Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

756/1990

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Handels- och industriministeriets beslut om vissa främmande ämnen i livsmedel

Typ av författning
Beslut
Meddelats
Uppdaterad författning
756/1990

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

Handels- och industriministeriet har med stöd av 4 § förordningen den 24 augusti 1990 om främmande ämnen i livsmedel (755/90) beslutat:

Tillämpningsområde

1 §

Detta beslut gäller högsta halter och förekomst av främmande ämnen i livsmedel, dock inte i kött, organ, mjölk och grädde.

Främmande ämnes högsta halt och förekomst i livsmedel

2 §

Högsta halter av främmande ämnen i livsmedel är angivna i bilaga 1 (Förteckning över främmande ämnen) till detta beslut. Är inte högsta halten angiven i förteckningen över främmande ämnen eller annorstädes stadgat eller bestämt, kan de av Codex Alimentariuskommissionen eller dess kommitteér godkända högsta halterna iakttas.

Till de i förteckningen över främmande ämnen nämnda vegetabiliska varugrupperna hänförs, om inte annat nämns, åtminstone de produkter som närmare uppräknas i bilaga 2.

3 §

I eller på ett livsmedel får inte finnas levande insekter eller kvalster som skadar produkten och förökas i eller på den.

Vad som är sagt i 1 mom. gäller inte, om ej annorstädes är annat stadgat, kvalster som förekommer i eller på torkade frön, om deras mängd är under 50 st/kg, ej heller sådana ryggradslösa djur som i ringa mån förekommer i eller på färska vegetabiliska produkter.

Ett i 1 mom. avsett livsmedel skall dock inte anses menligt för hälsan eller odugligt eller otjänligt som människoföda, om de levande insekterna och kvalstren dödas genom temperatursänkning eller - höjning eller på något annat av tillsynsmyndigheten godkänt sätt och om den behandlade varan därefter uppfyller de krav som ställs på den i 4 §.

4 §

I eller på ett livsmedel får inte i större utsträckning än i förteckningen över främmande ämnen anges finnas hår, avföringar, avsöndringar, andra än i 3 § 1 mom. avsedda levande insekter, döda insekter eller deras utvecklingsstadier, andra ryggradslösa djur eller delar av sådana, och inte heller ingå exemplar som är skadade av djur eller annars fördärvade eller smutsiga.

För livsmedel i fråga om vilka ingen högsta halt för i 1 mom. avsett främmande ämne är angiven i förteckningen över främmande ämnen lände till efterrättelse vad som i 9 § livsmedelsförordningen (408/52) är stadgat, om inte annorstädes är annat stadgat eller bestämt.

Ämnen med lika inverkan

5 §

Finns i eller på ett livsmedel samtidigt två eller flere ämnen som ur hälsosynpunkt har lika inverkan eller som intensifierar varandras hälsomenliga inverkan, får inte summan av ämnenas halter i procent av respektive högsta halter överstiga 100.

Vad som i 1 mom. är stadgat tillämpas inte på högsta halter av de i bilaga 1 punkt 2 nämnda främmande ämnena i livsmedel som nämns i samma punkt.

6 §

Följande är ovan i 5 § 1 mom. avsedda ämnen, om de hör till samma grupp:

Grupp 1: Ferbam, maneb, mancozeb, nabam, propineb, tiram, zineb och ziram

Grupp 2: Aldrin, DDT, dieldrin, endosulfan, endrin, heptaklor, hexaklorbensen, klordan, klordekon, lindan och mirex

Grupp 3: Benomyl, carbendazim, tiofanat och tiofanatmetyl

Grupp 4: Captafol, captan och folpet

Grupp 5: Klorprofam och profam

Grupp 6: Carbofenotion, coumafos, cyanofenfos, dioxation, etion, fenamifos, fenitrotion, fensulfotion, fentennföreningar, fention, fentoat, forat, fosfamidon, foxim, isofenfos, kinalfos, klortiofos, metacrifos, metamidofos, mevinfos, monocrotofos, ometoat, paration, parationmetyl, pirimifosetyl, triazofos och vamidotion

Grupp 7: Tetradifon ja tetrasul

Grupp 8: Bioalletrin, bioresmetrin, cyflutrin, cypermetrin, deltametrin, fenotrin, fenvalerat, flusytrinat och permetrin

Åtgärdsgränserna

7 §

Av analys- och provtagningstekniska orsaker kan till de i 2 § 1 mom. avsedda högsta halterna tillåtas följande överskridningar:

Högsta halt [mg/kg]

Tillåten %

överskridning [mg/kg]

under 0,05

100

0,05-0,1

0,05

0,1-0,5

50

0,5-1,0

0,25

1,0-20

25

20-50

5

50-150

10

150-300

15

Över 300

5

I 1 mom. avsedd överskridning tillåts dock inte i fråga om följande främmande ämnen aldrin, amitrol, captafol, DDT, dieldrin, endrin, erukasyra, etylentiourinämne, fentennföreningar, forat, fosfamidon, heptaklor, hexaklorbensen, indol, klordan, metamidofos, mirex, monocrotofos och vinylklorid.

