Handels- och industriministeriets beslut om vissa främmande ämnen i livsmedel
- Typ av författning
- Beslut
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 756/1990
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
Handels- och industriministeriet har med stöd av 4 § förordningen den 24 augusti 1990 om främmande ämnen i livsmedel (755/90) beslutat:
Tillämpningsområde
1 §
Detta beslut gäller högsta halter och förekomst av främmande ämnen i livsmedel, dock inte i kött, organ, mjölk och grädde.
Främmande ämnes högsta halt och förekomst i livsmedel
2 §
Högsta halter av främmande ämnen i livsmedel är angivna i bilaga 1 (Förteckning över främmande ämnen) till detta beslut. Är inte högsta halten angiven i förteckningen över främmande ämnen eller annorstädes stadgat eller bestämt, kan de av Codex Alimentariuskommissionen eller dess kommitteér godkända högsta halterna iakttas.
Till de i förteckningen över främmande ämnen nämnda vegetabiliska varugrupperna hänförs, om inte annat nämns, åtminstone de produkter som närmare uppräknas i bilaga 2.
3 §
I eller på ett livsmedel får inte finnas levande insekter eller kvalster som skadar produkten och förökas i eller på den.
Vad som är sagt i 1 mom. gäller inte, om ej annorstädes är annat stadgat, kvalster som förekommer i eller på torkade frön, om deras mängd är under 50 st/kg, ej heller sådana ryggradslösa djur som i ringa mån förekommer i eller på färska vegetabiliska produkter.
Ett i 1 mom. avsett livsmedel skall dock inte anses menligt för hälsan eller odugligt eller otjänligt som människoföda, om de levande insekterna och kvalstren dödas genom temperatursänkning eller - höjning eller på något annat av tillsynsmyndigheten godkänt sätt och om den behandlade varan därefter uppfyller de krav som ställs på den i 4 §.
4 §
I eller på ett livsmedel får inte i större utsträckning än i förteckningen över främmande ämnen anges finnas hår, avföringar, avsöndringar, andra än i 3 § 1 mom. avsedda levande insekter, döda insekter eller deras utvecklingsstadier, andra ryggradslösa djur eller delar av sådana, och inte heller ingå exemplar som är skadade av djur eller annars fördärvade eller smutsiga.
För livsmedel i fråga om vilka ingen högsta halt för i 1 mom. avsett främmande ämne är angiven i förteckningen över främmande ämnen lände till efterrättelse vad som i 9 § livsmedelsförordningen (408/52) är stadgat, om inte annorstädes är annat stadgat eller bestämt.
Ämnen med lika inverkan
5 §
Finns i eller på ett livsmedel samtidigt två eller flere ämnen som ur hälsosynpunkt har lika inverkan eller som intensifierar varandras hälsomenliga inverkan, får inte summan av ämnenas halter i procent av respektive högsta halter överstiga 100.
Vad som i 1 mom. är stadgat tillämpas inte på högsta halter av de i bilaga 1 punkt 2 nämnda främmande ämnena i livsmedel som nämns i samma punkt.
6 §
Följande är ovan i 5 § 1 mom. avsedda ämnen, om de hör till samma grupp:
Grupp 1: Ferbam, maneb, mancozeb, nabam, propineb, tiram, zineb och ziram
Grupp 2: Aldrin, DDT, dieldrin, endosulfan, endrin, heptaklor, hexaklorbensen, klordan, klordekon, lindan och mirex
Grupp 3: Benomyl, carbendazim, tiofanat och tiofanatmetyl
Grupp 4: Captafol, captan och folpet
Grupp 5: Klorprofam och profam
Grupp 6: Carbofenotion, coumafos, cyanofenfos, dioxation, etion, fenamifos, fenitrotion, fensulfotion, fentennföreningar, fention, fentoat, forat, fosfamidon, foxim, isofenfos, kinalfos, klortiofos, metacrifos, metamidofos, mevinfos, monocrotofos, ometoat, paration, parationmetyl, pirimifosetyl, triazofos och vamidotion
Grupp 7: Tetradifon ja tetrasul
Grupp 8: Bioalletrin, bioresmetrin, cyflutrin, cypermetrin, deltametrin, fenotrin, fenvalerat, flusytrinat och permetrin
Åtgärdsgränserna
7 §
Av analys- och provtagningstekniska orsaker kan till de i 2 § 1 mom. avsedda högsta halterna tillåtas följande överskridningar:
Högsta halt [mg/kg] | Tillåten % | överskridning [mg/kg] |
under 0,05 | 100 | |
0,05-0,1 | 0,05 | |
0,1-0,5 | 50 | |
0,5-1,0 | 0,25 | |
1,0-20 | 25 | |
20-50 | 5 | |
50-150 | 10 | |
150-300 | 15 | |
Över 300 | 5 |
I 1 mom. avsedd överskridning tillåts dock inte i fråga om följande främmande ämnen aldrin, amitrol, captafol, DDT, dieldrin, endrin, erukasyra, etylentiourinämne, fentennföreningar, forat, fosfamidon, heptaklor, hexaklorbensen, indol, klordan, metamidofos, mirex, monocrotofos och vinylklorid.
Särskilda stadganden
8 §
Närmare bestämmelser och anvisningar om tillämpning av detta beslut utfärdas vid behov av handels- och industriministeriet.
Ikraftträdelse
9 §
Detta beslut träder i kraft den 1 januari 1991.
Före beslutets ikraftträdande kan för dess verkställighet nödiga åtgärder vidtas.
