Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

762/1990

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Förordning om yrkesutbildningscentrer för vuxna

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Uppdaterad författning
762/1990

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av ministern för handläggning av ärenden som hör till undervisningsministeriets verksamhetsområde stadgas med stöd av lagen den 31 augusti 1990 om yrkesutbildningscentrer för vuxna (760/90):

1 §Ansökan om tillstånd

Vid ansökan om tillstånd att hålla ett yrkesutbildningscenter för vuxna, i det följande vuxenutbildningscenter, skall upplysningar ges om

1)

huvudmannens namn och hemort,

2)

vuxenutbildningscentrets namn och hemort,

3)

behovet av vuxenutbildningscentret,

4)

undervisningslokaler och övriga lokaliteter,

5)

beräkning av anläggnings- och driftskostnaderna och en finansieringsplan samt

6)

den tidpunkt då vuxenutbildningscentret inleder sin verksamhet.

Om ansökan inlämnas av ett kommunalförbund, skall dessutom kommunalförbundets grundstadga bifogas. Om ansökan inlämnas av ett samfund eller en stiftelse, skall en utredning över att samfundet eller stiftelsen har registrerats samt bolagsordningen eller stadgarna företes.

2 §Överlåtelse av tillstånd

Om avsikten är att överlåta ett vuxenutbildningscenter till en annan huvudman, skall i tillämpliga delar iakttas vad som stadgas i 1 §. Samtidigt skall utredning ges om vuxenutbildningscentrets egendom och villkoren för överlåtelsen av den samt om tidpunkten för överlåtelsen.

3 §Instruktion

I ett vuxenutbildningscenters instruktion skall nämnas

1)

huvudmannens namn och hemort,

2)

vuxenutbildningscentrets namn och hemort,

3)

vuxenutbildningscentrets syfte, samt

4)

undervisningsspråket.

Dessutom skall i instruktionen upptas bestämmelser om

1)

utbudet av utbildning och tjänster samt grunderna för prissättningen och hur beslut om prissättningen fattas,

2)

direktionen, rektorn, läroanstaltskommissionen och övriga förvaltningsorgan samt deras uppgifter,

3)

ordningsregler,

4)

anställning och avsked av personal samt övriga frågor som gäller personaladministration, disciplin och andra arrangemang som gäller verksamheten, om därom inte stadgas eller bestäms särskilt någon annanstans, samt

5)

annat som med stöd av lag eller förordning eller på grund av sakens natur skall upptas i instruktionen.

4 §Tillsättande av direktionen

Ett vuxenutbildningscenter har en direktion, vars medlemmar och suppleanter utses av huvudmannen för högst fyra år i sänder. Av direktionens medlemmar skall två utses på basis av förslag av de mest representativa arbetsmarknadsorganisationerna. Bland dem som har utsetts utnämner huvudmannen direktionens ordförande och vice ordförande.

5 §Närvarorätt och rätt att yttra sig vid direktionens möten

Rektorn samt den representant som lärarna och den övriga personalen valt bland sig har rätt att vara närvarande vid direktionens möten och där yttra sig. I instruktionen kan motsvarande rätt att vara närvarande och yttra sig också ges en representant för studerandena.

6 §Direktionens möten, beslutförhet och beslutsfattande

För ett kommunalt vuxenutbildningscenter gäller beträffande direktionens möten, beslutförhet och beslutsfattande vad som stadgas därom i kommunallagen (953/73).

Direktionen för ett privat vuxenutbildningscenter sammanträder på de tider den bestämmer eller när ordföranden eller minst tre medlemmar av direktionen eller rektorn anser att ett möte behövs. Möteskallelsen delges på det sätt som direktionen beslutar.

Direktionen för ett privat vuxenutbildningscenter är beslutför då ordföranden eller vice ordföranden och minst hälften av de övriga medlemmarna är närvarande.

Beslut av direktionen vid ett privat vuxenutbildningscenter fattas med enkel röstmajoritet. Om rösterna faller lika avgör ordförandens röst, vid val dock lotten och i disciplinära ärenden den åsikt som förordar frikännande eller lindrigare straff.

7 §Behörighetsvillkor för rektor och lärare

Behörighetsvillkor för en tjänst eller befattning som rektor är lämplig högskoleexamen samt tillräcklig arbetserfarenhet.

Av lärare som tills vidare avlönas vid ett vuxenutbildningscenter krävs samma behörighet som av en lärare i motsvarande uppgift vid en annan yrkesläroanstalt.

8 §Intagning av studerande

Den som köper utbildning vid ett vuxenutbildningscenter anvisar studerande till utbildningen, om annat inte har överenskommits.

Om inträdeskraven till utbildningen gäller i tillämpliga delar vad som i fråga om motsvarande utbildning stadgas i lagen om yrkesläroanstalter (487/87) eller med stöd av den.

9 §Rätt att utfärda betyg för slutförd grundläggande yrkesutbildning

Villkor för beviljande av det tillstånd att utfärda betyg som avses i 9 § lagen om yrkesutbildningscentrer för vuxna är att vuxenutbildningscentret med avseende på lärare, lokaler och anläggningar har förutsättningar att ordna utbildning.

10 §Utfärdande av betyg

Till dem som deltagit i utbildning som ordnats vid ett vuxenutbildningscenter ges betyg.

Av ett betyg över studier som slutförts med godkänt resultat skall åtminstone framgå studiernas innehåll och omfattning.

Yrkesutbildningsstyrelsen ger vid behov närmare anvisningar om betygen.