Särskilda stadganden

8 §

Närmare bestämmelser och anvisningar om tillämpning av detta beslut utfärdas vid behov av handels- och industriministeriet.

Ikraftträdelse

9 §

Detta beslut träder i kraft den 1 januari 1991.

Före beslutets ikraftträdande kan för dess verkställighet nödiga åtgärder vidtas.

Helsingfors den 24 augusti 1990

Minister Pertti SalolainenÖverinspektör Mirja Hynönen

Bilaga 1

FÖRTECKNING ÖVER FRÄMMANDE ÄMNEN

1. Högsta halt av vissa bekämpningsmedel i vegetabiliska produkter

Bekämpningsmedel

Högsta halt*

- vegetabilisk produkt°

[mg/kg]

Acefat

- matpotatis

0,05

- övriga grönsaker

0,5

- citrusfrukter

2,0

- övriga frukter

0,5

+ Aldicarb

Aldicarb, aldicarbsulfoxid och -sulfon tillsammans

- banan

0,05

- matpotatis

0,05

- citrusfrukter

0,2

Aldrin2

Aldrin och dieldrin tillsammans

- frukter

0,05

- oberedd spannmål

0,01

- matpotatis

0,01

- övriga grönsaker

0,05

+ Alloxidimnatrium

- jordgubbar

0,5

- grönsaker

0,5

+ Atrazin

- småfrukter och bär

0,1

Azinfosetyl

- matpotatis

0,2

- övriga grönsaker

0,5

- citrusfrukter

1,0

- övriga frukter

0,5

+ Azinfosmetyl

- matpotatis

0,2

- övriga grönsaker

0,5

- citrusfrukter

1,0

- övriga frukter

0,5

- oberedd spannmål

0,2

+ Benomyl3 , se. carbendazim

Bifenyl (Difenyl)

- citrusfrukter

70

+ Bitertanol

- äpple

1,0

Bromider, oorganiska

- frukter, torkade

50

- citrusfrukter

30

- övriga frukter, färska

20

- mandel

50

- kryddor

200

- nötter

50

- oberedd spannmål

50

- sallater

50

- övriga grönsaker, färska

30

- grönsaker, torkade

50

- örter

50

+ Bromofos

- frukter

1,0

- grönsaksrötter och -knölar

2,0

- övriga grönsaker

1,0

- oberedd spannmål

2,0

Bromofosetyl

0,5

+ Bromoxinil

0,1

+ Bromopropylat

- banan

0,2

- citrusfrukter

2,0

- övriga frukter

1,0

- grönsaker

1,0

Cyanväte (HCN)

Cyanider beräknade som cyanväte

- fruktfrön och beredningar därav

20

- oberedd spannmål

15

+ Cypermetrin8

- grönsakskål

1,0

- gurkor

0,2

- småfrukter och bär

0,5

- sallater

2,0

- lök

0,1

- tomat

0,5

- matsvampar

0,05

- matpotatis

0,05

+ 2,4-D

- oberedd spannmål

0,1

+ Daminozid

Daminozid och 1,1-dimetylhydrazin tillsammans beräknade som daminozid

- äpple

5,0

- päron

5,0

DDT2

p,p'-DDT, o,p'-DDT, p,p'-DDD och p.p'-DDE tillsammans

- frukter

0,5

- kryddor

0,5

- råkaffe

0,5

- te

0,5

- oberedd spannmål

0,05

- matpotatis

0,05

- övriga grönsaker

0,5

- örter

0,5

+ Deltametrin8

- frukter

0,1

- matsvampar

0,01

- matpotatis

0,05

- övriga grönsaker

0,5

Demeton-S-metyl

Demeton-S-metyl, dess sulfoxid och sulfon tillsammans beräknade som demeton-S-metyl

- matpotatis

0,05

Dialifos

- citrusfrukter

1,0

- övriga frukter

0,5

+ Diazinon

- frukter

0,5

- oberedd spannmål

0,05

- matpotatis

0,05

- övriga grönsaker

0,5

Dieldrin2 , se aldrin

Difenyl , se. bifenyl

Difenylamin

- äpple

3,0

- päron

3,0

+ Difenzoquat

0,2

Difiubensuron

- matsvampar

0,1

+ Dikamba

0,05

+ Diklobenil

0,2

Diklofention

0,5

+ Diklofluanid

Diklofluanid och tolylfluanid tillsammans

- boysenbär

5

- vinbär

2,0

- jordgubbar

3,0

- hallon

3,0

- vindruvor

2,0

- äpple

5,0

- sallater

2,0

Dikloran

- frukter

5,0

- tomat

0,5

- övriga grönsaker

5,0

+ Diklorprop

0,1

+ Diklorvos

- frukter

0,1

- grönsaker

0,1

- matsvampar

0,5

- oberedd spannmål

2,0

+ Dikofol

p,p'-Dikofol, o.p'-dikofol och 1,1-bis-(4-klorfenyl)-1,2,2,2-tetrakloretan (p,p'-ER8) tillsamnmans

