Trafikministeriets beslut om tillämpning av körkortsförordningen
- Typ av författning
- Beslut
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 846/1990
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
Trafikministeriet har med stöd av 54 § 1 mom. körkortsförordningen den 7 september 1990 (845/90) utfärdat följande bestämmelser:
1 kap.Förarundervisning
1 §Teoriundervisning
Elever skall meddelas teoriundervisning
minst 12 lektioner för klass A,
minst 20 lektioner för klass B och
minst 35 lektioner för klass C.
En teorilektion skall pågå i minst 45 minuter. Teoriundervisning får meddelas en elev under högst tre timmar per dag.
Besiktningsstället kan i enlighet med bilregistercentralens allmänna anvisningar medge undantag från bestämmelserna i 1 mom.
2 §Mängden körundervisning
Elever skall meddelas körundervisning i trafiken
genom minst 10 körturer för klass A och
genom minst 30 körturer för klasserna B och C.
Besiktningsstället kan i enlighet med bilregistercentralens allmänna anvisningar tillåta undantag från minimimängden körundervisning i 1 mom., om eleven tidigare har haft körkort eller om han har fått körundervisning för erhållande av körrätt i Finland eller utomlands.
3 §Körundervisning
Körturens längd är 25 minuter. Elever får meddelas körundervisning under högst två körturer efter varandra och tre körturer per dag.
Innan körundervisning meddelas i trafiken skall eleven ges grundläggande kunskaper om trafiken och förare samt tillräcklig undervisning i hantering av ett fordon, såvitt möjligt på ett för den allmänna trafiken avstängt område. Den förberedande undervisningen eller sådan körundervisning som har meddelats på ett avstängt område får inte inräknas i det minimum av körundervisning som anges i 2 §.
I körundervisningen skall ingå landsvägskörning utanför en tätort under minst åtta körturer, om minimimängden körundervisning är 30 körturer. För klass C skall körundervisning med personbil meddelas under åtta körturer, av vilka hälften skall vara landsvägskörning. Körundervisning skall, i synnerhet när landsvägskörning övas, i mån av möjlighet meddelas även under den mörka tiden på dygnet. Körundervisning på motorväg får meddelas endast sådana elever som kan anses kunna föra fordon tryggt och utan oskälig olägenhet för den övriga trafiken.
Körundervisning för klasserna B och C skall även innehålla undervisning på övningsbana. Två körturer på en övningsbana får inräknas såsom undervisning i landsvägskörning i den i 3 mom. nämnda minimimängden. Bilregistercentralen meddelar särskilt föreskrifter angående undervisningens innehåll när övningsbana inte finns till förfogande.
Om körundervisning medför uppenbar olägenhet för den övriga trafiken, kan besiktningsstället förbjuda meddelandet av undervisning eller begränsa dess omfattning på vissa vägar eller inom vissa områden.
4 §Tilläggsundervisningen och dess omfattning
Tilläggsundervisning skall ges under minst fyra teorilektioner. Körundervisning skall meddelas under minst åtta körturer, av vilka minst två utgör körning i trafiken och minst sex består av övning på en övningsbana. Bilregistercentralen meddelar särskilt föreskrifter angående undervisningens innehåll när övningsbana inte finns till förfogande.
Vid tilläggsundervisning skall tillämpas stadgandet i 1 § 2 mom. om teorilektionens längd och stadgandet i 3 § 1 mom. om körturens längd.
5 §Anordnande av undervisning
Varje bilskola skall utarbeta en läsordning som baserar sig på kursformad undervisning i enlighet med bilregistercentralens anvisningar och av vilken det framgår hur undervisningen allmänt arrangeras samt tid och plats för teorilektionerna.
Teoriundervisningen skall meddelas i bilskolans undervisningslokal. Bilskolor som verkar inom samma bilskoleområde får gemensamt ordna teoriundervisningen för klass C samt sådan särskild undervisning som ingår i teoriundervisningen för klass A gällande motorcykel och körning med sådan.
Förberedande undervisning skall meddelas på bilskolans verksamhetsort och övrig körundervisning huvudsakligen inom det verksamhetsområde för ett besiktningsställe där bilskolan är belägen.
Tilläggsundervisning får även meddelas på något annat ställe än i bilskolans egentliga undervisningslokal. Den körövning som ingår i undervisningen utförs på en övningsbana.