11 §Utvärdering av studerande

Vid grundläggande yrkesutbildning och yrkesinriktad vidareutbildning utvärderas en studerandes godkända prestationer i betyget med tillämpning av skalan berömliga (5), goda (4-3) och nöjaktiga (2-1). Om studeranden inte har uppnått minst vitsordet nöjaktiga, görs en anteckning i betyget om deltagande i undervisningen utan att vitsordet anges.

För att en studerande skall få avgångsbetyg för grundläggande yrkesutbildning och yrkesinriktad vidareutbildning krävs att han har fått minst vitsordet nöjaktiga i de lärokurser som ingår i utbildningen.

Närmare anvisningar om utvärderingen ges vid behov av yrkesutbildningsstyrelsen.

12 §Förfarande vid rättelse av utvärdering av studerande

En studerande som är missnöjd med utvärderingen kan inom 14 dagar från den tidpunkt då han har haft tillfälle att ta del av utvärderingen begära rättelse däri av den lärare som utfört utvärderingen. Den som är missnöjd med lärarens beslut kan hänskjuta saken till rektorn inom 14 dagar från den tidpunkt då han har tagit del av lärarens beslut. Den som är missnöjd med rektorns beslut kan hänskjuta saken till direktionen inom 14 dagar efter den tidpunkt då han har tagit del av rektors beslut.

13 §Tillfälligt avbrott i studierna

En studerande har på grund av graviditet och förlossning eller av något annat tvingande skäl rätt att tillfälligt låta bli att delta i undervisningen enligt läroplanen. Under denna tid kan den studerande dock delta i prov samt i mån av möjlighet också följa undervisningen.

14 §Disciplin

Om en studerande bryter mot vuxenutbildningscentrets ordningsregler kan rektorn bestraffa honom med en anmärkning.

Om rektorn anser att en anmärkning inte räcker till, skall ärendet föreläggas direktionen. Direktionen kan, efter att ha hört studeranden och skaffat andra nödvändiga upplysningar, tilldela studeranden en varning eller avstänga honom för en viss tid, högst för två månader, eller varaktigt.

Direktionen kan besluta att en studerande som är avstängd för en viss tid har rätt att under denna tid delta i prov.

15 §Fråntagande av rätten att bo i elevhem

Om en studerande inte följer ordningsreglerna i ett elevhem kan rektorn, efter att ha hört studeranden, för en viss tid, högst en månad, och direktionen för längre tid eller helt och hållet frånta honom rätten att bo i elevhemmet.

16 §Ansökan om statsunderstöd för anläggningskostnader

Huvudmannen skall uppgöra en projektplan för att få statsunderstöd. I den skall ingå en allmänt hållen redogörelse för projektet, en utredning om behovet av att genomföra projektet och om tidpunkten för genomförandet samt en kostnadskalkyl. I planen skall de lokaler som ingår i projektet specificeras (lokalprogram).

Yrkesutbildningsstyrelsen tillställer undervisningsministeriet ansökan och sitt utlåtande om den.

17 §Verksamhetsunderstöd

Yrkesutbildningsstyrelsen fastställer årligen före utgången av juni i enlighet med av statsrådet fastställda grunder storleken av verksamhetsunderstödet för ett vuxenutbildningscenter för det kommande året.

Vuxenutbildningscentret skall årligen före utgången av april tillställa yrkesutbildningsstyrelsen de utredningar som behövs för beräkning av verksamhetsunderstödet i den form yrkesutbildningsstyrelsen bestämmer.

Yrkesutbildningsstyrelsen betalar månatligen verksamhetsunderstödet till vuxenutbildningscentret.

18 §Ändringssökande

Ändring i beslut som fattats med stöd av lagen om yrkesutbildningscentrer för vuxna och denna förordning får inte sökas genom besvär, om beslutet gäller

1)

vuxenutbildningscentrets ordningsregler,

2)

grunder för prissättning och prissättning,

3)

val av lärare och annan personal,

4)

intagning av studerande till utbildning som köpts av en myndighet inom undervisningsväsendet,

5)

utvärdering av studerande

6)

varning som tilldelats en studerande,

7)

läroplanen för vuxenutbildningscentret eller andra undervisningsarrangemang eller

8)

budgeten eller bokslutet.

19 §Närmare föreskrifter

Undervisningsministeriet meddelar vid behov närmare föreskrifter om verkställigheten av denna förordning.

20 §Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1991.

Åtgärder som verkställigheten av denna förordning förutsätter kan vidtas innan den träder i kraft.

21 §Övergångsstadganden som gäller behörighetsvillkoren

En rektor för en yrkeskurscentral som har utnämnts till sin tjänst eller befattning innan denna förordning träder i kraft och som har uppfyllt behörighetsvillkoren enligt tidigare gällande stadganden, är fortfarande behörig för sin tjänst eller befattning och kan utnämnas till en annan motsvarande tjänst eller befattning.

En lärare i huvudsyssla och en timlärare i huvudsyssla som vid en yrkeskurscentral har anställts innan denna förordning träder i kraft kan utnämnas till en motsvarande befattning vid vuxenutbildningscentret.

22 §Övergångsstadgande som gäller verksamhetsunderstöd

Yrkesutbildningsstyrelsen kan fastställa verksamhetsunderstödet vid en annan tidpunkt än vad som stadgas i 17 §.

Helsingfors den 31 augusti 1990

Republikens President Mauno KoivistoMinister Anna-Liisa Kasurinen

Till början av sidan