- citrusfrukter

2,0

- övriga frukter

0,5

- grönsaker

0,5

Dikrotofos

0,1

+ Dikvat

Dikvatkation

- frukter

0,1

- mjöl

0,2

- oberedd spannmål

0,5

- matpotatis

0,1

- övriga grönsaker

0,1

+ Dimetoat

- citrusfrukter.

1,0

- övriga frukter

0,5

- oberedd spannmål

0,2

- matpotatis

0,05

- övriga grönsaker

0,5

Dinokap

Dinokap och motsvarande nitrooktylfenoler tillsammans

- frukter

0,1

- grönsaker

0,1

Dinoseb

0,05

Dioxation6

- citrusfrukter.

3,0

- övriga frukter

0,2

- grönsaker

0,2

+ Ditianon

0,5

+ Ditiokarbamater1

Ferbam, +maneb, + mankozeb, nabam, propineb, + tiram, + zineb och ziram, bestäms och beräknas som svavelkol (CS 2 ), se. även etylentiourinämne

- banan

0,1

- övriga frukter

1,0

- gurkor

0,5

- morot

0,5

- matpotatis

0,1

- övriga grönsaker

1,0

- oberedd spannmål

0,1

Diuron , se. linuron

+ Endosulfan2

α- och β-Endosulfan och endosulfansulfat tillsammans

- citrusfrukter.

1,0

- övriga frukter

0,5

- morot

0,2

- matpotatis

0,2

- lök

0,2

- övriga grönsaker

0,5

- majs

0,2

- övrig oberedd spannmål

0,1

Endrin2

Endrin och delta-keto-endrin tillsammans

- frukter

0,01

- kryddor

0,1

-te

0,1

- örter

0,01

- matpotatis

0,01

- övriga grönsaker

0,01

- oberedd spannmål

0,01

+ Etefon

- vinbär

5,0

- körsbär

5,0

- äpple

2,0

- paprika

3,0

- tomat

3,0

- lök

0,5

- oberedd spannmål

1,0

Etiofenkarb

Etiofenkarb, dess sulfoxid och sulfon tillsammans beräknade som etiofenkarb

- matpotatis

0,5

Etion6

- citrusfrukter

1,0

- övriga frukter

0,2

- grönsaker

0,2

+ Etrimfos

- citrusfrukter

0,5

- paprika

0,2

Etylendibromid (EDB)

- frukter

0,05

- oberedd spannmål

0,01

Etylenklorhydrin (ECH)

Etylenklorhydrin (ECH) och etylenbromhydrin (EBH) tillsammans

- frukter

30

- kryddor

300

- örter

50

- grönsaker, torkade

30

Etylenoxid, se. även etylenklorhydrin

1,0

Etylentiourinämne (ETU)

0,02

+ Fenitrotion6

- citrusfrukter.

1,0

- övriga frukter

0,5

- matpotatis

0,05

- övriga grönsaker

0,5

- oberett ris

2,0

- övrig oberedd spannmål

1,0

Fenklorfos

- frukter

0,1

- grönsaker

0,1

+ Fenmedifam

0,2

Fenson

- frukter

0,5

- grönsaker

0,5

+ Fentennföreningar

Andra än di- och monofenyltenn och oorganiskt tenn beräknade som fentenn-hydroxid

- matpotatis

0,1

Fention6

Fention, dess syreanalog och deras sulfoxider och sulfoner tillsammans beräknade som fention

- citrusfrukter

1,0

- övriga frukter

0,5

- lök

0,1

- övriga grönsaker

0,5

- oberedd spannmål

0,1

Fenvalerat8

- plommon

0,5

- vindruvor

1,0

- övriga frukter

2,0

- matpotatis

0,05

Ferbam1 , se. ditiokarbamater

+- Fluazifopbutyl

Fluazifopbutyl, fluazifop och dess konjugater beräknade som fluazifop

- matpotatis

0,05

Folpet4

- matpotatis

0,1

- övriga frukter och grönsaker

2,0

Forat6

Forat, dess syreanalog och deras sulfoxider och sulfoner tillsammans beräknade som forat

- morot

0,1

- matpotatis

0,05

Formotion

- citrusfrukter

0,2

- övriga frukter

0,1

- grönsaker

0,1

Fosalon

- plommon

1,0

- äpple

2,0

- persika

1,0

- vindruvor

1,0

- paprika

1,0

Fosfamidon6

Fosfamidon (E- och Z-isomer) och N-desetylfosfamidon (E- och Z isomer) tillsammans