Två elever får meddelas körundervisning med motorcykel samtidigt om läraren ger köranvisningar genom radio från bil eller motorcykel. Meddelande av undervisningen förutsätter att eleverna har erhållit tillräcklig körundervisning i hantering av motorcykel. Eleverna skall ha anordningar för mottagande av anvisningar. Vid undervisningskörning får passagerare inte transporteras.
6 §Skolfordon
Såsom skolfordon skall användas
en för minst fem personer registrerad personbil, om undervisning meddelas för klass B,
en lastbil, vars reella totalvikt är minst 60 procent av dess registrerade totalvikt, om undervisning meddelas för klass C,
en fordonskombination av klass E med en lastbil som dragbil, om undervisning meddelas för klasserna CE eller DE,
en buss, om undervisning meddelas för klass D och
en tvåhjulig motorcykel, om undervisning meddelas för klass A.
Skolfordon skall vara av normal konstruktion och får inte vara försedda med automatväxling eller annan särskild manöveranordning som underlättar körningen, såvida fordonet inte används uteslutande för undervisning av sådana elever vilkas handikapp förutsätter att sådana anordningar används.
En skolbil skall vara försedd med bogserlina och sådan förstahjälpsförpackning som uppfyller därom särskilt utfärdade föreskrifter samt för läraren avsedda särskilda kopplings- och bromspedaler samt backspeglar. I bussar och fordonskombinationer av klass E behöver dock inte finnas särskilda manöveranordningar. I en personbil skall för läraren och eleven finnas skilda, inställbara säten. Skollastbilar skall vara försedda med bilbälten för samtliga sittplatser i framsätet.
En skolmotorcykel skall vara försedd med en särskild bromsanordning för läraren, om denne sitter med på motorcykeln vid körundervisningen.
Vid tilläggsundervisning tillämpas inte vad som stadgas i denna paragraf.
7 §Undervisningstillstånd
Den kännedom om undervisningsområdet som den som söker om undervisningstillstånd har kontrolleras med hjälp av ett frågematerial som godkänts av bilregistercentralen, om inte bilregistercentralen bestämmer annorlunda.
I undervisningstillstånd angivna fordon skall uppfylla kraven på skolfordon i 6 § 1, 2 och 4 mom. Såsom undervisningsfordon får dock även användas en för minst fyra personer registrerad personbil och paketbil, om undervisning meddelas för klass B. I sådana fordon av klass B som används vid undervisning skall finnas en anordning med vilken läraren utan svårighet kan använda bilens tjänstebroms, en yttre backspegel för läraren och bilbälten för både läraren och eleven.
Undervisningstillstånd skall innehålla en anteckning om eventuella med stöd av 3 § 5 mom. utfärdade begränsningar som gäller meddelande av körundervisning.
8 §Övningstillstånd
Innan erhållande av övningstillstånd skall sökanden få undervisning i trafiken fyra körturer.
Bilregistercentralen utfärdar bestämmelser angående uträttande av hanteringsprov.
9 §Förarundervisning vid yrkesläroanstalter
Vid sådan förarundervisning för klass C som meddelas vid yrkesläroanstalter i samband med yrkesutbildning av förare skall bestämmelserna i 1-3 och 10 §§ iakttas i tillämpliga delar, dock inte bestämmelsen i 1 § om teorilektionernas längd och antal och inte heller bestämmelsen i 3 § 1 mom. om antalet körturer. Undervisning som nämns i 3 § 3 mom. kan meddelas också med paketbil förutsatt att den uppfyller de krav som angår skolfordon i 6 § 2 och 3 mom.
En elev får antas till sådan förarundervisning som avses i 1 mom. det år då han fyller 16 år. Körundervisning får meddelas i trafiken tidigast från den dag då eleven fyller 17 år.
Den yrkesundervisning för förare som meddelas för klasserna CE och D skall omfatta
minst 60 lektioner teoriundervisning, av vilka minst 20 behandlar bestämmelser med anknytning till vägtrafik och användning av buss eller fordonskombination, minst 30 behandlar trafiksäkerhetsfaktorer och första hjälp samt minst 10 behandlar fordonsteknik och
minst 40 timmar körundervisning med en bil, vars totalvikt är minst 12 000 kg, och av denna undervisning skall minst hälften ges med buss eller fordonskombination.
10 §Undervisningsfordonens kännetecken
Kännetecknet för ett undervisningsfordon är en skylt i form av en vit, liksidig triangel, vars sida på bilar är 25 cm lång och på motorcyklar 16 cm lång. Kännetecknet skall fästas på ett synligt ställe baktill på fordonet.
