Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

912/1990

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Förordning om arbetskraftspolitisk vuxenutbildning

Typ av författning
Förordning
Meddelats

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av arbetsministern stadgas med stöd av lagen den 3 augusti 1990 om arbetskraftspolitisk vuxenutbildning (763/90):

1 kap.Anbuds- och anskaffningsförfarande

1 §Resultatkrav

Anskaffningarna av arbetskraftspolitisk vuxenutbildning skall uppfylla de mål och krav som uppställs i lagen om arbetskraftspolitisk vuxenutbildning (763/90) samt med stöd av den och de skall vara förmånliga med tanke på statsekonomin.

2 §Arbetskraftsmyndighet som anskaffar utbildning

Arbetskraftsdistriktsbyråerna sköter utbildningsanskaffningarna. Arbetskraftsbyråerna kan göra utbildningsanskaffningar inom de gränser som arbetskraftsdistriktsbyråerna fastställer.

Arbetsministeriet kan anskaffa utbildning, om det på grund av att behovet av utbildning är ringa eller av någon annan särskild orsak inte är ändamålsenligt att utbildningen anskaffas arbetskraftsdistriktsvis.

Arbetskraftsdistriktsbyråerna eller arbetskraftsbyråerna kan även sköta utbildningsanskaffningarna gemensamt.

3 §Anbudsförfrågningsförfarandet

För att olika alternativ att ordna utbildningen skall kunna utredas och de olika alternativens art och förmånlighet bedömas skall anbud begäras av utbildningsproducenterna innan beslut om anskaffningarna fattas. Anbud skall begäras av ett tillräckligt stort antal utbildningsproducenter.

Om anbud med avvikelse från 1 mom. har begärts endast av en utbildningsproducent, skall orsaken till förfarandet framgå av de handlingar som gäller utbildningsanskaffningen.

Om endast en utbildningsproducent är lämpad att ordna utbildningen, får utbildningen anskaffas från denna producent utan att anbud begärs, om den arbetskraftsmyndighet som sköter anskaffningen på basis av tidigare anskaffning eller annars har tillgång till de uppgifter som anskaffningen kräver.

4 §Anbudsförfrågan och anbud

Anbudsförfrågan och anbud skall uppgöras skriftligen.

Anbudsförfrågan skall utarbetas så att de anbud som bygger på den kan jämföras med varandra. Om anbudsförfrågan gäller en utbildningshelhet som omfattar flera yrken eller yrkesområden eller någon annan liknande helhet, och anbud kunde begäras även särskilt för varje del av helheten, skall anbudsförfrågan innehålla en möjlighet att lämna delanbud.

Utöver de uppgifter som gäller den utbildning som anskaffas skall i anbudsförfrågan ingå

1)

en begäran om en specifikation, av vilken skall framgå det totala priset på utbildningen samt annan statsfinansiering som avses i 12 § lagen om arbetskraftspolitisk vuxenutbildning,

2)

en utredning om arbetsgivarens deltagande i utbildningsanskaffningen, om avsikten är att utbildningen anskaffas som en gemensam anskaffning enligt 13 § lagen om arbetskraftspolitisk vuxenutbildning,

3)

av arbetsministeriet fastställda allmänna villkor för utbildningsanskaffningar,

4)

uppgifter om den tid inom vilken anbudet skall lämnas och vart anbudet skall sändas samt

5)

andra uppgifter som behövs för anbudsgivningen.

5 §Behandling av anbuden och beslutsfattande

Den som har begärt anbuden skall behandla anbuden och bemöta dem som lämnat anbuden opartiskt och konfidentiellt. Ett anbud som inkommit utan begäran skall även behandlas. Anbuden skall behandlas i så god tid att ett antagande av anbudet kan meddelas den som lämnat anbudet under den tid anbudet är i kraft.

Den arbetskraftsmyndighet som har begärt anbud beslutar om ett anbud skall antas eller avslås. Om utbildningen anskaffas som gemensam anskaffning, skall arbetskraftsmyndigheten och arbetsgivaren gemensamt fatta beslut om antagande av ett anbud.