Helsingfors den 24 augusti 1990
Minister Pertti SalolainenÖverinspektör Mirja Hynönen
Bilaga 1
FÖRTECKNING ÖVER FRÄMMANDE ÄMNEN
1. Högsta halt av vissa bekämpningsmedel i vegetabiliska produkter
Bekämpningsmedel | Högsta halt* |
- vegetabilisk produkt° | [mg/kg] |
Acefat | |
- matpotatis | 0,05 |
- övriga grönsaker | 0,5 |
- citrusfrukter | 2,0 |
- övriga frukter | 0,5 |
+ Aldicarb | |
Aldicarb, aldicarbsulfoxid och -sulfon tillsammans | |
- banan | 0,05 |
- matpotatis | 0,05 |
- citrusfrukter | 0,2 |
Aldrin2 | |
Aldrin och dieldrin tillsammans | |
- frukter | 0,05 |
- oberedd spannmål | 0,01 |
- matpotatis | 0,01 |
- övriga grönsaker | 0,05 |
+ Alloxidimnatrium | |
- jordgubbar | 0,5 |
- grönsaker | 0,5 |
+ Atrazin | |
- småfrukter och bär | 0,1 |
Azinfosetyl | |
- matpotatis | 0,2 |
- övriga grönsaker | 0,5 |
- citrusfrukter | 1,0 |
- övriga frukter | 0,5 |
+ Azinfosmetyl | |
- matpotatis | 0,2 |
- övriga grönsaker | 0,5 |
- citrusfrukter | 1,0 |
- övriga frukter | 0,5 |
- oberedd spannmål | 0,2 |
+ Benomyl3 , se. carbendazim | |
Bifenyl (Difenyl) | |
- citrusfrukter | 70 |
+ Bitertanol | |
- äpple | 1,0 |
Bromider, oorganiska | |
- frukter, torkade | 50 |
- citrusfrukter | 30 |
- övriga frukter, färska | 20 |
- mandel | 50 |
- kryddor | 200 |
- nötter | 50 |
- oberedd spannmål | 50 |
- sallater | 50 |
- övriga grönsaker, färska | 30 |
- grönsaker, torkade | 50 |
- örter | 50 |
+ Bromofos | |
- frukter | 1,0 |
- grönsaksrötter och -knölar | 2,0 |
- övriga grönsaker | 1,0 |
- oberedd spannmål | 2,0 |
Bromofosetyl | 0,5 |
+ Bromoxinil | 0,1 |
+ Bromopropylat | |
- banan | 0,2 |
- citrusfrukter | 2,0 |
- övriga frukter | 1,0 |
- grönsaker | 1,0 |
Cyanväte (HCN) | |
Cyanider beräknade som cyanväte | |
- fruktfrön och beredningar därav | 20 |
- oberedd spannmål | 15 |
+ Cypermetrin8 | |
- grönsakskål | 1,0 |
- gurkor | 0,2 |
- småfrukter och bär | 0,5 |
- sallater | 2,0 |
- lök | 0,1 |
- tomat | 0,5 |
- matsvampar | 0,05 |
- matpotatis | 0,05 |
+ 2,4-D | |
- oberedd spannmål | 0,1 |
+ Daminozid | |
Daminozid och 1,1-dimetylhydrazin tillsammans beräknade som daminozid | |
- äpple | 5,0 |
- päron | 5,0 |
DDT2 | |
p,p'-DDT, o,p'-DDT, p,p'-DDD och p.p'-DDE tillsammans | |
- frukter | 0,5 |
- kryddor | 0,5 |
- råkaffe | 0,5 |
- te | 0,5 |
- oberedd spannmål | 0,05 |
- matpotatis | 0,05 |
- övriga grönsaker | 0,5 |
- örter | 0,5 |
+ Deltametrin8 | |
- frukter | 0,1 |
- matsvampar | 0,01 |
- matpotatis | 0,05 |
- övriga grönsaker | 0,5 |
Demeton-S-metyl | |
Demeton-S-metyl, dess sulfoxid och sulfon tillsammans beräknade som demeton-S-metyl | |
- matpotatis | 0,05 |
Dialifos | |
- citrusfrukter | 1,0 |
- övriga frukter | 0,5 |
+ Diazinon | |
- frukter | 0,5 |
- oberedd spannmål | 0,05 |
- matpotatis | 0,05 |
- övriga grönsaker | 0,5 |
Dieldrin2 , se aldrin | Difenyl , se. bifenyl |
Difenylamin | |
- äpple | 3,0 |
- päron | 3,0 |
+ Difenzoquat | 0,2 |
Difiubensuron | |
- matsvampar | 0,1 |
+ Dikamba | 0,05 |
+ Diklobenil | 0,2 |
Diklofention | 0,5 |
+ Diklofluanid | |
Diklofluanid och tolylfluanid tillsammans | |
- boysenbär | 5 |
- vinbär | 2,0 |
- jordgubbar | 3,0 |
- hallon | 3,0 |
- vindruvor | 2,0 |
- äpple | 5,0 |
- sallater | 2,0 |
Dikloran | |
- frukter | 5,0 |
- tomat | 0,5 |
- övriga grönsaker | 5,0 |
+ Diklorprop | 0,1 |
+ Diklorvos | |
- frukter | 0,1 |
- grönsaker | 0,1 |
- matsvampar | 0,5 |
- oberedd spannmål | 2,0 |
+ Dikofol | |
p,p'-Dikofol, o.p'-dikofol och 1,1-bis-(4-klorfenyl)-1,2,2,2-tetrakloretan (p,p'-ER8) tillsamnmans | |
- citrusfrukter | 2,0 |
- övriga frukter | 0,5 |
- grönsaker | 0,5 |
Dikrotofos | 0,1 |
+ Dikvat | |
Dikvatkation | |
- frukter | 0,1 |
- mjöl | 0,2 |