Baktill på skolfordon skall utom det kännetecken som nämns i 1 mom. fästas en skylt med bilskolans namn. På lastbilar kan skolans namn anges på flakets sidor eller på dörrarna. På skolfordon får inte fästas reklam.
11 §Anmälningar om elever
En bilskola skall ofördröjligen efter det att en kurs har inlett göra en anmälan om varje elev hos det besiktningsställe som övervakar skolan i fråga. Bilskolor skall föra förteckning eller kortregister över dem som har undervisats i skolan samt över undervisningens omfattning och art.
2 kap.Förarexamen
12 §Tidpunkten för avläggande av examen
Eleven som skall meddelas minst 20 lektioner teoriundervisning får avlägga förarexamen tidigast 30 dagar efter förarundervisningens början.
13 §Teoriprov
Teoriprovet avläggs med användning av frågematerial som har godkänts av bilregistercentralen.
14 §Körprov
Minimitiden för ett körprov är 30 minuter eller, om provet avläggs för klasserna CE, D eller DE, 40 minuter. Bilregistercentralen utfärdar närmare anvisningar om utförande av körprov.
Ett fordon, som används vid körprov, skall uppfylla kraven på undervisningsfordon och dessutom skall
den registrerade totalvikten för en lastbil vara minst 10 000 kg, den reella totalvikten minst 7 500 kg, axelavståndet minst 3,80 m och baköverhänget minst 1,5 meter,
den registrerade totalvikten för en buss vara minst 10 000 kg och axelavståndet minst 4,70 m,
den sammanlagda registrerade totalvikten för en fordonskombination vid examen för klass BE vara över 3 500 kg och släpvagnens totalvikt över 750 kg. Släpvagnens karosserikonstruktion eller last skall vara av minst samma höjd som dragbilens förarhytt och
den sammanlagda registrerade totalvikten hos en fordonskombinations dragbil och släpvagn vid examen för klasserna CE eller DE vara minst 20 000 kg och dess längd minst 14 m. Det till dragbilen kopplade släpfordonet skall vara antingen en påhängsvagn eller en egentlig släpvagn med två axlar. Dragbilens och släpvagnens karosserikonstruktion eller last på lastutrymmets bredd skall vara av minst samma höjd som dragbilens förarhytt.
Om trafiksäkerhetsskäl inte förutsätter annat, tillämpas de i 2 mom. nämnda kraven dock inte på fordon av klass B, om examinanden har eller har haft ett i Finland eller utomlands utfärdat körkort, från vars sista giltighetsdatum högst fem år har förflutit. Ett fordon av klass B skall i så fall uppfylla de villkor som nämns i 6 § 1 mom., den skall vara av normal konstruktion och vara försett med bilbälte för examinanden och besiktningsmannen samt med tillräckligt effektiva bromsanordningar, som besiktningsmannen kan använda utan svårighet.
15 §Underkännande i examen
Den som har underkänts i examen skall av besiktningsstället återfå undervisningsintyget med anteckning om orsaken till underkännande och om den eventuella undervisning som förutsätts för avläggande av ny examen och om dess innehåll. Teoriundervisning kan föreskrivas för högst fem lektioner och körundervisning för högst tio körturer.
3 kap.Särskilda bestämmelser
16 §Fotografi för körkortet
Fotografier för körkort skall vara av formatet 35 ×45 mm. Den fotograferades ansikte skall vara fotograferat framifrån.
Polisen skall bevara ett fotografi som har fogats till ansökningshandlingarna.
17 §Kännetecken för nya förare
Det kännetecken för nya förare som avses i 18 § 2 mom. körkortsförordningen är ett runt märke med vit bottenfärg och svart kant och med talet 80 angivet med svarta siffror på mitten. Märkets diameter är 130 mm, kanten är 5 mm bred och höjden på siffrorna i mitten är 80 mm.
Märket skall placeras i bilens bakruta eller på annan plats baktill på bilen förutsatt att det är väl synligt bakifrån.
18 §Blanketter för anmälan till körkortsregistret
Bilregistercentralen kan utfärda anvisningar om anmälningar till körkortsregistret. Den kan göra sådana ändringar i de av trafikministeriet fastställda anmälningsblanketterna som inte inverkar på registrets datainnehåll.
19 §Bestämmelse om ikraftträdande
Detta beslut träder i kraft den 1 oktober 1990.
Genom detta beslut upphävs trafikministeriets beslut den 15 juni 1972 angående tillämpning av förordningen om körkort (471/72) jämte ändringar.
Helsingfors den 7 september 1990
Trafikminister Ilkka KanervaByråchef Jarmo Hirsto