Den som har begärt anbud är inte skyldig att anta något av anbuden. Meddelande om att ett anbud har avslagits skall lämnas till dem vilkas anbud inte har antagits.

6 §Anskaffningsavtal

Efter att ett anbud har antagits skall den som antagit anbudet och utbildningsproducenten ingå ett skriftligt avtal om anskaffning av utbildning.

Avtal om anskaffning av utbildning kan vid behov uppgöras i flera delar.

Ett avtal anses ha kommit till stånd då parterna har undertecknat avtalet.

7 §Förskott och säkerheter

En utbildningsproducent kan vid behov beviljas förskott, som skall betraktas som en slutlig delbetalning på anskaffningen.

Om det är fråga om ett anskaffningsavtal enligt 6 § 2 mom. som görs upp i flera delar och avsikten är att förskott betalas innan det anskaffningsavtal som avses i 14 § lagen om arbetskraftspolitisk vuxenutbildning i sin helhet har ingåtts, skall tillräcklig säkerhet krävas för förskottet.

För den händelse att anskaffningsavtalet inte uppfylls på överenskommet sätt skall säkerhet krävas av privata utbildningsproducenter, om det anses nödvändigt.

8 §Förhållandet till upphandlingsförordningen för staten

Upphandlingsförordningen för staten (1070/79) tillämpas inte på utbildningsanskaffningar.

2 kap.Studerande

9 §Förutsättningarna för antagning av studerande

En person under tjugo år som har fullgjort sin läroplikt eller överskridit läropliktsåldern kan antas till utbildning endast

1)

om genomgång av grundskolans lärokurs eller förberedande utbildning är en förutsättning för deltagande i yrkesinriktad grundutbildning eller för att få arbete eller

2)

om någon annan yrkesutbildning som syftar till att personen i fråga skall få arbete inte kan anordnas på ett ändamålsenligt sätt.

Till sådan yrkesinriktad grundutbildning som ges vid läroanstalter vilka lyder under undervisningsministeriet och som ordnas i någon annan form än som yrkesinriktad vuxenutbildning kan endast antas personer som har fyllt 25 år.

Den i 1 och 2 mom. nämnda åldern skall ha uppnåtts innan utbildningen börjar.

3 kap.Studiesociala förmåner som betalas innan utbildningen börjar

10 §Kostnader i samband med antagningen av studerande

Arbetskraftsbyrån ersätter de kostnader som avses i 27 § 1 mom. lagen om arbetskraftspolitisk vuxenutbildning och som föranleds av lämplighetsproven i anslutning till antagningen av studerande.

11 §Ersättning för kostnader för uppehälle

Arbetskraftsbyrån kan bevilja den som söker sig till utbildning ersättning för resekostnader och andra kostnader för uppehälle.

Resekostnadsersättning kan beviljas för följande resor:

1)

resa tur och retur som någon företar för att bekanta sig med den undervisning som utbildningsproducenten ger och med förhållandena på platsen,

2)

resa tur och retur till elevantagningen,

3)

resa tur och retur till lämplighetsproven och

4)

resa till den ort där utbildningen ges.

Som ersättning för de övriga kostnader för uppehälle som de i 2 mom. nämnda resorna medför kan beviljas dagtraktamente, måltidsersättning och logiersättning.

Kostnaderna för uppehälle ersätts i enlighet med de gällande föreskrifter om ersättande av statstjänstemäns resekostnader som rör andra reseklassen.

12 §Beviljande och utbetalning av förmåner

Förmånerna beviljas på skriftlig ansökan av den arbetskraftsbyrå genom vilken personen i fråga söker sig till utbildning. Förmånerna utbetalas av arbetskraftsdistriktsbyrån.

Förmånsbeslutet skrivs på en blankett för vilken arbetsministeriet har fastställt formuläret.

13 §Inlämnande av besvärsskrift

Besvär över en arbetskraftsbyrås beslut kan inlämnas till arbetskraftsbyrån. Arbetskraftsbyrån skall utan dröjsmål sända besvärsskriften och de handlingar som uppkommit vid behandlingen av ärendet jämte utlåtanden till arbetslöshetsnämnden.