- oberedd spannmål

0,05

- matpotatis

0,05

Fosforväte

Fosfider beräknade som PH 3

- mandel

0,01

- oberedd spannmål

0,1

Fosmet

Fosmet och dess syreanalog tillsammans

- kiwifrukt

10

- citrusfrukter

5,0

- övriga frukter

2,0

- matpotatis

0,05

+ Foxim 6

- sallater

0,1

- tomat

0,2

- matpotatis

0,05

- övriga grönsaker

0,05

+ Glyfosat

- småfrukter och bär

2,0

- oberedd spannmål

2,0

Heptaklor2

Heptaklor och heptaklorepoxid tillsammans

- frukter

0,01

- kryddor

0,1

- te

0,1

- örter

0,01

- matpotatis

0,01

- övriga grönsaker

0,02

- oberedd spannmål

0,01

Heptenofos

- frukter

0,5

- grönsaker

0,1

Hexaklorbensen2

Hexaklorbensen och pentaklorbensen tillsammans

- frukter

0,01

- kryddor

0,1

- te

0,1

- örter

0,01

- matpotatis

0,02

- övriga grönsaker

0,05

- oberedd spannmål

0,01

+ Imazalil

- banan

0,2

- äpple

2,0

- päron

2,0

- citrusfrukter

5,0

- övriga frukter

0,5

- matpotatis, råvara för industri

5,0

- övrig matpotatis

0,5

- övriga grönsaker

0,5

+ Ioxynil

0,1

+ Iprodion

- boysenbär

10

- övriga småfrukter och bär

5,0

- kiwifrukt

10

- grönsaker

5,0

+ Isofenfos6

- päron

0,2

- citrusfrukter

0,5

- grönsaker

0,1

- vindruvor

0,2

Kaptafol4

- frukter

0,05

- matpotatis

0,05

- övriga grönsaker

0,05

- oberedd spannmål

0,05

Kaptan4

- frukter

2,0

- matpotatis

0,1

- övriga grönsaker

2,0

Karbaryl

- boysenbär

5,0

- kiwifrukt

10

- citrusfrukter

7,0

- övriga frukter

2,0

- matpotatis

0,1

- övriga grönsaker

2,0

- ris

1,0

- övrig oberedd spanmål

0,5

Karbendazim3

+ Benomyl, tiofanat, + tiofanatmetyl och karbendazim tillsammans beräknade som karbendazim

- banan

0,2

- citrusfrukter

2,0

- övriga frukter

1,0

- matsvampar

1,0

- matpotatis

0,1

- övriga grönsaker

0,5

- oberedd spannmål

0,1

Karbofenotion6

Karbofenotion och dess sulfoxid samt sulfon tillsammans

- matpotatis

0,02

- övriga grönsaker

0,1

- citrusfrukter

0,5

- övriga frukter

0,1

Karbofuran

Karbofuran och 3-hydroxikarbofuran tillsammans beräknade som karbofuran

- matpotatis

0,5

Kinalfos6

- frukter

0,5

- grönsaker

0,5

+ Kinometionat

- citrusfrukter

0,5

- övriga frukter

0,2

- grönsaker

0,2

+ Klordan2

Cis- och trans-klordan tillsammans

- oberedd spannmål

0,02

- matpotatis

0,01

Klorfenson

- frukter

1,0

- grönsaker

1,0

Klorfenvinfos

E- och Z-klorfenvinfos tillsammans

- morot

0,4

- seller

0,4

- citrusfrukter

1,0

- matsvampar

0,05

- matpotatis

0,05

- övriga grönsaker

0,1

+ Klormekvat

Klormekvatkatjon

- havre

5,0

- övrig oberedd spannmål

1,0

Klorbensilat

- citrusfrukter

1,0

- övriga frukter

0,5

+ Kloroxuron

- frukter

0,2

- grönsaker

0,2

+ Klorprofam5

- matpotatis

2,0

- lök

1,0

Klorpropylat

- frukter

1,0

- grönsaker

0,2

+ Klorpyrifos

- frukter

0,5

- huvudkål

0,5

- kinakål

0,5

- gurkor

0,5

- matsvampar

0,05

- matpotatis

0,05

Klorpyrifosmetyl

- päron

0,5

- citrusfrukter

0,5

- vindruvor

0,1

- oberedd spannmål

0,1

- persilja

0,5

Klortalonil

- banan

0,05

- övriga frukter

0,5

- matpotatis

0,05

- övriga grönsaker

0,5

- oberedd spannmål

0,2

Klortiofos6

Klortiofos och dess sulfoxid och sulfon tillsammans

- frukter

0,5

- matpotatis

0,05

Koltetraklorid (CCl 4 )