- oberedd spannmål | 0,5 |
- matpotatis | 0,1 |
- övriga grönsaker | 0,1 |
+ Dimetoat | |
- citrusfrukter. | 1,0 |
- övriga frukter | 0,5 |
- oberedd spannmål | 0,2 |
- matpotatis | 0,05 |
- övriga grönsaker | 0,5 |
Dinokap | |
Dinokap och motsvarande nitrooktylfenoler tillsammans | |
- frukter | 0,1 |
- grönsaker | 0,1 |
Dinoseb | 0,05 |
Dioxation6 | |
- citrusfrukter. | 3,0 |
- övriga frukter | 0,2 |
- grönsaker | 0,2 |
+ Ditianon | 0,5 |
+ Ditiokarbamater1 | |
Ferbam, +maneb, + mankozeb, nabam, propineb, + tiram, + zineb och ziram, bestäms och beräknas som svavelkol (CS 2 ), se. även etylentiourinämne | |
- banan | 0,1 |
- övriga frukter | 1,0 |
- gurkor | 0,5 |
- morot | 0,5 |
- matpotatis | 0,1 |
- övriga grönsaker | 1,0 |
- oberedd spannmål | 0,1 |
Diuron , se. linuron | |
+ Endosulfan2 | |
α- och β-Endosulfan och endosulfansulfat tillsammans | |
- citrusfrukter. | 1,0 |
- övriga frukter | 0,5 |
- morot | 0,2 |
- matpotatis | 0,2 |
- lök | 0,2 |
- övriga grönsaker | 0,5 |
- majs | 0,2 |
- övrig oberedd spannmål | 0,1 |
Endrin2 | |
Endrin och delta-keto-endrin tillsammans | |
- frukter | 0,01 |
- kryddor | 0,1 |
-te | 0,1 |
- örter | 0,01 |
- matpotatis | 0,01 |
- övriga grönsaker | 0,01 |
- oberedd spannmål | 0,01 |
+ Etefon | |
- vinbär | 5,0 |
- körsbär | 5,0 |
- äpple | 2,0 |
- paprika | 3,0 |
- tomat | 3,0 |
- lök | 0,5 |
- oberedd spannmål | 1,0 |
Etiofenkarb | |
Etiofenkarb, dess sulfoxid och sulfon tillsammans beräknade som etiofenkarb | |
- matpotatis | 0,5 |
Etion6 | |
- citrusfrukter | 1,0 |
- övriga frukter | 0,2 |
- grönsaker | 0,2 |
+ Etrimfos | |
- citrusfrukter | 0,5 |
- paprika | 0,2 |
Etylendibromid (EDB) | |
- frukter | 0,05 |
- oberedd spannmål | 0,01 |
Etylenklorhydrin (ECH) | |
Etylenklorhydrin (ECH) och etylenbromhydrin (EBH) tillsammans | |
- frukter | 30 |
- kryddor | 300 |
- örter | 50 |
- grönsaker, torkade | 30 |
Etylenoxid, se. även etylenklorhydrin | 1,0 |
Etylentiourinämne (ETU) | 0,02 |
+ Fenitrotion6 | |
- citrusfrukter. | 1,0 |
- övriga frukter | 0,5 |
- matpotatis | 0,05 |
- övriga grönsaker | 0,5 |
- oberett ris | 2,0 |
- övrig oberedd spannmål | 1,0 |
Fenklorfos | |
- frukter | 0,1 |
- grönsaker | 0,1 |
+ Fenmedifam | 0,2 |
Fenson | |
- frukter | 0,5 |
- grönsaker | 0,5 |
+ Fentennföreningar | |
Andra än di- och monofenyltenn och oorganiskt tenn beräknade som fentenn-hydroxid | |
- matpotatis | 0,1 |
Fention6 | |
Fention, dess syreanalog och deras sulfoxider och sulfoner tillsammans beräknade som fention | |
- citrusfrukter | 1,0 |
- övriga frukter | 0,5 |
- lök | 0,1 |
- övriga grönsaker | 0,5 |
- oberedd spannmål | 0,1 |
Fenvalerat8 | |
- plommon | 0,5 |
- vindruvor | 1,0 |
- övriga frukter | 2,0 |
- matpotatis | 0,05 |
Ferbam1 , se. ditiokarbamater | |
+- Fluazifopbutyl | |
Fluazifopbutyl, fluazifop och dess konjugater beräknade som fluazifop | |
- matpotatis | 0,05 |
Folpet4 | |
- matpotatis | 0,1 |
- övriga frukter och grönsaker | 2,0 |
Forat6 | |
Forat, dess syreanalog och deras sulfoxider och sulfoner tillsammans beräknade som forat | |
- morot | 0,1 |
- matpotatis | 0,05 |
Formotion | |
- citrusfrukter | 0,2 |
- övriga frukter | 0,1 |
- grönsaker | 0,1 |
Fosalon | |
- plommon | 1,0 |
- äpple | 2,0 |
- persika | 1,0 |
- vindruvor | 1,0 |
- paprika | 1,0 |
Fosfamidon6 | |
Fosfamidon (E- och Z-isomer) och N-desetylfosfamidon (E- och Z isomer) tillsammans | |
- oberedd spannmål | 0,05 |
- matpotatis | 0,05 |
Fosforväte | |
Fosfider beräknade som PH 3 | |
- mandel | 0,01 |
- oberedd spannmål | 0,1 |
Fosmet | |
Fosmet och dess syreanalog tillsammans | |
- kiwifrukt | 10 |
- citrusfrukter | 5,0 |
- övriga frukter | 2,0 |
- matpotatis | 0,05 |
+ Foxim 6 | |
