Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

725/1990

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Lag om personalrepresentation i företagens förvaltning

Typ av författning
Lag
Meddelats

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med riksdagens beslut stadgas:

Allmänna stadganden

1 §Lagens syfte

För att verksamheten inom ett företag skall kunna utvecklas, samarbetet mellan företaget och dess personal effektiveras samt personalens möjligheter att utöva inflytande ökas har personalen rätt att inom företagets beslutande, verkställande, övervakande eller rådgivande förvaltningsorgan ta del i behandlingen av viktiga frågor som gäller företagets affärsverksamhet och ekonomi samt personalens ställning (personalrepresentation) så som denna lag stadgar.

2 §Lagens tillämpningsområde

Denna lag tillämpas på finska aktiebolag, andelslag och andra ekonomiska föreningar, försäkringsbolag, affärsbanker, andelsbanker och sparbanker inom vilka antalet anställda i arbetsförhållande i Finland normalt uppgår till minst 150.

3 §Val av system för personalrepresentation

Personalrepresentationen kan ordnas genom avtal så som 4 § stadgar. Kan överenskommelse om representationen inte nås, får personalen kräva att representation införs enligt 5 §.

Avtal om personalrepresentation

4 §Personalrepresentation som grundar sig på avtal

Personalrepresentationen i ett företags förvaltning kan genomföras i enlighet med vad som avtalas vid ett möte enligt 7 § 3 mom. lagen om samarbete inom företag (725/78) eller i en delegation som nämns i lagens 4 §. Avtalet skall ingås mellan arbetsgivaren och minst två sådana personalgrupper som avses i lagens 3 § och som tillsammans representerar en majoritet av personalen. Om anteckning av förhandlingsresultatet gäller lagens 8 a §.

Avvikelse från 6, 11, 12 och 15 §§ eller från särskilda stadganden om behörighet och ansvar för medlemmarna i respektive organ får dock inte göras genom avtal som nämns i 1 mom.

Personalrepresentation som grundar sig på lag

5 § Personalrepresentation som genomförs enligt lag

Kan överenskommelse om personalrepresentationen inte nås enligt 4 § och följer inte något annat av vad som stadgas nedan får personalen, om minst två personalgrupper som tillsammans representerar en majoritet av personalen kräver det, utse sina representanter och personliga suppleanter för dessa enligt företagets val till företagets förvaltningsråd, styrelse eller sådana ledningsgrupper eller motsvarande organ som gemensamt täcker företagets resultatenheter.

Personalrepresentanterna i organen skall utses utöver de medlemmar som företaget har valt. Antalet personalrepresentanter kan utgöra en fjärdedel av antalet övriga medlemmar i organet. Antalet personalrepresentanter skall dock alltid vara minst ett och högst fyra. Personalrepresentanterna har samma mandatperiod som organets övriga medlemmar, om inte något annat avtalas enligt 4 §. Om den maximala mandattiden inte har bestämts eller avtalats, är den tre år.

Om något annat inte avtalas enligt 4 §, skall personalrepresentationen genomföras inom ett år från det villkoren enligt 2 § har uppfyllts och kravet på representation har framförts. När förvaltningsstrukturen inom ett företag som har infört personalrepresentation ändras, skall representationen samtidigt ändras så att den motsvarar den nya strukturen. Om ändringen beror på överlåtelse av en rörelse eller fusionering av företag, får ändringen av personalrepresentationen genomföras senare, dock senast ett år efter att krav på ändring av representationen har framförts.

Utan hinder av denna paragraf kan på de villkor som anges i 4 § överenskommelse träffas om ändring av personalrepresentationen så att den grundar sig på avtal.

6 §Personalrepresentanternas behörighet

Personalrepresentanterna skall stå i arbetsförhållande till företaget samt vara myndiga, i Finland bosatta finska medborgare eller medborgare i något annat nordiskt land som inte är försatta i konkurs eller har meddelats näringsförbud.

7 §Val av personalrepresentanter

Kan en överenskommelse om val av personalrepresentanter inte nås mellan personalgrupperna, skall representanterna väljas med iakttagande i tillämpliga delar av de stadganden om tillvägagångssättet vid val av arbetarskyddsfullmäktig som ingår i lagen om tillsynen över arbetarskyddet och om sökande av ändring i arbetarskyddsärenden (131/73) och i förordningen om tillsynen över arbetarskyddet (954/73).

De personalgrupper som nämns i lagen om samarbete inom företag ställer upp kandidater för val som avses i 1 mom.