- oberedd spannmål

0,1

Kolsvavla (CS 2 )

- oberedd spannmål

0,1

+ Kopparoxiklorid , se. koppar

+ Kvintozen

Kvintozen, pentakloranilin och metylpentaklorfenylsulfid tillsammans

- meloner

0,2

- sallater

0,3

- matpotatis

0,2

Lindan

α- och β-hexaklorsyklohexan som förorening tillsammans

0,005

- frukter

0,5

- morot

0,1

- matpotatis

0,05

- övriga grönsaker

0,5

- oberedd spannmål

0,1

+ Linuron

Linuron, diuron och neburon och dess derivat som innehåller 3,4-dikloranilin struktur beräknade som 3,4-dikloranilin

- matpotatis

0,05

- övriga vegetabiliska livsmedel

0,2

+ Malation

Malation och malaoxon tillsammans

- citrusfrukter

1,0

- övriga frukter

0,5

- grönsaker

0,5

- vete, råvara för kexindustri

8,0

- övrig oberedd spannmål

2,0

Maleinhydrazid

- matpotatis

10

- lök

10

+Maneb 1 , se. ditiokarbamater

+Mankozeb 1 , se. ditiokarbamater

+ MCPA

0,1

Mekarbam

- citrusfrukter

1,0

- övriga frukter

0,1

+ Mekoprop

0,1

+ Mepikvat

Mepikvatkatjon

- oberedd spannmål

2,0

Metakrifos6

- oberedd spannmål

5,0

+ Metalaxyl

- citrusfrukter

5,0

- vindruvor

1,0

- matpotatis

0,1

- lök

0,1

+ Metaldehyd

- grönsaker

0,2

Metamidofos6

- frukter

0,2

- grönsaker

0,2

Metidation

- citrusfrukter

2,0

Metiokarb

- plommon

0,5

+ Metoxiklor

2,0

+ Metribuzin

- matpotatis

0,1

Metylbromid , se. även bromider, oorganiska

- oberedd spannmål

0,1

+ Mevinfos6

Cis- och trans-mevinfos tillsammans

- frukter

0,2

- matpotatis

0,1

- övriga grönsaker

0,2

Monokrotofos6

- matpotatis

0,05

- övriga grönsaker

0,1

- citrusfrukter

0,2

- övriga frukter

0,1

Nabam1 , se. ditiokaroamater

Naled

0,2

+ Nikotin

0,5

Ometoat6

- matpotatis

0,05

- övriga grönsaker

0,2

- citrusfrukter

0,5

- övriga frukter

0,2

Ortofenylfenol

- citrusfrukter

5,0

- övriga frukter

1,0

- grönsaker

1,0

Oxcamyl

Oxamyl och oxamyloxid tillsammans beräknade som oxamyl

- matpotatis

0,1

Parakvat

- frukter

0,05

- matpotatis

0,1

- övriga grönsaker

0,05

+ Paration6

Paration och paraoxon tillsammans

- frukter

0,5

- matpotatis

0,05

- övriga grönsaker

0,5

Parationmetyl6

Parationmetyl och paraoxonmetyl tillsammans

- frukter

0,2

- grönsaker

0,1

+ Permetrin8

Cis- och trans-permetrin tillsammans

- matsvampar

0,1

- matpotatis

0,05

- övriga grönsaker

2,0

+ Piperonylbutoxid

- frukter

8,0

- grönsaker

8,0

Pirimifosetyl6

- banan

0,2

- grönsaker

0,1

+ Pirimifosmetyl

- kiwifrukt

2,0

- citrusfrukter

2,0

- övriga frukter

1,0

- matpotatis

0,05

- övriga grönsaker

1,0

- matsvampar

5,0

- oberedd spannmål

1,0

Profam5

- matpotatis

0,5

Profenofos

- frukter

0,5

- grönsaker

0,5

+ Prokloraz

Prokloraz och dess derivat som innehåller 2,4,6-triklorfenolstruktur tillsammans beräknade som prokloraz

- citrusfrukter

5,0

- övriga frukter

1,0

- grönsaker

1,0

- oberedd spannmål

0,1

+ Prometryn

- frukter

0,5

- grönsaker

0,5

+ Propikonazol

- banan

0,1

- oberedd spannmål

0,05

- matpotatis

0,05

Propineb 1 , se. ditiokarbamater

Prosymidon

- kiwifrukt

3,0

- övriga frukter

2,0

- grönsaker2,0

Protiofos

- frukter,

0,5

- grönsaker

0,5

Pyrazofos

- paprika

0,2

+ Pyretriner

Pyretrin I och II, sinerin I och II samt jasmolin I och II tillsammans

- frukter

1,0

- matpotatis

1,0

- övriga grönsaker

1,0

- oberedd spannmål

3,0

+ Setoxidim

Setoxidim och dess derivat tillsammans, bestämda som 3-(2-etylsulfonylpropyl)-glutarsyrans dimetylester och beräknade som setoxidim