- sallater | 0,1 |
- tomat | 0,2 |
- matpotatis | 0,05 |
- övriga grönsaker | 0,05 |
+ Glyfosat | |
- småfrukter och bär | 2,0 |
- oberedd spannmål | 2,0 |
Heptaklor2 | |
Heptaklor och heptaklorepoxid tillsammans | |
- frukter | 0,01 |
- kryddor | 0,1 |
- te | 0,1 |
- örter | 0,01 |
- matpotatis | 0,01 |
- övriga grönsaker | 0,02 |
- oberedd spannmål | 0,01 |
Heptenofos | |
- frukter | 0,5 |
- grönsaker | 0,1 |
Hexaklorbensen2 | |
Hexaklorbensen och pentaklorbensen tillsammans | |
- frukter | 0,01 |
- kryddor | 0,1 |
- te | 0,1 |
- örter | 0,01 |
- matpotatis | 0,02 |
- övriga grönsaker | 0,05 |
- oberedd spannmål | 0,01 |
+ Imazalil | |
- banan | 0,2 |
- äpple | 2,0 |
- päron | 2,0 |
- citrusfrukter | 5,0 |
- övriga frukter | 0,5 |
- matpotatis, råvara för industri | 5,0 |
- övrig matpotatis | 0,5 |
- övriga grönsaker | 0,5 |
+ Ioxynil | 0,1 |
+ Iprodion | |
- boysenbär | 10 |
- övriga småfrukter och bär | 5,0 |
- kiwifrukt | 10 |
- grönsaker | 5,0 |
+ Isofenfos6 | |
- päron | 0,2 |
- citrusfrukter | 0,5 |
- grönsaker | 0,1 |
- vindruvor | 0,2 |
Kaptafol4 | |
- frukter | 0,05 |
- matpotatis | 0,05 |
- övriga grönsaker | 0,05 |
- oberedd spannmål | 0,05 |
Kaptan4 | |
- frukter | 2,0 |
- matpotatis | 0,1 |
- övriga grönsaker | 2,0 |
Karbaryl | |
- boysenbär | 5,0 |
- kiwifrukt | 10 |
- citrusfrukter | 7,0 |
- övriga frukter | 2,0 |
- matpotatis | 0,1 |
- övriga grönsaker | 2,0 |
- ris | 1,0 |
- övrig oberedd spanmål | 0,5 |
Karbendazim3 | |
+ Benomyl, tiofanat, + tiofanatmetyl och karbendazim tillsammans beräknade som karbendazim | |
- banan | 0,2 |
- citrusfrukter | 2,0 |
- övriga frukter | 1,0 |
- matsvampar | 1,0 |
- matpotatis | 0,1 |
- övriga grönsaker | 0,5 |
- oberedd spannmål | 0,1 |
Karbofenotion6 | |
Karbofenotion och dess sulfoxid samt sulfon tillsammans | |
- matpotatis | 0,02 |
- övriga grönsaker | 0,1 |
- citrusfrukter | 0,5 |
- övriga frukter | 0,1 |
Karbofuran | |
Karbofuran och 3-hydroxikarbofuran tillsammans beräknade som karbofuran | |
- matpotatis | 0,5 |
Kinalfos6 | |
- frukter | 0,5 |
- grönsaker | 0,5 |
+ Kinometionat | |
- citrusfrukter | 0,5 |
- övriga frukter | 0,2 |
- grönsaker | 0,2 |
+ Klordan2 | |
Cis- och trans-klordan tillsammans | |
- oberedd spannmål | 0,02 |
- matpotatis | 0,01 |
Klorfenson | |
- frukter | 1,0 |
- grönsaker | 1,0 |
Klorfenvinfos | |
E- och Z-klorfenvinfos tillsammans | |
- morot | 0,4 |
- seller | 0,4 |
- citrusfrukter | 1,0 |
- matsvampar | 0,05 |
- matpotatis | 0,05 |
- övriga grönsaker | 0,1 |
+ Klormekvat | |
Klormekvatkatjon | |
- havre | 5,0 |
- övrig oberedd spannmål | 1,0 |
Klorbensilat | |
- citrusfrukter | 1,0 |
- övriga frukter | 0,5 |
+ Kloroxuron | |
- frukter | 0,2 |
- grönsaker | 0,2 |
+ Klorprofam5 | |
- matpotatis | 2,0 |
- lök | 1,0 |
Klorpropylat | |
- frukter | 1,0 |
- grönsaker | 0,2 |
+ Klorpyrifos | |
- frukter | 0,5 |
- huvudkål | 0,5 |
- kinakål | 0,5 |
- gurkor | 0,5 |
- matsvampar | 0,05 |
- matpotatis | 0,05 |
Klorpyrifosmetyl | |
- päron | 0,5 |
- citrusfrukter | 0,5 |
- vindruvor | 0,1 |
- oberedd spannmål | 0,1 |
- persilja | 0,5 |
Klortalonil | |
- banan | 0,05 |
- övriga frukter | 0,5 |
- matpotatis | 0,05 |
- övriga grönsaker | 0,5 |
- oberedd spannmål | 0,2 |
Klortiofos6 | |
Klortiofos och dess sulfoxid och sulfon tillsammans | |
- frukter | 0,5 |
- matpotatis | 0,05 |
Koltetraklorid (CCl 4 ) | |
- oberedd spannmål | 0,1 |
Kolsvavla (CS 2 ) | |
- oberedd spannmål | 0,1 |
+ Kopparoxiklorid , se. koppar | |
+ Kvintozen | |
Kvintozen, pentakloranilin och metylpentaklorfenylsulfid tillsammans | |
- meloner | 0,2 |
- sallater | 0,3 |
- matpotatis | 0,2 |
Lindan | |
α- och β-hexaklorsyklohexan som förorening tillsammans | 0,005 |