4 kap.Förmåner under utbildningstiden

14 §Inkvartering

Av utbildningsproducenten anordnad inkvartering under utbildningstiden är avgiftsfri för studerandena. Kostnaderna för anordnande av inkvartering hänförs till utbildningens anskaffningskostnader.

15 §Rätt till ersättning för uppehälle

En studerande har rätt till sådan ersättning för uppehälle under utbildningstiden som nämns i 17 § 3 mom. lagen om arbetskraftspolitisk vuxenutbildning.

Ersättning för uppehälle betalas inte till en studerande som får dagpenning enligt sjukförsäkringslagen (364/63) på grund av arbetsoförmåga till följd av sjukdom. Ersättning för uppehälle betalas inte heller för de semesterperioder under utbildningstiden som har fastställts i anskaffningsavtalet. Ersättning för uppehälle betalas dock, om studeranden under semesterperioden fullgör arbetspraktik som hör till utbildningen.

16 §Ersättning för uppehälle för i Finland anordnad utbildning

Till en studerande för vilken utbildningsproducenten inte har ordnat inkvartering, betalas 25 mark per dag i ersättning för måltidskostnaderna och ersättning för kostnaderna för dagliga resor från bostaden till utbildningsplatsen och tillbaka.

Till en studerande för vilken utbildningsproducenten har ordnat inkvartering, betalas 31 mark per dag i ersätting för måltidskostnaderna och ersättning för kostnaderna för dagliga resor och dessutom för en resa till hemorten och tillbaka till den ort där utbildningen ges en gång per kalendermånad samt för resan till hemorten efter avslutad eller avbruten utbildning.

Som ersättning för de i 1 och 2 mom. nämnda resekostnaderna betalas ett belopp som motsvarar kostnaderna för resor i kollektiva trafikmedel enligt kortaste färdväg och billigaste färdsätt.

Om en studerande på grund av handikapp eller sjukdom inte kan använda kollektiva trafikmedel, kan som ersättning för de i 1 och 2 mom. nämnda resekostnaderna betalas kostnaderna för användning av egen bil eller taxi. Kostnaderna för användning av egen bil ersätts i enlighet med resereglementet för statstjäntemän och kostnaderna för användning av taxi mot kvitto.

Ersättning för resekostnaderna betalas för den del av resan som görs i Finland.

17 §Ersättning för uppehälle då utbildningen ordnas utomlands

Den ersättning för uppehälle som betalas till studerande, som deltar i utbildning utomlands, är 50 procent av det dagtraktamente som betalas till statstjänstemän som ersättning för resekostnaderna för en tjänsteresa i landet i fråga.

18 §Betalning av förmåner

Förmånerna inbetalas på studerandens konto i en inhemsk penninginrättning i efterskott med två veckors mellanrum.

Sänkt utbildningsstöd enligt 18 § lagen om arbetskraftspolitisk vuxenutbildning samt ersättning för uppehälle kan dock betalas månatligen.

5 kap.Skyldighet att lämna uppgifter och upplysningsförfarandet

19 §Studerandens skyldighet att lämna uppgifter

Studeranden skall lämna den som betalar förmånerna en redogörelse för de inkomster som inverkar på utbildnings- och specialstödets storlek, informera om avbrytande av utbildningen och lämna andra uppgifter som behövs för utbetalningen av förmåner.

20 §Arbetskraftsbyråns skyldighet att lämna uppgifter

Arbetskraftsbyrån skall till den som betalar förmånerna lämna uppgifter om dem som inlett, avbrutit och slutfört utbildningen, om inkvarteringar samt om de semesterperioder som hör till utbildningen och som avses i 15 § samt om annan uppdelning av utbildningen.

21 §Inlämnande av meddelanden och uppgifter

Arbetskraftsbyrån får med hjälp av elektronisk linjeöverföring lämna de meddelanden som avses i 21 § 2 och 3 mom. lagen om arbetskraftspolitisk vuxenutbildning och de uppgifter som avses ovan i 20 § direkt till den som betalar förmånerna.