8 §Personalrepresentanters förhinder och utträde

Om en personalrepresentant förlorar den behörighet som krävs enligt 6 §, avsäger sig sitt uppdrag eller är förhindrad att sköta det, skall han ersättas av sin personliga suppleant till dess en ny ordinarie medlem har valts eller förhindret upphör.

9 §Personalrepresentanternas rättigheter, skyldigheter och ansvar

Personalrepresentanterna och de medlemmar som företaget har valt till organet i fråga har samma rättigheter och skyldigheter, om inte något annat följer av vad som stadgas nedan. Vad som på andra ställen stadgas om organet gäller i tillämpliga delar ett organ som har kompletterats med personalrepresentanter.

Personalrepresentanterna och deras suppleanter har i samma utsträckning som organets övriga medlemmar rätt att ta del av det material som gäller ett ärende som skall behandlas. Personalrepresentanterna har dock inte rätt att delta i behandlingen av ärenden som gäller val eller uppsägning av företagsledningen, ledningens avtalsvillkor, personalens anställningsvillkor eller stridsåtgärder. Deras rösträtt kan begränsas genom avtal som avses i 4 §.

Om endast en personalrepresentant utses till företagets styrelse, har även suppleanten rätt att delta i möten och att yttra sig vid dem.

Särskilda stadganden

10 §Befrielse från arbete samt ersättningar

Företaget skall befria de personalrepresentanter som avses i denna lag från det ordinarie arbetet för den tid som de behöver för personalrepresentation enligt 4 och 5 §§ samt för representanternas gemensamma förberedelser som direkt hänför sig till denna representation, och dessutom ersätta representanterna för bortfall av förvärvsinkomst. Angående annan befrielse från arbete och ersättning för förlorad förvärvsinkomst skall i de enskilda fallen avtalas mellan företaget och personalrepresentanten.

Om en personalrepresentant utanför sin ordinarie arbetstid deltar i möten för organ som avses i denna lag, är företaget skyldigt att betala honom ersättning för de motiverade kostnader som orsakas av mötesdeltagandet samt mötesarvoden.

11 §Personalrepresentanternas uppsägningsskydd

I fråga om personalrepresentanters och suppleanters uppsägningsskydd gäller på motsvarande sätt vad 53 § 2 mom. lagen om arbetsavtal (320/70) stadgar om uppsägning av förtroendemäns arbetsavtal.

12 §Tystnadsplikt

Om inte något annat särskilt stadgas om tystnadsplikt för ett organs medlemmar eller deras suppleanter, får uppgifter som företaget har förklarat vara affärs- eller yrkeshemligheter och vilkas spridning vore ägnad att skada företaget eller dess medkontrahenter behandlas endast av de arbetstagare, tjänstemän och personalrepresentanter som ärendet berör. Uppgifterna får inte heller i detta fall röjas för någon annan.

Även uppgifter som gäller en enskild persons ekonomiska ställning eller hälsotillstånd eller på något annat sätt honom personligen skall hållas hemliga, om han inte ger sitt tillstånd till att uppgifterna lämnas ut.

13 §Tillsyn

Arbetsministeriet utövar tillsyn över att denna lag iakttas. Arbetskraftsdistrikten bistår arbetsministeriet i tillsynen.

14 §Vite

Länsstyrelsen kan på ansökan ålägga ett företag att vid vite fullgöra de skyldigheter som följer av denna lag. En ansökan kan lämnas in av representanter för minst två personalgrupper som tillsammans företräder majoriteten av personalen eller av föreningar som på motsvarande sätt representerar personalgrupper. Även arbetsministeriet kan ansöka om föreläggande av vite.

15 §Straffstadganden

Den som inte iakttar vad 11 § stadgar om uppsägningsskyddet för personalrepresentanterna och deras suppleanter skall för kränkning av personalrepresentanters uppsägningsskydd dömas till böter.

Den som bryter mot tystnadsplikten enligt 12 § skall för brott mot tystnadsplikten enligt lagen om personalrepresentation i företagens förvaltning dömas till böter.

16 §Ikraftträdande

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1991. Förpliktelserna enligt 5 § och förpliktelser som har samband med dem skall dock iakttas räknat från den ordinarie bolagsstämma eller det motsvarande möte som hålls efter den 1 juli 1992.

Sådana arrangemang för personalrepresentation som har vidtagits innan lagen har trätt i kraft anses stämma överens med 4 §, om inte minst två personalgrupper som tillsammans företräder majoriteten av personalen kräver att arrangemangen skall ändras.

Regeringens proposition 247/89

Socialutsk. bet. 11/90

Stora utsk. bet. 44/90

Helsingfors den 24 augusti 1990

Republikens President Mauno KoivistoArbetsminister Matti Puhakka

Till början av sidan