- frukter | 0,5 |
- morot | 0,1 |
- matpotatis | 0,05 |
- övriga grönsaker | 0,5 |
- oberedd spannmål | 0,1 |
+ Linuron | |
Linuron, diuron och neburon och dess derivat som innehåller 3,4-dikloranilin struktur beräknade som 3,4-dikloranilin | |
- matpotatis | 0,05 |
- övriga vegetabiliska livsmedel | 0,2 |
+ Malation | |
Malation och malaoxon tillsammans | |
- citrusfrukter | 1,0 |
- övriga frukter | 0,5 |
- grönsaker | 0,5 |
- vete, råvara för kexindustri | 8,0 |
- övrig oberedd spannmål | 2,0 |
Maleinhydrazid | |
- matpotatis | 10 |
- lök | 10 |
+Maneb 1 , se. ditiokarbamater | |
+Mankozeb 1 , se. ditiokarbamater | |
+ MCPA | 0,1 |
Mekarbam | |
- citrusfrukter | 1,0 |
- övriga frukter | 0,1 |
+ Mekoprop | 0,1 |
+ Mepikvat | |
Mepikvatkatjon | |
- oberedd spannmål | 2,0 |
Metakrifos6 | |
- oberedd spannmål | 5,0 |
+ Metalaxyl | |
- citrusfrukter | 5,0 |
- vindruvor | 1,0 |
- matpotatis | 0,1 |
- lök | 0,1 |
+ Metaldehyd | |
- grönsaker | 0,2 |
Metamidofos6 | |
- frukter | 0,2 |
- grönsaker | 0,2 |
Metidation | |
- citrusfrukter | 2,0 |
Metiokarb | |
- plommon | 0,5 |
+ Metoxiklor | 2,0 |
+ Metribuzin | |
- matpotatis | 0,1 |
Metylbromid , se. även bromider, oorganiska | |
- oberedd spannmål | 0,1 |
+ Mevinfos6 | |
Cis- och trans-mevinfos tillsammans | |
- frukter | 0,2 |
- matpotatis | 0,1 |
- övriga grönsaker | 0,2 |
Monokrotofos6 | |
- matpotatis | 0,05 |
- övriga grönsaker | 0,1 |
- citrusfrukter | 0,2 |
- övriga frukter | 0,1 |
Nabam1 , se. ditiokaroamater | |
Naled | 0,2 |
+ Nikotin | 0,5 |
Ometoat6 | |
- matpotatis | 0,05 |
- övriga grönsaker | 0,2 |
- citrusfrukter | 0,5 |
- övriga frukter | 0,2 |
Ortofenylfenol | |
- citrusfrukter | 5,0 |
- övriga frukter | 1,0 |
- grönsaker | 1,0 |
Oxcamyl | |
Oxamyl och oxamyloxid tillsammans beräknade som oxamyl | |
- matpotatis | 0,1 |
Parakvat | |
- frukter | 0,05 |
- matpotatis | 0,1 |
- övriga grönsaker | 0,05 |
+ Paration6 | |
Paration och paraoxon tillsammans | |
- frukter | 0,5 |
- matpotatis | 0,05 |
- övriga grönsaker | 0,5 |
Parationmetyl6 | |
Parationmetyl och paraoxonmetyl tillsammans | |
- frukter | 0,2 |
- grönsaker | 0,1 |
+ Permetrin8 | |
Cis- och trans-permetrin tillsammans | |
- matsvampar | 0,1 |
- matpotatis | 0,05 |
- övriga grönsaker | 2,0 |
+ Piperonylbutoxid | |
- frukter | 8,0 |
- grönsaker | 8,0 |
Pirimifosetyl6 | |
- banan | 0,2 |
- grönsaker | 0,1 |
+ Pirimifosmetyl | |
- kiwifrukt | 2,0 |
- citrusfrukter | 2,0 |
- övriga frukter | 1,0 |
- matpotatis | 0,05 |
- övriga grönsaker | 1,0 |
- matsvampar | 5,0 |
- oberedd spannmål | 1,0 |
Profam5 | |
- matpotatis | 0,5 |
Profenofos | |
- frukter | 0,5 |
- grönsaker | 0,5 |
+ Prokloraz | |
Prokloraz och dess derivat som innehåller 2,4,6-triklorfenolstruktur tillsammans beräknade som prokloraz | |
- citrusfrukter | 5,0 |
- övriga frukter | 1,0 |
- grönsaker | 1,0 |
- oberedd spannmål | 0,1 |
+ Prometryn | |
- frukter | 0,5 |
- grönsaker | 0,5 |
+ Propikonazol | |
- banan | 0,1 |
- oberedd spannmål | 0,05 |
- matpotatis | 0,05 |
Propineb 1 , se. ditiokarbamater | |
Prosymidon | |
- kiwifrukt | 3,0 |
- övriga frukter | 2,0 |
- grönsaker2,0 | |
Protiofos | |
- frukter, | 0,5 |
- grönsaker | 0,5 |
Pyrazofos | |
- paprika | 0,2 |
+ Pyretriner | |
Pyretrin I och II, sinerin I och II samt jasmolin I och II tillsammans | |
- frukter | 1,0 |
- matpotatis | 1,0 |
- övriga grönsaker | 1,0 |
- oberedd spannmål | 3,0 |
+ Setoxidim | |
Setoxidim och dess derivat tillsammans, bestämda som 3-(2-etylsulfonylpropyl)-glutarsyrans dimetylester och beräknade som setoxidim | |
- småfrukter och bär | 0,5 |
- matpotatis | 0,5 |
- övriga grönsaker | 1,0 |
+ Sulfotep | 0,1 |
Sulfiter | |