22 §Rätt att utnyttja vissa uppgifter

I ärenden som gäller utbildnings- och specialstöd får folkpensionsanstaltens lokalbyrå använda den förteckning som nämns i 2 § förordningen om verkställigheten av lagen om utkomstskydd för arbetslösa (742/84).

6 kap.Finansieringen av de förmåner som folkpensionsanstalten betalar

23 §Fastställande av förskott

Folkpensionsanstalten skall årligen senast den 15 november för fastställande av förskotten tillställa arbetsministeriet uppgifter enligt uppskattning om de grundstöd, barnförhöjningar, specialstöd och ersättningar för uppehälle som nämns i 30 § 1 mom. lagen om arbetskraftspolitisk vuxenutbildning och som staten skall svara för följande år.

Arbetsministeriet fastställer förskottet för följande år senast den 1 december varje år.

Förskottet skall omedelbart justeras, om grunderna för det ändras väsentligt.

24 §Betalning av förskott

Staten skall inbetala förskottet till folkpensionsanstaltens sjukförsäkringsfond så att av det årliga förskottsbeloppet inbetalas minst en sjättedel i januari och därefter det återstående beloppet månatligen i jämnstora rater.

Förskotten betalas den första vardagen i varje månad.

25 §Utredningar om de studiesociala förmånerna

För varje kalendermånad och hela det dittillsvarande finansåret skall folkpensionsanstalten före utgången av följande månad till arbetsministeriet samt social- och hälsovårdsministeriet lämna en utredning om de studiesociala förmåner som den har betalt. Av utredningen skall framgå

1)

utbetalt grundstöd jämte barnförhöjningar,

2)

utbetalda specialstöd och

3)

utbetalda ersättningar för uppehälle med en specificering av ersättningar för måltids- och resekostnader samt ersättningar för uppehälle utomlands.

26 §Fastställande av den slutliga statliga finansieringen

I samband med folkpensionsanstaltens bokslut skall årligen fastställas det belopp som staten i enlighet med 30 § 1 mom. lagen om arbetskraftspolitisk vuxenutbildning borde ha betalt i grundstöd, barnförhöjningar, specialstöd och ersättningar för uppehälle under räkenskapsåret. Skillnaden mellan utbetalda förskott och det fastställda beloppet beaktas i förskottet för augusti efter det bokslutet fastställts.

7 kap.Finansieringen av de studiesociala förmåner som arbetslöshetskassan betalar

27 §Fastställande och utbetalning av förmåner

Arbetsministeriet betalar på ansökan förskott på finansieringen till arbetslöshetskassan. Förskottet betalas så att det till sitt belopp motsvarar den andel av de studiesociala förmånerna som det beräknas att staten och centralkassan för arbetslöshetskassorna skall finansiera det året.

Förskottet betalas till arbetslöshetskassan månatligen, om arbetslöshetskassan har ansökt om det hos arbetsministeriet före utgången av oktober föregående år. Arbetsministeriet fastställer före utgången av november det förskottsbelopp som följande år skall betalas till arbetslöshetskassan. En åttondedel av förskottet betalas i januari och den återstående delen i jämnstora rater. Förskottet betalas den första vardagen i varje månad.

Om det förskott som arbetsministeriet har fastställt inte räcker till, skall arbetsministeriet på ansökan av arbetslöshetskassan ändra förskottsbeloppet.

Om det är uppenbart att förskottet överstiger det belopp som avses i 1 mom., kan arbetsministeriet sänka förskottsbeloppet eller bestämma att överbetalt förskott skall återbetalas.

28 §Utredningar om de studiesociala förmånerna

För varje kalendermånad och hela det dittillsvarande finansåret skall arbetslöshetskassan före utgången av följande månad till arbetsministeriet samt social- och hälsovårdsministeriet lämna en utredning om de studiesociala förmåner som den har betalt. Av utredningen skall framgå

1)

utbetalda utbildningsstöd så att grunddel jämte barnförhöjningar och förtjänstdel framgår,

2)

utbetalda specialstöd och

3)

utbetalda ersättningar för uppehälle med en specificering av ersättningar för måltids- och resekostnader samt ersättningar för uppehälle utomlands.