- småfrukter och bär

0,5

- matpotatis

0,5

- övriga grönsaker

1,0

+ Sulfotep

0,1

Sulfiter

Sulfiter beräknade som svaveldioxid

- vindruvor

10

Sulprofos

- paprika

0,5

2,4,5-T

0,05

TCA

- oberedd spannmål

1,0

Teknazen

Teknazen och tetrakloranilin tillsammans

- matpotatis

0,5

- övriga grönsaker

0,5

+ Terbutylazin

- matpotatis

0,05

Tetradifon7

- frukter

2,0

- grönsaker

2,0

Tetraklorvinfos

- frukter

2,0

- grönsaker

2,0

Tetrasul7

- frukter

2,0

- grönsaker

2,0

+ Tiabendazol

- äpple

5,0

- päron

5,0

- citrusfrukter

10

- papaija

10

- plommon

3,0

- bladselleri

3,0

- matpotatis, för industriella pommes frites och chips

10

- övrig matpotatis

0,5

- oberedd spannmål

0,2

Tiofanat3 , se. carbendazim

+ Tiofanatmetyl3 , se. carbendazim

+ Tiram 1 , se. ditiokarbamater

Tolklofosmetyl

- grönsaker

0,5

Tolylfluanid , se. diklofluanid

+ Triadimefon

Triadimefon och triadimenol tillsammans

- vinbär

1,0

- jordgubbar

0,2

- äpple

0,5

- vindruvor

1,0

- oberedd spannmål

0,5

Triazofos6

- citrusfrukter

0,2

- övriga frukter

0,1

- grönsaker

0,1

+ Triforin

- frukter

0,5

+ Triklorfon

- oberedd spannmål

0,1

- paprika

0,2

Trikloronat

- grönsaker

0,2

+ Vinklozolin

- kiwifrukt

10

- övriga frukter

2,0

- sallater

5,0

- övriga grönsaker

2,0

+ Zineb1 , se. ditiokarbamater

Ziram1 , se. ditiokarbamater

° färsk, om inte annat sagt

* är inte högsta halten angiven i denna förteckning, kan de av Codex Alimentarius kommissionen eller dess kommitteér godkända högsta halterna iakttas

+ godkänt som effektämne för bekämpningsmedel i Finland (1990). I denna förteckning anges inte de ändamål till vilka ämnet är godkänt att användas

1 grupp 1,se 5 och 6 §§

2 grupp 2, se 5 och 6 §§

3 grupp 3, se 5 och 6 §§

4 grupp 4, se 5 och 6 §§

5 grupp 5, se 5 och 6 §§

6 grupp 6, se 5 och 6 §§

7 grupp 7, se 5 och 6 §§

8 grupp 8, se 5 och 6 §§

2. Högsta halter av de vanligaste tungmetallerna och vissa andra främmande ämnen i livsmedel

Ämne

Högsta halt**

- livsmedel

[mg/kg]

Acefat

- ägg

0,1

Aflatoxiner

0,005

B 1 , 8 2 , G 1 ja G 2 tillsammans

Aldrin

Aldrin och dieldrin tillsammans

- fisk, kräftdjur och musslor samt beredningar därav

0,1

- ägg

0,1

Bly

- frukter, färska och djupfrysta

0,3

- drycker

0,3

- konserver, förpackade i bleckhölje, utom drycker

1,0

- grönsaker, färska och djupfrysta

0,3

Cypermetrin

- ägg

0,05

2,4-D

- ägg

0,05

DDT

p,p'-DDT, o,p'-DDT, p,p'-DDD och p.p'-DDE tillsammans

- fisk, kräftdjur och musslor samt beredningar därav med undantag av fiskleverolja

0,5

- ägg

0,5

Demeton-S-metyl

- ägg

0,05

Dieldrin , se. aldrin

Diflubensuron

- ägg

0,05

Dikorvas

- ägg

0,05

Dikvat

- ägg

0,05

Endrin

Endrin och delta-keto-endrin tillsammans

- fisk, kräftdjur och musslor samt beredningar därav

0,05

- ägg

0,2

Erukasyraa

- i hem- och storhushåll brukliga oljor, fetter och blandningar därav

50 000

Etiofenkarb

- ägg

0,02

Etion

- ägg

0,2

Etrimfos

- ägg

0,01

Forat

- ägg

0,05

Heptaklor

Heptaklor och heptaklorepoxid tillsammans

- fisk, kräftdjur och musslor samt beredningar därav

0,1

- ägg

0,05

Hexcaklorbensen

Hexaklorbensen och pentaklorbensen tillsammans

- fisk, kräftdjur och musslort samt beredningar därav

0,2

Histamin***

- fisk och beredningar därav

200

Indol

- kräftdjur och beredningar därav

0,25

Kadmium

- fisk och beredningar därav

0,1

- musslor och beredningar därav

0,5

- grönsaker

0,1

- kräftdjur och beredningar därav

0,3

- spannmålsberedningar

0,1

Karbaryl

- ägg

0,5

Karbendazim

- ägg

0,1

Klordan

Cis- och trans-klordan samt oxiklordan tillsammans

- fisk, kräftdjur och musslor samt beredningar därav

0,1

- ägg

0,02

Klordekon (Kepon)