Sulfiter beräknade som svaveldioxid | |
- vindruvor | 10 |
Sulprofos | |
- paprika | 0,5 |
2,4,5-T | 0,05 |
TCA | |
- oberedd spannmål | 1,0 |
Teknazen | |
Teknazen och tetrakloranilin tillsammans | |
- matpotatis | 0,5 |
- övriga grönsaker | 0,5 |
+ Terbutylazin | |
- matpotatis | 0,05 |
Tetradifon7 | |
- frukter | 2,0 |
- grönsaker | 2,0 |
Tetraklorvinfos | |
- frukter | 2,0 |
- grönsaker | 2,0 |
Tetrasul7 | |
- frukter | 2,0 |
- grönsaker | 2,0 |
+ Tiabendazol | |
- äpple | 5,0 |
- päron | 5,0 |
- citrusfrukter | 10 |
- papaija | 10 |
- plommon | 3,0 |
- bladselleri | 3,0 |
- matpotatis, för industriella pommes frites och chips | 10 |
- övrig matpotatis | 0,5 |
- oberedd spannmål | 0,2 |
Tiofanat3 , se. carbendazim | |
+ Tiofanatmetyl3 , se. carbendazim | |
+ Tiram 1 , se. ditiokarbamater | |
Tolklofosmetyl | |
- grönsaker | 0,5 |
Tolylfluanid , se. diklofluanid | |
+ Triadimefon | |
Triadimefon och triadimenol tillsammans | |
- vinbär | 1,0 |
- jordgubbar | 0,2 |
- äpple | 0,5 |
- vindruvor | 1,0 |
- oberedd spannmål | 0,5 |
Triazofos6 | |
- citrusfrukter | 0,2 |
- övriga frukter | 0,1 |
- grönsaker | 0,1 |
+ Triforin | |
- frukter | 0,5 |
+ Triklorfon | |
- oberedd spannmål | 0,1 |
- paprika | 0,2 |
Trikloronat | |
- grönsaker | 0,2 |
+ Vinklozolin | |
- kiwifrukt | 10 |
- övriga frukter | 2,0 |
- sallater | 5,0 |
- övriga grönsaker | 2,0 |
+ Zineb1 , se. ditiokarbamater | |
Ziram1 , se. ditiokarbamater |
° färsk, om inte annat sagt
* är inte högsta halten angiven i denna förteckning, kan de av Codex Alimentarius kommissionen eller dess kommitteér godkända högsta halterna iakttas
+ godkänt som effektämne för bekämpningsmedel i Finland (1990). I denna förteckning anges inte de ändamål till vilka ämnet är godkänt att användas
1 grupp 1,se 5 och 6 §§
2 grupp 2, se 5 och 6 §§
3 grupp 3, se 5 och 6 §§
4 grupp 4, se 5 och 6 §§
5 grupp 5, se 5 och 6 §§
6 grupp 6, se 5 och 6 §§
7 grupp 7, se 5 och 6 §§
8 grupp 8, se 5 och 6 §§
2. Högsta halter av de vanligaste tungmetallerna och vissa andra främmande ämnen i livsmedel
Ämne | Högsta halt** |
- livsmedel | [mg/kg] |
Acefat | |
- ägg | 0,1 |
Aflatoxiner | 0,005 |
B 1 , 8 2 , G 1 ja G 2 tillsammans | |
Aldrin | |
Aldrin och dieldrin tillsammans | |
- fisk, kräftdjur och musslor samt beredningar därav | 0,1 |
- ägg | 0,1 |
Bly | |
- frukter, färska och djupfrysta | 0,3 |
- drycker | 0,3 |
- konserver, förpackade i bleckhölje, utom drycker | 1,0 |
- grönsaker, färska och djupfrysta | 0,3 |
Cypermetrin | |
- ägg | 0,05 |
2,4-D | |
- ägg | 0,05 |
DDT | |
p,p'-DDT, o,p'-DDT, p,p'-DDD och p.p'-DDE tillsammans | |
- fisk, kräftdjur och musslor samt beredningar därav med undantag av fiskleverolja | 0,5 |
- ägg | 0,5 |
Demeton-S-metyl | |
- ägg | 0,05 |
Dieldrin , se. aldrin | |
Diflubensuron | |
- ägg | 0,05 |
Dikorvas | |
- ägg | 0,05 |
Dikvat | |
- ägg | 0,05 |
Endrin | |
Endrin och delta-keto-endrin tillsammans | |
- fisk, kräftdjur och musslor samt beredningar därav | 0,05 |
- ägg | 0,2 |
Erukasyraa | |
- i hem- och storhushåll brukliga oljor, fetter och blandningar därav | 50 000 |
Etiofenkarb | |
- ägg | 0,02 |
Etion | |
- ägg | 0,2 |
Etrimfos | |
- ägg | 0,01 |
Forat | |
- ägg | 0,05 |
Heptaklor | |
Heptaklor och heptaklorepoxid tillsammans | |
- fisk, kräftdjur och musslor samt beredningar därav | 0,1 |
- ägg | 0,05 |
Hexcaklorbensen | |
Hexaklorbensen och pentaklorbensen tillsammans | |
- fisk, kräftdjur och musslort samt beredningar därav | 0,2 |
Histamin*** | |
- fisk och beredningar därav | 200 |
Indol | |
- kräftdjur och beredningar därav | 0,25 |
Kadmium | |
- fisk och beredningar därav | 0,1 |
- musslor och beredningar därav | 0,5 |
