betalas sammanträdesarvode endast om sammanträdet åtminstone delvis har hållits utom tjänstetid.
20 §
Konstkommissionerna skall årligen före utgången av mars till undervisningsministeriet avge en berättelse över sin verksamhet.
21 §
Ändring i ett beslut av centralkommissionen eller en konstkommission som gäller utdelning av pris, stipendium eller understöd får inte sökas genom besvär.
22 §
Närmare bestämmelser om personalens uppgifter vid centralkommissionen för konst och statens konstkommissioner, om beredning, föredragning och avgörande av ärenden, om undertecknande av handlingar och om andra arrangemang som gäller verksamheten och förvaltningen meddelas i arbetsordningen, som fastställs av centralkommissionen för konst.
23 §
Närmare föreskrifter om verkställigheten av denna förordning meddelas vid behov av undervisningsministeriet.
24 §
Denna förordning träder i kraft den 1 augusti 1991.
En person som har utnämnts till en tjänst som länskonstkommissionens generalsekreterare innan denna förordning trädde i kraft och som inte fyller de behörigshetsvillkor varom stadgas i 10 § är fortfarande behörig för länskonstkommissionens generalsekreterartjänst.
Genom denna förordning upphävs förordningen den 24 november 1967 om organisering av konstens främjande (513/67) jämte ändringar.
Helsingfors den 22 juli 1991
Republikens President MAUNO KOIVISTOUndervisningsminister Riitta Uosukainen