- fisk, kräftdjur och musslor samt beredningar därav

0,3

Klorpyrifos

- ägg

0,05

Koppar

- frukter

10

- matoljor

0,4

- grönsaker

10

Kvicksilver

- fisk, kräftdjur och musslor

1,0

- beredningar av fisk, kräftdjur och musslor

0,5

Lindan

α-, β- och gammahexaklorsyklohexan tillsammans

- fisk, kräftdjur och musslor samt beredningar därav

0,1

- ägg

0,1

Metakrifos

- ägg

0,01

Metidation

- ägg

0,02

Metiokarb

- ägg

0,05

Mirex

- fisk, kräftdjur och musslor samt beredningar därav

0,1

Monokrotofos

- ägg

0,02

Parakvat

- ägg

0,01

Patulin

0,05

Pentakloranisol

0,05

Permetrin

- ägg

0,1

Pirimifosmetyl

- ägg

0,05

Polyklorerade bifenyler (PCB) °°

- fisk och beredningar därav, med undantag av fisklever

2,0

Propikonazol

- ägg

0,05

Tennb

- beredningar förpackade i bleckhölje

150

Triadimefon

- ägg

0,1

Vinylklorid

0,01

** i ätbara delen

a av totalhalten av fettsyror i fetten

b vid import och vid överlåtelse till saluföring eller försäljning får tennhalten vara högst 100 mg/kg när varan överlåts

*** halten av histamin i fisk, fiskkonserver och fiskprodukter, med undantag av sill på tunna, får inte i ett enda delprov överskrida den högsta halt som nämns i förteckningen över främmande ämnen. Vid övervakningen av halten av histamin i sill på tunna används den attributkontroll som beskrivs på sid. 24 i näringsstyrelsens provtagningsrekommendation (1975)

°° 2,4,4'-triklorbifenyl (28) högst 0,6 mg/kg; 2,2',5,5'-tetraklorbifenyl (52) högst 0,1 mg/kg; 2,2',4,5,5'-pentaklorbifenyl (101) och 2,3',4,4',5'-pentaklorbifenyl (118) högst 0,2 mg/kg vardera; 2,2',3,4,4',5'-hexaklorbifenyl (138), 2,2',4,4',5,5'-heksaklorbifenyl (153) och 2,2',3,4,4',5,5'-heptaklorbifenyl (180) högst 0,2 mg/kg var och en; övrig PCB-isomer högst 0,6 mg/kg

3. Högsta halter av vissa främmande ämnen av biologiskt ursprung i livsmedel

Ämne

Högsta halt

- livsmedel

st/kg c

Andra än i 3 § 1 mom. avsedda levande insekter, döda insekter, andra ryggradslösa djur och/eller deras larver, puppor och/eller hud

- frukter, torkade

- aprikos

10

- dadel

10

- fikon

10

- övriga

5

- jordnötter, utan skal

3

- mandel, utan skal

3

- övriga nötter, utan skal

3

- bönor

3

- ris, färdigt för konsumtion

3

- gryn, kli, mjöl och flingor

3

Ämne

Högsta halt

- livsmedel

Skadade, fördärvade eller smutsiga exemplar

- frukter, torkade

vikt-%

- aprikos

5

- russin, med kärnor

5

- blandad frukt

5

- dadel

5

- fikon

8

- övriga

3

% (st/st)

- jordnötter, med skal

10

- jordnötter, utan skal

5

- mandel, med skal

10

- mandel, utan skal

5

- övriga nötter, med skal

10

- övriga nötter, utan skal

5

- bönor g

5

c levande och/eller döda dammlöss (Psocoptera) 4- och döda kvalster (Acari) 20-faldigt det angivna antalet

g skadade av fröbaggar (Bruchidae)

Bilaga 2

VEGETABILISKA PRODUKTGRUPPER

GRÖNSAKER

Grönsaksrötter och -knölar

cikoria

(Cichorium intybus)

jordärtskocka

(Helianthus tuberosus)

kålrot

(Brassica napus var. napobrassica)

morötter

(Daucus carola subsp. sativus)

palsternacka

(Pastinaca saliva)

pepparrot

(Armoracia rusticana)

potatis

(Solanum tuberosum)

rotpersilja

(Pelroselinum crisum var. tuberosum)

rotselleri

(Apium graveolens var. rapaceum)

rova

(Brassica rapa subsp. rapa)

rädisa-rättika

(Raphanus sativus)

rödbetor

(Beta vulgaris var. conditiva)

svartrot

(Scorzonera hispanica)