- grönsaker | 0,1 |
- kräftdjur och beredningar därav | 0,3 |
- spannmålsberedningar | 0,1 |
Karbaryl | |
- ägg | 0,5 |
Karbendazim | |
- ägg | 0,1 |
Klordan | |
Cis- och trans-klordan samt oxiklordan tillsammans | |
- fisk, kräftdjur och musslor samt beredningar därav | 0,1 |
- ägg | 0,02 |
Klordekon (Kepon) | |
- fisk, kräftdjur och musslor samt beredningar därav | 0,3 |
Klorpyrifos | |
- ägg | 0,05 |
Koppar | |
- frukter | 10 |
- matoljor | 0,4 |
- grönsaker | 10 |
Kvicksilver | |
- fisk, kräftdjur och musslor | 1,0 |
- beredningar av fisk, kräftdjur och musslor | 0,5 |
Lindan | |
α-, β- och gammahexaklorsyklohexan tillsammans | |
- fisk, kräftdjur och musslor samt beredningar därav | 0,1 |
- ägg | 0,1 |
Metakrifos | |
- ägg | 0,01 |
Metidation | |
- ägg | 0,02 |
Metiokarb | |
- ägg | 0,05 |
Mirex | |
- fisk, kräftdjur och musslor samt beredningar därav | 0,1 |
Monokrotofos | |
- ägg | 0,02 |
Parakvat | |
- ägg | 0,01 |
Patulin | 0,05 |
Pentakloranisol | 0,05 |
Permetrin | |
- ägg | 0,1 |
Pirimifosmetyl | |
- ägg | 0,05 |
Polyklorerade bifenyler (PCB) °° | |
- fisk och beredningar därav, med undantag av fisklever | 2,0 |
Propikonazol | |
- ägg | 0,05 |
Tennb | |
- beredningar förpackade i bleckhölje | 150 |
Triadimefon | |
- ägg | 0,1 |
Vinylklorid | 0,01 |
** i ätbara delen
a av totalhalten av fettsyror i fetten
b vid import och vid överlåtelse till saluföring eller försäljning får tennhalten vara högst 100 mg/kg när varan överlåts
*** halten av histamin i fisk, fiskkonserver och fiskprodukter, med undantag av sill på tunna, får inte i ett enda delprov överskrida den högsta halt som nämns i förteckningen över främmande ämnen. Vid övervakningen av halten av histamin i sill på tunna används den attributkontroll som beskrivs på sid. 24 i näringsstyrelsens provtagningsrekommendation (1975)
°° 2,4,4'-triklorbifenyl (28) högst 0,6 mg/kg; 2,2',5,5'-tetraklorbifenyl (52) högst 0,1 mg/kg; 2,2',4,5,5'-pentaklorbifenyl (101) och 2,3',4,4',5'-pentaklorbifenyl (118) högst 0,2 mg/kg vardera; 2,2',3,4,4',5'-hexaklorbifenyl (138), 2,2',4,4',5,5'-heksaklorbifenyl (153) och 2,2',3,4,4',5,5'-heptaklorbifenyl (180) högst 0,2 mg/kg var och en; övrig PCB-isomer högst 0,6 mg/kg
3. Högsta halter av vissa främmande ämnen av biologiskt ursprung i livsmedel
Ämne | Högsta halt |
- livsmedel | st/kg c |
Andra än i 3 § 1 mom. avsedda levande insekter, döda insekter, andra ryggradslösa djur och/eller deras larver, puppor och/eller hud | |
- frukter, torkade | |
- aprikos | 10 |
- dadel | 10 |
- fikon | 10 |
- övriga | 5 |
- jordnötter, utan skal | 3 |
- mandel, utan skal | 3 |
- övriga nötter, utan skal | 3 |
- bönor | 3 |
- ris, färdigt för konsumtion | 3 |
- gryn, kli, mjöl och flingor | 3 |
Ämne | Högsta halt |
- livsmedel | |
Skadade, fördärvade eller smutsiga exemplar | |
- frukter, torkade | vikt-% |
- aprikos | 5 |
- russin, med kärnor | 5 |
- blandad frukt | 5 |
- dadel | 5 |
- fikon | 8 |
- övriga | 3 |
% (st/st) | |
- jordnötter, med skal | 10 |
- jordnötter, utan skal | 5 |
- mandel, med skal | 10 |
- mandel, utan skal | 5 |
- övriga nötter, med skal | 10 |
- övriga nötter, utan skal | 5 |
- bönor g | 5 |
c levande och/eller döda dammlöss (Psocoptera) 4- och döda kvalster (Acari) 20-faldigt det angivna antalet
g skadade av fröbaggar (Bruchidae)
Bilaga 2
VEGETABILISKA PRODUKTGRUPPER
GRÖNSAKER
Grönsaksrötter och -knölar | |
cikoria | (Cichorium intybus) |
jordärtskocka | (Helianthus tuberosus) |
kålrot | (Brassica napus var. napobrassica) |
morötter | (Daucus carola subsp. sativus) |
palsternacka | (Pastinaca saliva) |
pepparrot | (Armoracia rusticana) |
potatis | (Solanum tuberosum) |
rotpersilja | (Pelroselinum crisum var. tuberosum) |