29 §Ansökan om finansiering

Arbetslöshetskassan skall för varje kalenderår inom fem månader från kalenderårets utgång hos arbetsministeriet ansöka om finansiering för studiesociala förmåner och för förvaltningskostnaderna som föranleds av utbetalningen av dem.

Till ansökan skall fogas

1)

uppgifter om kassans medlemsantal vid ingången och utgången av året,

2)

en förteckning av vilken framgår beloppet av den grunddel som utbetalts under det gångna kalenderåret jämte barnförhöjningar, förtjänstdelen och ersättningarna för uppehälle med en specificering av ersättningarna för måltids- och resekostnader samt ersättningarna för uppehälle utomlands, och

3)

kassans styrelses verksamhetsberättelse och bokslut samt revisorernas revisionsberättelse jämte utlåtanden.

30 §Fastställande av den slutliga statliga finansieringen

I samband med bokslutet skall arbetslöshetskassan konstatera det belopp som staten i enlighet med 30 § 1 mom. lagen om arbetskraftspolitisk vuxenutbildning borde ha betalt under räkenskapsåret.

Skillnaden mellan utbetalt förskott och det fastställda beloppet beaktas i förskotten för de kalendermånader som följer efter det bokslutet fastställts.

På basis av bokslutet fastställer arbetsministeriet beloppet av den statsandel för förvaltningskostnaderna som enligt 30 § 3 mom. lagen om arbetskraftspolitisk vuxenutbildning skall betalas till arbetslöshetskassan.

31 §Finansieringen av förtjänststödets förtjänstdel

Arbetsministeriet uppbär kvartalsvis hos social- och hälsovårdsministeriet ett belopp som motsvarar den andel av utbildningsstödets förtjänstdel som staten och centralkassan för arbetslöshetskassorna finansierar. Social- och hälsovårdsministeriet uppbär kvartalsvis hos centralkassan för arbetslöshetskassorna dess andel av förtjänstdelen.

8 kap.Kompletterande stadganden

32 §Undertecknande av beslut

Beslut som avses i 22 § lagen om arbetskraftspolitisk vuxenutbildning och som gäller en förmån skall undertecknas. På ett beslut som ges i form av en handling som tillkommit vid maskinell databehandling eller i övrigt åtminstone delvis genom tryckning får underskriften dock tecknas maskinellt.

33 §Meddelande av anvisningar

Arbetsministeriet meddelar vid behov närmare anvisningar om verkställigheten av denna förordning.

34 §Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1991.

Genom denna förordning upphävs förordningen den 27 februari 1976 om sysselsättningsfrämjande utbildning (206/76) jämte ändringar.

Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.

35 §Övergångsstadganden

Ersättningar för resekostnader och andra kostnader för uppehälle, som har beviljats studerande innan förordningen trädde i kraft skall till den del de hänför sig till tiden därefter ombildas till sådan ersättning för uppehälle som avses i denna förordning.

För sådan sysselsättningsfrämjande utbildning vid yrkeskurscentraler och yrkesläroanstalter som har inletts innan lagen om ombildning av yrkeskurscentralerna till yrkesutbildningscentrer för vuxna (761/90) trädde i kraft erlägger arbetskraftsdistriktsbyrån de betalningar som avses i 5 och 13 §§ i sistnämnda lag.

Arbetskraftsdistriktsbyrån ersätter läroanstalten för sådana läromedel för vilka en studerande som deltar i understödda studier har kunnat ersättas på basis av de stadganden som gällde då denna förordning trädde i kraft. Som sådana läromedel betraktas arbetsutrustning för personligt bruk, redskap, läroböcker och kompendier.

Helsingfors den 5 oktober 1990

Republikens President Mauno KoivistoMinister Matti Puhakka

Till början av sidan