Grönsakslökar

lök

(Allium cepa, A. fistulosum)

purjolök

(Allium porrum)

schalottenlök

(Allium ascalonicum)

vitlök

(Allium sativum)

Grönsaksblad

brännässla

(Urtica dioica)

fänkol

(Foeniculum vulgäre var. azoricum)

endiv

(Cichorium endivia)

klynne

(Valerianella olitoria)

mangold

(Beta vulgaris var. vulgaris)

maskros

(Taraxacum officinale)

nyzeeländsk spenat

(Tetragonia tetragonioides)

persilja

(Petroselinum crispum)

rädisa-rättika

(Raphanus sativus) , blad

sallater

(Lactuca sativa)

spenat

(Spinacia oleracea)

trädgårdskrasse

(Lepidium sativum)

trädgårdsmålla

(Atriplex hortensis)

Grönsakskål

bladkål

(Brassica oleracea var. sabellica)

blomkål

(Brassica oleracea var. botrytis)

brysselkål

(Brassica oleracea var. gemmifera)

huvudkål

(Brassica oleracea var. capilata) , röd-kål, sockertoppskål och vitkål

kinakål

(Brassica chinensis, B. pekinensis)

kruskål

(Brassica oleracea var. sabauda)

kålrabbi

(Brassica oleracea var. gongylodes)

sparriskål

(Brassica oleracea var. italica)

Grönsaksstjälkar, -skott och -skaft

blekselleri

(Apium graveolens var. dulce)

kronärtskocka

(Cynara scolymus)

rabarber

(Rheum rhabarbarum)

salladcikoria

(Cichorium intybus var. foliosum)

sparris

(Asparagus officinalis)

Grönsaksbaljor

bondböna

(Vida faba)

brytärt

(Pisum sativum var. maccoracarpum)

rosenböna

(Phaseolus coccineus)

sockerärt

(Pisum sativum var. saccharatum)

spritmärgärt

(Pisum sativum var. medullare)

spritärt

(Pisum sativum var. vulgare)

trädgärdsböna

(Phaseolus vulgaris) buskböna och störböna

åkerärt

(Pisum sativum subsp. arvense)

Grönsaksfrukter med ätligt skal

gurkor

(Cucumis sativus)

paprikor

(Capsicum annuum)

pumpa

(Cucurbita pepo)

tomat

(Lycopersicon esculentum)

äggplanta

(Solanum melongena)

Grönsaksfrukter med oätligt skal

kurbitsar

(Cucurbita spp.)

meloner

(Cucumis melo)

vattenmelon

(Citrullus vulgaris)

FRUKTER

Citrusfrukter

Äpplen och päron

Stenfrukter

aprikos

(Prunus armeniaca)

körsbär

(Prunus spp.)

persika

(Prunus persica)

plommon

(Prunus domestica)

Småfrukter och bär

blåbär

(Vaccinium corymbosum, V. myrtillus)

hallon

(Rubus idaeus, Rubus spp.)

jordgubbar

(Fragaria spp.)

krusbär

(Ribes uva-crispa)

lingon

(Vaccinium vitisidaea)

tranbär

(Vaccinium marcocarpum, V. oxycoccus)

vinbär

(Ribes spp.)

vindruvor

(Vitis spp.)

Diverse frukter med ätligt skal

dadel

(Phoenix dactylifera)

fikon

(Ficus carica)

oliv

Olea europea)

Diverse frukter med oätligt skal

ananas

(Ananas comosus)

avokado

(Persea americana)

banan

(Musa x paradisiaca)

kiwifrukt

(Actinidia chinensis)

GRÄSVÄXTER

Spannmål

BALJVÄXTER

Frön av oljehaltiga baljväxter

jordnöt

(Arachis hyprogaea)

NÖTTER OCH FRÖN

Nötter av trä

Frön för oljetillverkning

Tropiska frön

kaffe

(Coffea spp.)

kakao

(Theobroma cacao)

MEDICINALVÄXTER, KRYDDVÄXTER OCH TEBLAD

Medicinal- och kryddväxter

dill

(Abnethum graveolens)

gräslök

(Allium schoenoprasum)

grönlök

(Allium cepa)

mejram

(Origanum majorana)

Kryddväxter (Kryddor)

koriander

(Coriandrum sativum)

kummin

(Carum carvi)

kvanne

(Angelica archangelica)

senap

(Brassica juncea, B. nigra, Sinapis alba)

Teblad

te

(Camellia sinensis)

Till början av sidan