rotselleri | (Apium graveolens var. rapaceum) |
rova | (Brassica rapa subsp. rapa) |
rädisa-rättika | (Raphanus sativus) |
rödbetor | (Beta vulgaris var. conditiva) |
svartrot | (Scorzonera hispanica) |
Grönsakslökar | |
lök | (Allium cepa, A. fistulosum) |
purjolök | (Allium porrum) |
schalottenlök | (Allium ascalonicum) |
vitlök | (Allium sativum) |
Grönsaksblad | |
brännässla | (Urtica dioica) |
fänkol | (Foeniculum vulgäre var. azoricum) |
endiv | (Cichorium endivia) |
klynne | (Valerianella olitoria) |
mangold | (Beta vulgaris var. vulgaris) |
maskros | (Taraxacum officinale) |
nyzeeländsk spenat | (Tetragonia tetragonioides) |
persilja | (Petroselinum crispum) |
rädisa-rättika | (Raphanus sativus) , blad |
sallater | (Lactuca sativa) |
spenat | (Spinacia oleracea) |
trädgårdskrasse | (Lepidium sativum) |
trädgårdsmålla | (Atriplex hortensis) |
Grönsakskål | |
bladkål | (Brassica oleracea var. sabellica) |
blomkål | (Brassica oleracea var. botrytis) |
brysselkål | (Brassica oleracea var. gemmifera) |
huvudkål | (Brassica oleracea var. capilata) , röd-kål, sockertoppskål och vitkål |
kinakål | (Brassica chinensis, B. pekinensis) |
kruskål | (Brassica oleracea var. sabauda) |
kålrabbi | (Brassica oleracea var. gongylodes) |
sparriskål | (Brassica oleracea var. italica) |
Grönsaksstjälkar, -skott och -skaft | |
blekselleri | (Apium graveolens var. dulce) |
kronärtskocka | (Cynara scolymus) |
rabarber | (Rheum rhabarbarum) |
salladcikoria | (Cichorium intybus var. foliosum) |
sparris | (Asparagus officinalis) |
Grönsaksbaljor | |
bondböna | (Vida faba) |
brytärt | (Pisum sativum var. maccoracarpum) |
rosenböna | (Phaseolus coccineus) |
sockerärt | (Pisum sativum var. saccharatum) |
spritmärgärt | (Pisum sativum var. medullare) |
spritärt | (Pisum sativum var. vulgare) |
trädgärdsböna | (Phaseolus vulgaris) buskböna och störböna |
åkerärt | (Pisum sativum subsp. arvense) |
Grönsaksfrukter med ätligt skal | |
gurkor | (Cucumis sativus) |
paprikor | (Capsicum annuum) |
pumpa | (Cucurbita pepo) |
tomat | (Lycopersicon esculentum) |
äggplanta | (Solanum melongena) |
Grönsaksfrukter med oätligt skal | |
kurbitsar | (Cucurbita spp.) |
meloner | (Cucumis melo) |
vattenmelon | (Citrullus vulgaris) |
FRUKTER
Citrusfrukter | |
Äpplen och päron | |
Stenfrukter | |
aprikos | (Prunus armeniaca) |
körsbär | (Prunus spp.) |
persika | (Prunus persica) |
plommon | (Prunus domestica) |
Småfrukter och bär | |
blåbär | (Vaccinium corymbosum, V. myrtillus) |
hallon | (Rubus idaeus, Rubus spp.) |
jordgubbar | (Fragaria spp.) |
krusbär | (Ribes uva-crispa) |
lingon | (Vaccinium vitisidaea) |
tranbär | (Vaccinium marcocarpum, V. oxycoccus) |
vinbär | (Ribes spp.) |
vindruvor | (Vitis spp.) |
Diverse frukter med ätligt skal | |
dadel | (Phoenix dactylifera) |
fikon | (Ficus carica) |
oliv | Olea europea) |
Diverse frukter med oätligt skal | |
ananas | (Ananas comosus) |
avokado | (Persea americana) |
banan | (Musa x paradisiaca) |
kiwifrukt | (Actinidia chinensis) |
GRÄSVÄXTER
Spannmål
BALJVÄXTER
Frön av oljehaltiga baljväxter | |
jordnöt | (Arachis hyprogaea) |
NÖTTER OCH FRÖN
Nötter av trä | |
Frön för oljetillverkning | |
Tropiska frön | |
kaffe | (Coffea spp.) |
kakao | (Theobroma cacao) |
MEDICINALVÄXTER, KRYDDVÄXTER OCH TEBLAD
Medicinal- och kryddväxter | |
dill | (Abnethum graveolens) |
gräslök | (Allium schoenoprasum) |
grönlök | (Allium cepa) |
mejram | (Origanum majorana) |
Kryddväxter (Kryddor) | |
koriander | (Coriandrum sativum) |
kummin | (Carum carvi) |
kvanne | (Angelica archangelica) |
senap | (Brassica juncea, B. nigra, Sinapis alba) |
Teblad | |
te | (Camellia sinensis) |